Страви, приготовлені на пару, відрізняються своїми смаковими якостями і зберігають більшість корисних речовин. Манти з картоплею, звичайно, не такі ситні, як з м’ясом. Комусь це на руку, гурмани оцінять оригінальне рішення. Для того щоб начинка вийшла соковитою, будемо додавати різні продукти. Варять їх, використовуючи не тільки мантоварку, пароварку, але і мультиварку.
Основа
Є три варіанти приготування тіста для мантів:
- Пісний, коли використовується мінімум продуктів. Тобто, коли підсолену воду кімнатної температури, для еластичності додають трохи соняшникової олії і, засинаючи просіяне борошно (зазвичай вистачає 0,5 кг на склянку рідини), замішують круте тісто.
- Як на пельмені, тісто заводять частіше, щоб смак не вийшов прісним. Розбиваємо 1 яйце, солимо і трохи збиваємо виделкою. Доливаємо ¾ склянки води і починаємо засипати борошно (витрата приблизно той же).
- Заварне тісто, коли невелика кількість борошна, запарюють окропом, а потім з додаванням яйця, замішують круте масу.
Не забувайте, що маси необхідно відлежатися. Перевірте якість, і при необхідності підмішайте борошно.
Легше піддається розкочування і ліпленні охолоджене тісто.
Класичні манти з картоплею
Невеликий набір продуктів:
- 150 г вершкового масла;
- 700 г картоплі;
- 600 г ріпчастої цибулі;
- чорний перець;
- кріп;
- сіль.
Очищаємо цибулини, споліскують і дрібно шаткуємо. Посолити і трохи розімніть руками. Чистий картопля звільняємо від шкірки і нарізаємо дрібними кубиками. Змішаємо все в мисці, не забувши додати свіжий рубаний кріп і перець. Розкладаючи на кружечки розкатаного тіста, обов’язково кладемо зверху начинки по 1/3 ч. л. масла.
Відправляємо готові вироби, змочивши денце в соняшниковій олії, на решітку і ставимо варити на 35 хвилин.
З додаванням гарбуза
Інгредієнти для приготування мантів з гарбузом і картоплею:
- по 300 г м’якоті гарбуза і картоплі;
- зіра;
- 2 цибулини;
- сіль;
- 2 ст. л. олії;
- мелений перець.
Шаткуємо цибулю і в підсоленому вигляді розминаємо руками. Ріжемо кубиками картоплю з гарбузом.
Щоб швидко подрібнити гарбузову м’якоть, спочатку скористайтеся терткою для корейської моркви, а потім розріжте отримані смужки.
Змішаємо у великій чашці, не забувши про перець, зіру і соняшникову олію. Залишаємо невеликі отвори при ліпленні.
Рецепт для тих, хто постить
У піст не можна вживати тваринні продукти. Щоб додати соковитості начинки для мантів, використовуємо овочі і тісто без яєць.
Потрібно:
- 350 г капусти;
- приправи;
- 1 морква;
- цибулина;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 300 г картоплі;
- перець і сіль.
Очищеного картоплі надаємо форму невеликих кубиків і змішаємо з дрібно нашаткованої капусти. Білокачанну необхідно розім’яти руками, щоб вона стала м’якою і дала трохи соку. Сюди додаємо порізану цибулю і сіль із приправами. Розмішуючи, необхідно налити олію.
Готуємо з грибами
Вегетаріанські пісні манти з картоплею і грибами легко приготувати на вечерю.
Візьмемо:
- 400 г грибів;
- 2 головки цибулі;
- 6 картоплею;
- 800 г вершкового масла;
- перець чорний;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- сіль.
Є три способи підготовки грибів для начинки:
- Дрібно нарубати свіжими і покласти шматочок розм’якшеного масла безпосередньо перед ліпленням.
- Трохи відварити, перекрутити на м’ясорубці і змішати з пасерованою цибулею.
- Порізати невеликими шматочками і просто обсмажити на сковороді з вершковим олією з цибулею.
Щоб не потемніли під час обжарювання гриби, до вершкового додайте 2 великі ложки рослинної олії.
Вибираємо будь-який із запропонованих варіантів і змішуємо з сіллю, дрібно нарізаною картоплею і перцем.
З м’ясним фаршем
Перейде до рецептами, які для ситності все-таки додають м’ясо, і першими розглянемо манти з картоплею і фаршем.
Викладаємо на стіл:
- 500 г картоплі;
- 600 г фаршу з яловичини і свинини;
- сіль;
- 2 цибулинки;
- хмелі-сунелі;
- чорний перець;
- 4 зубчики часнику.
Картоплю ріжемо кубиками і змішати з пасерованою цибулею і фаршем. Не забуваємо посолити і насипати необхідні приправи.
З такою начинкою вироби можна швидко наліпити трояндочками, тобто зібрати краю коржі нагорі і з’єднати.
Манти з картоплею і куркою
Для любителів дієтичного харчування прекрасно підійде це блюдо.
Візьмемо:
- 0,5 кг грудинки;
- 7 картоплин;
- спеції за смаком;
- 3 цибулини;
- сіль.
Можна куряче м’ясо перекрутити через м’ясорубку, але краще буде, якщо грудинку разом з картоплею нарізати маленькими кубиками. Цибулю в таку начинку можна порізати тонкими півкільцями. Приправляємо і солимо. Ретельно розмішуємо, даємо трохи постояти і починаємо ліпити манти з картоплею і куркою.
Через 45 хвилин можна подавати на стіл.
Як зробити з салом
Спосіб приготування такої начинки трохи відрізняється від інших.
Нам знадобиться:
- 1 яйце;
- 1 кг картоплі;
- 200 г курдючного сала;
- перець;
- зіра;
- сіль.
Займемося спочатку картоплею. Її промиваємо під краном і чистимо шкірку. Подрібнюємо, скориставшись великою теркою. Переміщаємо масу в друшляк і проливаємо крутим окропом. Ця процедура виключить почорніння, а також перетворення начинки в пюре.
Сало і цибулю нарізаємо гострим ножем, надаючи форму кубиків. Насипаємо сіль і перець, розбиваємо яйце і руками ретельно все змішуємо.
Не соліть картоплю заздалегідь. Якщо манти будуть ліпитися пізніше, вона дасть багато соку.
Прийшов час до виготовлення великих «пельменів».
З начинкою з картоплі і риби
Купуємо:
- 700 г філе горбуші;
- 500 г картоплі;
- сіль;
- 2 цибулини;
- перець;
- яйце;
- зелень.
Якщо підготовлена ціла тушка, промиваємо її, чистимо від шкіри і кісток. Рибне філе розрізаємо на шматочки, крутимо, скориставшись м’ясорубкою.
Рибу можна взяти будь-яку, краще, якщо вона буде жирних сортів. Можна додати у фарш вершкового масла, підійде і сало.
Додаємо обсмажені цибулю півкільцями, сіль, яйце, перець. Нарубим зелень в начинку і добре перемішати з картоплею, нарізаною кубиками.
Не забувайте подавати до манта з картоплею який-небудь соус. З досвіду, люди більше воліють сметану з додаванням часнику.