Деякі вважають, що маринувати можна тільки червоні томати. Але це не зовсім так. Щоб переконатися в зворотному, можна спробувати приготувати мариновані зелені помідори. Є кілька цікавих рецептів, які допоможуть з цих недостиглих плодів отримати чудові оригінальні закуски.
Класичні зелені помідори мариновані
Найпростіший варіант – це холодне маринування. Його зручно використовувати, коли потрібно законсервувати велика кількість плодів.
По класичній технології для роботи знадобляться наступні інгредієнти:
- свіжі зелені томати;
- 8 літрів чистої води;
- 1 ст. цукру;
- 4 ст. столового оцту;
- 300 грамів кухонної солі;
- 10 таблеток аспірину;
- кілька листів лавра і перець-горошок.
Як слід правильно робити зелені мариновані помідори:
- Спочатку томати потрібно відсортувати, видалити пошкоджені плоди й ті, в яких є ознаки псування. Потім їх слід гарненько промити.
- Укласти плоди у підготовлені ємності.
- Туди ж покласти спеції і прянощі.
- Для приготування маринаду у воду додати залишилися компоненти (сіль, оцет, аспірин і цукор). Ретельно їх перемішати.
- Приготовленим розчином залити овочі так, щоб вони були повністю прикриті рідиною.
- Ємності закупорити і поставити в прохолодне місце.
Буквально через два тижні ароматні мариновані помідори вже можна буде пробувати.
Зимові заготовки в банках
Маринувати овочі на зиму можна в різному посуді. Але найчастіше для цього використовують звичайні скляні банки. У них дуже зручно не лише консервувати, але і стежити за станом плодів в процесі зберігання.
Для такого посуду ідеально підійде гарячий спосіб маринування.
Для його виконання, крім самих томатів, беруться такі продукти:
- питна вода;
- 80 г білого цукру;
- 100 г оцту 5%;
- лист лавра;
- 60 г кухонної солі;
- по кілька горошин перцю (гіркого і запашного).
Як маринувати гарячим способом томати в скляній тарі:
- Плоди перебрати і вимити.
- Розкласти по банках.
- Всі інші інгредієнти (крім оцту) зібрати в каструлі.
- Поставити на вогонь і варити 20 хвилин після закипання суміші.
- Додати укус.
- Залити свіжо приготованим маринадом овочі.
- Банки тільки прикрити кришками і стерилізувати їх разом з вмістом приблизно 10 хвилин.
- Після цього ємності потрібно щільно закупорити і відправити в підвал для охолодження.
Взимку такі помідори будуть відмінною альтернативою огіркам для приготування знаменитого «Олів’є».
Рецепт, як в СРСР
В часи Радянського Союзу в кожному продовольчому магазині на прилавках можна було зустріти зелені мариновані помідори. Зазвичай їх продавали в літрових або трилітрових банках.
Для приготування в заводських умовах використовували різні рецепти, але щоб повторити в умовах домашньої кухні один з них, на дві банки ємністю три літри потрібно:
- 4 кілограма помідорів (зелених або трохи бурих);
- 4 аркуша лаврушки;
- 10 мл оцтової есенції;
- 2 літра чистої води;
- 4 сухих бутона кулінарної гвоздики;
- 30 горошин запашного і вдвічі менше чорного перцю;
- 2 невеликих стручка пекучого чилі;
- неповний склянка дрібної солі;
- 170 – 180 г цукру.
Методика приготування популярної консервації:
- Банки чисто вимити і обробити парою або потримати кілька хвилин у гарячій духовці.
- Всі компоненти вимити й обсушити.
- На дно ємності помістити спеції. На них до горловини ємності укласти помідори.
- Закип’ятити вказану кількість води в зручній посуді.
- Залити нею нестиглі плоди і залишити їх так орієнтовно на 5 хвилин.
- Рідину злити назад в ту ж ємність. Засипати передбачені рецептурою сіль з цукром і знову закип’ятити складу. Після цього ввести есенцію і зняти каструлю з плити.
- Залити плоди ледь закипевшим маринадом і відразу закатати банки металевими кришками.
- Потім їх треба перевернути, щільно укутати і дочекатися остаточного охолодження.
За смаком ці помідори дуже нагадують ті, що колись можна було купити в магазинах.
Завдяки подвійний заливці в даному випадку стерилізація не потрібна, що набагато спрощує роботу.
Мариновані зелені помідори з часником
Щоб мариновані томати були більш ароматними, їх краще готувати з часником. Тут варіантів може бути кілька. Серед них варто виділити один рецепт, який користується особливою популярністю.
Для нього знадобляться:
- помідори зелені;
- свіжий часник.
Маринад потребує використання таких компонентів:
- 3 л питної води;
- 75 г цукрового піску;
- 200 мл оцту 9%;
- 60 г л. солі;
- 3 листків лавра;
- кілька гілок і зерна кропу (свіжі або сушені).
Повторити цей рецепт не скласти великої праці.
Треба лише:
- Відібрати томати невеликого розміру і добре їх промити.
- Очистити часник і порізати його на шматочки.
- У кожному помідорі гострим ножем зробити надріз і вкласти в нього шматочок часнику.
- На дно банок покласти гілки кропу, а на них – фаршировані томати.
- Окремо приготувати маринад. Традиційно, оцет заливати потрібно в самому кінці.
- Банки наповнити гарячим розчином доверху і закатати.
У цьому рецепті теж виключений етап стерилізації, так як часник разом з оцтом і без того є чудовими консервантами.
Готуємо швидким способом
не хочеться довго чекати, то маринувати зелені помідори можна прискореним методом.
В цьому випадку потрібно взяти:
- 3 великих томата;
- півлітра води;
- 300 мл оцту 9%;
- 75 грам солі;
- головку часнику;
- 200 грам свіжих гілочок кропу.
Робиться все дуже просто:
- Помідори добре вимити і акуратно нарізати великими часточками.
- Довільно подрібнити кріп.
- Очищені зубки часнику покришити тонкими слайсами.
- Продукти укласти в широку ємність і перемішати.
- Окремо закип’ятити воду і розчинити в ній сіль. Тільки після цього додати оцет.
- Киплячим розчином залити овочі.
- Після охолодження поставити їх в холодильник.
Буквально через годину швидка закуска з зелених маринованих плодів буде готова.
Оригінальне блюдо з капустою і яблуками
Досвідчені господині вміють робити різні зимові заготовки. Наприклад, з незрілими томатами може вийти відмінна овочева основа для супу.
Щоб її приготувати, треба взяти:
- 1,5 кілограма капусти (саме білокачанної);
- 600 грам ріпчастої цибулі;
- 1 кілограм зелених помідорів і стільки ж солодкого перцю;
- 0,3 кілограма яблук;
- 0,7 кілограм моркви;
- 60 грам солі;
- 300 мл рослинної олії;
- 25 грам перцю-горошку;
- 75 грам цукру;
- 5 мл оцтової есенції.
Технологія приготування суповий основи:
- Помідори разом з очищеним цибулею нарізати кубками.
- Капусту тонко нашаткувати.
- Дрібно нарізати перець і яблука. Попередньо у них слід видалити серцевину з насінням.
- Всі компоненти по рецептурі (крім есенції) зібрати в каструлю
- Додати до них трохи води і поставити ємність на вогонь.
- Після закипання розсолу зробити полум’я менше і варити 20 хвилин.
- Ввести есенцію і продовжувати термічну обробку в тому ж режимі ще приблизно 10 хвилин.
- Ще гарячу масу укласти в заздалегідь стерилізовані банки і закатати їх. Зберігати в прохолодному місці.
Взимку цю основу залишиться лише додати в каструлю з киплячою картоплею і через 4 хвилини легкий і дуже ароматний овочевий суп буде готовий.
Гострий рецепт маринування
Якщо в мариновані трохи солодкуваті томати додати гострий чилі, вийде ароматна гостра закуска. Знайдеться чимало аматорів, яким таке блюдо припаде до душі.
Для роботи знадобиться:
- 1 кілограм маленьких зелених томатів;
- 10 горошин чорного і 6 – запашного перцю;
- лавровий лист;
- ½ Стручка пекучого перцю.
Для розсолу:
- пів-літри питної води;
- за 30 грамів цукрового піску і солі;
- 2,5 мл оцтової есенції.
Як робити гострі зелені помідори на зиму:
- Скляні банки для початку потрібно ретельно вимити і обдати окропом.
- На дно подсохших ємностей покласти перець і інші спеції.
- Зверху насипати цілі помідори.
- Залити в банки доверху окріп, прикрити їх кришками і залишити в такому положенні на 3 хвилини.
- Злити рідину назад в каструлю і приготувати з неї розсіл, відмірявши потрібне по рецептурі кількість інгредієнтів.
- Киплячим розчином залити томати.
- Банки відразу закатати, укутати теплою ковдрою і залишити для охолодження на 3 дні.
Зберігати такі заготовки краще в підвалі або на нижній полиці холодильника.
Де можна використовувати мариновані зелені помідори
Сьогодні багато господинь на зиму заготовляють зелені мариновані помідори. Правда, більшість вважає, що вживати їх треба лише як просту закуску. Але як показує практика, сфера їх застосування набагато ширша.
Недоспевшие мариновані томати використовують як доповнення до різних м’ясних страв, додають в супи, піцу і начинку для канапе. Крім того, з таких помідор за кілька хвилин можна зробити дуже смачний салат.
Потрібно мінімальний набір компонентів:
- 6 зелених маринованих плодів;
- чверть середньої цибулини;
- 10 маслин (без кісточок);
- свіжа зелень (кріп з петрушкою)
- половина ч. ложки французької гірчиці;
- оливкова олія.
Готувати такий салат зовсім не складно:
- Помідори акуратно розрізати на 4 частини. Якщо плоди зовсім дрібні, то можна розділити навпіл.
- Цибулину тонко покришити.
- Маслини нарізати кружечками.
- Зелень дрібно порубати.
- Продукти скласти в миску, додати до них гірчицю, полити олією і перемішати.
Такий салат треба їсти не відразу. Йому треба трохи настоятися, щоб продукти змогли просочитися ароматами один одного. Вже один зовнішній вигляд і оригінальний запах цієї страви викликає апетит!