У країнах Сходу і на Кавказі баранина — це непросто страву, а особливий ритуал. Долучитися до нього можна, знаючи секрети, як замаринувати баранину, щоб вона була м’якою, ароматною і смачною. Якщо приготовлена баранина специфічно пахне, значить, ви не вмієте її маринувати. Правильний маринад для баранини виправить ці помилки і дозволить насолоджуватися смаком м’яса незалежно від того, яким способом воно приготовлено.
Маринад для шашлику з баранини
Необхідні продукти для маринаду:
- винний оцет;
- ложка олії;
- розмарин;
- солодкий перець;
- часник;
- гвоздика;
- перець чилі;
- чорний перець;
- на 1 кг баранини взяти 1-1,2 кг цибулі;
- сіль.
Принцип приготування:
- Чорний перець горошком потовкти в ступці або взяти вже подрібнений, але тоді він буде позбавлений яскравого аромату.
- Додати приправи: розмарин, солодкий і перець чилі. Все перемішати, щоб їх аромати об’єдналися.
- Налийте в миску масло, змішайте його з оцтом, додайте нарізаний часник.
- Очистіть і наріжте кільцями ріпчасту цибулю. Лука беремо побільше, від нього залежить, який смак буде мати баранина.
- Всі разом з’єднати, посолити м’ясо і добре перетерти його руками, щоб цибуля пустив сік.
- Тримати баранину в маринаді не менше 24 годин.
Цей маринад для шашлику з баранини підійде для будь-якого іншого зі специфічним запахом м’яса — оленини або козлятини.
Для запікання в фользі в духовці
Необхідні продукти:
- коріандр зернами;
- ложка винного оцту;
- 2 ложки олії;
- 6 ложок меду;
- розмарин;
- 1/2 ч. ложки діжонської гірчиці;
- перець чилі;
- лавровий лист;
- чорний перець зернистий;
- сіль.
Готуємо маринад:
- В чаші змішати оцет, мед, гірчицю і масло. Додаємо сухі спеції, лавровий лист.
- Коріандр залишаємо в зернах в поєднанні з дижонской гірчицею, вони будуть красиво виглядати на м’ясі після процесу запікання. Прибирати їх не потрібно, в цьому родзинка цього рецепта.
- Даємо маринаду настоятися, натираємо шматки м’яса і витримуємо більше 12 годин.
Загорнуту у фольгу баранину, помістити в духову шафу, готувати півгодини, може бути трохи більше (залежить від м’яса).
Щоб баранина в маринаді була м’якою, краще її загорнути у фольгу або рукав для запікання, таким чином, збережуться всі аромати.
Найсмачніший рецепт для смаження на сковороді
Необхідні продукти:
- оцет;
- рослинна олія;
- базилік;
- часник сушений;
- паприка;
- майоран;
- сіль.
Маринад готується наступним чином:
- Шматки м’яса посолити, додати сухі спеції, перемішати лопаткою. Руками цього робити не потрібно, або скористайтеся рукавичками, від спецій може з’явитися подразнення на руках.
- Влити олію і оцет, ще раз перемішати. Поставити під гніт, нехай промаринується 1,5-2 години. В якості гніту використовуйте банку з водою, поставте під низ плоску тарілку.
- Чим більше м’ясо пустить соку, тим воно смачніше вийде і швидше промаринується.
За цим рецептом можна приготувати не тільки для смаження, а й маринад для запікання баранини в духовці. На грилі теж вийде смачно, не бійтеся експериментів!
Як замаринувати м’ясо швидко
Для приготування потрібно:
- пляшка мінеральної води, сильногазованою;
- винний оцет;
- 3 цибулини;
- петрушка;
- спеції для м’яса;
- сіль;
- розмарин;
- ківі.
Принцип приготування:
- Шматочки баранини просолюємо, присмачую спеціями, вливаємо оцет і перемішуємо лопаткою. Замість винного оцту на Кавказі часто, в маринад ллють вино, від цього воно виграє в смаку.
- Цибулю подрібнити на тертці або блендер, висипати цю кашку до м’яса. Додати дрібно нарізаний ківі.
- Залити вміст водою, щоб покрило все м’ясо.
- Ще раз перемішати, поставити під гніт, щоб м’ясо, щільно прилягаючи, швидше маринувалося.
- Дайте м’ясу 40 хвилин настоятися. Завдяки газованій воді і ківі, процес маринування скоротиться в кілька разів.
Цей рецепт виручить, коли потрібно швидко приготувати смачне м’ясо. Візьміть собі на замітку.
Маринад з ківі дозволяє м’яса швидше розм’якшуватися. Його можна відразу смажити.
Маринад для баранини в духовці в рукаві
Необхідні продукти:
- сік лимона;
- паприка;
- кінза;
- майоран;
- сухий часник;
- цибуля;
- сіль.
Готується маринад наступним чином:
- Всі сухі інгредієнти змішати в чашці, влити туди сік лимона.
- Подрібнити кінзу, вона подарує баранині приголомшливий аромат. При бажанні, можна додати петрушку і базилік.
- Посолити м’ясо, залити цим маринадом і настоювати 3-5 годин в прохолодному місці.
- Щоб прискорити процес, додайте дрібно нарізаний ківі, він добре і швидко розм’якшить м’ясо. Ківі додають не тільки до шашлику, фрукт буде доречний в будь-якому рецепті. Перед запіканням його можна прибрати, щоб не підгорів.
- В рукав поміщають м’ясо, обкладають його кільцями цибулі і запікають.
М’ясо барана частіше використовують для приготування шашлику. Проте корінні жителі сходу, завдяки спеціям і размягчающим властивостей цибулі, з успіхом запікають його в рукаві і смажать.
Готуємо з оцтом
Необхідні інгредієнти:
- оцет яблучний;
- оцет винний;
- розмарин;
- хмелі-сунелі;
- коріандр;
- перець чилі.
Принцип готування полягає в наступному:
- Змішати всі сухі інгредієнти, додати сіль.
- Залити вміст оцтом: яблучним і винним. Два види оцту додадуть продукту оригінальний смак.
- Залити маринадом баранину, перемішати і поставити під гніт. Завдяки гніту, баранина добре просочиться маринадом.
- Оцет в маринаді дозволяє м’яса знайти тонкий аромат і позбавляє від специфічного присмаку.
- Просто замаринуйте в ньому баранину, витримайте 4-5 годин.
Готове блюдо з маринадом володіє яскравим і насиченим ароматом, тому що баранина не боїться спецій, чим їх більше, тим вона соковитіше і смачніше.
Варіант для корейки баранини
Приготуйте наступні продукти:
- цибуля;
- петрушка;
- кінза;
- базилік;
- пекучий перець;
- сіль.
Маринад готується наступним чином:
- У ступці потовкти спеції, щоб вони размельчились, віддали свій аромат.
- Нарізати зелень і цибулю, додати до м’яса. Це найсмачніший рецепт, який містить мінімум інгредієнтів.
- Всипати спеції, посолити, перемішати. Обмазати вмістом шматки баранини.
- Витримати, поки м’ясо промаринується під гнітом в прохолодному місці.
- Смажити на багатті або барбекю. Цибулю можна подавати до м’яса, він виходить промаринований і смачний.
По цьому рецепту виходить ароматна корейка. Цей варіант ідеально підходить для пікніка. Не відмовте собі в задоволенні, приготуйте соковиті шматочки баранини на грилі!