Маринад для риби – це відмінний спосіб зробити її більш смачною, м’якою і насиченою. Правильний вибір маринаду – перша умова, забезпечуючи кулінарне якість готового страви.
Маринад для риби – класичний рецепт
Класичний рецепт — самий простий, але від цього не менш смачний.
Необхідні продукти:
- цукор, сіль, перець – по щіпці;
- одна морква і цибулина;
- дві ложки томатної пасти.
Процес приготування:
- Очищаємо овочі, подрібнюємо будь-яким способом і кілька хвилин обсмажуємо на сковороді.
- Приправляємо спеціями, додаємо томатну пасту, за бажанням можна влити трохи оцту. Чекаємо, коли суміш закипить, готовий маринад.
Овочевий маринад з моркви і цибулі
Маринад з моркви і цибулі можна вважати базовим рецептом, оскільки він готується майже також як класичний.
Необхідні продукти:
- 0,25 літра томатного соку;
- дві моркви і дві цибулини;
- приправи за смаком.
Процес приготування:
- Овочі очистити, цибулю нарізати на кільця, викласти на сковороду, обсмажити до красивого кольору і змішати з тертою морквою. Потримати пару хвилин на вогні і влити томатний сік.
- Приправляємо суміш обраними спеціями, готуємо близько 10 хвилин, після чого в маринад можна опускати рибу.
Готуємо в кисло-солодкому маринаді
Необхідні продукти:
- будь-які приправи за смаком;
- ложка лимонного соку;
- 20 грам томатної пасти;
- моркву і цибулина;
- маленька ложка меду.
Процес приготування:
- Цибулю нарізаємо на невеликі шматочки, змішуємо з медом і викладаємо на сковороду. Потім додаємо роздавлений часник, спеції і зовсім трохи рослинного масла.
- Туди ж відправляємо терту моркву, тушкуємо пару хвилин і змішуємо з томатною пастою.
- За хвилину до готовності вливаємо лимонний сік і за бажанням кладемо зелень.
Гірчично-соєвий соус
Риба під маринадом, приготованим за цим рецептом, виходить вельми цікавою і пікантною на смак.
Необхідні продукти:
- велика ложка гірчиці, не надто гострою;
- три ложки соєвого соусу;
- 20 мілілітрів оливкової олії.
Процес приготування:
- Цей соус готується зовсім легко – просто змішуємо всі інгредієнти. За смаком можна додати ще якихось спецій.
- 2. Риба поміщається в маринад, тримається хоча б 20 хвилин, після чого піддається тепловій обробці.
Маринад для червоної риби з часником і паприкою
Маринад для червоної риби можна приготувати будь, вона все одно вийде смачною, але цей рецепт додасть страві особливого шарму.
Необхідні продукти:
- п’ять ложок оливкової олії;
- 2 зубчики часнику;
- велика ложка меленої паприки;
- будь-які інші приправи на свій смак.
Процес приготування:
- Часник очищаємо, спочатку нарізаємо на невеликі шматочки, а потім тиснемо за допомогою чогось твердого.
- Додаємо до нього паприку, вибрані спеції, можна трохи посолити. Вливаємо олію і перемішуємо до однорідного стану. У результаті повинна вийти кашка. Їй добре промазуємо рибу і готуємо в духовці.
Соус для риби, приготованої на пару
Парові страви – це не завжди смачно і майже завжди – не дуже гарно. До того ж під час такої обробки багато спеції втрачають свої властивості.
Зробити рибу насиченою і ароматною можна за допомогою маринаду.
Необхідні продукти:
- зелень і спеції на свій смак;
- маленька ложка гірчиці;
- один жовток;
- ложка лимонного соку;
- 40 грам сметани.
Процес приготування:
- Свіжу зелень відокремлюємо від гілок, перемелюємо в блендері і злегка солимо, потім до неї кладемо сметану, гірчицю, вказану кількість лимонного соку і жовток. Все це знову збиваємо і прибираємо на деякий час в холодильник.
- Приблизно через 20 хвилин гарячу рибу можна поливати охолодженим соусом. Спробуйте, можливо, його доведеться ще трохи підсолити.
Скумбрія по смаку як червона риба: рецепт маринаду
Зробити за смаком скумбрію як червону рибу маринадом дуже просто. Давайте розглянемо рецепт.
Необхідні продукти:
- 2 ложки оцту;
- трохи чорного меленого перцю;
- сушена гвоздика – п’ять гілочок;
- 3 грам коріандру;
- 0,3 літра води;
- 5 горошин чорного перцю;
- дві маленькі ложки солі;
- 30 мл рослинного масла.
Процес приготування:
- Вказану кількість води вливаємо в каструлю і чекаємо, поки вона закипить.
- Додаємо у воду всі зазначені інгредієнти зі списку крім оцту і тримаємо на плиті не більше двох хвилин.
- Залишаємо маринад остигати, після чого кладемо оцет, ретельно перемішуємо. Заливаємо сумішшю рибу і даємо їй настоятися в холодильнику 24 години.
Смачний маринад для річкової риби
Взагалі це універсальний рецепт його можна використовувати для маринування і річкової і морської риби.
Необхідні продукти:
- 100 грам солі і стільки ж цукру;
- три лаврових листа;
- літр води;
- коріандр, чорний перець, гвоздика;
- 0,1 літра оцту.
Процес приготування:
- Воду вливаємо в каструлю, ставимо нагріватися, і коли вміст закипить додати всі зазначені в списку компоненти крім оцту. Потримати на плиті поки не розчиниться сіль з цукром.
- Залишаємо суміш на деякий час, щоб вона добре охолола, і змішуємо з оцтом.
- Рибу повністю прикриваємо приготовленою заливкою і залишаємо просочуватися на добу в холодному місці.
Незвичайний імбирно-м’ятний маринад
Попри таку назву, маринад виходить легким і надає страві свіжість.
Необхідні продукти:
- корінь імбиру свіжий;
- щіпка солі;
- 40 грам листя м’яти;
- оливкова олія – 2 великі ложки.
Процес приготування:
- Корінь імбиру очищаємо, промиваємо, даємо йому обсохнути, а потім подрібнюємо за допомогою дрібної терки. Корінь потрібен невеликий – близько п’яти сантиметрів завдовжки.
- Свіжі листочки м’яти спочатку наріжте на шматочки, потім викладіть до імбиру і розітріть чим-небудь важким.
- До цих інгредієнтів влийте оливкове масло, посоліть і все ретельно перемішайте.
- Готовим маринадом потрібно обмазати всю рибу. За смаком, в неї всередину можна покласти кілька шматочків лимона і гілочок м’яти. Так само залиште трохи соусу, їм буде добре полити рибу зверху ще раз, перед випіканням.