Маринувати звичайні яйця люди навчилися більше двох століть тому. Продукт спочатку відварюють круто, а потім витримують у звичайному оцті або спеціально приготованому розсолі. В залежності від складу суміші та особливостей технологічного процесу мариновані яйця набувають певний смак. Так, і виглядають вони після цього по-різному.
Мариновані яйця по-американськи
Спочатку маринування було лише способом забезпечення тривалого зберігання яєць. Пізніше у багатьох країнах цю технологію почали використовувати для приготування оригінальної закуски. Особливо популярно це блюдо в Америці. Тут його можна замовити в будь-якому питному закладі.
Щоб самому приготувати яйця «по-американськи», знадобляться наступні компоненти:
- 1 десяток курячих яєць;
- по 1 склянці води і оцту;
- 10 грам солі;
- 25 грам цукру;
- 2 чайні ложки будь-яких сумішей для маринування.
Готується така закуска поетапно:
- Спочатку яйця відварити (обов’язково круто).
- Потім їх слід очистити і скласти в стерилізовану скляну банку.
- Для приготування маринаду всі інші інгредієнти за рецептурою помістити в сотейник і довести до кипіння. Потім зробити вогонь мінімальним, і поварити суміш під кришкою 10 хвилин.
- Маринад процідити, використовуючи сито або звичайну марлю.
- Гарячим розчином залити яйця.
- Банку щільно закрити кришкою і поставити її після остигання, як мінімум, на 2 дні в холодильник.
Щоб яйця придбали бажаний смак, краще витримати їх в такому розсолі приблизно два тижні.
По-китайськи з соєвим соусом і чаєм
У китайців своє уявлення про таку закуску. Вони зазвичай маринують відварені яйця в соєвому соусі. При цьому в розсіл крім інших спецій обов’язково додається чайна заварка. Крім того, яйця попередньо не очищають від шкаралупи. Величезною популярністю у китайців користуються «мармурові» яйця.
Для їх приготування, як правило, використовують такі продукти:
- 5 сирих курячих яєць;
- 8 грам цукру і стільки ж меленої кориці;
- 2 бутончики гвоздики;
- по 2 столові ложки бальзамічного оцту, а також соєвого і рибного соусу;
- 2 зірочки бадьяна;
- 5 столових ложок заварки чорного чаю.
Спосіб приготування відрізняється від попереднього варіанту:
- Спочатку, як зазвичай, потрібно зварити яйця круто.
- Далі їх треба не чистити, а просто побити по периметру чайною ложкою.
- Оброблені яйця скласти в каструлю.
- Туди ж додати всі сухі компоненти і оцет.
- Залити продукти окропом так, щоб рідина повністю покривала яйця.
- Після цього акуратно вводяться обидва види соусу.
- Каструлю поставити на вогонь, довести вміст до кипіння і поварити пару хвилин.
- Як тільки маринад охолоне, яйця перекласти в банку, залити заваркою і поставити її на 1-2 доби в холодильник.
- Після закінчення часу їх слід добре промити і очистити. Під шкаралупою на білку утворюється оригінальна мармурова сіточка.
Такий спосіб можна використовувати для фарбування яєць на Великдень.
Готуємо з перепелиних яєць
Не менш смачними виходять також мариновані перепелині яйця. Враховуючи крихітний розмір, приготувати їх можна відразу у великій кількості.
Для цього потрібно:
- 6 десятків перепелиних яєць;
- 1 стакан води;
- 10 грам солі;
- 1,5-2 столові ложки оцтової есенції (70%);
- 1 зубок часнику;
- 3 бутона гвоздики;
- 10-15 грам цукру;
- 10 горошин чорного перцю.
Процес приготування включає в себе кілька послідовних кроків:
- Яйця скласти в каструлю, залити водою і варити 5 хвилин після закипання.
- Потім їх треба охолодити і акуратно очистити.
- Інші інгредієнти (крім часнику) зібрати в сотейнику, довести до кипіння і відразу зняти з вогню. При цьому потрібно стежити, щоб всі кристали повністю розчинилися.
- Яйця перекласти у велику банку і залити приготовленим маринадом.
- Тримати їх у холодильнику не менше двох діб.
Подати до столу мариновані яйця можна по-різному:
- на тарілці цілком;
- зробити з них канапе;
- додати в гострий салат з капусти та інших овочів.
Все буде залежати від вибору і смакових уподобань самої господині.
Спосіб маринування з зеленню в банках
Любителям незвичайних закусок обов’язково повинні сподобатися яйця, приготовані з додаванням зелені.
Рецепт їх приготування дуже простий, але передбачає наявність багатого набору інгредієнтів:
- 20 перепелиних яєчок;
- сіль;
- по 1 щіпці сушеного базиліка і зерен коріандру;
- 8 грам цукру;
- 200 мілілітрів оливкової олії;
- 45 грам 9%-го оцту;
- 7 горошин суміші різних перців і стільки ж бутончиків гвоздики;
- мелений перець;
- 7 грам свіжої зелені.
Як правильно маринувати яйця в банках зі спеціями і зеленню:
- Спочатку треба відварити яйця круто, потримавши в окропі приблизно 2 хвилини.
- Потім їх слід охолодити і почистити.
- Для маринаду потрібно змішати масло, сіль, оцет, спеції і цукор. Дочекатися максимального розчинення компонентів.
- На дно стерилізованою банки покласти рубану зелень.
- Зверху покласти відварені яйця.
- Залити все це приготовленим розчином, закупорити і поставити в холодильник.
Буквально через 24 години оригінальну закуску можна буде пробувати. У випадку з курячими яйцями часу знадобиться трохи більше (мінімум 2 дні).
Мариновані курячі яйця від бабусі Емми
Видеоблогер і досвідчений кулінар-аматор бабуся Емма готує популярну у всьому світі закуску за оригінальним старовинним рецептом.
Для роботи в умовах домашньої кухні господиням потрібні наступні інгредієнти:
- 12 свіжих курячих яєць;
- 1 літр води;
- 2 стручка гострого перцю;
- 90 грамів кухонної солі;
- 1 невелика луковичка;
- 2 гілочки свіжого чебрецю;
- 1 чайна ложка сухого насіння кмину;
- 10 горошин запашного перцю;
- 2 листочки лавра.
Для маринування також знадобиться скляна банка місткістю 2,5-3 літри.
Рецепт передбачає послідовне виконання певних дій:
- Для приготування заливки всі спеції зібрати в сотейнику, залити водою і перемішати.
- Яйце відварити круто. Щоб шкаралупа не тріскалася, по-перше, вони повинні бути кімнатної температури. По-друге, можна застосувати одну стару хитрість. Перед варінням кожне яйця наколоти шпилькою з тупої сторони на глибину не більше 3 міліметрів. Підготовлені продукти спочатку потрібно залити холодною водою, а потім варити 10 хвилин після закипання.
- Охолоджені яйця скласти в стерилізовану банку. Попередньо їх слід поплескати чайною ложечкою з різних сторін.
- Банку заповнити свіжим маринадом, щільно закрити кришкою і поставити в прохолодне місце на 2 доби.
Подавати ці мариновані яйця краще зі свіжим хлібом, ароматною гірчицею і вершковим маслом.
Пряний рецепт приготування
У Грузії дуже люблять робити гострі закуски. У місцевих господинь є свій особливий рецепт, за допомогою якого виходять просто дивовижні мариновані яйця. З-за наявності різноманітних рослинних ароматичних добавок цей рецепт можна віднести до розряду «пряних».
Для роботи необхідно взяти:
- 20 яєць (перепелиних або курячих);
- 2 зубки часнику;
- стакан води;
- 20 грам солі;
- 75 грам винного оцту;
- ½ Стручка гострого перцю;
- 30 грам кінзи;
- 4 листочки свіжої м’яти (або щіпка сухого).
Спосіб приготування схожий з вже відомими варіантами:
- Яйця зварити круто, а потім після остигання очистити їх від шкаралупи. Щоб під час кипіння вони не тріскалися, воду можна трохи підсолити.
- Кінзу, м’яту, часник і перець дрібно порубати або стовкти в ступці. Отриману масу змішати з сіллю.
- Яйця помістити в банку рядами, перекладаючи їх приготовленої ароматною сумішшю.
- Оцет розбавити теплою водою.
- Цим розчином залити яйця. Зберігати їх під кришкою в прохолодному місці 3 дні.
На стіл подаються такі яйця в окремій тарілці разом з ароматною заливкою.
З гірчицею
Щоб смак страви вийшов більш пікантним, в тісто можна додати трохи гірчиці (порошку, зерен або готового соусу).
Для одного з варіантів знадобиться:
- 8 варених яєць;
- 200 грам цукру;
- півтора склянки білого оцту;
- по 1 столовій ложці часникового і цибульного порошку;
- 15 грам солі;
- 35-40 грамів сухої гірчиці;
- 1-2 грама (щіпка) куркуми.
Методика приготування:
- Яйця очистити і укласти в банку.
- Всі інші компоненти помістити в каструлю, перемішати і трохи підігріти (ні в якому разі не кип’ятити).
- Яйця залити свіжим маринадом і закатати.
- Зберігати в прохолодному місці 4 дні.
В результаті виходять мариновані яйця яскраво жовтого кольору із-за наявності в складі куркуми) з приємним гірчичним ароматом.
Мариновані яйця з буряком
У Франції яйця маринують з додаванням бурякового соку. Він надає білку приємний рожевий відтінок і робить закуску більш яскравою. При цьому, як правило, використовуються курячі яйця. Хоча при бажанні можна взяти і перепелині яєчка.
Для приготування цієї закуски в домашніх умовах необхідно:
- 4 яйця;
- 1 свіжа буряк;
- літр води;
- 5 горошин перцю;
- 100-120 грам оцту;
- 5 грам солі;
- 1 чайна ложка французької гірчиці (насіння);
- 75 грам цукру;
- 2 листків лавра;
- 0,5 чайної ложки приправи під назвою «Збірні італійські трави».
Приготування включає в себе кілька стадій:
- Відварити яйця. Після охолодження очистити їх від шкаралупи.
- Буряк очистити і нарізати кружечками. Скласти їх в каструлю, залити водою і варити 20 хвилин, поки буряк не стане досить м’якою.
- Додати інші спеції і приправи. Варити ще 5 хвилин.
- Яйця скласти в банку і залити ароматним гарячим маринадом.
- Після охолодження поставити банку в холодильник.
Буквально через добу яйця можна подавати до столу разом з маринованою буряком, прикрасивши їх на тарілці свіжою зеленню.