У зимовий період хочеться включити в свій раціон більше продуктів, багатих вітамінами. Мариновані стрілки часнику – це відмінний спосіб отримання необхідних вітамінів і мікроелементів.
Готуємо стрілки
Для початку розглянемо, як правильно вибрати стрілки для маринування.
Якщо часник росте у вашому саду або городі важливо вчасно зривати з грядки з’являються стрілки — на їх формування рослина витрачає багато поживних речовин. Це послаблює його, а головки часнику, не отримують необхідного харчування, виростають дрібними і нерозвиненими.
Зривати стрілки найкраще тоді, коли бутони з насінням вже почали з’являтися, але ще не розвинулися в повноцінну велику «коробочку».
Якщо ви не вирощуєте часник самі, а купуєте тільки стрілки, шукайте на прилавках саме такі — без явно сформованих великих «кульок» з насінням. Вони будуть ніжними і соковитими, тоді як «передержанные» стиглі стрілки в стравах будуть надто жорсткими і волокнистими. Також звертайте увагу на насиченість кольору – вони повинні бути темно-зеленими.
Важливо мати на увазі: якщо стрілки часнику вже занадто переспели і не годяться для закрутки, не турбуйтеся і не поспішайте позбавлятися від продукту! Вони стануть відмінними умовами для смачної томатно-часникової приправи.
Як маринувати часникові стрілки на зиму
В стерилізовані, заздалегідь підготовлені, банки укладаємо часникові стрілки щільними рядами. На дно банки потрібно покласти чорний перець горошком і один-два лаврові листочки — вони додадуть продукту більш насичений і цікавий смак. Заливаємо туди окріп і кілька хвилин наполягаємо. Потім переливаємо окріп в іншу ємність – це і буде основа для нашого маринаду.
Приготувати його дуже просто, потрібні:
- 1 літр води.
- 2 столові ложки солі.
- 1 столова ложка цукру.
- 1 столова ложка 9% оцту.
Кладемо в каструлю з гарячою водою всі ці складові, ретельно перемішуємо. Після вливаємо одержаний розчин у скляну тару зі стрілками і закручуємо.
Це найпоширеніший рецепт як маринувати часникові стрілки, однак, він не єдиний.
Мариновані стрілки часнику з зеленню
Візьміть:
- Стрілки часнику.
- Кріп.
- Петрушку.
- 1 літр води.
- 2 столові ложки солі.
- 1 столову ложку цукру.
- 1 столову ложку 9% оцту.
Спосіб закрутки аналогічний першому рецептом, єдина відмінність: при укладанні в банки ми щедро перекладаємо стрілки з нарізаними пучочками кропу або петрушки. Також для зручності деякі господині і зовсім не нарізають стрілки, а скручують їх кільцями по діаметру тари, при укладанні чергуючи їх зі згорнутими пучочками зелені.
Мариновані стрілки часнику з перцем і корицею
Вам знадобляться:
- Стрілки часнику.
- 1 літр води.
- 2 столові ложки солі.
- 1 столова ложка цукру.
- 1 столова ложка 9% оцту.
- 1 чайна ложка кориці.
- 2 чайних ложки чорного меленого перцю.
Готуйте, користуючись рекомендаціями традиційного способу, який описано вище, тільки додайте в маринад корицю і перець.
Мариновані стрілки часнику з гірчицею
Візьміть:
- Стрілки часнику.
- 1 літр води
- 2 столові ложки солі.
- 1 столову ложку цукру.
- 1 столову ложку 9% оцту.
- 1/2 столової ложки гірчиці в зернах.
Готуємо за рецептом точно так само, як описано вище, тільки до маринаду крім стандартних приправ додаємо зерна гірчиці.
Мариновані стрілки часнику по-корейськи
Вам знадобляться:
- Стрілки часнику.
- 3-4 зубчики часнику.
- 1 столова ложка солі.
- 1 чайна ложка цукру.
- 1 чайна ложка яблучного оцту.
- 1 столова ложка приправи, яку використовують для корейської моркви.
- 1 столова ложка соєвого соусу.
- 1 столова ложка рослинної олії.
Стрілки ми подрібнюємо і обсмажуємо в розпеченому маслі, пробуємо їх — вони повинні стати м’якими. Потім вогонь робимо слабкіше, додаємо сіль, цукор, приправу для корейської моркви, яблучний оцет і соєвий соус. Обсмажуємо, поки вміст сковороди не стане густим. Потім вимикаємо газ і чекаємо, коли суміш охолоне. Змішуємо її з подрібненими чесночинами. Отриману масу потрібно перекласти в стерильну скляну тару, прибрати в холодильник.
Мариновані стрілки часнику без оцту — з яблучним соком
Ідеальний рецепт для тих, хто дотримується дієти або страждає від проблем зі шлунком.
Вам будуть потрібні:
- Стрілки часнику.
- Натуральний яблучний сік.
- 1 столова ложка цукру.
- 1 чайна ложка солі.
Готові вимиті і нарізані стрілки опускаємо в окріп на кілька хвилин, пропускаємо через друшляк і щільними рядами укладаємо в банки. Яблучний сік перемішуємо з сіллю і цукром, доводимо до кипіння і заливаємо стрілки. Після чого відразу закочує банки, розміщуємо догори денцями і залишаємо остигати.
Заготовлені стрілки залишають у холодному і темному місці на два-три місяці, за час яких вони гарненько просочаться розсолом і запашними спеціями. Після закінчення цього строку банки можна відкривати і насолоджуватися готовим продуктом.
На якому б рецепті ви не зупинили свій вибір, це корисне і недороге блюдо стане прикрасою будь-якого столу.
Стрілки подають до м’яса, з картоплею, макаронами або рисом, ріжуть їх в салати, а також використовують як приправи.