Манти – 10 рецептів приготування соковитих мантів з фаршем та цибулею

Манти – це традиційна страва народів Центральної Азії, яка давно сподобалася і слов’янами. Але чому тут дивуватися? Адже поєднання тонко розкатаного тіста, приготовленого своїми руками, і соковитої начинки підкорить кожного і навіть вегетаріанця! Якщо ви не вживаєте в їжу м’ясо, то це не привід відмовляти собі в такій смачній страві, просто зробіть начинку з овочів: картоплі або гарбуза. До речі, не багато хто знає про те, що за класичною рецептурою приготування страва готується у спеціальному обладнанні, а саме – у мантоварці. Однак якщо у вас під рукою не виявилося такого агрегату, це означає лише одне, готуватимемо в мультиварці або духовці!

Соковиті манти з фаршем та цибулею в домашніх умовах

Манти з фаршем та цибулею в домашніх умовах – це гаряча страва, яка чудово підійде як для святкового столу, так і для сімейної трапези. Для начинки підійде абсолютно будь-яке м’ясо, яке вам подобається, а особлива соковитість виходить за рахунок великої кількості цибулі.

Інгредієнти:

на – 8 порції

  • М’ясо – 600 гр.
  • Вода – 200 мл.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Олія – ​​1 ст.л.
  • Мука – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 400 гр.
  • Зіра – ½ ч.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати соковиті манти з цибулею в домашніх умовах? Перелічені у списку продукти викладаємо на стіл.

У мисці збовтуємо воду, чайну ложку солі та олію.

Порціями вводимо борошно, що просіює, і замішуємо тісто ложкою, а потім переходимо на ручний заміс.

Збираємо масу в кульку і, накривши рушником, залишаємо при кімнатній температурі.

У цей час готуємо начинку: обдаємо м’ясо водою і обсушуємо, нарізаємо максимально дрібними кубиками.

У нарізку висипаємо подрібнену цибулю, сіль та спеції.

Активно перемішуємо складові.

«Тісто, що відпочило», розкочуємо в пласт, товщиною близько 2 міліметрів на столі, змащеному рослинною олією і припудреним борошном. Розрізаємо на квадрати та розподіляємо начинку.

Скріплюємо кути хрест-навхрест, а потім зліплюємо куточки.

Пластини мантоварки промазуємо олією та розкладаємо напівфабрикати на невеликій відстані один від одного, готуємо при сильному кипінні води 40-50 хвилин.

Гарячі та соковиті манти подаємо до столу, посипаємо зеленню. Смачного!

Домашні манти в мантоварці

Домашні манти в мантоварці – це чудова альтернатива звичним для нас пельменям та вареникам. Манти відрізняються великим розміром та неймовірно соковитою начинкою, перед якою неможливо встояти. А при готуванні у спеціальному обладнанні напівфабрикати не втрачають своєї форми.

Час приготування – 1 год. 40 хв.

Час приготування – 20-30 хв.

Порцій – 9.

Інгредієнти:

Для тесту:

  • Мука – 600 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Вода – 250 мл.

Для начинки:

  • Свинина – 300 гр.
  • Яловичина – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 350 гр.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 0,3 ч. л.
  • Вода – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Борошно просіюємо гіркою і в центрі робимо лунку, додаємо сіль та яйця.

Крок 2. Поступово вливаємо воду, збираючи борошно з країв.

Крок 3. Перемішуємо інгредієнти ложкою, поки сухі компоненти не вберуть рідину.

Крок 4. Перекладаємо грудку на стіл і замішуємо руками до однорідності, на 15 хвилин залишаємо в пакеті.

Крок 5. Потім тісто розділяємо на 4 сегменти і надаємо форму коржика, повертаємо в пакет.

Крок 6. Тим часом знімаємо лушпиння з цибулі і рубаємо головки.

Крок 7. Прокручуємо м’ясо через м’ясорубку, змішуємо фарш із цибулею, водою, сіллю та чорним перцем – вимішуємо і прибираємо в холодильник на 10-15 хвилин для просочення.

Крок 8. Тісто розкочуємо та вирізаємо кола, кожну заготовку розкочуємо ще максимально тонко.

Крок 9. Ліпимо напівфабрикати, згідно зі схемою.

Крок 10. Готуємо заготовки на пару близько 40-45 хвилин.

Крок 11. До столу подаємо, доповнивши соусом та зеленню. Смачного!

Манти з картоплею

Манти з картоплею – це узбецька варіація приготування популярної та неймовірно смачної гарячої страви, що складається з тонко розкатаного домашнього тіста та апетитної начинки. Замінюючи м’ясо овочами, манти можна запросто назвати дієтичними, тому що в них зовсім не буде жиру.

Дивіться також:  Як приготувати манти в домашніх умовах

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порцій – 8-10.

Інгредієнти:

  • Мука – 500 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія вершкове – 100 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Вода – 200 мл.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Продукти, які нам знадобляться для готування, викладаємо на робочий стіл.

Крок 2. У широкій ємності розбиваємо яйця і змішуємо з 0,5 чайної ложки солі та водою.

Крок 3. Жменями всипаємо борошно, що просіює, і замішуємо гладке і м’яке тісто.

Крок 4. Грудку обертаємо в плівку і прибираємо на полицю холодильної камери, залишаємо на годину.

Крок 5. Для начинки очищаємо і дрібно рубаємо цибулю.

Крок 6. Знімаємо шкірку з бульб і обполіскуємо, нарізаємо невеликими шматочками.

Крок 7. Об’єднуємо нарізані овочі з розтопленим вершковим маслом, сіллю та меленим перцем.

Крок 8. Тісто розділяємо на 20 сегментів однакового розміру, розкочуємо в коржики і центр викладаємо по столовій ложці начинки.

Крок 9. Піднімаючи краї догори, щільно скріплюємо їх між собою.

Крок 10. Розкладаємо напівфабрикати на решітку пароварки та готуємо при сильному кипінні води протягом півгодини.

Крок 11. Розкладаємо страву по порційних тарілках і подаємо до столу, не чекаючи остигання. Смачного!

Манти з гарбузом у домашніх умовах

Манти з гарбузом у домашніх умовах – це оригінальна страва, до процесу ліплення якої можна залучити всю сім’ю, включаючи дітей та весело провести час, паралельно готуючи неймовірно смачний та ароматний обід, який подарує вам справжню гастрономічну насолоду!

Час приготування – 2 год.

Час приготування – 20-25 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

Для тесту:

  • Мука – 450 гр.
  • Вода – 210 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч.л.

Для начинки:

  • Гарбуз – 400 грн.
  • Баранина – 200 гр.
  • Яловичина – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Соус бальзамический – 1 ст.л.
  • Олія вершкове – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо тісто: просіємо муку|борошно| і посередині робимо поглиблення, вбиваємо яйце, насипаємо сіль і починаємо змішування, поступово вливаючи воду. Еластичне тісто поміщаємо в пакет і залишаємо за кімнатної температури на 1 годину.

Крок 2. Гарбуз, баранину, яловичину та одну цибулину ріжемо максимально дрібними кубиками. Другу головку цибулі пропускаємо через ґрати м’ясорубки з дрібними отворами.

Крок 3. До гарбуза відправляємо сіль, бальзамічний соус, мелений перець – перемішуємо та з’єднуємо з м’ясом та рубаною цибулею. Даємо настоятися протягом 15 хвилин.

Крок 4. Відокремлюємо від тесту невеликі шматочки і розкочуємо у великі кола, розкладаємо начинку та надаємо бажану форму.

Крок 5. Перекладаємо манти на решітку мантоварки або пароварки та готуємо 45 хвилин.

Крок 6. Відразу подаємо до столу і насолоджуємося. Смачного!

Манти на пару в мультиварці

Манти на пару в мультиварці можна запросто приготувати абсолютно з будь-якою начинкою, яка вам подобається, ми покажемо на прикладі поєднання свинини та цибулі. А для прискорення процесу та власної зручності візьмемо готове пельменне тісто, на смак це не вплине.

Час приготування – 1 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Пельменне тісто – 0,5 порції
  • Фарш свинячий – 250 гр.
  • Вода – 50 мл.
  • Гарбуз – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продуктовий набір.

Крок 2. Цибулю пробиваємо в блендері, гарбуз рубаємо кубиком – викладаємо до фаршу.

Крок 3. Солимо, перчимо і вимішуємо, підливаючи воду.

Крок 4. Тісто скочуємо в ковбаску і розрізаємо на сегменти, розкочуємо в тонкі кола та викладаємо фарш.

Крок 5. Скріплюємо краї тіста, як показано на фото.

Крок 6. Отримані кути з’єднуємо згладжуючи в коло.

Крок 7. Перекладаємо заготовки на піддон мультиварки (за бажанням змащуємо олією).

Крок 8. У чашу вливаємо воду і на півгодини вмикаємо режим «суп/кип’ятіння».

Дивіться також:  Як засолити червону рибу – 8 рецептів в домашніх умовах

Крок 9. Перед подачею рекомендується змастити вершковим маслом манти і поперчити. Смачного!

Запечені манти в духовці

Запечені манти в духовці – це не звичайний метод теплової обробки для даного напівфабрикату, так як зазвичай ця страва готується в мантоварці. Проте запікаючи, страва виходить дуже апетитною, покритою рум’яною скоринкою, перед якою неможливо встояти!

Час приготування – 1 год. 25 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

Для тіста та соусу:

  • Мука – 400 гр.
  • Вершки – 100 гр.
  • Кефір – 100 мл.
  • Часник – 1 зуб.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Для начинки:

  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Петрушка – 5 гілочок
  • Олія вершкове – 60 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо виймаємо кефір з холодильної камери, просіюємо борошно, ретельно промиваємо і обсушуємо петрушку, видаляємо лушпиння з часнику та цибулі.

Крок 2. У глибокій ємності змішуємо борошно, кефір та сіль – замішуємо тісто та формуємо кулю. Накриваємо рушником та залишаємо на 20 хвилин.

Крок 3. Для начинки з’єднуємо фарш з рубаною зеленню та цибулею, солимо та перчимо.

Крок 4. Тісто ділимо навпіл і розгортаємо пласти, розрізаємо на квадрати і викладаємо соковиту начинку.

Крок 5. Скріплюємо краї тіста, залишаючи центр відкритим. Викладаємо на деко, промазане маслом, і в кожну заготовку закидаємо невелику скибочку вершкового масла. Випікаємо 10 хвилин|мінути| при 180 градусів, потім вливаємо окріп так, щоб вода доходила до середини напівфабрикатів, засікаємо півгодини.

Крок 6. Готуємо соус: змішуємо сто мілілітрів кефіру зі сметаною, часником, пропущеним через прес, і за бажанням додаємо подрібнений кріп.

Крок 7. У центр страви сервіровки поміщаємо піалу з соусом, а манти розкладаємо навколо. Смачного!

Манти з фаршем та капустою

Манти з фаршем і капустою – це справжнє блаженство, так як страва поєднує в собі різні текстури: тонке і пружне тісто, а начинка соковита і шалено ароматна. Подавати страву рекомендується, щедро посипавши зеленню і доповнивши скибочками вершкового масла|мастила|. Готуватимемо у пароварці.

Час приготування – 1 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

Для начинки:

  • Свинина – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Капуста пекінська – 0,5 качана
  • Олія вершкове – 20 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Для тесту:

  • Мука – 300 гр.
  • Окріп – 100 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо та очищену цибулю прокручуємо через м’ясорубку, посипаємо сіллю та меленим перцем.

Крок 2. Тонко шаткуємо капусту і змішуємо соломку з фаршем.

Крок 3. Для приготування тіста просіяне борошно висипаємо в чашу і додаємо яйце, трохи солі та олію.

Крок 4. Перемішуємо склад та вливаємо окріп.

Крок 5. Замішуємо еластичне тісто і залишаємо грудку під серветкою.

Крок 6. Переходимо до формування: ділимо тісто навпіл і розкочуємо в тонкі пласти, шийкою келиха вирізаємо кола.

Крок 7. У центр кожної заготовки викладаємо приблизно столову ложку начинки. Додаємо трохи вершкового масла для соковитості.

Крок 8. Надаємо форму, скріплюючи краї.

Крок 9. Піддон пароварки промазуємо олією та викладаємо манти, готуємо 40 хвилин.

Крок 10. Гарячі та апетитні манти подаємо до столу «з запалу, з жару» і насолоджуємося. Смачного!

Соковиті манти з куркою

Соковиті манти з куркою – це ароматна і дуже смачна гаряча страва, яку можна запросто подати навіть найвитонченішим гостям і не сумніватися в тому, що хтось залишиться голодним чи незадоволеним. Використовуючи птицю, манти виходять дуже ніжними і тануть в роті.

Час приготування – 1 год.

Час приготування – 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 750 гр.
  • Мука – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Петрушка – 30 гр.
  • Вода – 200 мл.
  • Трави сушені – 10 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.
Дивіться також:  Курячі стегна на сковороді – 7 смачних рецептів приготування

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед очищаємо цибулину і обполіскуємо зелень.

Крок 2. У глибокий посуд висипаємо вказану кількість борошна, що просіює.

Крок 3. Вбиваємо одне куряче яйце.

Крок 4. Вливаємо воду.

Крок 5. Замішуємо щільне та достатнє туге тісто.

Крок 6. Озброюємося гострим ножем і дрібно рубаємо зелень і цибулю.

Крок 7. М’ясо ріжемо дрібними кубиками і перемішуємо з цибулею, зеленню, травами, чорним перцем і сіллю.

Крок 8. Тісто скочуємо в джгут і ріжемо на шматочки, розкочуємо в тонкі круглі коржики.

Крок 9. Розподіляємо начинку і щільно скріплюємо краї тіста.

Крок 10. Розігріваємо олію і викладаємо напівфабрикати в сковорідку.

Крок 11. Через пару хвилин вміст жароміцного посуду заливаємо водою.

Крок 12. Закриваємо сковороду кришкою і томимо до випаровування вологи.

Крок 13. Подаємо манти до столу та дегустуємо. Смачного!

Манти з рубаним м’ясом

Манти з рубаним м’ясом – це традиційна страва, що прийшла до нас з просторів Середньої Азії і полюбилася всіма. Але тут і немає нічого дивного, тому що манти – це класичне поєднання тонкого тесту та великої кількості начинки, яка запросто позбавить вас від голоду.

Час приготування – 1 год. 40 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

Для тесту:

  • Борошно – 2 ст.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Окріп – 180 мл.
  • Олія – ​​для змащування.

Для начинки:

  • М’ясо – 400 грн.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Капуста – 100 гр.
  • Картопля – 1 шт.
  • Сало – 50 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Борошно пшеничне просіюємо, висипаємо в ємність з високими бортиками і з’єднуємо з сіллю.

Крок 2. Вбиваємо куряче яйце.

Крок 3. І добре перемішуємо.

Крок 4. Поступово вливаємо окріп і замішуємо тісто. Кладемо в пакет і на якийсь час залишаємо в спокої.

Крок 5. Для начинки дрібними кубиками нарізаємо промите та обсушене м’ясо.

Крок 6. Аналогічним чином подрібнюємо цибулю, капусту, картопля і сало.

Крок 7. Начинки, що складають, змішуємо з меленим перцем і сіллю.

Крок 8. Максимально тонко розкочуємо тісто та розрізаємо на квадрати.

Крок 9. Викладаємо начинку та з’єднуємо кути.

Крок 10. Отримані краї з’єднуємо між собою.

Крок 11. Змащуємо піддони мантоварки або пароварки олією та викладаємо заготовки.

Крок 12. Готуємо на пару протягом 45-60 хвилин і відразу ж приступаємо до трапези. Смачного!

Манти з яловичиною в домашніх умовах

Манти з яловичиною в домашніх умовах – це соковита та ароматна страва, яка відмінно підійде для сімейного обіду або вечері. Особливу пікантність надають страви такі спеції, як зіра і коріандр, ну а ви можете доповнити склад своїми улюбленими приправами.

Час приготування – 1 год. 20 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 350 гр.
  • Зелень – до смаку
  • Сіль – 0,5 ч.л. + 0,5 ч.л.
  • Спеції – за смаком
  • Олія вершкове – 70 гр.
  • Вода – 170 мл.
  • Борошно – 2,5-3 ст.
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія – ​​для змащування.

Процес приготування:

Крок 1. Все необхідне викладаємо на робочу поверхню.

Крок 2. Пропускаємо промиту яловичину через ґрати м’ясорубки.

Крок 3. До м’яса висипаємо дрібні кубики цибулі.

Крок 4. Додаємо рубану зелень, сіль та улюблені приправи.

Крок 5. Склад вимішуємо до однорідності та затягуємо плівкою, залишаємо промаринуватися.

Крок 6. Просіяне борошно перемішуємо з сіллю, центром робимо лунку і вливаємо яйце і воду – працюємо ложкою, а потім руками.

Крок 7. Замішане тісто розгортаємо в пласт і розрізаємо на великі квадрати.

Крок 8. У центр кладемо начинку та трохи вершкового масла.

Крок 9. Скріплюємо протилежні кути.

Крок 10. Потім з’єднуємо куточки, що залишилися.

Крок 11. Підтягуємо тісто із двох інших сторін.

Крок 12. Викладаємо заготовки на піддони, змащені олією.

Крок 13. Готуємо протягом 45 хвилин та подаємо до столу. Смачного!

Прокрутка до верху