Мариновані шампіньйони – 7 рецептів приготування на зиму

Печериці, які високо цінуються завдяки своїм живильним властивостям, вважаються практично стерильними грибами, тому що вирощуються в спеціальних приміщеннях – шампиньонницах. Це дозволяє вживати їх у їжу без термічної обробки, але, незважаючи на це, найбільш популярною закускою з цих грибів залишається – мариновані шампіньйони.

Добірка рецептів, наведених нижче, допоможе будь-якій господині впоратися з засолкою грибів на зиму, приготувати мариновані печериці по-корейськи або організувати закуску гарячим способом до приходу гостей.

Мариновані шампіньйони — класичний рецепт на зиму

Щоб замаринувати печериці за класичною рецептурою на зиму знадобляться:

  • 1500 г свіжих печериць;
  • 250 мл рафінованої соняшникової олії;
  • 150 мл оцту 6%;
  • 1000 мл фільтрованої води;
  • 24 г часнику;
  • 20 г солі;
  • 4 лавра;
  • 8 горошин чорного перцю;
  • 12 горошин запашного перцю.

Процес маринування по кроках:

  • Гриби перебрати, промити і розрізати великі екземпляри на 2-4 частини. Потім проварити їх в киплячій воді 15-20 хвилин, постійно знімаючи з’являється піну.
  • Проварені печериці відкинути на друшляк, щоб стекла вода, зайнявшись тим часом маринадом.
  • Закип’ятити воду з сіллю і цукром, влити в неї масло і оцет. Дати розчину прокипіти 2-3 хвилини.
  • Далі в маринад відправляються гриби і киплять у ньому ще три хвилини. В приготовані банки розкласти часник і спеції, наповнити грибами, залити маринадом.
  • Закатати банки кришками, перевернути і залишити остигати на добу. Прибрати на зберігання. Оптимальна температура для кращого збереження грибний заготовки не більше 18 градусів.

Швидкого приготування

Для швидкого маринаду на кілограм шампіньйонів слід підготувати:

  • 100 мл питної води;
  • 100 мл соняшникової олії без запаху;
  • 60 мл оцту 9%;
  • 10 г солі;
  • 10 г цукрового піску;
  • 30-35 г часнику;
  • 20 горошин чорного перцю;
  • 2-3 лаврових листочка.

Алгоритм швидкого маринування:

  • Підготовлені гриби скласти в посуд відповідного розміру або іншу вогнетривку ємність.
  • Для маринаду змішати разом всі інгредієнти, зазначені в рецептурі. Щоб часник віддав свій смак і аромат суміші, слід розрізати кожен зубок на дві-три частини.
  • Залити гриби маринадом і поставити на вогонь. Якщо рідини виявиться недостатньо, та вона не покриє повністю гриби, не потрібно доливати воду. Ситуацію виправити виділився в процесі термічної обробки сік.
  • Поварив гриби чотири хвилини після закипання на повільному вогні, залишити до повного охолодження. Остиглі гриби повністю промаринованы і готові до вживання.
Дивіться також:  Варення з брусниці – 7 простих і смачних рецептів

Варіант приготування по-корейськи

Домашні замариновані печериці по-корейськи обійдеться в рази дешевше, ніж закуска з магазину, а часу на їх приготування потрібно небагато.

Інгредієнти потрібні наступні:

  • 1000 г свіжих печериць;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 100 мл рисового оцту;
  • 50 г цукру;
  • 30 г солі;
  • 5 р чорного меленого перцю;
  • 5 г меленого червоного гострого перцю;
  • 5 г меленого коріандру;
  • 4 лаврові листки;
  • куркума за смаком.

Послідовність приготування:

  • Промиті гриби відварити протягом десяти хвилин в достатній кількості води (не менше 2 літрів) з лавровим листом. Потім воду злити.
  • Проварені гриби викласти в широку миску або каструлю, зверху рівномірно посипати їх меленими спеціями. Куркуму в цьому випадку беруть тільки для отримання красивого кольору.
  • Потім зверху залити гриби гарячим маслом, слідкуючи, щоб масло потрапляло на спеції. Додати цукор, сіль і оцет. Все перемішати.
  • Перекласти гриби в чисту суху скляну банку, залити пікантним маринадом, поставити в холодильник. Через 7-8 годин пікантні мариновані гриби можна їсти.

Як замаринувати печериці для шашлику?

Печериці смачні не тільки в маринованому вигляді, але і в якості ароматної шашличка, який попередньо потрібно замаринувати в суміші наступних продуктів:

  • домашня сметана або майонез;
  • чорний мелений перець та інші спеції;
  • сіль.

Як замаринувати і приготувати грибний шашлик:

  • Відібрати для шашлику великі екземпляри, відокремити капелюшки від ніжок і акуратно зняти з них шкірку.
  • Потім скласти їх в каструлю або миску, посолити, задобрити спеціями і додати сметану або майонез. З майонезом і сметаною важливо не переборщити, оскільки під час маринування виділиться волога і рідини буде достатньо.
  • Маринують гриби протягом двох годин, періодично перемішуючи, щоб вони рівномірно промариновались. Потім грибні капелюшки можна нанизувати на шампури і готувати на мангалі або аерогрилі.
Дивіться також:  Ікра з грибів – 7 рецептів приготування

Засолювання грибів у банку на зиму

Щоб засолити печериці на зиму потрібно взяти:

  • 2000 р свіжих грибів;
  • 500 р ріпчастої цибулі;
  • 150 г солі;
  • 30 г насіння гірчиці;
  • 10 горошин запашного перцю;
  • 5-6 лаврових листочків.
  • вода.

Хід роботи:

  • Старанно промиті й очищені компоненти скласти в посуд, залити холодною водою з додаванням 5-10 г солі, поставити на плиту і нагрівати до кипіння.
  • Після закипання варити печериці протягом семи – десяти хвилин на помірному вогні, а проваріть, відкинути на друшляк і почекати, коли вся вода стече.
  • На дно підготовлених стерильних банок розкласти нашатковану ріпчасту цибулю і спеції. Зверху укласти проварені гриби, рівномірно розподілити по ємностей рецептурну кількість солі і залити доверху окропом.
  • Закатати банки прокип’яченими залізними кришками і залишити до повного охолодження, перевернувши дном до верху. Зберігати в холодильнику або іншому прохолодному місці.

З цибулею

Дуже смачні мариновані шампіньйони з цибулею. Завдяки тому, що грибочки маринуються не цілком, а тонкими скибочками вони будуть готові вже через півгодини, і для приготування цієї закуски можна брати плоди будь-якого розміру.

Для цього рецепта потрібно взяти:

  • 1000 г печериць;
  • 200-300 г ріпчастої цибулі;
  • 5 г солі;
  • 10 г цукру;
  • 50-60 мл оцту;
  • 50-60 мл рослинного масла;
  • 10 г гірчиці;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • часник і прянощі за смаком.

Спосіб маринування:

  • У вимитих грибів зрізати нижню частину ніжки і нашаткувати їх соломкою або тонкими пластинами-слайсами.
  • Після цього проварити гриби три – п’ять хвилин в киплячій воді і відкинути на сито або друшляк, давши можливість повністю стекти воді, в якій вони варилися.
  • Цибулю ріжемо півкільцями і додаємо до грибів. За бажанням на цьому ж етапі можна додати один-два подрібнених зубчики часнику.
  • Для маринаду з’єднати разом всі інгредієнти в зазначених у рецепті пропорціях. Отриманою сумішшю залити гриби з цибулею і витримати не менше півгодини.
Дивіться також:  Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Метод готування гарячим способом

Особливість гарячого способу маринування полягає в тому, що гриби проходять термічну обробку безпосередньо в маринаді. В результаті продукт готовий до вживання відразу після охолодження.

Щоб приготувати закуску з грибів таким способом потрібно взяти:

  • 700 г грибів шампіньйонів;
  • 5 г солі;
  • 10 г цукру;
  • 140 мл рослинного масла;
  • 40 мл оцту;
  • 4 зубки часнику;
  • 2 лаврових листа;
  • кілька гілочок свіжої зелені кропу і горошин чорного перцю, орієнтуючись на свій смак.

Приготування:

  • Очистити від бруду і сміття, промити під проточною холодною водою і підсушити.
  • У каструлю відповідного літражу влити олію, оцет, додати сіль, цукор і нарізаний тонкими пластинами часник. Відразу додати спеції за смаком.
  • Чисті і сухі гриби перекласти в каструлю, перемішати дерев’яною лопаткою, щоб кожен гриб виявився занурити в олію.
  • Накрити каструлю кришкою і на мінімальному вогні томити 7-10 хвилин після закипання. Це дасть додаткову рідину для маринаду з виділився соку.
  • Потім кришку зняти, перемішати і готувати ще 10 хвилин. Після цього залишається тільки вимкнути вогонь, накрити каструлю кришкою і чекати охолодження страви.
Прокрутка до верху