Хочете порадувати себе маринованою капустою? Для цього не доведеться витрачати багато часу на очікування. Але щоб страва доставило задоволення, необхідно приготувати правильний маринад для капусти. Для різних видів качанів підходять свої рецепти. Про тонкощі приготування дізнаєтеся в цій добірці.
Капуста швидкого засолу під гарячим маринадом
Бажаною гостею на будь-яких столах з давніх часів вважається маринована капуста. Вона чудово доповнює рибу і м’ясо.
Інгредієнти:
- капуста – 2100 р білокачанна;
- лавр – 5 аркушів;
- морква – 1 шт.;
- цукор – 8 ст. ложок;
- часник – 3 зубки;
- сіль – 4 ст. ложки;
- вода – 1100 мл;
- оцет – 200 мл кухонна;
- масло – 210 мл соняшникова.
Приготування:
- Капусту нарізати крупніше.
- Натерти морквину.
- Порубати часникові зубки. Змішати з морквяної стружкою.
- Розкладати в ємність шарами.
- У воду всипати цукор. Приєднати сіль. Залити оцет, олію. Помістити лавр. Змішати. Закип’ятити. Вийде маринад.
- Залити овочі. Встановити гніт. Витримати години три.
Маринад для капусти шматочками
Цей варіант підходить для любителів великих шматків капусти. Рецепт розрахований на качан вагою два кілограми. Використовувати білокачанну капусту.
Інгредієнти:
- сіль – 2 ст. ложки;
- перець – 4 горошини духмяний;
- масло – 240 мл рослинна;
- вода – 1 літр;
- цукор – 3 ст. ложки;
- перець – 6 горошин чорний;
- оцет -100 мл (9%).
Приготування:
- Закип’ятити воду. Засипати цукровим піском. Підсолити. Помістити горошини перцю. Проварити сім хвилин.
- Влити оцет, олію. Розмішати. Отриманим маринадом залити овоч.
- Для маринування потрібні добу.
Білокачанна капуста в маринаді з журавлиною
Простий варіант приготування, який порадує усіх ідеальним смаком.
Інгредієнти:
- цукровий пісок – 1 ст. ложка;
- масло – 240 мл соняшникова;
- капуста – 2100 р білокачанна;
- вода – 1000 мл;
- оцет – 240 мл;
- морква – 2 шт.;
- журавлина – 45 г;
- сіль – 1 ст. ложка.
Приготування:
- Нашаткувати качан. Моркву подрібнити.
- У воду насипати сіль. Присипати цукровим піском. Влити олію. Нагріти. Рідина повинна сильно кипіти. Кристалики цукру – розчинитися.
- Влити оцет. Розмішати.
- Змішати овочі. Засипати журавлину. Перемішати.
- Залити маринадом. Розмішати. Вкрити пресом. Витримати дві доби.
Розсіл з часником
Овоч виходить пікантним на смак. Швидко маринується. Потрібно вистояти всього вісім годин і можна ласувати смачною закускою.
Інгредієнти:
- капуста – 2100 м;
- масло – 210 мл соняшникова;
- вода – 510 мл;
- морквина – 220 г;
- сіль – 2 ст. ложки;
- часник – 4 зубки великий;
- цукор – 210 г;
- оцет – 210 мл (9%).
Приготування:
- Натерти моркву.
- Порубати качан.
- Часникові зубки розрізати на дві частини. Перемішати підготовлені інгредієнти.
- Воду прогріти. Засипати цукор, потім сіль. Розмішати. Коли кристали зникнуть, залити масло. Додати оцет. Розмішати.
- Залити овочі. Залишити промаринуватися.
Маринад для морської капусти — швидко і смачно
Виходить приємною на смак. Можна вживати як закуску до м’ясних або рибних страв. Рецепт розрахований на півкілограма морської капусти.
Інгредієнти:
- вода – 1000 мл кип’ячена;
- гвоздика – 5 шт;
- сіль – 1 ст. ложка;
- духмяний перець – 0,5 ч. ложки;
- лавр – 2 аркуша;
- оцет – 2 ч. ложки (9%);
- цукор – 1 ч. ложка.
Приготування:
- Прогріти воду. Помістити сіль та цукровий пісок. Розчинити. Засипати перець. Розмішати. Помістити гвоздику. Закинути лавр. Закип’ятити. Проварити чотири хвилини.
- Остудити.Влити оцет. Розмішати.
- Залити капусту і настоювати сім годин.
Маринуємо з буряком в домашніх умовах
Завдяки маринаду для капусти з буряком, овоч вийде хрустким і злегка солодкуватим.
Інгредієнти:
- капуста – 2100 р білокачанна;
- перець – 6 горошин;
- бурак – 320 г;
- лавр – 3 аркуша;
- морква – 200 г;
- олія соняшникова – 240 мл;
- часник – 5 зубків;
- цукор – 6 ст. ложок;
- вода – 1100 мл;
- сіль – 2 ст. ложки;
- оцет – 150 мл (9%).
Приготування:
- Порубати качан. Повинні вийти квадратні шматки.
- Бурак порізати соломкою.
- Нашаткувати моркву.
- Часникові зубки знадобляться пластинками.
- Взяти найбільшу банку. Викладати шарами. Капустяні шматки, бурак, потім морквяна стружка. Вкрити часником. Повторити кілька разів. Шар повинен закінчитися на буряках. При викладанні трамбувати.
- Сіль залити водою. Приєднати цукор. Закинути горошини і лавр. Закип’ятити.
- Лавр дістати. Налити олію. Залити оцтом. Перемішати. Полити овочі. Вистояти півдоби.
Рецепт маринаду для цвітної капусти
Володіє дивними смаковими якостями. Рецепт розрахований на вилок вагою два кілограми.
Капусту вибирати слід з щільними головками, які ще не розпустилися і мають кремовий або білий колір. На поверхні не повинно бути вм’ятин і цяток.
Інгредієнти:
- сіль – 3 ст. ложки;
- оцет – 250 мл винний;
- оливкова олія – 120 мл;
- цукор – 50 г;
- вода – 1000 мл
Приготування:
- Сіль змішати з цукром. Залити водою. Додати масло. Закип’ятити.
- Налити оцет. Закип’ятити.
- Отриманим маринадом відразу залити овоч.
На основі оцту з болгарським перцем
У цій варіації гармонійно поєднуються солодкі і кислі нотки. Готується швидко. Зберігати можна три тижні.
Інгредієнти:
- оцет – 100 мл (9%);
- морквина – 230 г;
- лавр – 1 аркуш;
- сіль – 2 ст. ложки;
- запашний перець – 2 шт. горошини;
- перець болгарський – 230 г;
- гвоздика – 2 шт.;
- часник – 7 зубків;
- капуста – 1,5 кг;
- олія – 100 мл рослинне;
- вода – 500 мл;
- цукор – 100 р.
Приготування:
- Нашаткувати капусту.
- Моркву подрібнити.
- Перець краще використовувати червоний. Нарізати будь-якої форми.
- Порубати зубки часникові.
- Змішати овочі.
- Перемішати цукор і сіль. Залити олією. Додати воду. Закип’ятити. Проварити п’ять хвилин.
- Закинути спеції. Влити оцет. Розмішати. Накрити кришкою. Потримати п’ять хвилин.
- Гарненько утрамбувати овочі.
- Залити маринадом.
- Зверху поставити гніт.
- Витримати сім годин.
Швидкий — з родзинками
Пікантна за смаком і швидка закуска, порадує вас не тільки в звичайний день, але і стане родзинкою на святковому столі.
Інгредієнти:
- морква – 3 шт.;
- білокачанна капуста – вилок;
- яблуко – 1 шт.;
- сіль – 1 ст. ложка;
- оцет – 100 мл (6%);
- олія соняшникова – 125 мл;
- цукор – 125 г;
- вода – 500 мл;
- цибуля – 2 шт.;
- родзинки – 150 г;
- часник – 2 зубки.
Приготування:
- Нашаткувати вилок. Присипати сіллю. Перетерти.
- Моркву потерти.
- Нашаткувати цибулину.
- Подрібнити яблуко, краще використовувати крупного помелу тертку.
- Порубати часникові зубки.
- Змішати. Засипати родзинки.
- Закип’ятити воду. Всипати цукровий пісок. Полити маслом. Закип’ятити. Влити оцет.
- Залити овочі. Перемішати. Дати півдня, щоб настоятися.
З куркумою
Заготівля виходить дивного кольору і дивовижного смаку.
Інгредієнти:
- болгарський перець – 1 шт.;
- капуста білокачанна – 950 г;
- цукор – 100 г;
- сіль поварена – 45 г;
- морква – 1 шт.;
- часник – 1 зубок;
- оцет – 100 мл (9%);
- олія – 50 мл рафінована;
- лавр – 4 аркуша;
- гвоздика – 5 бутонів;
- перець запашний – 1 ч. ложка горошин;
- куркума – 1,5 ч. ложки.
Приготування:
- Порізати овочі: капуста знадобиться великими шматками, решта – соломкою. Змішати.
- Закинути перець. Додати бутони гвоздики. Помістити лавр і горошини перцю. Залити олією. Присипати куркумою. Перемішати.
- В цукровий пісок насипати сіль. Розмішати. Залити водою. Влити оцет. Закип’ятити. Залити продукти. Перемішати. Витримати добу.
Маринад для квашеної капусти
За даним рецептом вийде смачна і дуже ніжна закуска.
Інгредієнти:
- цукор – 2 ст. ложки;
- капуста – 2300 г;
- сіль – 2 ст. ложки;
- лавр – 4 аркуша;
- морква – 2 шт.;
- вода – 1450 мл;
- чорний перець – 2 горошини.
Приготування:
- Нашаткувати качан. Моркву натерти. Закинути перець. Додати лавр. Перемішати. Укласти в банку.
- Цукор всипати сіль. Залити водою. Перемішати. Залити овочі. Настояти три дні.