Мариновані яйця – 8 рецептів в домашніх умовах

Маринувати звичайні яйця люди навчилися більше двох століть тому. Продукт спочатку відварюють круто, а потім витримують у звичайному оцті або спеціально приготованому розсолі. В залежності від складу суміші та особливостей технологічного процесу мариновані яйця набувають певний смак. Так, і виглядають вони після цього по-різному.

Мариновані яйця по-американськи

Спочатку маринування було лише способом забезпечення тривалого зберігання яєць. Пізніше у багатьох країнах цю технологію почали використовувати для приготування оригінальної закуски. Особливо популярно це блюдо в Америці. Тут його можна замовити в будь-якому питному закладі.

Щоб самому приготувати яйця «по-американськи», знадобляться наступні компоненти:

  • 1 десяток курячих яєць;
  • по 1 склянці води і оцту;
  • 10 грам солі;
  • 25 грам цукру;
  • 2 чайні ложки будь-яких сумішей для маринування.

Готується така закуска поетапно:

  • Спочатку яйця відварити (обов’язково круто).
  • Потім їх слід очистити і скласти в стерилізовану скляну банку.
  • Для приготування маринаду всі інші інгредієнти за рецептурою помістити в сотейник і довести до кипіння. Потім зробити вогонь мінімальним, і поварити суміш під кришкою 10 хвилин.
  • Маринад процідити, використовуючи сито або звичайну марлю.
  • Гарячим розчином залити яйця.
  • Банку щільно закрити кришкою і поставити її після остигання, як мінімум, на 2 дні в холодильник.

Щоб яйця придбали бажаний смак, краще витримати їх в такому розсолі приблизно два тижні.

По-китайськи з соєвим соусом і чаєм

У китайців своє уявлення про таку закуску. Вони зазвичай маринують відварені яйця в соєвому соусі. При цьому в розсіл крім інших спецій обов’язково додається чайна заварка. Крім того, яйця попередньо не очищають від шкаралупи. Величезною популярністю у китайців користуються «мармурові» яйця.

Для їх приготування, як правило, використовують такі продукти:

  • 5 сирих курячих яєць;
  • 8 грам цукру і стільки ж меленої кориці;
  • 2 бутончики гвоздики;
  • по 2 столові ложки бальзамічного оцту, а також соєвого і рибного соусу;
  • 2 зірочки бадьяна;
  • 5 столових ложок заварки чорного чаю.

Спосіб приготування відрізняється від попереднього варіанту:

  • Спочатку, як зазвичай, потрібно зварити яйця круто.
  • Далі їх треба не чистити, а просто побити по периметру чайною ложкою.
  • Оброблені яйця скласти в каструлю.
  • Туди ж додати всі сухі компоненти і оцет.
  • Залити продукти окропом так, щоб рідина повністю покривала яйця.
  • Після цього акуратно вводяться обидва види соусу.
  • Каструлю поставити на вогонь, довести вміст до кипіння і поварити пару хвилин.
  • Як тільки маринад охолоне, яйця перекласти в банку, залити заваркою і поставити її на 1-2 доби в холодильник.
  • Після закінчення часу їх слід добре промити і очистити. Під шкаралупою на білку утворюється оригінальна мармурова сіточка.
Дивіться також:  Баранина з овочами – 7 рецептів приготування

Такий спосіб можна використовувати для фарбування яєць на Великдень.

Готуємо з перепелиних яєць

Не менш смачними виходять також мариновані перепелині яйця. Враховуючи крихітний розмір, приготувати їх можна відразу у великій кількості.

Для цього потрібно:

  • 6 десятків перепелиних яєць;
  • 1 стакан води;
  • 10 грам солі;
  • 1,5-2 столові ложки оцтової есенції (70%);
  • 1 зубок часнику;
  • 3 бутона гвоздики;
  • 10-15 грам цукру;
  • 10 горошин чорного перцю.

Процес приготування включає в себе кілька послідовних кроків:

  • Яйця скласти в каструлю, залити водою і варити 5 хвилин після закипання.
  • Потім їх треба охолодити і акуратно очистити.
  • Інші інгредієнти (крім часнику) зібрати в сотейнику, довести до кипіння і відразу зняти з вогню. При цьому потрібно стежити, щоб всі кристали повністю розчинилися.
  • Яйця перекласти у велику банку і залити приготовленим маринадом.
  • Тримати їх у холодильнику не менше двох діб.

Подати до столу мариновані яйця можна по-різному:

  • на тарілці цілком;
  • зробити з них канапе;
  • додати в гострий салат з капусти та інших овочів.

Все буде залежати від вибору і смакових уподобань самої господині.

Спосіб маринування з зеленню в банках

Любителям незвичайних закусок обов’язково повинні сподобатися яйця, приготовані з додаванням зелені.

Рецепт їх приготування дуже простий, але передбачає наявність багатого набору інгредієнтів:

  • 20 перепелиних яєчок;
  • сіль;
  • по 1 щіпці сушеного базиліка і зерен коріандру;
  • 8 грам цукру;
  • 200 мілілітрів оливкової олії;
  • 45 грам 9%-го оцту;
  • 7 горошин суміші різних перців і стільки ж бутончиків гвоздики;
  • мелений перець;
  • 7 грам свіжої зелені.

Як правильно маринувати яйця в банках зі спеціями і зеленню:

  • Спочатку треба відварити яйця круто, потримавши в окропі приблизно 2 хвилини.
  • Потім їх слід охолодити і почистити.
  • Для маринаду потрібно змішати масло, сіль, оцет, спеції і цукор. Дочекатися максимального розчинення компонентів.
  • На дно стерилізованою банки покласти рубану зелень.
  • Зверху покласти відварені яйця.
  • Залити все це приготовленим розчином, закупорити і поставити в холодильник.
Дивіться також:  Пхали рецепт – 8 рецептів, як приготувати грузинське блюдо

Буквально через 24 години оригінальну закуску можна буде пробувати. У випадку з курячими яйцями часу знадобиться трохи більше (мінімум 2 дні).

Мариновані курячі яйця від бабусі Емми

Видеоблогер і досвідчений кулінар-аматор бабуся Емма готує популярну у всьому світі закуску за оригінальним старовинним рецептом.

Для роботи в умовах домашньої кухні господиням потрібні наступні інгредієнти:

  • 12 свіжих курячих яєць;
  • 1 літр води;
  • 2 стручка гострого перцю;
  • 90 грамів кухонної солі;
  • 1 невелика луковичка;
  • 2 гілочки свіжого чебрецю;
  • 1 чайна ложка сухого насіння кмину;
  • 10 горошин запашного перцю;
  • 2 листочки лавра.

Для маринування також знадобиться скляна банка місткістю 2,5-3 літри.

Рецепт передбачає послідовне виконання певних дій:

  • Для приготування заливки всі спеції зібрати в сотейнику, залити водою і перемішати.
  • Яйце відварити круто. Щоб шкаралупа не тріскалася, по-перше, вони повинні бути кімнатної температури. По-друге, можна застосувати одну стару хитрість. Перед варінням кожне яйця наколоти шпилькою з тупої сторони на глибину не більше 3 міліметрів. Підготовлені продукти спочатку потрібно залити холодною водою, а потім варити 10 хвилин після закипання.
  • Охолоджені яйця скласти в стерилізовану банку. Попередньо їх слід поплескати чайною ложечкою з різних сторін.
  • Банку заповнити свіжим маринадом, щільно закрити кришкою і поставити в прохолодне місце на 2 доби.

Подавати ці мариновані яйця краще зі свіжим хлібом, ароматною гірчицею і вершковим маслом.

Пряний рецепт приготування

У Грузії дуже люблять робити гострі закуски. У місцевих господинь є свій особливий рецепт, за допомогою якого виходять просто дивовижні мариновані яйця. З-за наявності різноманітних рослинних ароматичних добавок цей рецепт можна віднести до розряду «пряних».

Для роботи необхідно взяти:

  • 20 яєць (перепелиних або курячих);
  • 2 зубки часнику;
  • стакан води;
  • 20 грам солі;
  • 75 грам винного оцту;
  • ½ Стручка гострого перцю;
  • 30 грам кінзи;
  • 4 листочки свіжої м’яти (або щіпка сухого).

Спосіб приготування схожий з вже відомими варіантами:

  • Яйця зварити круто, а потім після остигання очистити їх від шкаралупи. Щоб під час кипіння вони не тріскалися, воду можна трохи підсолити.
  • Кінзу, м’яту, часник і перець дрібно порубати або стовкти в ступці. Отриману масу змішати з сіллю.
  • Яйця помістити в банку рядами, перекладаючи їх приготовленої ароматною сумішшю.
  • Оцет розбавити теплою водою.
  • Цим розчином залити яйця. Зберігати їх під кришкою в прохолодному місці 3 дні.
Дивіться також:  Котлети з курячого філе – 9 рецептів приготування

На стіл подаються такі яйця в окремій тарілці разом з ароматною заливкою.

З гірчицею

Щоб смак страви вийшов більш пікантним, в тісто можна додати трохи гірчиці (порошку, зерен або готового соусу).

Для одного з варіантів знадобиться:

  • 8 варених яєць;
  • 200 грам цукру;
  • півтора склянки білого оцту;
  • по 1 столовій ложці часникового і цибульного порошку;
  • 15 грам солі;
  • 35-40 грамів сухої гірчиці;
  • 1-2 грама (щіпка) куркуми.

Методика приготування:

  • Яйця очистити і укласти в банку.
  • Всі інші компоненти помістити в каструлю, перемішати і трохи підігріти (ні в якому разі не кип’ятити).
  • Яйця залити свіжим маринадом і закатати.
  • Зберігати в прохолодному місці 4 дні.

В результаті виходять мариновані яйця яскраво жовтого кольору із-за наявності в складі куркуми) з приємним гірчичним ароматом.

Мариновані яйця з буряком

У Франції яйця маринують з додаванням бурякового соку. Він надає білку приємний рожевий відтінок і робить закуску більш яскравою. При цьому, як правило, використовуються курячі яйця. Хоча при бажанні можна взяти і перепелині яєчка.

Для приготування цієї закуски в домашніх умовах необхідно:

  • 4 яйця;
  • 1 свіжа буряк;
  • літр води;
  • 5 горошин перцю;
  • 100-120 грам оцту;
  • 5 грам солі;
  • 1 чайна ложка французької гірчиці (насіння);
  • 75 грам цукру;
  • 2 листків лавра;
  • 0,5 чайної ложки приправи під назвою «Збірні італійські трави».

Приготування включає в себе кілька стадій:

  • Відварити яйця. Після охолодження очистити їх від шкаралупи.
  • Буряк очистити і нарізати кружечками. Скласти їх в каструлю, залити водою і варити 20 хвилин, поки буряк не стане досить м’якою.
  • Додати інші спеції і приправи. Варити ще 5 хвилин.
  • Яйця скласти в банку і залити ароматним гарячим маринадом.
  • Після охолодження поставити банку в холодильник.

Буквально через добу яйця можна подавати до столу разом з маринованою буряком, прикрасивши їх на тарілці свіжою зеленню.