Печериці, які високо цінуються завдяки своїм живильним властивостям, вважаються практично стерильними грибами, тому що вирощуються в спеціальних приміщеннях – шампиньонницах. Це дозволяє вживати їх у їжу без термічної обробки, але, незважаючи на це, найбільш популярною закускою з цих грибів залишається – мариновані шампіньйони.
Добірка рецептів, наведених нижче, допоможе будь-якій господині впоратися з засолкою грибів на зиму, приготувати мариновані печериці по-корейськи або організувати закуску гарячим способом до приходу гостей.
Мариновані шампіньйони — класичний рецепт на зиму
Щоб замаринувати печериці за класичною рецептурою на зиму знадобляться:
- 1500 г свіжих печериць;
- 250 мл рафінованої соняшникової олії;
- 150 мл оцту 6%;
- 1000 мл фільтрованої води;
- 24 г часнику;
- 20 г солі;
- 4 лавра;
- 8 горошин чорного перцю;
- 12 горошин запашного перцю.
Процес маринування по кроках:
- Гриби перебрати, промити і розрізати великі екземпляри на 2-4 частини. Потім проварити їх в киплячій воді 15-20 хвилин, постійно знімаючи з’являється піну.
- Проварені печериці відкинути на друшляк, щоб стекла вода, зайнявшись тим часом маринадом.
- Закип’ятити воду з сіллю і цукром, влити в неї масло і оцет. Дати розчину прокипіти 2-3 хвилини.
- Далі в маринад відправляються гриби і киплять у ньому ще три хвилини. В приготовані банки розкласти часник і спеції, наповнити грибами, залити маринадом.
- Закатати банки кришками, перевернути і залишити остигати на добу. Прибрати на зберігання. Оптимальна температура для кращого збереження грибний заготовки не більше 18 градусів.
Швидкого приготування
Для швидкого маринаду на кілограм шампіньйонів слід підготувати:
- 100 мл питної води;
- 100 мл соняшникової олії без запаху;
- 60 мл оцту 9%;
- 10 г солі;
- 10 г цукрового піску;
- 30-35 г часнику;
- 20 горошин чорного перцю;
- 2-3 лаврових листочка.
Алгоритм швидкого маринування:
- Підготовлені гриби скласти в посуд відповідного розміру або іншу вогнетривку ємність.
- Для маринаду змішати разом всі інгредієнти, зазначені в рецептурі. Щоб часник віддав свій смак і аромат суміші, слід розрізати кожен зубок на дві-три частини.
- Залити гриби маринадом і поставити на вогонь. Якщо рідини виявиться недостатньо, та вона не покриє повністю гриби, не потрібно доливати воду. Ситуацію виправити виділився в процесі термічної обробки сік.
- Поварив гриби чотири хвилини після закипання на повільному вогні, залишити до повного охолодження. Остиглі гриби повністю промаринованы і готові до вживання.
Варіант приготування по-корейськи
Домашні замариновані печериці по-корейськи обійдеться в рази дешевше, ніж закуска з магазину, а часу на їх приготування потрібно небагато.
Інгредієнти потрібні наступні:
- 1000 г свіжих печериць;
- 100 мл рослинного масла;
- 100 мл рисового оцту;
- 50 г цукру;
- 30 г солі;
- 5 р чорного меленого перцю;
- 5 г меленого червоного гострого перцю;
- 5 г меленого коріандру;
- 4 лаврові листки;
- куркума за смаком.
Послідовність приготування:
- Промиті гриби відварити протягом десяти хвилин в достатній кількості води (не менше 2 літрів) з лавровим листом. Потім воду злити.
- Проварені гриби викласти в широку миску або каструлю, зверху рівномірно посипати їх меленими спеціями. Куркуму в цьому випадку беруть тільки для отримання красивого кольору.
- Потім зверху залити гриби гарячим маслом, слідкуючи, щоб масло потрапляло на спеції. Додати цукор, сіль і оцет. Все перемішати.
- Перекласти гриби в чисту суху скляну банку, залити пікантним маринадом, поставити в холодильник. Через 7-8 годин пікантні мариновані гриби можна їсти.
Як замаринувати печериці для шашлику?
Печериці смачні не тільки в маринованому вигляді, але і в якості ароматної шашличка, який попередньо потрібно замаринувати в суміші наступних продуктів:
- домашня сметана або майонез;
- чорний мелений перець та інші спеції;
- сіль.
Як замаринувати і приготувати грибний шашлик:
- Відібрати для шашлику великі екземпляри, відокремити капелюшки від ніжок і акуратно зняти з них шкірку.
- Потім скласти їх в каструлю або миску, посолити, задобрити спеціями і додати сметану або майонез. З майонезом і сметаною важливо не переборщити, оскільки під час маринування виділиться волога і рідини буде достатньо.
- Маринують гриби протягом двох годин, періодично перемішуючи, щоб вони рівномірно промариновались. Потім грибні капелюшки можна нанизувати на шампури і готувати на мангалі або аерогрилі.
Засолювання грибів у банку на зиму
Щоб засолити печериці на зиму потрібно взяти:
- 2000 р свіжих грибів;
- 500 р ріпчастої цибулі;
- 150 г солі;
- 30 г насіння гірчиці;
- 10 горошин запашного перцю;
- 5-6 лаврових листочків.
- вода.
Хід роботи:
- Старанно промиті й очищені компоненти скласти в посуд, залити холодною водою з додаванням 5-10 г солі, поставити на плиту і нагрівати до кипіння.
- Після закипання варити печериці протягом семи – десяти хвилин на помірному вогні, а проваріть, відкинути на друшляк і почекати, коли вся вода стече.
- На дно підготовлених стерильних банок розкласти нашатковану ріпчасту цибулю і спеції. Зверху укласти проварені гриби, рівномірно розподілити по ємностей рецептурну кількість солі і залити доверху окропом.
- Закатати банки прокип’яченими залізними кришками і залишити до повного охолодження, перевернувши дном до верху. Зберігати в холодильнику або іншому прохолодному місці.
З цибулею
Дуже смачні мариновані шампіньйони з цибулею. Завдяки тому, що грибочки маринуються не цілком, а тонкими скибочками вони будуть готові вже через півгодини, і для приготування цієї закуски можна брати плоди будь-якого розміру.
Для цього рецепта потрібно взяти:
- 1000 г печериць;
- 200-300 г ріпчастої цибулі;
- 5 г солі;
- 10 г цукру;
- 50-60 мл оцту;
- 50-60 мл рослинного масла;
- 10 г гірчиці;
- 30 мл соєвого соусу;
- часник і прянощі за смаком.
Спосіб маринування:
- У вимитих грибів зрізати нижню частину ніжки і нашаткувати їх соломкою або тонкими пластинами-слайсами.
- Після цього проварити гриби три – п’ять хвилин в киплячій воді і відкинути на сито або друшляк, давши можливість повністю стекти воді, в якій вони варилися.
- Цибулю ріжемо півкільцями і додаємо до грибів. За бажанням на цьому ж етапі можна додати один-два подрібнених зубчики часнику.
- Для маринаду з’єднати разом всі інгредієнти в зазначених у рецепті пропорціях. Отриманою сумішшю залити гриби з цибулею і витримати не менше півгодини.
Метод готування гарячим способом
Особливість гарячого способу маринування полягає в тому, що гриби проходять термічну обробку безпосередньо в маринаді. В результаті продукт готовий до вживання відразу після охолодження.
Щоб приготувати закуску з грибів таким способом потрібно взяти:
- 700 г грибів шампіньйонів;
- 5 г солі;
- 10 г цукру;
- 140 мл рослинного масла;
- 40 мл оцту;
- 4 зубки часнику;
- 2 лаврових листа;
- кілька гілочок свіжої зелені кропу і горошин чорного перцю, орієнтуючись на свій смак.
Приготування:
- Очистити від бруду і сміття, промити під проточною холодною водою і підсушити.
- У каструлю відповідного літражу влити олію, оцет, додати сіль, цукор і нарізаний тонкими пластинами часник. Відразу додати спеції за смаком.
- Чисті і сухі гриби перекласти в каструлю, перемішати дерев’яною лопаткою, щоб кожен гриб виявився занурити в олію.
- Накрити каструлю кришкою і на мінімальному вогні томити 7-10 хвилин після закипання. Це дасть додаткову рідину для маринаду з виділився соку.
- Потім кришку зняти, перемішати і готувати ще 10 хвилин. Після цього залишається тільки вимкнути вогонь, накрити каструлю кришкою і чекати охолодження страви.