Щоосені господині роблять заготовки з овочів. Найчастіша – це маринована капуста на зиму. Ця страва ідеально доповнює рибу і м’ясо, а також підходить для будь-якого гарніру.
Класична маринована капуста з оцтом на зиму
Це сама економна варіація, для приготування якої потрібно мінімум продуктів.
Інгредієнти:
- лавр – 3 аркуша;
- оцет – 2 ст. ложки;
- капуста – 3000 м;
- сіль – 2 ст. ложки;
- морква – 2 шт.;
- спеції;
- перець червоний мелений;
- вода – 1000 мл;
- цукор – 140 р.
Приготування:
- Порубати качан (потрібні квадратні шматки). Морквину перетворити на півкільця. Взяти прес, пропустити червоний перець і часник подрібнити.
- Змішати капустяну соломку і моркву. Додати листи лавра і перемішати.
- Закип’ятити воду, додати цукровий пісок і присипати сіллю. Поварити.
- Влити оцет і перемішати.
- Залити овочі. Накрити кришкою і настояти кілька годин. Сховати в холодильник і витримати добу. Зберігається закуска там же.
Рецепт приготування з буряком в банках
Для приготування використовуйте пізні сорти овочів. Капуста з буряком в банках виходить красивою на вигляд і дивовижно смачною.
Інгредієнти:
- сіль – 2 ст. ложки;
- оцет – 150 мл (6%);
- буряк – 1 шт.;
- лавр – 3 аркуша;
- капуста – 2000 м;
- морква – 1 шт.;
- масло – 1 ст. ложка соняшникової;
- перець чорний – 11 горошин;
- часник – 4 зубки;
- вода – 1000 мл;
- перець запашний – 11 горошин;
- цукор – 140 р.
Приготування:
- Розрізати качан, повинно вийти чотири частини. Потім кожен шматок ще раз розрубати на таку ж кількість частин.
- Брусками знадобиться посікти моркву і буряк. Порізати на пластинки часникові зубки.
- Підготувати заздалегідь таз, помістити в нього овочі і перемішати.
- Банки простерилізувати, помістити в них суміш з овочів. Утрамбувати.
- Цукровий пісок залити водою, підсолити і додати горошини. Влити олію, додати лавр і залити оцтом. Перемішати, закип’ятити і цим гарячим розчином залити банки.
- Накрити кришками.
По-корейськи
Простий метод приготування, при якому виходить островатое, пікантне страву. Для приготування підійде не тільки пекінська капуста, але і білокачанна.
Інгредієнти:
- вода – 950 мл;
- часник – 270 г;
- капуста – 9500 м;
- перець червоний гіркий – 3 стручка;
- сіль – 100 р.
Приготування:
- Взяти теплу воду, насипати сіль і розмішати.
- Розрізати качани на шість частин, залити рідиною і відставити дня на три.
- Часник і перчик подрібнити (можна скористатися м’ясорубкою). Кількість перцю можна зменшувати або збільшувати за бажанням.
- Дістати овоч з розсолу, промити. Взяти перекручену масу і промазати нею капусту.
- Все помістити в ємність, поставити гніт і витримати три дні. Зберігати в холодильнику.
З болгарським перцем
Овочі виходять хрусткими. Хороший варіант закуски для святкового столу.
Інгредієнти:
- сіль – 60 г;
- перець – 470 г болгарського;
- оцет – 140 мл;
- капуста – 2450 г білокачанної;
- морквина – 470 г;
- цукор – 100 г;
- цибуля – 470 г ріпчастої;
- олія – 200 мл рослинного.
Приготування:
- Нашаткувати вилок і порізати цибулини. Для закуски потрібні півкільця.
- Болгарський перець посікти у вигляді соломки, моркву натерти.
- Перемішати овочі, присипати цукром і підсолити. Залити оцтом і розмішати.
- Влити масло, всю масу викласти в банки і накрити кришками.
- Вживати можна через чотири дні.
Варіант в банках з аспірином
Щоб консистенція овочів не змінилася з часом, і заготівля зберігала свіжість всю зиму, додають консерванти. У цій якості успішно використовують аспірин.
Інгредієнти:
- сіль велика – 2 ст. ложки;
- лавр – 6 аркушів;
- капуста – 3 головки;
- морква – 6 шт.;
- цукор – 2 ст. ложки;
- аспірин – 3 таблетки;
- перець – 9 горошин чорного;
- оцтова есенція – 3 ч. ложки;
- вода – 950 мл
Приготування:
- Підготувати банки (промити і простерилізувати).
- Взяти тертку, бажано побільше. Натерти моркву нашаткувати вилок і перемішати овочі.
- Цукор насипати сіль, перемішати і залити водою.
- Закип’ятити, остудити, додати горошини перцю, лавр і таблетку. Останню розчинити.
- Утрамбувати овочі в банку, залити розсолом і накрити кришками. Настояти добу.
- Проткнути довгим ножем, випустити газ і через півдня знову проткнути.
Повторити процес три рази, влити оцет і закрити кришками.
Капуста, маринована шматочками швидкого приготування
Якщо захотілося поласувати маринованої закускою, то пропонуємо скористатися швидким методом її приготування.
Інгредієнти:
- морква – 1 шт.;
- масло – 120 мл рослинного;
- вода – 950 мл;
- капуста – 2000 м;
- часник – 3 зубки;
- сіль – 2 ст. ложки;
- лавр – 2 аркуша;
- чорний перець – 5 горошин;
- цукор – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Розрізати на частини качан. Моркву подрібнити і отримані кружечки змішати з капустою.
- Цукор залити воду, підсолити і влити олію.
- Подрібнити зубки часникові, закинути в маринад і помістити горошини перцю. Закинути лавр і перемішати.
- Поставити на конфорку, дочекатися бурління рідини і влити оцет.
- Утрамбувати овочі, залити рідиною. На наступний день можна ласувати.
Смачний і хрусткий спосіб маринування
Солодкувата на смак капусточка виходить хрусткою і дуже швидко готується.
Інгредієнти:
- сіль – 1,5 ст. ложки;
- олія – 150 мл рослинного;
- цукор – 100 г;
- капуста – 2000 м;
- цибуля – 1 шт.;
- оцет – 100 мл;
- морква – 2 шт.;
- вода – 470 мл
Приготування:
- Цибулю потрібно у вигляді соломки. Капуста теж. Оранжевий овоч слід нарізати так, щоб вийшли тонкі брусочки. Все перемішати і викласти в ємність.
- Закип’ятити воду, засипати цукром і підсипати сіль. Дочекатися, коли завирує рідину і перемішати — кристали мають всі до цього моменту розчинитися.
- Влити оцет, потім олію і відразу ж залити овочі. Накрити кришкою. Настояти півгодини.
Щоб капуста залишалася хрусткою, під час перемішування її не можна здавлювати. Урізноманітнити смак закуски допоможе родзинки — він зробить блюдо солодше.
Гостра маринована капуста на зиму
Для любителів гострих страв підійде цей варіант приготування.
Інгредієнти:
- качан – 2000 м;
- перець чорний – 10 горошин;
- сіль – 2 ст. ложки;
- гвоздика – 5 шт;
- часник – 5 зубків;
- цукор – 190 г;
- олія – 100 мл соняшникової;
- морква – 3 шт.;
- вода – 950 мл;
- оцет – 300 мл (9%).
Приготування:
- Часникові зубчики порубати, нашаткувати качан, моркву натерти і все перемішати. Помістити в банки, які заздалегідь простерилизовали.
- Довести до кипіння воду. Засипати цукром. Присолити. Розчинити і закинути перець. Приєднати гвоздику, влити олію і оцет. Перемішати.
- Залити овочі одержаним складом і накрити кришками.
З морквою і часником
Швидкий спосіб приготування, завдяки якому ви зможете смачно доповнити вечерю.
Інгредієнти:
- сіль – 3 ст. ложки з сіллю;
- капуста – 1900 м;
- морква – 1 шт.;
- оцет – 200 мл (9%);
- часник – 3 зубки;
- лавр – 5 аркушів;
- вода – 950 мл;
- цукор – 8 ст. ложки;
- масло – 180 мл рослинного.
Приготування:
- Нарізати капусту (знадобляться великі шматки). Моркву подрібнити.
- Порубати часник і змішати з морквою.
- Укладати в ємність шарами — спочатку капуста, потім морква.
- Цукор засипати сіллю, залити воду, додати масло і покласти лаврушку. Закип’ятити і залити овочі.
- Поставити гніт і вистояти дві години.
Можна їсти відразу або помістити у банки і зберігати в холодильнику.
Як приготувати «Пелюстку в маринаді»?
Яскраве страва швидкого приготування, яка посяде гідне місце за святковим столом і підніме настрій у звичайний день.
Інгредієнти:
- часник – 6 зубчиків;
- капуста – 1500 г;
- лавр – 4 аркуша;
- цукор – 160 г;
- олія соняшникова – 12 ст. ложок;
- буряк – 420 г;
- перець – 7 горошин;
- морквина – 210 г;
- сіль – 2 ст. ложки;
- оцет – 150 мл (9%).
Приготування:
- Капусту порубати — повинні вийти квадратні шматки. Подрібнити моркву, нарізати свеколку. Смачніше всього вийде закуска, якщо зробите брусочки. Часник нарізати, щоб вийшли платівки.
- Сіль засипати цукром. Додати перець і лаврушку. Залити водою. Поставити на конфорку і коли рідина завирує, влити оцет. Остудити (рідина знадобиться теплою), додати масло і перемішати.
- Підготувати банки. Закладати овочі шарами: капуста, морква, буряк, часник. Повторювати, поки вміст банки не стане максимально повним.
- Залити маринад. Накрити кришками. Настояти три дні.
Маринована капуста — пальчики оближеш
З цієї варіації страва виходить пряним, хрустким і дуже смачним.
Інгредієнти:
- перець – 3 горошини чорного;
- капуста – 1000 г цвітної;
- цукор – 10 г;
- лавр – 2 шт.;
- вода – 0,5 літра;
- запашний перець – 3 горошини;
- гвоздика – 3 шт.;
- сіль – 15 г;
- оцет – 100 мл;
- естрагон – 3 гілки;
- кислота лимонна – 1,5 м;
- кориця – 1 р.
Приготування:
- Розділити вилок на суцвіття. Закип’ятити воду, засипати сіль і вмістити капустяні шматочки.
- Витримати п’ять хвилин, дістати, рідину злити. Помістити суцвіття в простерилізовані банки.
- Поставити воду на вогонь, дочекатися бурління і всипати лимонку. Засипати залишилися сипучі продукти і прянощі, проварити вісім хвилин і влити оцет.
- Залити овоч, накрити кришками і перевернути. Укутати ковдрою.
З яблуками
Корисне та смачне домашнє ласощі.
Інгредієнти:
- сіль – 1 ст. ложка;
- оцет – 70 мл (9%);
- вода – 950 мл;
- капуста – 2000 м;
- морква – 3 шт.;
- яблуко – 3 шт.;
- олія соняшникова – 120 мл;
- цукор – 140 р.
Приготування:
- Нашаткувати капусту. Зняти шкірку з яблук. Взяти тертку побільше і натерти морквину, а потім яблука. Все перемішати і помістити в банку. Використовуйте трилітрову.
- Залити цукор водою, присолити і залити масло.
- Закип’ятити, влити оцет і перемішати.
- Залити одержаним складом овочевий мікс і накрити кришкою. Коли охолоне, заховати в холодильник.