Маринований гострий перець – ідеальна зимова заготівля. Він підходить до перших страв, гарнірів, шашлику, в якості самостійної закуски до застіль. Пікантний смак зберігається навіть у маринованому вигляді.
Кожну заготовку з чилі роблять за особливим рецептом. Гіркий перець добре підходить для консервації. Він не вимагає ретельної стерилізації, тому що сам володіє антисептичними властивостями.
Маринований гострий перець на зиму в класичному маринаді
Найпростіший рецепт, який наші бабусі передавали з уст в уста. До основних компонентів можна додати за смаком: зелень, спеції, зерна гірчиці.
Вам знадобиться:
- 500 г стручків;
- 1 літр води;
- 1 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 головка часнику;
- оцет 9% – 50 мл
Покрокова інструкція:
- Помиємо стручки, підсушити.
- Очищаємо часник.
- Доводимо воду до кипіння. Додамо сіль, спеції, цукор. Оцет увіллємо в останню чергу.
- Перець з часником проваримо в окропі 10 хвилин.
- Перець розкласти по банках. Покрити до краю киплячим маринадом.
- Закатати кришками. Перевернути верх дном. Поставити в темне місце.
Рецепт без стерилізації
Простий рецепт, який не потребує кип’ятіння маринаду, стерилізації банок. Важливо лише дотримуватися правильні пропорції продуктів.
Інгредієнти:
- перець стручковий – 1 кг;
- пів-літри чистої води;
- сіль – 1,5 ст. л.;
- цукор – 2,5 ст. л.;
- 1-2 шт. лаврового листя на одну банку;
- оцет – 100 р.
Порядок дій:
- Перець слід ретельно промити і висушити на рушнику.
- Стерилізуємо окропом або в духовці банки, кришки.
- На дно тари укладаємо лаврове листя, петрушку та інші спеції за бажанням.
- Наповнюємо банки стручками впритул.
- Окріп заливаємо в банки доверху.
- Дати настоятися під кришкою 15 хвилин.
- Розсіл злити в каструлю. Довести до кипіння. Додати сіль і цукор.
- У кожну банку додати по 1 ст. л. оцту.
- Киплячим маринадом залити перець. Щільно закрутити кришки.
Пікантна закуска буде готова до вживання вже через місяць.
Готуємо по-вірменськи з ароматними травами
Вірменський рецепт приготування перцю на зиму порадує навіть найвибагливіших гурманів. Завдяки особливому способу закуска виходить ніжною і не надто пекучої. Це ідеальне додаток для будь-якої страви!
Потрібно підготувати:
- злегка недозрілий перець – 3 кг;
- 100 г солі;
- 2 пучка петрушки;
- 500 мл яблучного оцту;
- рослинна олія – 350 мл;
- 3 головки часнику.
Порядок дій:
- Промиті і висушені стручки надріжте у підстави місці кісточок. Складіть у велику миску.
- Подрібнену петрушку і часник змішайте з сіллю. У цій суміші перець повинен полежати добу.
- З’єднайте масло і оцет на сковороді. Обсмажте перець.
- Готовий компонент помістіть в банки. Стерилізуйте їх на водяній бані близько 20 хвилин.
Закуска буде готова до вживання вже через добу.
Маринований гострий зелений перець
Крім червоного перцю чилі для маринування підійде і зелений овоч. Цей вид цінується гурманами. Рецепт так само простий, але смак трохи відрізняється.
Для заготівлі беремо:
- 1 кг перцю;
- 2 ст. ложки солі і стільки ж цукру;
- 1,5 літра фільтрованої води;
- столовий 9% оцет – 3 столові ложки.
Етапи приготування:
- Промийте перчинки на друшляку. Висушіть. Щільно розкладіть по банках.
- Залийте окропом. Дайте настоятися не менше 15 хвилин.
- Злийте воду в сотейник. Додайте спеції, оцет. Гарненько прокип’ятіть суміш.
- Залийте маринад в банки, загорніть ключем.
Зберігати банки в перші 2 тижні потрібно верх дном. Вибирайте темне прохолодне місце.
Як приготувати в маслі
Ця закуска не тільки гостра, але й калорійна. Ідеально підходить під спиртні напої.
Підготуйте:
- 1,5 кг червоного гострого перцю;
- 1 літр води;
- 3 ст. л. солі;
- цукру – 200 г;
- 50 г меду;
- оцет столовий – 200 г;
- соняшникова олія – 3 ст. л.
Виконуйте наступні кроки:
- Стручки чилі потрібно попередньо проварити. Розкласти по банках.
- Готуємо маринад: сіль, цукор, мед розвести в чистій фільтрованій воді. Закип’ятити. Перед готовністю влити порцію оцту, олії.
- Заливаємо приготовленим розсолом стручки. Закатуємо кришки ключем.
Заготівля в томатному соку
Цей рецепт сподобається любителям помідорів. Сік з томатів пом’якшить гостроту перцю і додасть смакову родзинку.
Візьміть:
- перець – 1 кг;
- готовий сік з томатів або перетерту м’якоть свіжих помідор – 2-3 літри;
- часник – 3 зубки;
- оцет – 2 столові ложки;
- лавровий лист – 5 шт.;
- рослинна олія (підійде: соняшникова, кукурудзяна) — 1,5 склянки;
- сіль – 1 ст. л.;
- 5 столових ложок цукру.
Порядок приготування:
- Зрізаємо хвостики перчинок.
- Складаємо в попередньо стерилізовані банки.
- Томатний сік прокип’ятимо 10-15 хвилин. Додаємо в нього сіль, лаврушку, часник, цукор, оцет (перед готовністю).
- Киплячу суміш заливаємо зверху стручків у банки. Щільно закриємо кришками або закотимо ключем.
В перці чилі міститься велика кількість вітаміну С та інших мікроелементів. Завдяки цьому його вживання допомагає в боротьбі з вірусами. Доведена ефективність перцю і в боротьбі з раком.