Навіть самий досвідчений гурман не встоїть перед апетитним запахом шашлику, тим більше якщо він з найніжнішого кролячого м’яса, а маринад для кролика в духовці приготований за одним з наведених нижче рецептів. І неважливо, мангал на дачі у вашому розпорядженні або домашня духовка, – успіх забезпечений, якщо ви правильно замаринували м’ясо.
Основою маринаду, здатного зробити дієтичне м’ясо кролика дивно ароматним і смачним, частіше вибирають сироватку, оливкова олія, вино, соєвий соус, сметану. Набір спецій визначається особистими пристрастями, але рідкий маринад обійдеться без лаврового листа, цибулі і чорного перцю.
Маринад зі сметаною для кролика в духовці
Кролик, приготовлений в посуді, фользі, рукаві для запікання, з овочами або грибами в сметані або вершках, – завжди вишукане блюдо, гідний зайняти головне місце у святковому меню. Особливу ніжність і витончений смак завжди надає маринад.
Рецепт з винним оцтом або лимонною кислотою
Кролик, запечений в духовці, делікатес на всі часи. Але перш ніж обмазати тушку сметаною, обкласти овочами або грибами, і відправити в духовку, м’ясо маринують.
Щоб замаринувати одного кролика вагою до 2 кг, знадобляться:
- літр холодної води;
- винний оцет (лимонна кислота) — 1 ч. ложка;
- 1 велика цибулина головка;
- з спецій обов’язково сіль, чорний перець, а інші — за смаком;
- із зелені на вибір трохи чебрецю або базилік, петрушка і кріп.
Як приготувати:
- Оцет (лимонну кислоту) додати в воду.
- Сумішшю з дрібно посіченою зелені та спецій натерти м’ясо (цілу тушку або нарізані шматки).
- Колечками лука обкласти м’ясо.
- Залити водою.
М’ясо маринується від 3 годин до 6, а потім його ставлять в піч.
Рецепт зі сметаною і часником
Цей рецепт віддають перевагу ті, хто любить запікати кролика у фользі.
Інгредієнти (з розрахунку — одна тушка):
- сметана (жирність не важлива) – 200 мл;
- часник – 2-3 зубч.;
- сіль, перець.
Як приготувати:
М’ясо бажано попередньо вимочити протягом 2-3 годин, періодично міняючи воду.
- Тушку нарізати на шматочки.
- Натерти кашкою з дрібно нарізаного або розчавленого часнику зі спеціями.
- Умочити шматочки м’яса в сметані. Чим вище відсоток жирності сметани, тим ніжніше буде смак. Але тим, хто не вживає жирної їжі, можна замінити сметану йогуртом.
Посуд щільно закрити і потримати на холоді протягом трьох-чотирьох годин.
Маринад з соєвим соусом
Інгредієнти (на одну тушку):
- соєвий соус – 3 столових ложки;
- важливо пам’ятати, що соус досить солоний, тому солі зовсім небагато, або від неї можна відмовитися;
- перець чорний;
- інші спеції – на основі особистих уподобань.
Приготування:
- З’єднати всі компоненти маринаду, ретельно перемішавши, щедро обмазати кролятину, накрити ємність.
- На всю ніч поставити в холодне місце.
- Вранці все готово до запіканню зі сметаною в духовці. Особливо хороший цей маринад для запікання кролика в рукаві.
Для приготування копченого кролика
Для любителів копченостей є цікавий рецепт маринаду, що надає дивно яскравий смак ніжною кролятині.
Інгредієнти (на одну тушку):
- вода – 3 л;
- сіль – 7 столових ложок;
- цукор – 1,5-2 ч. л.;
- часник – 7 зубчиків;
- спеції (перець, лавровий лист, на любителя – коріандр)
Приготування:
- У воду кімнатної температури висипаємо цукор, сіль, дрібно нарізаний часник, спеції.
- Перемішуємо до розчинення солі та цукру.
- Натираємо тушку маринадом і ставимо на полицю холодильника на дві доби.
- Після маринування кролика провітрюємо не менше 6 годин, підвісивши тушку на відкритому повітрі.
Тепер кролик готовий до копчення.
Смачний маринад для шашлику з кролика
Який пікнік без шашлику! Якщо вас не влаштовує жирна свинина або баранина, дієтичне м’ясо кролика — відмінний варіант смачного аналога. Рецепт шашликового маринаду для кролятини.
Інгредієнти:
- сметана – 500 мл;
- цибуля – 4 шт.;
- часник – півголівки;
- помідор – один великий або пара дрібних;
- сіль – 1 ч. л.;
- перець;
- улюблені прянощі.
Як приготувати:
- Наріжте або видавити через прес часник. Спеції з часником і прянощі додайте сметану і перемішайте.
- Помідор і очищену цибулю наріжте кільцями.
- Ретельно обмазати шматочки м’яса сметанним маринадом, кільця овочів додати в ту ж ємність, перемішати.
- Витримати не менше 4 годин у холодильнику.
- Нанизуючи шматочки м’яса, не забувайте перемішати їх з цибулею і помидорными кільцями.
Маринуємо в оливковій олії з часником
Пройшов перевірку часом і вже став класичним рецепт, для якого необхідні наступні інгредієнти:
- олія – 50 мл;
- часник – дві міцні головки;
- зелень (чебрець, естрагон, петрушка, базилік);
- сіль і чорний мелений перець.
Як приготувати:
- Щедро обмажте кролятину сіллю і перцем.
- Покришіть зелень, а часникові зубчики продавіть через прес.
- Додайте часник і зелень олія, натріть цією сумішшю м’ясо.
- Тримати в прохолоді приблизно чотири години.
Варіант цього рецепта допускає вичавити в маринад сік одного лимона.
Винний маринад для дієтичного м’яса
Чудовий маринад виходить на основі сухого вина, червоного або білого.
Біле вино і часник в маринаді для кролячого м’яса
Знадобляться наступні компоненти:
- по одній головці цибулі та часнику;
- вино сухе біле – 500 мл;
- сіль;
- пряні трави (коріандр, чебрець, естрагон – на вибір за смаком).
Щоб приготувати, потрібно:
- Часник дрібно нарізати, або розчавити, цибулю порізати кільцями.
- Трави покришити.
- Скласти всі інгредієнти в посудину, вилити в суміш вино, присолити і поперчити. При недостатньому обсязі можна додати 1 ст. теплої води.
- М’ясо кролика, залите маринадом, витримати добу в холоді, після чого можна приступати до готування.
Замариноване по такому рецепту м’ясо не смажать. Для смаження замість вина рекомендується використовувати сік лимона (1 шт.).
Червоне вино в маринаді для кролячого м’яса
Інгредієнти:
- близько 10 зубчиків часнику;
- 1 червона цибулина;
- вино червоне сухе – 1 л;
- із зелені обов’язкова петрушка, достатньо 1 пучка;
- сіль, чорний перець.
Приготування:
- Зелень і часник дрібно покришити, лук очистити і порізати півкільцями.
- Додати сіль і перець, вилити в ємність вино. Все перемішати до розчинення солі.
- Залити м’ясо і витримати ніч на холоді, після чого можна приступати до приготування страви.
Якими б кулінарними уподобаннями ви не відрізнялися, але кролик, приготовлений по будь-якому із запропонованих варіантів, не залишить вас байдужими.