Приготовлений своїми руками в домашніх умовах мармелад – кращий варіант ласощі для малюків. Він готується з натуральних корисних продуктів. До складу такого десерту не входять консерванти, барвники, ароматизатори та інша «хімія».
Простий мармелад в домашніх умовах
Інгредієнти:
- будь сік з фруктів і ягід (не пакетований!) – 300 мл;
- заморожені ягоди малини – 2/3 ст.;
- якісний желатин – 4 десертні ложки;
- бджолиний мед – 2 десертні ложки.
Приготування:
- Желатин розвести по інструкції. Досить буде 1/2 ст. теплої води. Суміш змішалась виделкою, поки сухий інгредієнт не розбухне.
- У невеликій каструлі з’єднується половина натурального фруктово-ягідного соку і вся желатинова маса. Ємність відправляється на вогонь і гріється 3 – 4 хвилини.
- Окремо з’єднуються розморожена малина і залишився сік. Масу слід пюрировать, потім процідити через марлю, додати мед і гріти до повного розчинення останнього на водяній бані.
- З’єднати желатинову і малинову маси. Розлити суміш по формочках.
Дочекатися застигання ласощі, відправивши його в прохолодне місце.
Апельсинове ласощі
Інгредієнти:
- солодкі соковиті апельсини – 1 кг;
- цукровий пісок – 1 повний стакан;
- якісний желатин – 35 р.
Приготування:
- Розвести вибраний желатин кип’яченою холодною водою по інструкції з пакування продукту.
- З апельсинів дрібної теркою зняти цедру. В процесі потрібно постаратися не торкнутися м’яку білу частину, інакше готове ласощі може гірчити.
- З фруктів ретельно сік віджимається. Якщо не вдалося отримати потрібну кількість (200 мл), можна розвести рідину водою.
- Сік відправляється в сотейник разом з солодким піском. Туди ж викладається вся цедра. Маса кип’ятити 3 – 4 хвилини на невисокому вогні.
- Вміст сотейника злегка остуджується і проціджують.
- Отримана маса розливається по формах і відправляється в прохолоду.
Готовий апельсиновий мармелад можна обваляти в цукрі або пудрі.
З агар-агару
Інгредієнти:
- агар-агар – 1 ч. л.;
- будь свіжий фруктово-ягідний сік (не з пакету!) – 1 ст.;
- цукор-пісок – 2 ч. ложки.
Приготування:
- Сік змішати з агар-агаром. Спочатку продукт може скочуватися грудочками, але при частому активному помішуванні вони швидко розчиняються.
- Додати цукор. Його кількість можна збільшувати по своєму смаку.
- Залишити суміш на 40 хвилин, після чого довести її до закипання і відразу зняти з вогню.
- Розлити масу по формах і залишити застигати.
Можна перемістити заготовки в холодильник. Але навіть при кімнатній температурі мармелад на агарі застигає досить швидко.
Натуральний мармелад з варення
Інгредієнти:
- якісний желатин – 2,5 десертні ложки;
- будь-яке домашнє варення – 1 ст.;
- лимон – ½ шт;
- вода – 1,5 склянки
Приготування:
- Налити в піалу 1/3 теплої води. Додати желатин. Перемішати і залишити набухати.
- Залишилася воду вилити в окрему каструльку. Перекласти в неї все варення, відправити масу на вогонь і довести до кипіння, часто помішуючи.
- Ввести набряклий желатин. Продовжувати прогрівати ще пару хвилин, не припиняючи помішування.
- Вміст миски перелити в чашу блендера. Збити злегка остигнула масу, поступово додаючи в неї видавлений з половинки цитруса сік.
- Процідити суміш через марлю.
- Перелити в загальну форму і відправити в прохолоду.
- Готове ласощі порізати на шматочки.
Тепер ви точно знаєте, як зробити мармелад без особливих фінансових затрат. Підійде для приготування ласощів і торішнє засахарившееся варення.
Яблучний десерт
Інгредієнти:
- солодкі яблука – 1 кг;
- питна вода – 3 ст. л.;
- цукор-пісок – 1 повний стакан;
- мелена кориця – щіпка;
- рослинне масло.
Приготування:
- Всі фрукти ретельно вимити. Видалити насінну коробку. Частину, що залишилася, разом з шкіркою порізати тонкими скибочками.
- Помістити яблука в чашу мультиварки. Відправити туди ж воду.
- Активувати режим гасіння і готувати фрукти в кухонній «помічниці» 50 – 60 хвилин.
- Отриману яблучну масу пюрировать будь-яким зручним способом, а потім протерти через марлю або дрібне сито, щоб вона набула однорідність і гладкість.
- Повернути пюре в каструлю. Додати корицю. Якщо маса вийшла занадто солодким, можна виправити ситуацію за допомогою соку лайма/лимона.
- Активувати режим гасіння ще на 50 – 60 хвилин. За цей час зі складу зникне зайва волога.
- Засипати в масу цукор. Гасити її ще 90 – 120 хвилин до загусання.
- Розлити суміш по формочках, змазаним мінімальною кількістю масла.
- Залишити мармелад застигати при кімнатній температурі на 4 – 10 днів.
Щоб прискорити процес, рецепт можна додати желатин або агар-агар.
Корисний мармелад з гарбуза
Інгредієнти:
- соковита стигла гарбуз – 1 кілограм;
- цукор-пісок – півкіло;
- лимон – ½ шт.
Приготування:
- Овоч очистити від шкірки і всього зайвого. Залишити тільки м’якоть. Порізати її невеликими кубиками.
- Гарбуз відварити до м’якості. Води додавати до неї мінімальна кількість, щоб рідина лише злегка покривала овочеві шматочки.
- Пюрировать овоч, засипати до нього цукор і відправити варитися при частому помішуванні.
- Через півгодини додати сік половинки лимона, проціджений від кісточок.
- Варити ще близько півгодини, поки на масі не почнуть залишатися смужки після проведення ложкою.
Розкласти майбутній домашній мармелад по формочках ще в теплому вигляді. Залишити сушитися при кімнатній температурі на 1 тиждень.
Готуємо з айви
Інгредієнти:
- стиглі плоди айви – 1,5 кіло;
- цукор-пісок – 1,2 кіло;
- лимон – 1 шт. (великий).
Приготування:
- Добре промити всю айву. Видалити з кожної серцевиною, після чого дрібно порізати решту частини. Відразу покласти подрібнені плоди у воду.
- Додати шматочки ретельно вимитого лимона зі шкіркою. Головне, заздалегідь вибрати з його м’якоті кісточки.
- Перемістити обидва інгредієнта в зручну для варіння каструлю. Варити під кришкою трохи менше півгодини після закипання.
- Злити воду. Її можна використовувати для приготування різних солодких домашніх напоїв. Залишилися плоди пюрировать і протерти через сито.
- Додати цукор. Довести до закипання, після чого варити ще 70 хвилин, час від часу помішуючи.
- Як тільки на поверхні маси почнуть з’являтися бульбашки, її потрібно переставити в духовку і готувати при 200 градусах від 2 до 3 годин. В результаті суміш повинна легко відставати від стінок. Важливо часто помішувати.
- Розкласти отриману масу на деку, застеленому фольгою, або в силіконові формочки.
Залишити солодкість доходити в теплому місці від 2 до 7 днів.
Як зробити жувальний мармелад
Інгредієнти:
- будь-яке фруктове желе – 90 – 100 г;
- якісний желатин – 4,5 десертні ложки;
- цукор – 3 десертні ложки;
- «лимонка» (кислота) – ½ ч. ложки;
- питна вода – 130 мл.
Приготування:
- Всі сипучі компоненти змішати в загальній посуді.
- В окремій ємності довести воду до кипіння. Засипати в неї суху суміш, активно розмішуючи віночком, щоб не з’явилися грудки.
- Поварити масу 3 – 4 хвилини.
- Перелити в широку ємність з невисокими бортиками. Дати майбутньому мармеладу охолонути і відправити в прохолоду.
Через 3 – 4 години порізати солодкість тонкими смужками. Обсипати цукровою пудрою.
Можна дуже довго перераховувати, з чого роблять мармелад сучасні господині. Це всілякі фруктові, ягідні, овочеві соки. Використовується для приготування ласощів навіть газований напій кока-кола. Шукайте свій улюблений варіант і насолоджуйтеся самим процесом пошуку. Адже це так смачно!