Чашечка кави, шматочок ароматного найніжнішого кексу і кульку вершкового пломбіру — чудовий сніданок! Приготувати просто. Кілька перевірених рецептів, з різними відтінками смаку, які виходять завжди.
Класичний мармуровий кекс
Цей десерт готують у Німеччині та Австрії. Знають його і багато російські господині. Любов до цього кексу з’ясовна. Він смачний, ефектний і просто готується. Набір продуктів стандартний. Є секрети, завдяки яким цей класичний кекс завжди виходить.
М’яке масло (250 г) змішати з цукром (200 г). Додати ванілін (1 ч. л.) і трохи рому (2 ч. л.). Додавання рома не обов’язково, але дуже бажано, оскільки надасть потрібну текстуру і аромат.
Білки (5 шт.) відокремити від жовтків і збити. Жовтки вмішати в масляну суміш.
Борошно (350 г), сіль (1 щіпку) і розпушувач (2 ч. ложки) змішати і просіяти. Змішати з тестом, невеликими порціями. Акуратно додати білкову піну.
Для того щоб шоколадний шар вийшов повітряним, 1 ст. ложку какао розчинити в теплому молоці з додаванням 1 ст. л. цукру.
Какао порошок має властивість вбирати вологу. Якщо його додати в сухому вигляді шоколадний шар суші і більш щільним, ніж світлий.
Підготувати форму для випічки. Для цього необхідно пензликом з рослинним маслом пройтися по дну і бортикам форми або форму застелити пекарським папером. Частина тесту перекласти у форму. Тісто змішати з розведеним какао і викласти поверх світлого тесту.
Для формування красивого мармурового малюнка вилкою або дерев’яною паличкою короткими рухами підняти нижній шар вгору.
Духовку розігріти до 180 градусів. Випікати близько години. Перевірити зубочисткою або готовність дерев’яною паличкою. Коли кекс готовий, паличка — суха.
Щоб вийняти з форми і не пошкодити, треба дати кексу трохи охолонути.
Ароматний ніжний кекс поєднується зі свіжими ягодами і вершковим пломбіром.
Ефектніше подавати цей десерт, розрізавши на шматки, щоб було видно мармуровий малюнок на розрізі.
Рецепт з маковою начинкою
На основі класичного рецепту можливі різні варіації. Дуже смачно виходить з маком. Макову начинку чудово доповнюють шоколадна і лимонна.
Основа тесту така ж, як і в класичному рецепті, але з доповненнями. Звичайне масло (125 г) збити з цукром (150 г) і ваніліном.
Додати сметану (125 г), 3 жовтки і коньяк (2 ч. л.).
Звичайне борошно (250 г) з розпушувачем (1 ч. л.) ретельно просіяти кілька разів і додати в тісто. Збиті з цукром (100 г) білки акуратно ввести в останню чергу.
Тісто готове.
Головна фішка рецепта — начинки:
- Мак (30 г) заварити окропом, віджати.
- Какао (1 ст. л.) розчинити в підігрітому молоці (1/2 склянки), додати тертий шоколад або шоколадні краплі.
- Світлий родзинки (1/4 склянки) промити і запарити окропом.
- Цедра одного лимона.
Кожну з трьох частин тесту змішати з різними начинками. Цедру і родзинки додати разом в одну частину.
Форму для випічки приготувати. Викласти тісто шарами:
- з родзинками і цедрою,
- шоколадний,
- з маком.
Випікати при 180 градусів. Перевірка готовності через 50 хвилин, за допомогою зубочистки.
Виймати кекс з форми потрібно дуже обережно. Він виходить ніжний. Аромат і смак приголомшливі!
Випічка з прошарком з какао і апельсинів
Цитрусові чудово відтіняють і доповнюють смак шоколаду. Такий мармуровий кекс у духовці виходить швидше, ніж класичний. І весь процес приготування набагато коротше. А результат — чудовий. Такий кекс найбільше підходить для сніданку: ароматно, швидко, смачно.
Для тіста: збити чотири яйця, додати м’яке селянське масло (200 г) з цукром (200 г). Борошно (200 г) з розпушувачем (2 ч. л.) просіяти і додати в тісто невеликими порціями.
Для начинки: з апельсина зняти цедру з допомогою терки і віджати сік. Какао або кероб (3 ст. ложки) розвести у підігрітому молоці.
Обидві частини тесту змішати з різними наповнювачами. Соку знадобиться близько 4 столових ложок.
У змащену форму розкласти тісто невеликими порціями, чергуючи апельсинове і шоколадне.
Випікати в тих же умовах близько 40 хвилин.
Шикарний апельсиново-шоколадний пиріг буде особливо смачний морозним зимовим ранком з чашкою гарячої кави або какао.
На основі кефіру
Такий кекс виходить завжди виручає, коли потрібно швидко зробити щось смачне. Пропорція і склад тіста помітно відрізняються від класичного рецепту.
Основа тесту — кефір (один стакан). Ще знадобляться: пачка якісного маргарину (200 г), звичайна борошно (1,5 склянки), цукор (один стакан) і три яйця.
У блендері змішати всі інгредієнти, додаючи в наступній послідовності: кефір, маргарин, цукор, яйця, борошно і розпушувач.
Замість розпушувача можна додати соду, вона загаситься кефіром в тесті.
Частина тесту залити у форму. У тісто додати 2 ст. л. какао і ретельно розмішати. Оскільки на кефірі тісто рідині, какао-порошок можна не розчиняти в молоці.
Додати у форму і з допомогою виделки надати мармуровість.
Випікати при 180 градусах близько години.
На згущеному молоці
Ще один варіант мармурової «вкусняшки» для любителів згущеного молока. Такий варіант менш калорійний, так як норма вершкового масла менше на третину порівняно з іншими рецептами.
Смак ніжний, з ароматом топленого молока.
Для тіста знадобиться сметана і згущене молоко в рівних пропорціях по 1 склянці. Три яйця і півсклянки цукру.
150 г селянського масла і 2 ст. борошна, шоколад з великим відсотком какао (150 г) і сам какао (1 ч. л).
Збити яйця з цукром, поступово влити згущене молоко і сметану. Ретельно змішати. Масло злегка розтопити і додати в тісто. Борошно і розпушувач замішати невеликими порціями. Частину тіста перемішати з розтопленим шоколадом і какао.
У підготовлену форму вилити тісто, чергуючи з шоколадним.
Випікати при 170 градусах близько 50 хвилин.
Готовий кекс посипати горіхами.
Неаполітанська мармуровий кекс
Самий незвичайний мармуровий кекс з рожевою прошарком і ромом. Гарне поєднання інгредієнтів, правильні пропорції і італійський кекс виходить нітрохи не гірше, ніж на батьківщині.
Вершкове масло (400 г) збити з цукром (400 г) і дрібкою солі, додати трохи рому (1 ст. л).
Вбити в тісто по одному вісім яєць.
Борошно (400 г) змішати з розпушувачем (4 ч. ложки) просіяти і порціями додати в тісто.
В одну частину тіста додати рожевий харчовий барвник. Іншу змішати з розчиненим у молоці какао (1 ст. ложка). Третю залишити без добавок.
У форму викласти шар рожевого тесту, за тим шоколадне і закрити класичним світлим.
З допомогою виделки шари злегка перемішати знизу вгору.
Поставити в духовку. Приблизно через годину кекс повинен бути готовий.
Для просочення зварити сироп. У невелику каструльку налити склянку води і додати склянку цукру. Уварити до світло-золотистого кольору, зняти з вогню, влити столову ложку рому. Ром в сиропі не обов’язковий, але бажаний.
Просочити гарячий кекс сиропом і подавати зі свіжими ягодами і морозивом. Італія на вашій кухні!
Готуємо в мультиварці і хлібопічці
Мультиварка чудово справляється з приготуванням будь-яких страв. Різна випічка не виняток. Незвичайний мармуровий кекс в мультиварці вийде з лимонаду. Це цікаво, смачно і просто.
Яйця (3 шт) збити з цукром (300 р.) в міксері. Додати лимонад (250 мл), м’яке селянське масло (150 г) і чайну ложку ваніліну. Просіяти 3 ст. борошна, змішати з розпушувачем (2 ч. л.) і частинами додати в тісто, щоразу ретельно перемішуючи.
Чашу мультиварки змастити рослинним маслом. Залити порцію тіста, присипати какао з допомогою ситечка. Зверху закрити другим шаром тіста і знову присипати какао. Вилити залишки тіста.
На режимі випічка готувати 60 хвилин.
Готовий десерт акуратно вийняти і злегка остудити. Можна прикрасити розтопленим шоколадом або цукровою пудрою.
Хлібопічка просто створена для випічки ідеальних кексів. Мармурові кекси теж прекрасно виходять в цьому приладі.
Тісто готується за класичним рецептом:
- Білки (3 шт.) збити з дрібкою солі.
- М’яке масло (175 г) змішати з цукром (175 г), ваніллю (1 ч. л).
- Додати жовтки (3 шт) по одному.
- Просіяне борошно (175 г) додати невеликими порціями і ретельно перемішати.
- Додати білкову масу.
Частину тіста змішати з розчиненим у молоці какао (2 ст. л). У форму для хлібопічки покласти шматочки різного тіста в довільному порядку. Родзинкою рецепта будуть розпарені шматочки чорносливу (5-6). Посипати ними майбутній кекс по всій поверхні. Закрити зверху залишками тіста.
Вибрати режим кекс і випікати 40 хвилин.
Готовий кекс прикрасити фруктовим конфітюром.
Мармурові кекси варто готувати. Це смачно, просто і красиво!