Справжнім кулінарним делікатесом є мармурова яловичина. Її найтонші жирові доріжки, що проходять по всій м’якоті, в момент обробки теплом топляться, просочують м’ясної шматок і роблять його особливо соковитим і ніжним.
Мармурова яловичина — що це за м’ясо?
Це один з найвідоміших делікатесів, який мріють спробувати багато гурманів. Свою назву м’ясо отримало завдяки тому, що розріз схожий на камінь, испестренный прожилками. Цей ефект зобов’язаний прошарків жиру, які знаходяться в м’язовій тканині і роблять м’ясо неймовірно соковитим, легким і ніжним. Це досягається шляхом вирощування тварин за особливими технологіями. Биков обмежують в русі і годують зерном в останні три місяці. Мармуровий ефект є тільки у м’яса молодих бичків.
Чим відрізняється мармурова яловичина від звичайної?
Мармурове м’ясо отримують тільки з особливих порід биків. У них на генетичному рівні закладено властивість формування жирових ниточок усередині м’яса. Тварини вирощуються з особливим принципам. Відміну від звичайної полягає в особливому освіту прожилок, які створюють неповторний малюнок і особливий ніжний смак м’яса. Ниточки в момент приготування таять, тим самим просочуючи м’ясо, роблячи його ароматним і соковитим.
Стейк «Рибай»
Найвідоміший стейк з мармурової яловичини в світі. Цю страву готують у багатьох ресторанах, але коштує пристойних грошей. Тому пропонуємо заощадити кошти і приготувати знамените блюдо будинку.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 25 г;
- стейк рибай – 1 шт. (висота 4 см);
- часник – 1 роздавлений зубчик;
- чебрець – гілочка;
- морська сіль;
- рафінована олія;
- перець чорний мелений.
Приготування:
- Перш ніж готувати, дістати м’ясний продукт з холоду і дати полежати в кімнаті півтори години.
- Підготувати сковорідку. Вона повинна бути чавунної і мати товсте дно. Поставити на середній вогонь.
- Взяти вафельний рушник. Промокнути м’ясо. Промазати рафінованою олією.
- На тарілку насипати сіль. Зверху перець. Обваляти стейк. Покласти у сковорідку. На кожну сторону потрібно півтори хвилини. Під час смаження натискати щипцями. М’ясо має рівномірно підрум’янитися.
- Полум’я зменшити. Помістити в сковороду вершкове масло, часник і чебрець. Коли розтопиться, поливати стейк. Потрібно смажити близько шести хвилин.
- Прибрати з вогню і помістити на теплу поверхню. Можна використовувати теплу дощечку. Потримати сім хвилин.
Як смачно приготувати на грилі?
Принадність даного рецепта полягає в тому, що використовується мармурове м’ясо, яке саме по собі виходить найніжнішим.
Інгредієнти:
- морська сіль – 0,5 ч. ложки;
- мармуровий стейк – 4 шт.;
- перець чорний мелений – 0,5 ч. ложки;
- оливкова олія – 2 ст. ложки.
Соус:
- бальзамічний оцет – 1 ст. ложка;
- мелений чилі анчо – 2 ч. ложки;
- міцний натуральна кава – 4 ст. ложки;
- коричневий цукор – 1 ст. ложка;
- вершкове масло – 1 ст. ложка;
- цибулю-шалот – 2 ч. ложки дрібно порубаний;
- часник – 1 зубчик, видавлений через прес;
- кетчуп – 125 мл
Приготування:
- Взяти каструльку. Помістити масло. Розтопити. Закинути цибулю. Засмажити. Потрібно три хвилини. Помістити часник. Пасерувати хвилину. Помістити продукти, що залишилися, для соусу. Потомити вісім хвилин. Заважати необхідно постійно. Маса повинна загуснути.
- Промити м’ясо. Просушити. Використовуйте паперовий рушник.
- Промазати стейк оливковою олією. Це допоможе не прилипнути до решітці. Підсолити. Присипати перцем. Натерти. Дати полежати півгодини.
- Нагріти гриль. Помістити м’ясо по діагоналі. Кут нахилу 45 градусів. Смажити під кришкою і використовувати режим сильного жару.
- Через пару хвилин взяти щипці і перевернути м’ясо. Повернути під кутом 90 градусів. Накрити кришкою. Потомити дві хвилини.
- Далі засмажити до бажаного рівня готовності.
- Прибрати з гриля. Помістити в миску. Полити соусом.
Стейк «Нью-Йорк»
Ще один з популярних варіантів. У цього стейка досить виражений присмак яловичини. Тому вважається, що це м’ясо істинно чоловіче. Приготувати мармурову яловичину на сковороді дуже просто, якщо дотримуватися простих рекомендацій.
Інгредієнти:
- рослинне масло – 1 ст. ложка;
- гірчиця – 1 ч. ложка діжонська;
- стейк мармурової яловичини – 2 шт.;
- часник – 2 зубки;
- соєвий соус – 2 ст. ложки;
- бальзамічний оцет – 2 ст. ложки;
- чорний перець мелений;
- соус ворчестер – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Взяти пакет. Влити оцет, соуси. Перемішати.
- Додати гірчицю. Порубати дрібно часникові зубки. Відправити в пакет. Насипати перець. Струсити пакет. Помістити стейки. Щільно закрити. Заховати в холодильник. Витримати кілька годин.
- Дістати пакет з м’ясним продуктом. Дати полежати на столі півгодини.
- Підготувати сковорідку, в якій товсте дно. Нагріти.
- Взяти паперовий рушник і промокнути м’ясо. Змастити маслом. Покласти у сковорідку.
- В процесі обсмажування не можна чіпати стейки і сковорідку. Не намагайтеся посунути м’ясні шматки і перевернути їх. Поверхня стейків повинна схопитися, з’явиться кірочка, яка запобігає витіканню соку. Потрібно чотири хвилини.
- Взяти щипці. Перевернути. Можна використовувати для цієї мети ніж або вилку. Поверхня потрібна неушкоджена. Засмажувати чотири хвилини.
- Вийде середня ступінь засмажки. Якщо любите більше просмажене м’ясо, то слід готувати на пару хвилин більше.
Готуємо стейки з перцевим соусом
Приготування яловичини вельми творчий процес і вимагає індивідуального підходу. Щоб шматок м’яса не вийшов просто шматком м’яса, а став красивим і соковитим стейком, потрібно виконувати прості дії і дотримуватися точний час приготування.
Інгредієнти:
- рослинне масло – 20 мл;
- мармуровий стейк яловичий – 320 г;
- вершки – 100 мл;
- мелений чорний перець – 3 г;
- вершкове масло – 10 г;
- петрушка – 3 г;
- розмарин – 2 г;
- цибуля – 20 г ріпчастої;
- сіль – 2 г;
- мелений червоний перець – 2 г;
- часник – 5 р.
Приготування:
- Присипати сіллю м’ясної шматок. Додати перець.
- Часник натерти. Змішати з рослинним маслом і розмарином. Отриманою сумішшю змастити стейк. Помістити на гриль. Смажити з кожного боку за чотири хвилини.
- Перед подачею натерти вершковим маслом.
- Подавати з соусом. Для якого нашаткувати цибулю. Помістити на сковорідку. Залити рослинним маслом. Додати чорний перець. Влити вершки. Підсолити. Насипати червоний перець. Злегка випарити. Збити блендером. Полити отриманим соусом м’ясо. Прикрасити петрушкою.
Запечена в духовці
З цього дорогого м’яса прийнято найчастіше готувати стейки. Але мармурова яловичина в духовці виходить не менш смачною і тане в роті. Це найкращий сорт м’яса для того щоб швидко приготувати дуже смачну страву.
Інгредієнти:
- мармурова яловичина – 2600 г на ребрах;
- сіль – 1 ч. ложка;
- оливкова олія – 4 ст. ложки;
- суміш ароматних трав – 1 ч. ложка;
- перець чорний – 0,4 ч. ложки.
Приготування:
- Промити м’ясної шматок. Взяти паперовий рушник. Промокнути. Перев’язати кулінарною ниткою. Це необхідно, щоб під час запікання м’ясо зберегло форму.
- Обмазати маслом. Присипати сіллю, травами і перцем. Розтерти.
- Помістити у форму. Викладати вниз ребрами.
- Помістити в духову шафу. Режим потрібно 200 градусів. Витримати 20 хвилин. За цей час на шматку сформується скоринка, яка збереже соки всередині.
- Укрити фольгою. Переключити на 160 градусів. Запікати дві години.
- Дістати. Витримати чверть години на столі. Зняти фольгу. Подавати.
Тибон стейки в маринаді
Ще одна смачна варіація приготування. Масивний шматок м’яса виходить без крові, м’яким і ніжним.
Інгредієнти:
- чорний перець – 0,3 ч. ложки;
- часник – 14 зубков;
- стейк тибон – 700 г (2 шт.);
- велика сіль;
- вершкове масло – 120 г;
- гілочки чебрецю – 10 г;
- лимон – 1 шт.
Приготування:
- Загорнути в плівку м’ясної шматок. Прибрати в холод на добу.
- Зняти плівку. Засипати сіллю. Витримати вісім хвилин.
- Нарізати на часточки зубки часникові. Порубати лимон.
- Розтопити вершкове масло в сковорідці (80 г). Помістити часник. Засмажити.
- Викласти чебрець. Додати лимон. Обсмажити. Потрібно п’ять хвилин. Готувати на великому вогні.
- Чебрець дістати. Інші продукти збити блендером.
- Вершковим маслом, що залишилося, намазати стейки.
- Помістити в гарячу сковорідку. Засмажити. Знадобиться три хвилини. Перевернути. Засмажити.
- Перекласти в сотейник. Полити соусом. Відправити в духову піч, яка прогріта до 190 градусів. Потримати 10 хвилин.
- Дістати. Накрити сотейник фольгою. Настояти вісім хвилин.
Біфштекс з мармурової яловичини з кров’ю на сковороді
З цього рецепту ви дізнаєтеся, як приготувати ніжне м’ясо з кров’ю.
Інгредієнти:
- сіль;
- чорний перець;
- мармурова яловичина – 300 г;
- рафінована олія;
- розмарин.
Приготування:
- Яловичину промити. Промокнути паперовим рушником. Натерти розмарином, перцем і маслом.
- Розжарити сковорідку. Помістити м’ясної шматок. Потримати чотири хвилини. Перевернути. Засмажити три хвилини. За цей час м’ясо стане соковитим, але сируватим всередині і з нього при нарізуванні буде йти рожевий сік. Якщо потримати більше часу, то крові не буде. Солити м’ясо перед подаванням.
Соковитий і смачний бургер
Домашній делікатес, що порадує не тільки дорослих, але і дітей.
Інгредієнти:
- майонез – 1 ст. ложка;
- оливкова олія – 1 ст. ложка;
- яловичина – 550 г мармурова;
- перець чорний мелений – 2 щіпки;
- сир чеддер – 75 г;
- помідори – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт. солодкий червоний;
- сіль – 0,3 ч. ложки;
- булочки для бургерів – 3 шт.;
- бекон – 85 м;
- огірок – 2 шт. маринований;
- соус томатний – 1 ст. ложка;
- листя салату – 6 шт.
Приготування:
- Вибирайте м’ясної шматок пожирніше. Нарізати на шматки.
- Помістити в м’ясорубку. Закинути одну цибулину. Перемолоти. Підсолити. Присипати перцем. Розмішати. Відправити в холодильник. Потримати чверть години.
- Бекон прожарити. Повинна вийде хрустка скоринка. Викласти на серветку, щоб вбрався жир.
- Взяти кулінарне кільце. Сформувати бургери. Обмазати маслом. Смажити на сковорідці. Досить три хвилини для кожної сторони. Кришкою не вкривати. Перекласти в тарілку. Закутати фольгою.
- У майонез додати гострий соус томатний. Перемішати.
- Розрізати булочки. Помістити в суху сковорідку. Обсмажити. Промазати майонезним соусом.
- Помістити котлету. Промазати соусом.
- Нашаткувати цибулину. Нарізати помідори. Огірок знадобиться кружечками.
- На котлету покласти кружечки помідорів.Викласти цибульні кільця. Розкласти бекон і вкрити огірком. Накрити листям салату промазати соусом. Закрити половинкою булочки.
Відбивні
Делікатес приготується дуже швидко і вийде смачно.
Інгредієнти:
- перець запашний мелений;
- мармурова яловичина – 550 г;
- цукор – 2 щіпки;
- цибуля – 3 шт.;
- сіль;
- соняшникова олія;
- біле сухе вино – 150 мл
Приготування:
- Нарізати м’ясо. Отримані пластинки відбити, використовуючи кулінарний молоточок.
- Нашаткувати цибулю.
- Присипати м’ясні шматки сіллю і перцем. Розтерти. Промазати маслом.
- Розжарити сковорідку. Помістити м’ясні шматки. Засмажити. Прибрати в тарілку. Накрити фольгою, щоб збереглося тепло.
- Помістити цибульні півкільця у сковорідку. Залити вином. Насипати цукор. Потомити сім хвилин.
- Полити м’ясо.
Як приготувати м’ясний шніцель на сковороді?
Виходить особливо ароматні, ніжним і дуже смачним. Щоб не зіпсувати делікатес точно виконуйте рекомендації по приготуванню.
Інгредієнти:
- чебрець – 11 гілочок;
- яловичина – 550 г мармурова;
- вершкове масло – 50 г;
- розмарин – 11 гілочок;
- рафінована олія – 1 ст. ложка;
- сіль;
- цибуля – 1 шт.;
- цибуля зелена – 45 г;
- петрушка – 50 р.
Приготування:
- Щоб делікатес не перетворився в сухий шматок м’яса, необхідно швидко термічно його обробляти. В ідеалі зверху з’явиться золотава скоринка, а всередині м’ясо буде злегка рожева.
- Нарізати м’ясної шматок на пластини. Товщина повинна бути не більше одного сантиметра. Промокнути серветками.
- Нарізати чебрець, зелень і розмарин. Нашаткувати цибулю.
- Промазати маслом.
- Помістити в гарячу сковорідку. Засмажувати хвилину. Перевернути. Смажити такий же час.
- Готові шматки підсолити. Помістити шматочки вершкового масла. Присипати цибулею і зеленню петрушки. Витримати п’ять хвилин.
Поради
- Для приготування використовуйте свіже м’ясо. Якщо яловичину знайшли тільки заморожену, то робіть її поступово в холодильнику.
- Перед тим як смажити, обов’язково потримаєте в кімнаті, щоб м’ясний шматок став кімнатної температури.
- Викладати тільки в добре прогріту сковороду.
- Якщо вирішили запікати в духовій шафі, зверху можна покласти шматочок сала. Він просочить м’якоть, завдяки чому стейки вийдуть соковитими і ніжними.