Як приготувати смачний маринад для курячого шашлику, використовуючи самі незвичайні і традиційні продукти? Шашлик є спочатку вірменським стравою, яку готують з баранини, використовуючи різні спеції і прянощі. Основою м’ясної страви є маринад, від якого буде залежати смак м’яса, його структура і аромат. Правильно приготовлений соус для маринування сирого м’яса задасть тон готовому страві, а неправильний вибір зіпсує блюдо і настрій гостей.
Маринад для курячого шашлику на кефірі
Цей рецепт можна назвати більше оригінальним, ніж класичним, однак ті, хто пробував готувати з нього маринад, залишають тільки позитивні відгуки. Готується він дуже просто, швидко, на основі недорогого кисломолочного продукту. Його головна роль у соусі – зробити м’ясо ніжним і соковитим. Для маринування можна брати будь-яку частину курки.
Готується соус з:
- кефір – 500 мл (на 2-2,5 кг м’яса);
- цибулі ріпчастої – 2-4 шт.;
- приправ, солі і перцю.
Кефір потрібно вибирати з великим відсотком жирності – це допоможе зробити сухе за структурою куряче м’ясо соковитим. Лук повинен бути маленьким, овальним, щоб його зручно було нанизувати на шампур.
Для приготування соусу всі інгредієнти змішуються в ємності, після чого виливаються в попередньо нарізане м’ясо. Усе ретельно вимішується, накривається кришкою і отставляется на 2-3 години (можна зберігати в холодильнику кілька діб).
З додаванням оцту і цибулі
Курячий шашлик, замаринований в оцті, є почасти класикою. В якості основного компонента можна брати звичайний столовий оцет або винний, який додасть м’ясу особливого смаку. Такий соус підійде для маринування курячих стегенець або крилець. Рецепт розрахований на 1,5 кг м’яса.
Рекомендовані інгредієнти:
- кілька цибулин (за бажанням);
- оцет – 1,5 ст. л.;
- мелений чорний перець, сіль.
Невеликі стегенця ретельно промиваються, поміщаються в глибоку ємність. До них додається сіль, перець, все ретельно вимішується. Після нарізати кільцями цибулю, додається потрібну кількість оцту. Маринувати продукт потрібно 2-3 години в холодильнику.
З майонезом
Замаринувати куряче філе, крильця, гомілки і будь-яку іншу частину тушки можна в майонезі. Цей варіант соусу – безпрограшний, так як м’ясо на ньому виходить смачне, соковите, з красивою рум’яної шкірочки і чудовим ароматом. Такий шашлик можна готувати на вогні або в духовій шафі, насолоджуючись смаком літа в зимову негоду.
Перед тим, як маринувати м’ясо, куплене в магазині, рекомендується замочити його на 60-90 хвилин. Це допоможе очистити продукт від синтетичних добавок, які нерідко додають недобросовісні виробники.
Готується соус з:
- майонезу будь-якої жирності – 1 пачка на 2 кг м’яса;
- лука – 3-5 шт.;
- приправ, спецій і солі.
Підготовлене заздалегідь м’ясо викладається в каструлю або миску, приправляється сіллю і спеціями. Солити потрібно трохи менше, ніж зазвичай, враховуючи вміст солі в майонезі. Після до м’яса додається цибулю, нарізану кільцями, півкільцями або нашатковану (в залежності від способу подальшої обробки продукту). Останнім у ємність вливається майонез, кількість якого повинна бути достатня для хорошої просочення м’яса. Просякати ніжним соком м’ясний продукт має не менше 5 годин.
На мінеральній воді
Немає нічого простіше, ніж замаринувати м’ясо у мінеральній воді.
Для цього знадобляться:
- курка – 1,5 кг;
- газована мінералка – 300 мл;
- цибуля ріпчаста – 5 шт.;
- масло рослинне – 120 мл;
- трохи солі або соєвого соусу;
- приправи.
М’ясо промивається і нарізати невеликими шматочками. Цибуля перемелюється через м’ясорубку і додати до м’яса. Слідом вливається вода, масло, додаються сіль і соус, спеції за смаком. Все вимішується і відправляється на холод, приблизно на 3-4 години.
Найкраще такий шашлик готувати на деревині фруктових порід або використовувати виноградну лозу – смак і аромат буде чудовим.
Маринад для курячих крилець з соєвим соусом і медом
Маринад для курячих крилець на основі меду і соусу не тільки смачний, але і корисний. Не секрет, що основні продукти для заправки мають у своєму складі вітаміни, мінерали, які допомагають зміцнити організм, підсиливши його захисні властивості.
Готується заправка з:
- соєвого соусу – 0,5 ст.;
- меду – 1,5 ст. л.;
- томатного кетчупу – 60 мл;
- гірчиці – 30 мл;
- часнику – 4 зубки;
- солі – за смаком.
Всі рідкі компоненти змішуються в ємності до однорідної консистенції. До них додається часниковий сік, сіль і спеції за бажанням. Цим соусом залити м’ясо і відправляється для маринування на пару годин.
З лимоном
Кислота, що міститься в лимонному соці, допоможе розм’якшити м’ясні волокна, при цьому вона менш агресивно впливає на слизову шлунка, на відміну від оцту.
Заправка для шашлику на основі лимонного соку готується з наступних інгредієнтів:
- лимонний сік – 2-4 ст. л.;
- цибуля (добре використовувати червоний) – 2 шт.;
- часник – пару зубків;
- паприка – чайна ложка з гіркою;
- оливкова олія – 60 мл;
- кумин, кориця, мелений перець за смаком;
- сіль.
Частина лимонного соку і всі компоненти, крім олії, необхідно змішати в ємності і залити ними підготовлене м’ясо курки. Після маринування продукт обсмажується на вогні протягом 10-15 хвилин. Зверху його потрібно періодично промащувати рештою соком лимона і маслом.
Для ніжок з лаймом і зеленню
Курка може смакувати зовсім незвично і вишукано, якщо її замаринувати в соку лайма і кінзи. Її аромат буде настільки апетитно, що перед ним не встоїть ніхто.
Готується заправка на основі:
- лаймового соку – 2 ст. л.;
- оливкової олії – 50 мл;
- кінзи подрібненої – 0,5 ст.;
- часнику – пару зубків;
- кмину – 0,5 ч. л.;
- гострого червоного перцю – за смаком;
- солі, перцю.
Всі компоненти заправки змішуються в ємності, додаються до курячих ніжок і залишають для настоювання (від 3 годин до 1 доби). М’ясо рівномірно обсмажується до золотистої скоринки на деревному вугіллі.
З кетчупом і оливковою олією
Кетчуп додасть м’ясу крім приємного смаку ще і красиву рум’яну скоринку під час смаження, а оливкова олія – соковитість.
На 1 кг курятини потрібно:
- 70 мл кетчупу (шашликового, гострого або ніжного);
- приправи шашличної – 1 ст. л.;
- оливкова олія – 50 мл;
- води – 50 мл;
- цибуля;
- сіль, спеції.
М’ясо нарізають і викладається в ємність. До нього додаються сіль, спеції і все ретельно вимішується, бажано руками, щоб максимально втерти в продукт приправи. Після в ємність додається кетчуп, масло і вода, нарізану цибулю, все вимішується і отставляется на 4-6 годин.
Гострий маринад для курячого філе
Для любителів гострих страв підійде цей рецепт заправки для курячого шашлику. Розрахунок компонентів – на 1,5 кг філейної частини птиці.
Готується соус з:
- лимонного соку – 40 мл;
- часнику – 2-3 зубчики;
- лука – 2 середні головки;
- солі, перцю чилі.
Цибулю необхідно подрібнити на м’ясорубці або тертці, додати до нього сік лимона, часнику і всі спеції. М’ясо нарізати, залити підготовленою заправкою. Залишити маринуватися протягом 1-2 годин. Чим більше буде додано гострого перцю, тим гостріше в результаті вийде м’ясо.
Добре в такий шашлик додати червоний болгарський перчик і помідори, зажарив їх на багатті разом з м’ясом. Для цього овочі нарізати кільцями і перекладаються з шматочками філе – смак у підсумку буде просто дивовижним, не кажучи про аромат.
Шашлик на сметані
Курка по цьому рецепту виходить м’якою і соковитою.
Для приготування соусу слід запастися:
- сметаною – 300-400 мл (на 1 кг м’яса);
- сушеним базиліком – 4 г;
- сіль – за смаком;
- перцем чорним і червоним меленим – по ¼ ч. л.;
- зелень – прикрашається готову страву перед подачею.
М’ясо спочатку перетирається зі спеціями, після заливають сметаною і отставляется для просочення на кілька годин. Після вона нанизується на шампури і готується на розжареному вугіллі. Щоб шампури не темніли і не підгоряли, їх потрібно змастити рослинним маслом. Подати шашлик з соусом, прикрасивши листочками базиліку.
Є ще багато рецептів маринадів для курячого шашлику – на основі пива, гірчиці, з додаванням грейпфрута і шматочків ананаса. Всі їх можна сміливо використовувати, дивуючи гостей і своїх домочадців. Головне, правильно замаринувати продукт і приготувати його, використовуючи правильні породи дерев.