Маринована капуста на зиму — 12 рецептів приготування

Щоосені господині роблять заготовки з овочів. Найчастіша – це маринована капуста на зиму. Ця страва ідеально доповнює рибу і м’ясо, а також підходить для будь-якого гарніру.

Класична маринована капуста з оцтом на зиму

Це сама економна варіація, для приготування якої потрібно мінімум продуктів.

Інгредієнти:

  • лавр – 3 аркуша;
  • оцет – 2 ст. ложки;
  • капуста – 3000 м;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • морква – 2 шт.;
  • спеції;
  • перець червоний мелений;
  • вода – 1000 мл;
  • цукор – 140 р.

Приготування:

  • Порубати качан (потрібні квадратні шматки). Морквину перетворити на півкільця. Взяти прес, пропустити червоний перець і часник подрібнити.
  • Змішати капустяну соломку і моркву. Додати листи лавра і перемішати.
  • Закип’ятити воду, додати цукровий пісок і присипати сіллю. Поварити.
  • Влити оцет і перемішати.
  • Залити овочі. Накрити кришкою і настояти кілька годин. Сховати в холодильник і витримати добу. Зберігається закуска там же.

Рецепт приготування з буряком в банках

Для приготування використовуйте пізні сорти овочів. Капуста з буряком в банках виходить красивою на вигляд і дивовижно смачною.

Інгредієнти:

  • сіль – 2 ст. ложки;
  • оцет – 150 мл (6%);
  • буряк – 1 шт.;
  • лавр – 3 аркуша;
  • капуста – 2000 м;
  • морква – 1 шт.;
  • масло – 1 ст. ложка соняшникової;
  • перець чорний – 11 горошин;
  • часник – 4 зубки;
  • вода – 1000 мл;
  • перець запашний – 11 горошин;
  • цукор – 140 р.

Приготування:

  • Розрізати качан, повинно вийти чотири частини. Потім кожен шматок ще раз розрубати на таку ж кількість частин.
  • Брусками знадобиться посікти моркву і буряк. Порізати на пластинки часникові зубки.
  • Підготувати заздалегідь таз, помістити в нього овочі і перемішати.
  • Банки простерилізувати, помістити в них суміш з овочів. Утрамбувати.
  • Цукровий пісок залити водою, підсолити і додати горошини. Влити олію, додати лавр і залити оцтом. Перемішати, закип’ятити і цим гарячим розчином залити банки.
  • Накрити кришками.

По-корейськи

Простий метод приготування, при якому виходить островатое, пікантне страву. Для приготування підійде не тільки пекінська капуста, але і білокачанна.

Інгредієнти:

  • вода – 950 мл;
  • часник – 270 г;
  • капуста – 9500 м;
  • перець червоний гіркий – 3 стручка;
  • сіль – 100 р.

Приготування:

  • Взяти теплу воду, насипати сіль і розмішати.
  • Розрізати качани на шість частин, залити рідиною і відставити дня на три.
  • Часник і перчик подрібнити (можна скористатися м’ясорубкою). Кількість перцю можна зменшувати або збільшувати за бажанням.
  • Дістати овоч з розсолу, промити. Взяти перекручену масу і промазати нею капусту.
  • Все помістити в ємність, поставити гніт і витримати три дні. Зберігати в холодильнику.
Дивіться також:  Варення зі сливи – 8 рецептів смачного домашнього варення

З болгарським перцем

Овочі виходять хрусткими. Хороший варіант закуски для святкового столу.

Інгредієнти:

  • сіль – 60 г;
  • перець – 470 г болгарського;
  • оцет – 140 мл;
  • капуста – 2450 г білокачанної;
  • морквина – 470 г;
  • цукор – 100 г;
  • цибуля – 470 г ріпчастої;
  • олія – 200 мл рослинного.

Приготування:

  • Нашаткувати вилок і порізати цибулини. Для закуски потрібні півкільця.
  • Болгарський перець посікти у вигляді соломки, моркву натерти.
  • Перемішати овочі, присипати цукром і підсолити. Залити оцтом і розмішати.
  • Влити масло, всю масу викласти в банки і накрити кришками.
  • Вживати можна через чотири дні.

Варіант в банках з аспірином

Щоб консистенція овочів не змінилася з часом, і заготівля зберігала свіжість всю зиму, додають консерванти. У цій якості успішно використовують аспірин.

Інгредієнти:

  • сіль велика – 2 ст. ложки;
  • лавр – 6 аркушів;
  • капуста – 3 головки;
  • морква – 6 шт.;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • аспірин – 3 таблетки;
  • перець – 9 горошин чорного;
  • оцтова есенція – 3 ч. ложки;
  • вода – 950 мл

Приготування:

  • Підготувати банки (промити і простерилізувати).
  • Взяти тертку, бажано побільше. Натерти моркву нашаткувати вилок і перемішати овочі.
  • Цукор насипати сіль, перемішати і залити водою.
  • Закип’ятити, остудити, додати горошини перцю, лавр і таблетку. Останню розчинити.
  • Утрамбувати овочі в банку, залити розсолом і накрити кришками. Настояти добу.
  • Проткнути довгим ножем, випустити газ і через півдня знову проткнути.

Повторити процес три рази, влити оцет і закрити кришками.

Капуста, маринована шматочками швидкого приготування

Якщо захотілося поласувати маринованої закускою, то пропонуємо скористатися швидким методом її приготування.

Інгредієнти:

  • морква – 1 шт.;
  • масло – 120 мл рослинного;
  • вода – 950 мл;
  • капуста – 2000 м;
  • часник – 3 зубки;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • лавр – 2 аркуша;
  • чорний перець – 5 горошин;
  • цукор – 3 ст. ложки.

Приготування:

  • Розрізати на частини качан. Моркву подрібнити і отримані кружечки змішати з капустою.
  • Цукор залити воду, підсолити і влити олію.
  • Подрібнити зубки часникові, закинути в маринад і помістити горошини перцю. Закинути лавр і перемішати.
  • Поставити на конфорку, дочекатися бурління рідини і влити оцет.
  • Утрамбувати овочі, залити рідиною. На наступний день можна ласувати.
Дивіться також:  Калина з цукром на зиму без варіння – 6 рецептів

Смачний і хрусткий спосіб маринування

Солодкувата на смак капусточка виходить хрусткою і дуже швидко готується.

Інгредієнти:

  • сіль – 1,5 ст. ложки;
  • олія – 150 мл рослинного;
  • цукор – 100 г;
  • капуста – 2000 м;
  • цибуля – 1 шт.;
  • оцет – 100 мл;
  • морква – 2 шт.;
  • вода – 470 мл

Приготування:

  • Цибулю потрібно у вигляді соломки. Капуста теж. Оранжевий овоч слід нарізати так, щоб вийшли тонкі брусочки. Все перемішати і викласти в ємність.
  • Закип’ятити воду, засипати цукром і підсипати сіль. Дочекатися, коли завирує рідину і перемішати — кристали мають всі до цього моменту розчинитися.
  • Влити оцет, потім олію і відразу ж залити овочі. Накрити кришкою. Настояти півгодини.

Щоб капуста залишалася хрусткою, під час перемішування її не можна здавлювати. Урізноманітнити смак закуски допоможе родзинки — він зробить блюдо солодше.

Гостра маринована капуста на зиму

Для любителів гострих страв підійде цей варіант приготування.

Інгредієнти:

  • качан – 2000 м;
  • перець чорний – 10 горошин;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • гвоздика – 5 шт;
  • часник – 5 зубків;
  • цукор – 190 г;
  • олія – 100 мл соняшникової;
  • морква – 3 шт.;
  • вода – 950 мл;
  • оцет – 300 мл (9%).

Приготування:

  • Часникові зубчики порубати, нашаткувати качан, моркву натерти і все перемішати. Помістити в банки, які заздалегідь простерилизовали.
  • Довести до кипіння воду. Засипати цукром. Присолити. Розчинити і закинути перець. Приєднати гвоздику, влити олію і оцет. Перемішати.
  • Залити овочі одержаним складом і накрити кришками.

З морквою і часником

Швидкий спосіб приготування, завдяки якому ви зможете смачно доповнити вечерю.

Інгредієнти:

  • сіль – 3 ст. ложки з сіллю;
  • капуста – 1900 м;
  • морква – 1 шт.;
  • оцет – 200 мл (9%);
  • часник – 3 зубки;
  • лавр – 5 аркушів;
  • вода – 950 мл;
  • цукор – 8 ст. ложки;
  • масло – 180 мл рослинного.

Приготування:

  • Нарізати капусту (знадобляться великі шматки). Моркву подрібнити.
  • Порубати часник і змішати з морквою.
  • Укладати в ємність шарами — спочатку капуста, потім морква.
  • Цукор засипати сіллю, залити воду, додати масло і покласти лаврушку. Закип’ятити і залити овочі.
  • Поставити гніт і вистояти дві години.

Можна їсти відразу або помістити у банки і зберігати в холодильнику.

Дивіться також:  Мариновані маслюки – 9 найсмачніших рецептів, як маринувати гриби маслюки

Як приготувати «Пелюстку в маринаді»?

Яскраве страва швидкого приготування, яка посяде гідне місце за святковим столом і підніме настрій у звичайний день.

Інгредієнти:

  • часник – 6 зубчиків;
  • капуста – 1500 г;
  • лавр – 4 аркуша;
  • цукор – 160 г;
  • олія соняшникова – 12 ст. ложок;
  • буряк – 420 г;
  • перець – 7 горошин;
  • морквина – 210 г;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • оцет – 150 мл (9%).

Приготування:

  • Капусту порубати — повинні вийти квадратні шматки. Подрібнити моркву, нарізати свеколку. Смачніше всього вийде закуска, якщо зробите брусочки. Часник нарізати, щоб вийшли платівки.
  • Сіль засипати цукром. Додати перець і лаврушку. Залити водою. Поставити на конфорку і коли рідина завирує, влити оцет. Остудити (рідина знадобиться теплою), додати масло і перемішати.
  • Підготувати банки. Закладати овочі шарами: капуста, морква, буряк, часник. Повторювати, поки вміст банки не стане максимально повним.
  • Залити маринад. Накрити кришками. Настояти три дні.

Маринована капуста — пальчики оближеш

З цієї варіації страва виходить пряним, хрустким і дуже смачним.

Інгредієнти:

  • перець – 3 горошини чорного;
  • капуста – 1000 г цвітної;
  • цукор – 10 г;
  • лавр – 2 шт.;
  • вода – 0,5 літра;
  • запашний перець – 3 горошини;
  • гвоздика – 3 шт.;
  • сіль – 15 г;
  • оцет – 100 мл;
  • естрагон – 3 гілки;
  • кислота лимонна – 1,5 м;
  • кориця – 1 р.

Приготування:

  • Розділити вилок на суцвіття. Закип’ятити воду, засипати сіль і вмістити капустяні шматочки.
  • Витримати п’ять хвилин, дістати, рідину злити. Помістити суцвіття в простерилізовані банки.
  • Поставити воду на вогонь, дочекатися бурління і всипати лимонку. Засипати залишилися сипучі продукти і прянощі, проварити вісім хвилин і влити оцет.
  • Залити овоч, накрити кришками і перевернути. Укутати ковдрою.

З яблуками

Корисне та смачне домашнє ласощі.

Інгредієнти:

  • сіль – 1 ст. ложка;
  • оцет – 70 мл (9%);
  • вода – 950 мл;
  • капуста – 2000 м;
  • морква – 3 шт.;
  • яблуко – 3 шт.;
  • олія соняшникова – 120 мл;
  • цукор – 140 р.

Приготування:

  • Нашаткувати капусту. Зняти шкірку з яблук. Взяти тертку побільше і натерти морквину, а потім яблука. Все перемішати і помістити в банку. Використовуйте трилітрову.
  • Залити цукор водою, присолити і залити масло.
  • Закип’ятити, влити оцет і перемішати.
  • Залити одержаним складом овочевий мікс і накрити кришкою. Коли охолоне, заховати в холодильник.