Маринад для шашлику – 11 смачних рецептів маринаду для свинини, курки, баранини
Правильно приготований маринад для шашлику – ця обов’язкова частина страви, без якої воно не вийде соковитим, смачним, м’якою, ароматною. Для кожного виду м’яса існує свій особливий рецепт. Важливо не шкодувати приправ і вибрати для частування найбільш свіжі якісні продукти.
Маринад на кефірі для свинини
Інгредієнти: півлітра кефіру високої жирності, 12 г цукру-піску, півкіло ріпчастої цибулі, сіль, суміш перців.
Зазначене кількість продуктів дозволяє приготувати маринад, якого вистачить приблизно на 1,7 кг свинини. М’ясо нарізати середніми шматочками.
Половина цибулі подрібнюється за допомогою терки. Отримана маса з’єднується зі свининою, солиться, перчится.
До цих продуктів виливається кефір, засипається пісок. Компоненти добре перемішуються.
Що залишився лук викладається поверх інших компонентів кільцями.
Спочатку маринад для шашлику з свинини настоюється годинку при кімнатній температурі, а потім – у холодному місці всю ніч.
З додаванням оцту і цибулі
На 2-2,3 кг свинячої шиї береться: велика ріпчаста цибулина, чайна ложка оцтової есенції, 170 мл фільтрованої води, столова ложка дрібної солі, 2 ложки рафінованої олії, дрібку спецій для шашлику.
Лук ріжеться дрібним кубиком. Саме такий спосіб подрібнення дозволяє овочу виділяти максимально кількість соку, який просочує м’ясо.
Цибуля з’єднується з шматочками свинини, до продуктів висипаються спеції і всі рідкі компоненти рецепта. Потрібно дуже добре перемішати масу. Зручно робити це прямо руками.
Перед смаженням у готової суміші м’ясо повинно маринуватися не менше 2-2,5 годин.
З майонезом для курки
На 3 кг курятини береться: пачка жирного майонезу, 2 середні морквини, велика часникова головка, будь-яка приправа для курки.
Так як грудку досить складно замаринувати так, щоб вона не вийшла сухуватою, то для шашлику краще вибирати спинки, гомілки, крила, стегна. Майонез можна взяти і домашній.
Підготовлена курятина викладається в миску і посипається тонкими пластинками очищеної моркви і часнику. У голівці останнього повинно бути не менше 10 зубків.
Далі вміст миски солиться, присипається приправою і рясно поливається майонезом. Потрібно перемішати масу таким чином, щоб кожен шматочок м’яса був покритий ароматною сумішшю.
В такому маринаді для шашлику з курки шматочки тушки повинні постояти не менше 11-12 годин. Якщо взяти більше морквини, то надалі не доведеться піклуватися про гарнірі.
На 2 кг м’якоті яловичини береться: 1,5 склянки мінеральної сильногазованою води, великий лимон, 3 репчатых цибулинки, дрібку меленого чорного перцю, сіль за смаком.
Цибуля очищається від лушпиння, після чого нарізане тонкими полуколечками.
Нарізана середніми шматками яловичина присипається сіллю і перцем. Останній краще змолоти самостійно з горошин, тоді він буде значно ароматніше.
Прямо на підготовлене м’ясо вичавлюється сік цілого лимона. Головне, не забути видалити з маси кісточки.
Поверх продуктів розкладається цибулю.
В останню чергу майбутній шашлик з яловичини поливається мінералкою.
Заготівля з м’яса з маринадом буде настоюватися на холоді не менше 4-4,5 годин.
Маринад для курки з соєвим соусом і медом
На 2-2,3 кг курятини береться: 3 десертні ложки соєвого соусу без зайвих добавок, чайна ложка свіжого тертого імбиру, пара часникових зубков, повна столова ложка меду і такий же обсяг кунжутного масла, будь ароматні трави.
Спочатку мед розтоплюється на водяній бані. Часник подрібнюється будь-яким чином, але найкраще пропустити його через прес.
В основу для маринаду додається кунжутне масло і соус.
Залишається додати спеції і занурити в суміш шматки курятини. Так як соєвий соус досить солоний, то додатково підсолювати масу не потрібно.
Маринуватися майбутній шашлик буде всю ніч у холодному місці.
З лимоном для індички
На 1,5 кг птиці береться: цілий лимон, 2-3 часникові часточки, 2 столові ложки рафінованої олії, чайна ложка розмарину, сіль, суміш перчиком, зелене яблуко.
З лимона вичавлюється сік. До неї додається розім’ятим часник і рафінована олія. Компоненти ретельно перемішуються.
Далі в маринад всипається сіль, суміш перчиком і розмарин. За смаком останній можна замінити орегано або зовсім не використовувати.
Шматочки для майбутнього шашлику з індички заливаються получившимся маринадом і залишають на півгодини.
Маринуємо свинину для шашлику в пиві
На 700-800 г свинячої м’якоті береться: стакан світлого пива, дрібна сіль за смаком, суміш перців, будь-яка приправа для м’яса.
Шматки підготовленого м’яса натираються сіллю, сумішшю перців і будь-якими обраними приправами. Можна використовувати готові набори прованських трав, які чудово поєднуються зі свининою.
Зверху на м’ясні шматочки виливається пиво. Бажано, щоб воно не було надто холодним.
Нехай суміш спочатку постоїть півгодини при кімнатній температурі, а потім відправляється в холодильник на 2-4 години.
Замариноване м’ясо можна не тільки смажити на багатті, але також запікати в духовій шафі.
Для шашлику з баранини з лаймом і зеленню
На 1,5 кг баранини береться: цілий лайм, дрібку цукрового піску, пучок свіжої зелені (обов’язково – петрушка і кінза), 2 ріпчасті цибулини, 80 мл соєвого соусу без добавок, 160 мл червоного сухого вина, зубчик часнику.
Часник дрібно ріжеться гострим ножем і перемішується з рубаною зеленню. «Зеленушку» допускається брати будь-яку. Наприклад, кріп, зелена, цибуля, базилік. Але в пучку обов’язково повинна виявитися кінза петрушка для додання маринаду особливого пікантного аромату.
У цю суміш можна додати будь-які відповідні приправи. Далі їй присипаються шматочки м’яса.
Цибулю дрібно шинкуется і поливається соком лайма. Туди ж відправляються залишилися рідкі інгредієнти.
В отриману масу викласти м’ясо з приправами.
В маринаді для шашлику з баранини заготовки повинні постояти не менше 3,5-4,5 годин. Далі можна обсмажити їх на грилі або мангалі.
Як замаринувати у сметані курку?
На 650-750 г курятини береться: 270 г сметани, будь-яка суміш спецій для курки, сіль, чорний перчик.
Обговорюваний рецепт маринаду підійде не тільки для шашлику, але також і для страв з курятини, які запікаються в духовці, смажаться, готуються в мультиварці або мікрохвильовій печі. Можна навіть замочити в ньому шматочки філе, що позбавить їх від сухості і прісність.
Курка промивається, обсушивается і нарізається малими або середніми шматочками. Відразу ж вона посипається сіллю і обраним набором приправ. Якщо використовується чорний перець, то найкраще взяти його горошком і подрібнити в ступці для більш яскравого аромату майбутнього частування.
До птиці додається вся сметана. В ідеалі використовувати домашній молочний продукт. Саме з ним маринад вийде особливо ніжним і смачним. Але можна використовувати і магазинну сметану з максимальним відсотком жирності.
Після ретельного перемішування шматочки курятини залишаються в отриманому маринаді мінімум на 1,5 години.
Далі можна викладати шматочки птиці у форму для запікання, на решітку мангала або на гриль. Якщо страва готується в духовці, то можна додатково змастити зверху невеликою кількістю сметани.
На цілу індичку береться: 2 столові ложки соєвого соусу без додаткових добавок і аналогічна кількість якісного оливкової олії, чайна ложка гірчиці, стільки ж зерен коріандру, 5-7 горошин запашного перцю, часник за смаком.
Для приготування маринаду часник спочатку ріжеться на шматочки, а потім подрібнюється в ступці або пропускається через прес. Подрібнити потрібно і горошини запашного перцю. Кількість часнику варто регулювати за власним смаком. Якщо хочеться отримати досить гострий маринад, то можна використовувати близько 9-10 зубчиків. Для приємного аромату вистачить пари часточок.
Подрібнений часник і перчик змішуються з гірчицею і зернами коріандру. Останні компоненти залишаються цілими.
Основа маринаду заливається оливковою олією і соєвим соусом.
Якщо планується запікати індичку цілком, то її тушка ретельно змащують сумішшю і всередині, і зовні. Через пару годин можна відправляти птицю в духовку. Для шашлику індичка спочатку ділиться на великі шматки, потім заливають маринадом і залишають на декілька годин. Найкраще – на всю ніч. Далі можна готувати птицю на вогні будь-яким зручним чином.
З кетчупом і оливковою олією для баранини
На 1-1,2 кг м’якоті баранини береться: 80 мл будь-якого кетчупу, велика ложка спеціальної приправи для шашлику, 70 мл якісного оливкового масла і стільки ж фільтрованої води, велика біла цибулина, сіль, пахучі трави.
М’ясо нарізати невеликими шматочками і викладається в містку ємність. Зверху висипаються вибрані спеції і сіль за смаком.
Складові гарненько вимішуються. Бажано робити це руками, максимально втираючи ароматну суміш в м’ясо.
Далі в ємність додається кетчуп. Можна взяти і гострий, і шашличний, і будь-який інший.
Лук ріжеться дрібним кубиком і висипається до м’яса.
Під кінець в миску з головними інгредієнтами додаються рідкі компоненти – вода і масло. Залишається ще раз перемішати складові і відправити в холодильник.
Баранина буде маринуватися в приготовленої суміші не менше 6 годин. Але в ідеалі варто залишити її в маринаді на всю ніч і тільки з ранку продовжити приготування.