Куряче м’ясо стає неймовірно смачним, якщо його попередньо грамотно обробити. Якісний маринад для курячої грудки — це найважливіший компонент створення ніжного і апетитного страви. Варіацій кращих складів безліч: солодкі, гострі, дієтичні і навіть пряні. Правильно замаринована грудка не залишить байдужим найвибагливішого поціновувача подібних страв.
Маринад з соєвим соусом для курячої грудки в духовці
Цей варіант маринаду додасть грудці соковитість і незвичайний смак. Кращий соєвий соус повинен бути виготовлений без барвників і ароматизаторів. Також варто уникати занадто темного соєвого соусу.
Необхідні продукти:
- 100 мл соєвого соусу;
- 2 часникових зубки;
- щіпка паприки;
- пів-ложки бальзамічного оцту;
- пів-лимона;
- 1 ст. л. кукурудзяної олії;
- спеції за смаком.
Приготування:
- Часник дрібно покришити або натерти на тертці.
- У глибоку миску налити соєвий соус.
- Додати подрібнений часник і бальзамічний оцет. Все добре перемішати.
- В одержаний склад вичавити сік половини лимона, додати масло.
- Всипати в отриманий склад спеції і ретельно з’єднати компоненти маринаду.
- Залишити суміш настоюватися на 30 хвилин.
Вимочувати курячу грудку в такому соусі слід не довше 4 годин, щоб не отримати занадто насичений смак.
Медово-гірчичний соус
Медово-гірчичний соус для маринування курної філе готується дуже швидко. Незважаючи на це, курка виходить дуже м’яка, духмяна і трохи солодкий. Мед слід брати не дуже густий, а гірчицю — без зерен.
Склад:
- 2 ст. л. меду;
- 2 ст. л. гірчиці
- 5 г приправи для курки;
- 1 зубок часнику;
- рослинне масло.
Процес приготування:
- Часник пропустити через часникодавку.
- Мед розтопити на водяній бані. Не варто брати занадто густий мед — з таким соусом буде незручно звертатися.
- З’єднати в невеликій чаші мед, гірчицю і часник. Розмішати до утворення однорідної маси.
- Додати приправу і оливкове масло. Розмішати.
Соус слід рівномірно наносити на грудку з усіх боків і дати настоятися 1-2 години. Медово-гірчичний соус краще готувати на один раз: при зберіганні він загусне і стане незручний у використанні.
Готуємо на основі йогурту
Дієтичний маринад для грудки на основі йогурту — відмінний варіант для тих, хто піклується про своє здоров’я і фігуру. Мінімум інгредієнтів, максимум смаку.
Нам знадобиться:
- 250 мл натурального йогурту;
- 100 мл мінеральної газованої води;
- зубець часнику;
- оливкова олія;
- спеції за смаком.
Приготування:
- Часник порізати дуже дрібно.
- Додати в йогурт мінеральну воду, подрібнений часник і спеції. Кисломолочний продукт слід брати без фруктових добавок і з жирністю не менше 3%.
- Для кращого просочування, м’ясо в цьому маринаді потрібно залишити на ніч. Мінімальний час — дві години. Щоб нарізані порції замариновались швидше, помістіть їх під вантаж.
Зберігати даний соус потрібно виключно в холодильнику.
Найсмачніший маринад для шашлику з курячого філе
Для смаження шашлику з курячого філе відмінно підходить кефірний маринад. Такий склад розм’якшує волокна, робить курку соковитою і м’якою. Маринад для шашлику з курячої грудки краще робити з жирного кефіру, для шашлику з стегон і гомілки рекомендується використовувати маложирний продукт.
Склад:
- 500 мл кефіру;
- 3 головки цибулі;
- 1 лимон;
- 10 г часнику;
- сушений кріп;
- спеції хмелі-сунелі.
Порядок дій:
- Цибулю порізати кільцями або півкільцями.
- Часник розділити на шматочки.
- Лимон вимити і вичавити з нього сік.
- У кефір додати спеції, цибуля, часник, зелень, а також лимонний сік. Ретельно перемішати складу.
Найкращий результат можна отримати, якщо маринувати в отриманому соусі близько 10-12 годин.
Ніжний соус зі сметани
З ніжного сметанного соусу можна зробити відмінну підливу до будь-якого гарніру. Готувати такий соус необхідно разом з м’ясним блюдом, наприклад, — з курячим філе. Блюдо легко в приготуванні, отримана їжа підходить для дитячого харчування.
Інгредієнти:
- 250 мл сметани;
- зубець часнику;
- 1 ст. ложка борошна;
- 50 г вершкового масла;
- 100 мл води;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Філе курки порізати на невеликі шматочки.
- Розігріти сковороду і обсмажити шматочки на середньому вогні 10 хвилин. Додати спеції.
- Порубати часник, додати його в сковороду, додати сметану і воду, ретельно перемішати і посолити. Тушкувати на слабкому вогні 30 хвилин.
- При необхідності долити трохи води, щоб соус вийшов рідким. Сюди ж помістити вершкове масло і муку, продовжити приготування, розбиваючи з’являються грудочки.
- Тушкувати ще 10 хвилин, періодично помішуючи.
Рецепт маринаду-глазурі
Незвичайним варіантом маринаду-глазурі є рецепт з темним пивом. З курячої грудки можна не знімати шкіру: завдяки маринаду вона вийде хрусткою і дуже красивою.
Інгредієнти:
- 1 склянку темного пива;
- 50 мл соєвого соусу;
- 1 ст. л. меду;
- 1 зубець часнику;
- спеції за смаком.
Готуємо:
- У маленькій каструлі закип’ятити пиво і випарувати приблизно до половини рідкого складу.
- Додати соєвий соус і мед, перемішати суміш. Рідкий мед краще підходить для соусу. Якщо ви використовуєте густий мед, його слід розтопити на водяній бані і додати ложку рослинної олії.
- Часник подрібнити і приєднати до маринаду.
- Всипати спеції, перемішати складу до однорідності.
З пивним маринадом добре поєднуються такі спеції, як паприка і чорний перець. Залишати м’ясо в маринаді-глазурі слід на 4-12 годин.
Апельсиновий маринад для курячої грудки
Використовуючи апельсиновий сік і цедру для маринування курки, можна домогтися дуже вишуканого смаку отриманого страви. Така страва буде відмінною прикрасою святкового столу. Щоб уникнути негативних хімічних реакцій не використовуйте для маринаду алюмінієвий посуд.
Інгредієнти:
- 0,5 кг апельсинів;
- 2 зубки часнику;
- 20 г імбиру або імбирною приправи;
- спеції за смаком.
Приготування:
- Для виготовлення маринаду потрібно ретельно промити апельсини. Цедру подрібнити на тертці або в млині, з м’якоті вичавити сік.
- Часник потерти на тертці.
- Імбир дрібно нарізати.
- Змішати сік і цедру, часник, спеції і імбир. Дати настоятися 20 хвилин.
В апельсиновому маринаді можна витримувати м’ясо від півгодини, щоб воно набуло яскравий та оригінальний смак.
З лимоном, травами і спеціями
Цей маринад відмінно підійде для курячої грудки на грилі. Можна використовувати будь-які спеції і трави. Найбільш ароматним виходить соус з додаванням розмарину, майорану, базиліка і чорного перцю. Інгредієнти маринаду з лимоном та спеціями краще наносити безпосередньо на м’ясо, а не готувати в окремому посуді.
Необхідні продукти:
- 2 лимона;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- 1 ч. л. майорану;
- 1 ч. л. базиліка;
- суміш сухих трав за смаком;
- перець чилі за смаком.
Приготування:
- Натерти м’ясо спеціями і травами.
- Лимон пом’яти руками, злегка покатати на столі для виділення соку. Видавити сік на м’ясо і залишити маринуватися на 1-2 години.
- Настоявшееся м’ясо змастити рослинною олією і посолити.
- У процесі випікання поливати продукт залишилися лимонним соком.
При приготуванні маринадів для курки не слід солити складу, інакше страва вийде недостатньо соковитим. Не маринуйте морозиво м’ясо і не додайте в маринад оцет: він зробить курку жорсткою. Якщо слідувати нескладним правилам та поданим рекомендацій, куряча грудка вийде соковитою, ароматною і смачною. Використовуючи різні маринади, ви зможете готувати різноманітні страви з новими і цікавими смаками.