Вдалий маринад для шашлику з свинини – найважливіша складова страви. Від нього залежить м’якість і соковитість м’яса, яскравість смаку, можливість поєднувати його з різними гарнірами і багато іншого. Далі представлена добірка рецептів маринадів на будь-який смак.
Класичний маринад для шашлику з свинини
Цей поширений рецепт найчастіше використовується і досвідченими любителями пікніків, і людьми, далекими від кулінарії. Інгредієнти на 4 кг м’яса: мал. ложка меленого запашного перцю, 1 кг цибулі, 2 великі ложки кухонної солі.
- Овоч ріжеться великими півкільцями, солиться і перчится. Цибулю потрібно ретельно розім’яти товкачиком, щоб він пустив достатню кількість соку.
- Велика частина підготовленої овоча кладеться на дно глибокої миски, зверху відправляється м’ясо.
- Далі потрібно чергувати шари свинини і цибулі.
- Залишити маринуватися під кришкою в холоді всю ніч.
Ніякі додаткові рідини для описаного маринаду не потрібні.
З додаванням оцту
Столовий оцет значно прискорить процес маринування. Інгредієнти на 1 кг м’яса: півкіло білої цибулі ріпчастої, по великій ложці кам’яної солі і цукрового піску, 1, 5 ст. л. 9% оцту, 620 мл очищеної негазованої води, щіпка прованських трав.
- Цибулю і м’ясо ріжуться досить крупно.
- Свинина і подрібнений овоч чергуються в каструлю шарами. Кожен з них також пересипається прованськими травами.
- Для маринаду змішуються залишилися інгредієнти. Якщо хочеться отримати островатую заливку, потрібно додати в неї суміш перців.
- М’ясо і овочі заливаються маринадом і залишають на 4-5 годин під кришкою.
Можна залишити заготівлю і на всю ніч.
З цибулею
Це ще один досить довгий «цибулевий» рецепт. Займатися підготовкою м’яса за нього потрібно з вечора. Інгредієнти на 2 кг м’яса: 950-980 г білого ріпчастої цибулі, 6-7 листочків лавра, сіль і будь-які ароматні трави за смаком.
- Цибуля очищається, миється і крупно ріжеться.
- Овочі необхідно ретельно подрібнити. Зробити це можна як у м’ясорубці, так і за допомогою блендера.
- М’ясо ріжеться поперек волокон середніми шматочками і присипається спеціями. До нього добре підійде орегано, кріп, базилік, будь перець.
- Цибульна маса також виливається до свинини з приправами. Туди ж відправляється лаврове листя, і всі складові добре перемішуються.
- Настоюватися м’ясо буде всю ніч.
Солиться маса тільки за 2 години до передбачуваної смаження. В цей же час з ємності витягуються лаврові листочки і цибулю.
Томатний маринад для свинини
Це класичний східний рецепт. Він дуже популярний на Кавказі. Інгредієнти на 2 кг м’яса: 1,5 л якісного томатного соку, 1,5-2 великі ложки кавказьких приправ, 6-7 середніх білих цибулин, сіль за смаком.
- М’ясо ріжеться шматочками, які буде зручно розташовувати на шампурах. Цибуля подрібнюється кільцями.
- Свинина відразу ж солиться і посипається приправами, після чого до неї висипається нарізану цибулю і виливається сік з томатів.
- Всю ніч заготівля повинна простояти в холодильнику.
За весь час маринування потрібно обов’язково пару раз перемішати компоненти.
З майонезом
Майонез підійде будь-який, але краще всього вибрати максимально калорійний продукт. Інгредієнти на 2 кг м’яса: велика головка цибулі, 1 ст. майонезу, будь-яка приправа для шашлику і сіль.
- Невеликі прямокутні шматочки м’яса укладаються у містку посуд. Зверху висипається крупно нашатковану цибулю.
- Складові вимішуються, заправляються майонезом та спеціями.
- Досить потримати м’ясо в такому маринаді хоча б годину.
Готується шашлик зі свинини на хороших вугіллі без відкритого полум’я.
Апельсиново-лимонний
Зазначений маринад дозволить приготувати страву, яка буде гідно самого шикарного святкового столу. Інгредієнти на 1,5 кг м’яса: 5-7 часникових зубків, 2 стиглих апельсина і стільки ж великих лимонів, 2 великі ложки соєвого соусу, пара пучок прованських трав, паприка за смаком, велика ложка кінзи і 10-12 горошків чорного перцю.
- З апельсинів і лимонів вичавлюється сік. В рідина додається роздавлений ножем часник.
- Туди ж висипаються всі приправи, кінза рубана, виливається соєвий соус.
- Цією сумішшю поливається свинина, нарізана невеликими шматочками.
- Протягом не менше 4 годин маринування маса періодично перемішується.
Сіль додається до м’яса практично перед самим смаженням. Її не повинно бути багато, адже соєвий соус досить солоний.
Оригінальний маринад з ківі
По-справжньому «швидкісний» маринад! Інгредієнти на 2 кг м’яса: 4-5 білих цибулин, 2 великих ківі, сіль, пучок свіжої зелені, будь-які приправи за смаком.
- З м’яса краще всього взяти шийну частину тушки. Воно миється, обсушивается і ріжеться середніми шматочками.
- Свинина викладається в глибокий посуд і посипається цибулею, нарізаною кільцями.
- У загальну масу відразу додається мелкорубленая зелень, сіль, вибрані спеції.
- Залишилося ківі без шкірки потерти на дрібній тертці і відправити до іншим складовим.
Цей рецепт маринаду має головне достоїнство – тримати в ньому м’ясо потрібно лише півгодини.
Рецепт з соєвим соусом
За таким рецептом можна не боятися пересолити блюдо. Сіль в нього зовсім не додається, адже її замінює соєвий соус. Інгредієнти: по півсклянки соєвого і томатного соусу без добавок, зубок часнику, головка ріпчастої цибулі, малий. ложка картопляного крохмалю, суміш гострих перців.
- Цибулю тонко шинкуется, часник давиться. До цих інгредієнтів висипаються вибрані спеції.
- У ємність до овочеві та приправ виливаються обидва соусу.
- Після додавання крохмалю і вимішування суміші можна викладати в неї шматки м’яса.
В маринаді свинина повинна постояти не менше 1,5 ч.
На мінеральній воді
Воду треба брати обов’язково газовану. Інгредієнти на 3 кг м’яса: 10-11 невеликих цибулин, 1,2 літра мінералки, 2 мал. ложки будь приправа для свинини і стільки ж суміші перців, 1,5-2 ст. л. кухонної солі.
- Свинина миється, обсушивается і ріжеться шматочками розміром приблизно з сірникову коробку. Цибуля рубається півкільцями.
- М’ясо з овочем викладається в неметалічну посуд, посипається спеціями, солиться і добре вимішується.
- Залишилося влити мінералку, щоб вона повністю покривала складові.
- Під кришкою свинина буде маринуватися в отриманій рідини всю ніч.
Залишилася після м’яса суміш можна розбавити питною водою та збризкувати частування в процесі смаження.
На кефірі
З м’яса варто взяти передній окіст. Інгредієнти на 1,5 кг свинини: півлітра жирного кефіру, 800 г ріпчастої цибулі, сіль, по дрібці чебрецю і суміші перців.
- Свинина позбавляється від жил і плівок, після чого ріжеться квадратами.
- Половина цибулі рубається великими кільцями, залишок – невеликими кубиками.
- М’ясо солиться, присипається усіма спеціями і дрібно порізаною овочем.
- Після перемішування складові заливаються кефіром.
- Зверху викладаються цибульні кільця.
Маринуватися маса буде не менше 9 годин на холоді.
Швидкий маринад для шашлику з свинини
Ще один «швидкісний» варіант маринаду для шашлику передбачає використання вина. Інгредієнти на 1,5 кг м’яса: 4 ріпчасті цибулини, приправа для свинини, 25 г крупної солі, 290 мл червоного сухого вина.
- Свиняча шия ріжеться поперек волокон середніми скибочками. М’ясо посипається приправами і сіллю.
- Шматочки свинини з’єднуються з кільцями цибулі, які потрібно злегка розім’яти руками, щоб вони пустили сік.
- У посуд з усіма підготовленими інгредієнтами вливається вино.
- Після ретельного перемішування можна залишати шашлик для маринування на 2-2,5 години.
Прибирати м’ясо в холодильник не потрібно, воно повинно стояти при кімнатній температурі.
З гранатового соку
Дуже важливо вибрати якісний сік прямого віджиму, а не відновлений. Інгредієнти на 1,5 кг м’яса: 2 цибулини, часник за смаком, 1 ст. соку, 60 мл соєвого соусу, 2 великі ложки рідкого меду, томатного соусу, олії, 2 мал. ложки гострої гірчиці, пучок кінзи, суміш спецій для свинини, сіль.
- М’ясо і цибулю ріжуться великими шматками, після чого з’єднуються в одному посуді.
- Інгредієнти присипаються спеціями, до них додається гірчиця, сіль, мед, соус з томатів і масло. Туди де відправляється мелкорубленая кінза і роздавлений часник.
- Залишилося компоненти залити гранатовим соком і залишити мінімум на 1 годину в холодному місці.
Щоб прискорити процес маринування м’яса, можна потерти масу щільний не стиглий плід ківі.