Марципан – що це? 5 рецептів приготування марципана в домашніх умовах

Незвичайне і цікаве слово, за яким ховається вишуканий десерт. Хто не чув про нього, але і пробував, а можливо, навіть вважає це ласощі одним з найулюбленіших. Але якщо ви зіткнулися з ним вперше, то давайте розберемося, що це — марципан і як його приготувати.

Марципан – що це таке і з чого його роблять?

Перші згадки про такий десерт з’явилися ще в Середні століття в Європі. Зараз деякі називають його мастикою, але це не зовсім так.

Вперше спробувавши, ні за що не здогадаєшся, з чого роблять марципан. Але все досить просто — для його приготування використовуються подрібнений на борошно, мигдаль і цукор. Компоненти змішують до утворення своєрідного тесту, з якого потім формують цукерки, фігурки або начинки для десертів.

Спочатку виготовляли і продавали такий десерт тільки в аптеках, тому що він вважався цілющим ліками для душі. Трохи пізніше знаменитий кондитер Лоренц Кавизель почав робити з такого тіста різні фігурки, які отримали назву марципан.

Рецепт приготування марципана в домашніх умовах

Якщо вам не подобається покупної варіант такого ласощі або просто хочеться поекспериментувати, то обов’язково спробуйте приготувати марципан будинку. Для цього вам не знадобиться величезний список продуктів або особливі кулінарні навички. Достатньо ознайомитися з запропонованими нижче варіантами і вибрати той, який вам більше підходить.

Холодний спосіб

Найпростіший рецепт, без добавок. Отриману масу можна зберігати в холоді і використовувати при необхідності.

Зазначені пропорції дані для 900 грам готового продукту. Якщо вам потрібно інша кількість – скорегуйте вага інгредієнтів, зберігаючи їх співвідношення.

Для приготування знадобиться:

  • два яйця і ще два жовтки;
  • близько склянки цукру і ще таку ж кількість цукрової пудри;
  • пара склянок без гірки мигдальної муки;
  • ванільна есенція – шість крапель;
  • дві ч. л. лимонного соку.
Дивіться також:  Сметанний торт – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Процес приготування:

  • Приготуйте дві ємності. В одну покладіть цукор, пудру і мигдалеву борошно, а в іншу – жовтки, есенцію, яйця і сік лимона.
  • У суху суміш акуратно введіть рідкі інгредієнти і перемішайте до однорідності.
  • Викладіть все на рівну поверхню, злегка присипану цукровою пудрою, і місіть до щільного і еластичного стану.

Гаряча технологія

Ще один спосіб зробити марципан – застосувати теплову обробку. Отримана таким чином маса відмінно підходить для покриття випічки, але використовувати її потрібно відразу, поки вона ще не застигла.

Необхідні продукти:

  • два яйця;
  • чотири краплі ванільної есенції;
  • ложечка соку лимона;
  • 350 грам борошна мигдальної;
  • до 200 грам цукрової пудри.

Процес приготування:

  • Збийте яйця в глибокій мисці, змішайте з цукровою пудрою і відправте на водяну баню. Масу потрібно мучити, доки вона не стане схожою на крем.
  • Після цього викладіть в неї всі залишилися інгредієнти, збийте міксером до м’якості і ретельно помісіть на твердій поверхні.

Є й дещо інша «гаряча» технологія приготування марципана. Згідно з нею, спочатку робиться сироп, а на основі нього – марципан.

Необхідні продукти:

  • 40 мілілітрів води;
  • 0,1 кг мигдалю;
  • 150 грам цукру.

Процес приготування:

  • Помістіть мигдаль на деякий час в окріп, потім очистіть від шкірки, промийте під прохолодною водою і висушити в духовці протягом п’яти хвилин, встановивши нагрівання на 60 градусів.
  • Злегка обсмажені горіхи потрібно подрібнити в борошно. Наприклад, за допомогою блендера, кавомолки або, на крайній випадок, звичайною качалки.
  • На сковороду слід помістити цукор з водою і перетворити в сироп. Всипати в нього отриману борошно з горіхів і варити три хвилини.
  • Після того як суміш охолоне, пропускаємо його через саму дрібну насадку на м’ясорубці і отримуємо масу для ліплення різних десертів.
Дивіться також:  Красиві торти – 9 рецептів

Як зробити фігурки з марципана своїми руками

Зробити фігурки з марципана зовсім нескладно. Напевно ви пам’ятаєте принцип ліплення з пластиліну в дитячому саду. Так от, мигдальний маса приблизно така ж по консистенції і властивостями, тільки їстівна.

Ознайомтеся з деякими нюансами, увімкніть фантазію і приступайте до створення шедеврів.

  • Не мніть масу занадто довго, інакше вона більше не підійде для подальшого використання.
  • Для зміни кольору складу можна застосовувати харчові барвники. Вводити їх слід спочатку в маленький шматочок невеликими порціями, поступово змішуючи з іншою частиною і доводячи до потрібного відтінку.

Є секрети обробки марципана для отримання максимальної схожості з продуктами.

  • Так, наприклад, щоб вийшла кірка, як у лимона, поверхню марципанової заготовки потрібно злегка відшліфувати теркою.
  • Заготівлю полуниці спочатку тримають на пару (пара дає гладкість), а потім теж трохи натирають.
  • Зерна можна зімітувати невеликими шматочками горіхів.
  • Щоб отримати марципанову «картоплю», її не просто потрібно включити з тіста, але ще й опустити в порошок какао, а паличкою спорудити «вічка».
  • Якщо ви хочете змайструвати капусту, то спочатку марципан фарбується, потім розкочується на кілька пластів, які згортаються в «качан».

Домашній торт марципановий

Це ласощі, яке обов’язково сподобається всій родині і відмінно підійде для свята.

Необхідні продукти:

  • 100 грам цукрової пудри;
  • чотири яйця;
  • 0,6 літра вершків;
  • щіпка солі;
  • ложечка розпушувача;
  • 120 грам цукру;
  • 0,35 кг маси марципанової;
  • дві пачки ванільного цукру;
  • 0,2 кг горіхів;
  • дві упаковки згущувача для вершків;
  • 120 грам борошна.

Процес приготування:

  • З’єднайте трохи солі, три великих ложки води і білки збийте до піни.
  • Після цього введіть пачку ванільного цукру, 0,1 кг цукру-піску, жовтки, розпушувач з борошном і все ретельно перемішайте.
  • Отриману суміш перекладаємо у форму і запікаємо при 200 градусах приблизно 25 хвилин до рум’яності. Потім розділяємо заготовку на дві частини і залишаємо до повного охолодження.
  • Цукор, що залишився перемішуємо з другої пачкою ванільного цукру і з загусником. Починаємо збивати вершки і засипаємо в них цю суху суміш, поки не утворюються піки.
  • Третина отриманої маси відкладаємо, а в іншу частину додаємо подрібнені горіхи. Перемішуємо і заливаємо готовим складом перший корж.
  • Зверху кладемо другий корж, який промазуємо попередньо відкладеної частиною вершків.
  • Марципан з’єднуємо з цукровою пудрою, вимішуємо до однорідності, розгортаємо в пласт і переносимо на коржі, рівномірно розподіляючи. Залишилося тільки готовий торт прикрасити по своєму смаку і дати йому постояти в холодильнику.
Дивіться також:  Пиріг з чорною смородиною – кращі рецепти

Цукерки з марципана

Необхідні продукти:

  • 30 грам шоколаду;
  • три перепелиних яйця;
  • 0,1 кг цукрової пудри;
  • 5 мл білого рому;
  • 0,15 кг мигдалю.

Заливаємо горіхи спочатку гарячою водою, потім холодною і легко очищаємо від шкірки. Як тільки мигдаль підсохне, подрібнюємо його будь-яким способом.

Процес приготування:

  • Змішуємо отриману горіхову борошно з цукровою пудрою, додаємо ром або ванільну есенцію, а також яєчні білки, які можна замінити молоком.
  • Ретельно вимішуємо масу, розподіляємо на частини, з яких формуємо кульки.
  • Їх можна покрити шоколадом, змішати з кокосовою стружкою або помістити всередину ягідку — фантазуйте!

Марципан – дуже пластична і податлива маса. Спочатку процес може здатися складним, але вже через деякий час ви зможете відчути себе справжнім кондитером.

Прокрутка до верху