Маринована капуста швидкого приготування з болгарським перцем – це чудовий варіант соковитою овочевої закуски «на швидку руку». З найпростіших компонентів за короткий час можна зробити надзвичайно смачне і поживне блюдо. Використовуючи всілякі оригінальні методики, готувати його можна по-різному.
Класична маринована капуста з болгарським перцем швидкого приготування
Спочатку варто розглянути найпростіший метод, з допомогою якого маринована пікантна капуста з перцем болгарським і свіжою морквиною готується зовсім недовго.
Причому, щоб виконати такий варіант закуски, необхідний мінімум вихідних продуктів:
- невеликий качан свіжої капусти (близько одного кіло);
- невеликий стручок перцю солодкого;
- сира морква.
Для спеціальної заливки:
- два стакани звичайної води;
- 90 г оцту (з розрахунку на розчин 9%);
- півсклянки пісного (краще оливкової) олії;
- півсклянки цукру;
- пара ложок солі.
Як слід готувати таке блюдо:
- Підігріти в сотейнику воду. Потім ввести туди кухонну сіль і весь цукор разом з маслом. Коли розчин закипить, каструлю треба відразу зняти з плити і долити оцет. Тепер наш маринад практично готовий.
- Потерти очищену моркву, потім покришити соломкою перець і довільно нашаткувати капусту.
- Овочі зібрати разом і ретельно, але акуратно перемішати.
- Перекласти їх в банки і залити свіжим маринадом. Не утрамбовувати.
- Банки закупорити. Після охолодження переставити їх у холодильник.
Оригінальна закуска буде остаточно готова приблизно через 12 – 14 годин.
З додаванням часнику
Швидка маринована капуста вийде набагато смачніше, якщо в рецептуру ввести трішки часнику.
Рецепт, крім двох кіло капусти, передбачає використання:
- 2 ст. води;
- пари часникових зубчиків;
- 400 грам свіжої моркви;
- пари стручків перцю негострого середнього розміру;
- 140 мілілітрів оливкової олії;
- 3 листів лавра;
- 60 грам солі (краще дрібної);
- 7 горошинок перцю;
- 90 грам цукру-піску.
Спосіб приготування багато в чому схожий з описаним раніше варіантом:
- Першим ділом овочі потрібно вимити і почистити (якщо це необхідно). Потім їх треба подрібнити. Капусту слід просто нашаткувати, перець покришити соломкою, а морквину потерти.
- Продукти перемішати і акуратно перекласти в банки. У кожну з них додати шматочки довільно подрібненого часнику.
- Тепер можна зайнятися маринадом. У вже закипілу воду відразу треба додати інші компоненти і поварити 4 хвилини.
- Залити овочі приготованим гарячим розчином.
- Баночки акуратно закрити пластиковими кришками, а після остаточного охолодження відправити їх в будь прохолодне місце (наприклад, погріб).
Чекати доведеться недовго. Буквально назавтра можна буде сміливо знімати пробу. Капуста в результаті виходить хрустка і надзвичайно ароматна.
Смачний салат з цибулею
Використовуючи оригінальний експрес-метод, можна легко приготувати чудовий салат. А невелика кількість цибулі додасть йому особливу родзинку. Капуста, замаринована разом з болгарським перцем, робиться сухим методом.
Щоб її приготувати, крім дрібного, до кілограма, вилка капусти, слід взяти:
- 200 грам свіжої моркви;
- стільки ж перцю (не гострого);
- стільки ж цибулі;
- півсклянки оливкової олії;
- дві ст. л. кухонної солі;
- півсклянки цукру-піску;
- стільки ж звичайного оцту 9%.
Спосіб приготування смачної маринованої капусти:
- Спочатку треба пошинкувати максимально тонко вилок капусти. Брати для цього краще молоді качани, в яких немає грубих прожилок.
- Інші овочі максимально дрібно покришити соломкою. Тут знадобляться гострий ніж або терка.
- Перекласти капусту спочатку в просторий посуд, посипати його цукром і сіллю, трохи пом’яти і залишити в такому стані на 8 – 10 хвилин.
- Додати інші подрібнені овочі.
- Полити все оцтом і одночасно маслом.
- Акуратно перемішати.
- Овочеву масу прикрити тарілкою. Встановити на неї гніт.
Буквально через 2 години оригінальний салат можна буде пробувати. А найбільш нетерплячі і голодні можуть починати дегустацію негайно, не витрачаючи час на очікування.
Маринована капуста з болгарським перцем швидкого приготування на зиму
Деякі господині помилково вважають, що на тривалий час капусту треба заготовляти виключно в квашеному вигляді. Щоб спростувати таке твердження, варто розглянути рецепт салату, який легко можна зберегти аж до весни.
Для цього обов’язково слід взяти:
- 2 кілограми перцю солодкого;
- 2 кг свіжої капусти;
- 3 зубки часнику.
Для заливки:
- літр простої води;
- 60 грам звичайної дрібної солі;
- по 150 мл оцту 9%-го і будь-якого соняшникової олії;
- 25 грам цукру.
Такий салат готується дуже просто:
- Капусту потрібно нашаткувати. Покришити соломкою очищений перець. Часник акуратно нарізати скибочками.
- Продукти перемішати, а потім викласти їх у чисті, заздалегідь стерилізовані банки.
- Щоб зварити маринад для капусти, необхідно насамперед розвести у воді сіль і цукор. Після цього закип’ятити отриманий розчин. Потім додати в нього масло і потримати суміш на вогні 5 хвилин. На заключному етапі ввести оцет і швиденько прибрати ємність з плити.
- Залити овочі свіжим гарячим маринадом. Робити це треба дуже акуратно.
- Банки з салатом стерилізувати. Для літрових потрібно 25 хвилин.
- Підготовлені ємності закатати і щільно укутати. Після охолодження їх можна буде забрати в льох.
Взимку такий салат буде справжньою знахідкою. За рахунок солодкого перцю у нього буде досить приємний і оригінальний смак.
Пікантне блюдо з імбиром
Прихильників правильного харчування доведеться за смаком маринована капуста швидкого приготування з болгарським перцем і імбиром.
Для такого дивного рецепта будуть потрібні наступні обов’язкові продукти:
- 1 великий качан (приблизно, на пару кілограм капусти;
- 70 грам імбиру;
- 5 часточок часнику;
- 1 морквина;
- 1 стручок солодкого перцю.
Для заливки:
- 1,5 літра питної води;
- 3 листків лавра;
- 125 грам цукру;
- 140 мл оцту (саме яблучного);
- 85 грам оливкової олії;
- 90 грам звичайної кухонної солі;
- 2 грами меленого перцю.
Як готувати цей пікантний салат:
- Овочі акуратно покришити соломкою.
- Очищений корінь імбиру порізати тоненькими слайсами.
- Всі ці подрібнені продукти зібрати в одну ємність і перемішати.
- Для заливки (маринаду) закип’ятити воду. Потім додати туди перераховані інгредієнти і поварити хвилин 6 – 7. Потім погасити полум’я конфорки і тільки після цього влити оцет.
- Приготований маринад вилити в ємність з овочевою сумішшю. Рідина повинна повністю прикривати продукти.
- Зверху поставити довільний гніт. Після остаточного охолодження ємність потрібно переставити в холодильник.
Практично на наступний день дивну хрустку капусту можна буде пробувати. За рахунок імбиру це буде не просто салат, а пікантна вітамінна закуска.
«Українська крижавка»
Цей рецепт заслуговує особливої уваги. Свою назву він отримав не випадково. Адже «криж» в перекладі на російську означає «хрест». Тому качан капусти ріжеться хрестом на 4 рівні частини. Звідси і «крыжавка».
Для такого незвичайного варіанту потрібно:
- 1 кілограм капусти;
- 2 великі моркви;
- 1 штука болгарського перцю;
- 4 зубки часнику;
- насіння кмину (0,5 чайної ложки).
Для заливки:
- олія соняшникова (0,5 склянки);
- 100 мл оцту 9%;
- літр води;
- 75 грам цукру;
- 60 грам солі;
- 5 горошин чорного і 4 запашного перцю.
Щоб приготувати швидку мариновану капусту по цьому оригінальному українським рецептом, треба:
- Качан, не видаляючи качан, розрізати акуратно на 4 рівні частини.
- Покласти шматки в каструлю з вже киплячою водою. Варити на невеликому вогні 10 хвилин.
- Шумівкою дістати капусту. Перекласти її в чисту ємність і залити холодною водою. По мірі нагрівання воду потрібно періодично міняти.
- Моркву і перець покришити соломкою, а очищений часник краще пропустити через спеціальний прес.
- Для заливки в киплячу воду ввести всі, зазначені в рецептурі компоненти. Поварити їх разом 6 хвилин і вимкнути вогонь. Після цього додати оцет і подрібнену моркву з перцем.
- Остигнула капусту присипати часником і насінням кмину.
- Залити її маринадом, а зверху встановити тарілку з будь-яким вантажем.
- Після охолодження ємність разом з гнітом поставити в холодильник.
Через добу українська «крыжавка» буде вже готова. Перед подачею її обов’язково потрібно полити перцево-морквяним маринадом. При бажанні, капусту вже в тарілці можна порізати на шматочки поменше.