Існує майже півтори сотні видів імбиру. Батьківщиною є Азія, проте вирощують його в багатьох регіонах світу. В їжу використовується корінь імбиру. Існує два види – чорний і білий. Чорний корінь попередньо обробки не піддається, а білий – вимитий і очищений. Корінь може використовуватися в молотом або сирому вигляді, але найбільш популярним є маринований. Розглянемо основну користь маринованого імбиру, показання та протипоказання до вживання, а також рецепт домашнього приготування.
Користь маринованого імбиру
Найчастіше маринований імбир вживається тільки з ролами. Він дозволяє захистити організм від бактерій, що можуть міститися в сирій рибі. Однак його можна використовувати для приготування інших страв на основі риби і м’яса.
Крім того, він містить величезну кількість мінеральних речовин, які необхідні для нормальної життєдіяльності. А регулярне вживання сприяє зниженню стресу, усунення нервового напруження і почуття страху. Вважається, що маринований імбир підвищує статевий потяг, а також подовжує молодість.
Величезне значення маринований імбир має для дієти людей, які борються із зайвою вагою. Він дозволяє прискорити метаболізм, що активує процес схуднення. Він також важливий для розумової діяльності, адже регулярне вживання допомагає постачати клітини мозку киснем.
Можна виділити кілька найбільш корисних властивостей:
- Уповільнення процесів старіння. До складу входять природні антиоксиданти, які уповільнюють процеси старіння.
- Запобігання розвитку злоякісних новоутворень.
- Боротьба з вірусними захворюваннями. Маринований імбир рекомендується вживати при грипі, застуді, запаленні горла і верхніх дихальних шляхів. Регулярний прийом покращує самопочуття, допомагає откашлять мокротиння, а також зняти запалення.
- Ефективний для профілактики артриту і ревматизму. Регулярне вживання в маринованому вигляді запобігає руйнуванню хрящової тканини. Тому його можна приймати для профілактики і лікування захворювань хрящів і суглобів.
- Зниження рівня холестерину. Регулярний прийом сприяє зниженню рівня шкідливого холестерину в крові, а також нормалізує час згортання крові. Тому його рекомендується приймати для профілактики тромбозу вен, інсульту та інфаркту, особливо, якщо в родині були випадки даних захворювань.
- Знищення мікроорганізмів у порожнині рота. Завдяки цій властивості маринованого імбиру, рекомендується закінчувати їм прийом їжі.
- Лікування головного болю. До складу маринованого імбиру входить природний анальгетик, тому досить з’їсти кілька пелюсток, щоб полегшити головний, менструальну або зубний біль.
- Пригнічення блювотного рефлексу. Маринований корінь корисно вживати для усунення блювотного рефлексу через заколисування, токсикоз у першому триместрі вагітності, а також після курсу хіміотерапії.
- Поліпшення травлення. Регулярний прийом дозволяє позбутися від метеоризму, болю в шлунку після їжі, а також запорів.
- Поліпшення потенції. Маринований імбир – відомих афродизіак для чоловіків і жінок. Тому його рекомендується їсти при зниженні статевої функції або потягу. Жінкам він підвищує тонус матки і допомагає вилікувати безпліддя.
- Лікування вугрів і інших проблем зі шкірою.
Маринований імбир — покроковий рецепт з фото
Як вже зазначили раніше, імбир – чарівний корінь відомий не тільки своїм незвичайним смаком і м’ятним ароматом, але і володіє лікувальним ефектом. Найбільш популярним є застосування імбиру як знезаражуючого порожнину рота кошти при вживанні суш з сирою рибою.
Зазвичай для приготування маркованого імбиру використовується рисовий оцет, який і надає йому ніжний рожевий колір. Мало хто знає, але приготувати маринад можна і на основі яблучного оцту. Він, на відміну від рисового, не пофарбує імбир, але пікантний смак йому все ж додасть.
Інгредієнти:
- Імбирний корінь – 250 гр.
- Сіль – 1,5 ч. ложки.
- Цукрова пудра – 3 ч. ложки.
- Яблучний оцет – одна четверта склянки або 70 мл.
Інструкція з приготування маринаду:
- Помитий і почищений від шкірки імбирний корінь, натерти на тертці на тонкі пластини.
- У невеликій алюмінієвому посуді з’єднати яблучний оцет, сіль і цукрову пудру. Не перестаючи помішувати вінчиком довести отриманий розсіл для маринаду до кипіння.
- Натертий корінь укласти щільним шаром в невелику скляну або керамічну банку, залити гарячим маринадом, він повинен бути приблизно на один сантиметр вище імбиру. Банку з щільно закритою кришкою, прибрати в холодне темне місце на п’ять годин.
- Готову страву рекомендується подавати до м’яса або риби.
Як маринувати імбир в домашніх умовах – рецепт
Популярність японської кухні зробила маринований імбир частим гостем на столі. Його можна придбати в супермаркеті, однак якщо ви хочете бути впевненими у відсутності консервантом і хімічних барвників, краще приготувати його самостійно. Крім того, рецепт його приготування простий.
Цей рецепт підійде для маринування імбиру нового врожаю. Корінь нового врожаю відрізняє світло-жовтий колір на розрізі.
Інгредієнти:
- Корінь імбиру – 300 р.
- Цукор – 4 ст. л.
- Сіль – 2 ч. л.
- Рисовий оцет – 300 мл
- Вода – 100 мл
Для початку необхідно підготувати коренеплід. Для початку він миється і очищається від шкірки. Після чого його необхідно натерти сіллю і залишити на 10-12 годин.
Далі коренеплід потрібно ще раз вимити і висушити. Тепер самий відповідальний процес – правильно нарізати. Робити це потрібно максимально гострим ножем, щоб виходила тонкі пелюстки вздовж волокон. Чим тонше вийдуть пелюстки, тим він краще промаринується.
Відваримо пелюстки. Для цього потрібно закип’ятити воду, посолити і відварити імбир протягом 3-4 хвилин. Воду злити, залишивши 100 мл для маринаду.
Готуємо маринад. Змішайте залишки води, в якій варилася імбир з цукром, сіллю і рисовим оцтом. Готовим маринадом залийте попередньо відварені пелюстки. Залиште в маринаді на 6-7 годин. Після чого він повністю готовий до вживання. В маринаді він може зберігатися досить довго. Намагайтеся тільки, щоб він був повністю покритий рідиною. Якщо повністю слідувати рецептом, то коренеплід буде придатний до вживання протягом місяця.
Даний рецепт дозволяє приготувати маринований імбир білого кольору. Це пояснюється відсутністю в рецепті вина.
Рожевий маринований імбир – рецепт в домашніх умовах
Щоб приготувати рожевий імбир, найчастіше використовуються коренеплоди минулого року. Для таких коренеплодів характерний більш насичений колір і жорсткість. Даний рецепт не викличе питанням навіть у початківця кулінара.
Інгредієнти:
- Імбир – 600 р.
- Рисовий оцет – 300 мл
- Цукор – 6 ст. л.
- Горілка – 60 мл
- Червоне вино – 100 мл
Рецепт починається з підготовки коренеплоду. Перед мариновкой його необхідно ретельно вимити і очистити. Коренеплід минулого врожаю має досить жорсткою структурою, тому щоб зняти з нього шкіру, доведеться скористатися дуже гострим ножем. Намагайтеся зрізати шкіру як можна тонше.
Цей рецепт не містить етап натирання кореня сіллю. Наріжте його тонкими пелюстками і відваріть протягом декількох хвилин в солоній воді.
Приготуємо маринад. Для цього змішайте горілку, червоне вино і цукор. Нагрівайте до тих, поки цукор не розчиниться. Після чого додайте рисовий оцет, доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Перекладіть пелюстки в банку і залийте їх готовим маринадом. Банку щільно закрийте і закуповуйте. Коли банку охолоне, переставте в холодильник. Через 4-5 днів коренеплід готовий до вживання.
Завдяки наявності в рецепті маринаду червоного вина, імбир має рожевий відтінок. Готовий коренеплід відмінно підійде як доповнення до суші та інших рибних страв за вашими улюбленими рецептами.
Маринований імбир для схуднення
Маринований імбир володіє гострим пряним смаком, тому він став популярний не тільки у любителів суші. Однак він не тільки привносить оригінальну і пікантну нотку в різні страви і закуски, але і позитивним чином позначається на стані організму. Крім того, це незамінний продукт для тих, хто мріє позбутися зайвих кілограмів.
Маринований імбир стимулює обмін речовин, а також запускає процес зниження ваги. При регулярному вживанні він виводить з організму шлаки і токсини. А якщо поєднувати вживання маринованого імбиру з фізичним навантаженням, то підвищуються шанси позбутися ненависного целюліту. Ще одна корисна властивість коренеплоду – стимуляція клітинного обміну. Це дасть можливість організму позбутися від зайвого, поліпшити загальний стан організму і прискорити спалювання жирів.
До того ж його можна використовувати як доповнення до будь-яких продуктів. З ним навіть відварна курка або риба стануть неймовірно смачним блюдом. При цьому калорійність маринованого імбиру складає всього 12-15 ккал на 100 г, тому ви можете його вживати, не порушуючи дієти.
Маринований імбир — шкоду і протипоказання
Незважаючи на те, що маринований імбир – надзвичайно корисний, в деяких випадках він може завдати шкоди організму. Тому існує ряд протипоказань, коли краще відмовитися від його вживання:
- У період годування груддю.
- На останніх місяцях вагітності. Гострі приправи можуть викликати передчасні пологи.
- При підвищеному тиску.
- Після перенесеного інфаркту або інсульту.
- При наявності алергії на імбир або компоненти маринаду.
- При загостренні шлунково-кишкових захворювань.
- При вірусному гепатиті і цирозі печінки.
- Із-за вмісту в маринованому імбирі цукру при діабеті його слід вживати в обмеженій кількості.