Мармелад з яблук – 7 рецептів, як зробити смачний яблучний мармелад в домашніх умовах

Цей мармелад з яблук – це не тільки смачне, але і дуже корисне ласощі з високим вмістом пектину. Це речовина дієтологи називають санітаром для людського організму, оскільки вона не тільки позбавляє від неправильного холестерину, але і навіть здатне виводити радіонукліди і токсини. Так чому б яблучний сезон не приготувати цю солодкість для себе та маленьких ласунів?

Домашній мармелад з яблук з желатином

Стиглі, але некрасиві яблука, з подпорченными місцями, вм’ятинами хоч і нагадують бур’ян на вигляд, але легко можуть трансформуватися у смачний мармелад.

Для цього потрібні тільки фрукти, цукор, вода і трохи желатину в таких пропорціях:

  • 500 г стиглих яблук;
  • 180 г цукру (чи за смаком залежно від солодощі фруктів);
  • 21 г желатину;
  • вода.

Покроковий рецепт:

  • Яблука акуратно очистити від шкірки. Оскільки в тонкій шкірці міститься досить багато пектину, який також допомагає загустити готовий продукт, то очищення не викидаємо, а заливаємо 400 – 500 мл води і проварюємо 10 – 15 хвилин після закипання. Далі цей відвар використовуємо для замочування желатину і в інших процесах.
  • Очищену від насіння і шкірки, м’якоть нарізати кубиками, скласти у каструлю, на дно якої влити трохи відвару з лушпиння, і тушкувати до м’якості. Далі подрібнити блендером в гомогенну масу.
  • Потім в отримане пюре всипати цукор, поставити на вогонь і протягом 40 хвилин тушкувати, помішуючи, щоб випарувалася якомога більше рідини.
  • Тим часом в 100 мл охолодженого відвару з яблучної шкірки залити желатин, дати йому гарненько насититися вологою. Потім розтопити до однорідності, наприклад, в мікрохвильовій печі і з’єднати з гарячим пюре.
  • Всі компоненти мармеладу гарненько розмішати і розподілити по силіконових формочках до застигання. Якщо немає відповідних формочок, можна вилити мармелад на лист для випічки, а після застигання нарізати ласощі кубиками і обваляти в цукрі.

З агар-агаром

Часто господині терплять фіаско в приготуванні мармеладу на желатині, оскільки при перегріві цей загусник втрачає всі свої властивості, а готовий продукт влітку може просто розтанути, якщо його не зберігати в холодильнику. Зовсім інакше йдуть справи з агар-агаром. Готовий мармелад з ним виходить більш стабільним і не тане навіть при температурі 40 °С.

Дивіться також:  Полуничний торт – 8 дуже смачних і вишуканих рецептів

Щоб приготувати цю корисну домашню солодкість будуть потрібні:

  • 500 мл готового яблучного пюре;
  • 100 г цукру;
  • 80 мл води або яблучного соку;
  • 20 г агар-агару;
  • 2,5 г лимонної кислоти.

Технологія приготування:

  • Яблука вимити, розрізати навпіл, вирізати насінну коробочку і запекти в духовці до м’якості. Потім половинки фруктів протерти через сито до отримання пюре
  • Агар-агар залити холодною водою або яблучним соком і відставити на 15-20 хвилин, щоб гранули згущувача трохи набрякли.
  • Тим часом пюре змішати з цукром і відправити на вогонь, довести до кипіння. У киплячу основу влити замочений желатин і додати декілька кристаликів лимонної кислоти, щоб зробити смак готової солодощі більш яскравим. Кількість цукру в ласощах впливає не тільки на його смак, але і на термін зберігання, оскільки цей підсолоджувач виступає ще і натуральним консервантом. Для тривалого зберігання співвідношення пюре і цукру повинно бути 1:1.
  • Варити мармелад, помішуючи 5 – 10 хвилин. Формочки для солодощі вистелити харчовою плівкою (або змастити рослинною олією) і наповнити трохи остившім яблучним пюре з загусником. Залишити до повного застигання.

Без цукру

В магазинному мармеладі, у надлишку присутні барвники і цукор, а ось домашній мармелад з яблук можна приготувати без цих складових. Але це буде все одно і смачно, і красиво.

На одну порцію солодощі без цукру потрібно взяти:

  • 1000 г яблук;
  • 50 мл води;
  • 15 г желатину;
  • кунжут і кокосову стружку для обвалювання.

Черговість дій:

  • Яблука помити і нарізати невеликими слайсами, попередньо вирізавши серцевину. Скласти отримані скибочки в каструлю відповідного розміру, на дно якої налито трохи води, накрити кришкою і тушкувати приблизно півгодини після закипання до м’якості. Огризки, які залишаться в процесі нарізання яблук на слайсы, не потрібно викидати, їх можна використовувати для приготування фруктово-ягідного компоту. Їх буде достатньо, щоб надати смак і аромат напою.
  • Зварені яблука перебити блендером в гомогенну масу. Знову повернути її на тихий вогонь і випарувати всю зайву рідину. Під час цього процесу потрібно бути готовим до того, що пюре буде «плюватися» і досить високо.
  • Желатин замочити і розпустити у вказаній в рецепті кількості води, потім ввести це інгредієнт у выпаренное пюре. Прямокутну форму для випічки вистелити промасленим пергаментом і перекласти в неї пюре шаром 1 – 1,5 см.
  • Далі мармелад потрібно підсушити. Зробити це можна в духовці при 50 градусах протягом декількох годин або на відкритому повітрі, тоді на це піде кілька днів. Пласт мармеладу нарізати на невеликі кубики і обваляти в кунжуті або кокосовій стружці.
Дивіться також:  Бісквіт королеви Вікторії — 6 рецептів традиційного англійського бісквіта

Як зробити яблучний мармелад з пектином

Пектин, що міститься в багатьох фруктах (яблука, апельсини, чорна смородина, сливи), тому зимові заготовки з них виходять досить густої консистенції. Використання пектину як загусник для мармеладу ніяк не впливає на фруктовий смак готового продукту і дозволяє отримати стабільну масу.

Для мармеладу з яблучного пюре на пектині необхідні наступні продукти:

  • 500 мл яблучного пюре;
  • 500 г цукру;
  • 14 г пектину;
  • 150 г меду або інвертного сиропу (глюкози);
  • 5 мл соку лимона.

Хід роботи:

  • Приготувати пюре з яблук будь-яким доступним способом і поставити його в каструлі з товстим дном на вогонь. Щоб загусник не зібрався грудками в готовому мармеладі, його слід змішати з пектином.
  • При появі перших «булек» у пюре додати цукор з пектином, а коли підсолоджена основа почне активно кипіти, влити мед. Варити 10 – 15 хвилин, потім додати лимонний сік і ще проварити кілька хвилин.
  • Після цього провести тест на готовність. На тарілку з морозильника капнути трохи мармеладу – якщо він перетвориться в пружний кульку, то ласощі готовий. Масу розкласти по формочках або дати їй застигнути в пласті, а потім нарізати на кубики і «викупати» в цукрових кристалах.

Готуємо в мультиварці

Сучасний гаджет мультиварка легко впорається з приготуванням яблучного пюре і випарюванням зайвої вологи з нього. Тому така «помічниця» зробить домашній мармелад швидше і краще.

Щоб приготувати цю солодкість з яблук слід підготувати:

  • 1000 г яблук;
  • 500 г цукрового піску.

Як приготувати:

  • Вимиті фрукти очистити від шкірки і нарізати їх м’якоть невеликими кубиками. Скласти в мультикастрюлю, закрити кришку і запустити програму «Випічка» на сорок хвилин. По закінченні половини часу перемішати дерев’яною ложкою.
  • Далі яблучну масу продавлюють через дрібнопористе сито, змішують з цукром і повертають в чашу мультиварки. Знову включають опцію «Випічка», але кришку вже не закривають. Готовий гарячий мармелад стабілізують у вигляді пласта, який потім нарізають на дрібні шматочки.
Дивіться також:  Пиріг з замороженої вишнею – 8 простих і смачних рецептів приготування

З додаванням кориці

Смаки яблука та кориці чудово доповнюють один одного, тому таке поєднання досить часто зустрічається в кулінарії. Так, трохи меленої кориці можна додати і під час приготування мармеладу по кожному з наведених вище рецептів. А можна приготувати інший варіант цього ласощі, який відомий як Литовський сир.

Для нього потрібно взяти:

  • 2500 г яблук;
  • 375 г тростинного цукор;
  • 30 г меду;
  • 3,5 г меленої кориці.

Спосіб приготування:

  • М’якоть очищених яблук нарізати кубиками, пересипати цукром і залишити на добу, щоб виділилося достатню кількість соку.
  • Сік на наступний день потрібно обережно зцідити в іншу ємність і уварити на вогні до зменшення в об’ємі в половину. Після цього до соку додати яблучну м’якоть, мед і корицю. Далі варити мармелад до густої консистенції.
  • Злегка остиглий готовий яблучний мармелад викласти на складену в кілька шарів марлю, зав’язати вузлом і на добу помістити під прес. Після цього масу досушують ще в духовці при 90 градусах протягом двох годин, трохи прочинивши дверцята.

Мармелад з яблук на зиму

Мармелад, приготований з яблук без використання додаткових загусників, можна не тільки подавати у вигляді шматочків, обваленных в цукрі або кунжуті, але і використовувати в якості начинки для випічки.

Такий наповнювач для пиріжків можна заготовити про запас, загорнувши в банки.

Співвідношення цукру і фруктів для мармеладу на зиму наступне:

  • 1000 г яблук;
  • 500 г цукор.

Процес приготування:

  • У цілих яблук зрізати верхівки у вигляді кришечок, акуратно вирізати серцевину, прикрити кришечками і поставити на деко. Підготовлені таким чином фрукти запекти в духовій шафі годину – півтори при 150 градусах.
  • Печені яблука продавити через дрібне сито гарячими, додати цукор і випарити на слабкому вогні до густоти, коли крапля гарячого пюре на холодній страві буде застигати, не розтікаючись.
  • Скляні банки невеликого літражу (0,25 – 0,5 л) вимити з содою і простерилізувати, висушити і наповнити гарячим мармеладом. Далі їх можна закатати бляшаними кришками або закрити пергаментом.

Зберігати заготовку в прохолодному місці.

Прокрутка до верху