Манти з гарбузом і м’ясом – 5 смачних покрокових рецептів приготування

Кому довелося скуштувати справжні манти, ніколи не забуде непередаваний аромат цієї страви і поживну цінність.

Щоб самостійно виготовити манти і смачно нагодувати своїх домашніх обідом, потрібно трохи вільного часу і старання. Манти з гарбузом і м’ясом по силам приготувати навіть починаючому кулінару, якщо він буде уважно дотримуватися пропорції і слідувати вказівкам рецепта.

Тісто для мантів

Готується заздалегідь, так як потребує расстойке в прохолодному місці. Цей пункт потрібен для того, щоб набухла клейковина, тоді воно стане пластичним і буде чудово ліпитися, а після варіння стане м’яким і ніжним.

Склад:

  • борошно – п’ять склянок;
  • яйця – дві штуки;
  • вода – півтори склянки;
  • сіль.

Приготування:

  • Сіємо через борошняне сито п’ять склянок борошна в широку і зручну для замішування миску. Пару жмень просіяного борошна отчерпываем з миски і ставимо поруч, вона знадобиться на подпыл наприкінці замішування, щоб надати тесту необхідну структуру і щільність.
  • Розмішуємо в підігрітій воді сіль і виливаємо в миску з борошном, розбиваємо в миску яйця.
  • Ложкою разбалтываем яйця з водою, поступово змішуючи рідина з борошном, поки можливо провернути ложку.
  • Домішують тісто руками, за необхідності підсипаючи борошно з склянки дрібними порціями, поки не сформуємо пружний клубок, практично не прилипає до рук.
  • Після цього домішують тісто на столі, сильними натисканнями надаючи йому однорідну структуру.
  • Загортаємо тісто в пластиковий пакет або вологу серветку і ставимо в прохолодне місце, можна в холодильник на 2-3 години для расстойки.

Таке тісто будемо використовувати у всіх рецептах. Його можна готувати про запас і заморожувати в морозилці, після розморожування вона збереже свої властивості і буде придатним для приготування.

Так само тісто можна замісити в хлібопічці, дотримуючись зазначену рецептуру.

На основі цього рецепту можна приготувати пісне тісто для тих, хто з якої-небудь причини не може вживати курячі яйця. В даному випадку їх замінюють трьома-чотирма ложками рослинного масла.

Класичні манти з гарбузом і м’ясом

Класичні манти з гарбузом і м’ясом готуються на основі жирної м’ясної компонента, можна використовувати свинину або зробити складну начинку з двох і навіть трьох сортів, припустимо індички, телятини і баранини.

Дивіться також:  Закуска до шампанського -7 кращих рецептів

Гарбуз в поєднанні з цибулею додасть виробам покладену соковитість і допоможе розкритися аромату м’яса, доповнюючи і підсилюючи його, чудово підкреслюючи ніжність і відтіняючи спеції. Крім того поповнить організм вітамінами і мінералами.

Склад фаршу:

  • кілограм м’яса;
  • гарбуза – 200 грамів;
  • дві цибулини;
  • п’ять зубчиків часнику;
  • сіль, чорний перець та інші спеції додаємо, пробуючи начинку на смак.

Приготування:

  • М’ясо дрібно нарізати ножем, або прокрутити через м’ясорубку, використовуючи велику решітку. Гарбуз і цибулю нарізати дрібним кубиком, часник порізати дуже дрібно.
  • Все змішати в глибокій мисці, посолити і внести спеції за смаком, ретельно вимішати.
  • Тісто дістати з холодильника і розкачати в тонкий сочень, нарізати кружечками діаметром десяток сантиметрів або трохи більше.
  • Викласти на підготовлені кружальця начинку і сформувати манти гарної округлої форми з невеликими отворами у верхній частині.
  • Змастити деко пароварки будь-яким маслом і помістити на них вироби.
  • Варити приблизно 50 хвилин.
  • Викласти в широку тарілку і подати гарячими.

В якості соусу підійде все, що ви любите – кетчуп, майонез, сметана або вершкове масло. Для краси і апетиту можна посипати дрібно порізаної зеленню.

З додаванням в начинку картоплі

Ці манти ми будемо готувати з яловичого фаршу і гарбуза з додаванням в начинку картоплі. Так як напівфабрикат не буває досить жирним і досить грубий по структурі, то картопля разом з цибулею і гарбузом додасть манта необхідну соковитість, крім того, що міститься в ній крохмаль допоможе зв’язати воєдино всі компоненти начинки.

Склад для начинки:

  • фарш яловичий – кілограм;
  • гарбуз – половина кілограма;
  • цибуля ріпчаста – 4 штуки;
  • картопля – 3 штуки середнього розміру;
  • сіль і червоний мелений перець, коріандр додаємо в начинку, пробуючи на смак.

Приготування:

  • Дрібно ріжемо гарбуз і цибулю, картоплю тремо на дрібній тертці і змішуємо в мисці з яловичим фаршем.
  • Кладемо сіль, спеції і перець, ретельно вимішуємо.
  • Розкачуємо тісто тоненько і вирізаємо коржики розміром з долоньку.
  • Розкладаємо начинку і защипуємо, формуючи манти правильної округлої форми.
  • Змащуємо рослинним маслом листи пароварки, на які поміщаємо манти.
  • Варимо близько години, так як яловичина вимагає більш тривалої теплової обробки.
Дивіться також:  Як варити пшоно? Скільки і як правильно?

Манти з гарбузом і фаршем з додаванням картоплі дуже смачне і ситне блюдо. Подати на стіл гарячими, а в якості соусу використовувати кисло-солодкий або гострий кетчуп, змішаний навпіл з майонезом. А можна просто змастити манти маслом топленим коров’ячим.

Манти з гарбузом і куркою

З гарбузом і куркою манти виходять дуже соковитими і смачними. Куряче м’ясо має ніжну консистенцію і меншим вмістом калорій. Парочку мантів цілком може спожити людина, що дотримується дієти. Курдюк цілком можна замінити шматочком вершкового масла.

Склад для начинки:

  • куряче філе – кілограм;
  • курдюк – 100 г;
  • гарбуз і цибулю – по 500 г кожного;
  • сіль і чорний мелений перець погодившись з власними смаковими пристрастями.

Приготування:

  • Філе курки, курдюк, овочі дрібно ріжемо ножем на кубики, або рубаємо спеціальної січкою, можна все прокрутити в м’ясорубці з крупною решіткою.
  • Змішуємо в мисці, додаємо сіль, перець і ретельно вимішуємо.
  • Дістаємо з холодильника готове тісто і розгортаємо дуже тонкий сочень. Вирізаємо круглі коржики діаметром 10-12 сантиметрів.
  • Начиняємо коржі готовою начинкою і защипуємо, надаючи форму мантів.
  • Занурюємо денцем в рослинне масло і викладаємо в пароварку.
  • Варимо сорок хвилин, для курки цього цілком достатньо.

Манти з курки смачні самі по собі, але якщо посипати їх молодим зеленим цибулею і подати з сирним соусом Цезар, то ваше блюдо перетвориться в справжню казку!

Готуємо по-узбецьки

В даному варіанті манти по-узбецьки готуємо з дотриманням національних вишукувань і традицій.

М’ясо беремо по можливості баранину, але можна використовувати нежирну свинину або телятину, але ось шматочок курдюка все-таки доведеться купити на ринку, так як це невід’ємна складова узбецького страви. Курдюк додасть страві національний колорит і наповнить правильним ароматом і смаком.

Дивіться також:  Фаршировані макарони черепашки – 7 рецептів пасти

Склад для начинки:

  • м’ясо – кілограм;
  • курдюк – 200 грамів;
  • гарбуз і цибулю – по пів кілограма;
  • сіль, перець, коріандр і зіра – на ваш розсуд і смак.

Приготування:

  • Дуже дрібним кубиком ріжемо м’ясо, курдюк, гарбуз і цибулю. Можна для швидкості прокрутити все на м’ясорубку з крупною решіткою, але справжні узбецькі манти повинні бути все-таки з рубаним м’ясом.
  • Перемішуємо отриману масу, присмачуючи її сіллю, перцем, коріандром і зірою за смаком. Надто не стараємося, додаємо дрібними порціями і ретельно вимішуємо, пробуючи на сіль.
  • Дістаємо з холодильника готове вылежавшееся тісто.
  • Розкочуємо качалкою на стільниці тонкий сочень і вирізаємо з нього кружечки діаметром 10-12 сантиметрів. Досвідчені господині цілком можуть прискорити процес розгортаючи тісто ковбаскою і нарізаючи його на циліндрики однакового розміру, які потім розкочуються качалкою кожен окремо.
  • Викладаємо на кружечки з тіста начинку і защипуємо краю, надаючи манта правильну форму.
  • Викладаємо готові манти в пароварку, вмочаючи денце кожного в рослинне масло, готуємо на пару хвилин 40-50.

Подавати на порційних тарілках. В якості соусу підійде домашня сметана, змішана з нарубаної зеленню і трохи підсолена.

Приємного апетиту!

Як приготувати в мультиварці

Приготування мантів в мультиварці потребує зовсім небагато часу.

Все дуже просто:

  • змастити форму для приготування на пару маслом і викласти на неї готові манти;
  • налити в чашу мультиварки літр гарячої води, поставити форму з мантами і включити режим «пар», «суп» або «паста» на 40-50 хвилин.

Подавати з соусами за смаком.

Невеликі секрети приготування мантів

Секрети стосуються правильної варіння:

  • Варять м’ясні манти в пароварці або мантоварке від 40 хвилин до години, залежно від щільності м’яса, що становить начинку.
  • Можна варити заморожені вироби, відразу викладаючи їх в пароварку, тільки час приготування потрібно збільшити хвилин на двадцять.
Прокрутка до верху