Масала чай – 8 рецептів заварювання, користь і шкода для організму

Рецепт чаю масала прийшов до нас з Індії. Це дивовижно смачний і корисний напій. По суті він являє собою звичайний заварений чай, але з великою кількістю прянощів. Головне, підібрати правильне їх поєднання.

Чай масала – склад, харчова цінність і калорійність

Вважається, що не існує єдиного правильного основного рецепта цього пряного чаю. Кожна індійська господиня дотримується власного варіанту.

Але є список обов’язкових інгредієнтів:

  • Чай. Краще всього вибирати чорний крупнолистовий. Але не забороняється використовувати також червоний, білий і зелений.
  • Незбиране жирне молоко. Щоб зменшити калорійність напою, можна розбавляти його водою.
  • Цукор або будь-які інші підсолоджувачі. Крім білого і коричневого цукру, можна брати згущене молоко або мед.
  • Прянощі. Можна вибирати різні по своєму смаку.

Прянощі підбираються в залежності від того, якого ефекту планується досягти після вживання чаю. Так сушена меліса з шафраном заспокоюють, а чорний імбир з перцем, навпаки, бадьорять.

Харчова цінність і калорійність обговорюваного продукту варіюється від його точного складу. Якщо брати середній варіант, то поєднання білки/жири/вуглеводи виходить наступним у процентному співвідношенні: 19/36/45. Калорійність – 379 ккал в 100 мл

Користь і шкода чаю масала для організму

Говорити про користь чаю масала для організму можна дуже довго.

Він:

  • Бадьорить, відмінно бореться з сонливістю, надовго заряджає енергією.
  • Покращує функціонування ШКТ.
  • Прискорює процес схуднення.
  • Очищає кров. Нормалізує дихання, покращує колір обличчя.
  • Нормалізує тиск.
  • Зігріває.
  • Активізує розумову діяльність.
  • Підвищує імунітет.

Такий чай може завдати шкоди тільки в тому випадку, якщо у людини є індивідуальна непереносимість будь-яких його компонентів або алергія на складові.

Які спеції використовують для заварювання напою

Для заварювання чаю масала можна використовувати будь-які приправи зі списку «теплих». Це, наприклад, різні кольорові перець, подрібнений імбир, тертий кардамон, гвоздика ціла, мелена кориця.

Дивіться також:  Як варити компот з сухофруктів? 6 рецептів приготування смачного компоту

Щоб правильно з’єднувати їх між собою, краще відразу обзавестися спеціальною таблицею поєднання прянощів.

Як правильно заварювати чай масала

Розбираючись, як заварювати чай масала, в першу чергу потрібно звертати увагу на обраний рецепт. Від цього буде залежати точна схема.

Класичний рецепт чаю на молоці

Інгредієнти: ¾ чашки води, 1 склянка молока, 4 шт. гвоздики і горошин чорного перцю, трохи більше кардамону, щіпка тертого імбиру, 1 ст. л. якісного чорного чаю, білий цукор за смаком.

  • Всі спеції з’єднуються. Перемелюються. Зручно робити це за допомогою кавомолки.
  • Суміш заливається двома рідинами в різних частинах.
  • Доводиться до закипання.
  • Додається інше молоко і цукор.
  • Коли напій повторно закипить, можна знімати його з плити.

Готовий напій за класичним рецептом чаю на молоці обов’язково проціджують.

Готуємо напій з мускатним горіхом

Склад компонентів: 1 склянка води, 1,5 гуртки жирного молока, по щіпці чорного перцю, мускатного горіха, кардамону і кориці, по 1 ст. л. цукру-піску і чорного чаю, 12 г свіжого кореня імбиру.

  • Рідини наливаються в окремі каструлі, доводяться до кипіння.
  • У вируючу воду всипається заварка, а молоко – оброблений імбир. Корінець заздалегідь чиститься і дрібно треться.
  • Через 5 хвилин чай знімається з вогню, а в молоко відправляються відразу всі прянощі.

Рідини змішуються і проціджуються.

Рецепт на молоці з м’ятою і медом

Склад компонентів: по 1 чашці молока і сирої води, ½ ч. л. кориці та імбиру, пучок м’яти, 1 ст. л. чорного чаю і бджолиного меду, 2 шт. гвоздики, 1 шт. кардамону.

  • Всі прянощі перетираються в ступці. Висипаються в каструлю з водою і доводять до кипіння.
  • Після появи перших бульбашок в рідину відправляється молоко, чай, мед.
  • Через 4 хвилини напій знімається з вогню.
Дивіться також:  Морси з брусниці – 7 рецептів

Чай проціджують і подається гарячим.

Масала на основі зеленого чаю

Склад компонентів: 2 ч. л. зеленого чаю, 4 стручка кардамону, 6 горошків чорного перцю, 3 див кореня імбиру, 3 шт. гвоздики (сушеної), 300 мл води, цукор за смаком.

  • Крупнолистовий зелений чай заливається окропом. Він повинен добре настоятися.
  • Додаються всі розім’яті в ступці спеції.
  • Окремо до закипання доводиться молоко з цукром. Проварюється 4 хвилини.
  • Рідини змішуються. 4 – 5 разів переливаються з одного чайника в інший.

Напій ретельно проціджують.

Варіант приготування з анісом

Склад компонентів: по 1 чашці молока і сирої води, 25 г свіжого корінця імбиру, 1 г фенхеля і кардамону, 1 шт. анісу, щіпка кориці, 1 ст. л. чорного чаю, ½ ст. л. кленового сиропу.
Покроковий рецепт приготування чаю масала з анісом, опублікований далі.

  • У сотейник виливається вода. Всипати відразу все прянощі.
  • Коли вода закипить, додається чай і молоко.
  • Після повторного закипання вогонь згасає, і варка триває ще 3 хвилини.

На дно чашки виливається кленовий сироп. Зверху додається проціджена гаряча рідина з сотейника.

Масала чай з фенхелем

Склад компонентів: 2 чашки води, 1 склянка молока, 1,5 ст. л. якісного чаю, цукор-пісок, по 2 шт. кардамону, гвоздики і горошків чорного перцю, пучок подрібненого мускату (горіха) і тертого імбиру, 6 г насіння фенхелю.

  • Змішати всі спеції і розмолоти.
  • Довести до кипіння сполучені рідини, додати в них чай.
  • Після повторного закипання всипати ароматні трави.
  • Відразу вимкнути вогонь.
  • Залишити напій настоюватися на 15 – 17 хвилин.

Процідити чай і подати до столу.

Вітамінний рецепт з апельсинами

Склад компонентів: 90 мл сирої води, 2 ст. л. чорного або червоного чаю, 3 маленьких апельсина, цукровий пісок за смаком, 6 коробочок кардамону, дрібку мускату (меленого або тертого горіха і чорного перцю, паличка кориці, гвоздика і свіжий імбир за смаком.

Дивіться також:  Коктейль Олд Фешн (Олд-фешен, Old fashioned): класичний рецепт – 3 варіації

  • Всі заявлені спеції подрібнити. Щоб чай вийшов особливо ароматним, варто для цієї мети використовувати звичайну ступку і перетирати приправи вручну.
  • Паличка кориці просто розламується навпіл. Імбир чиститься від шкірки і дрібно треться. Можна взяти цілий мускатний горіх і самостійно подрібнити його половинку. Наприклад, за допомогою дрібної терки.
  • Апельсин не треба чистити. Досить добре помити його і обробити щіткою, після чого залити на 1 хвилину окропом. Далі фрукт поперек часточок нарізається тонкими кружечками.
  • Вода ставиться на вогонь. Коли з’являться перші бульбашки, можна додавати чорний листовий чай і все заздалегідь підготовлені спеції.
  • Коли рідина повторно закипить, в неї додаються шматочки цитруса, цукровий пісок.

Далі, плита вимикається, напій настоюється 3 – 6 хвилин.

Чай масала від Юлії Висоцької

Інгредієнти: 520 мл жирного молока і чистої води, 2 ст. л. червоного чаю, 4 ч. л. тростинного цукру, 2 ч. л. кориці, по ½ ч. л. чорного перцю і куркуми, 1 ч. л. меленого імбиру, кардамону, меленої шамбали, 20 бутонів гвоздики, дрібку мускату (меленого горіха).

  • Вода нагрівається. У неї закладаються відразу всі спеції. Тільки від кориці береться половина.
  • На маленькому вогні суміш доводиться до закипання. Потім готується 4 – 5 хвилин.
  • У ємність вливається молоко. Додається червоний чай.
  • Всипається залишилася кориця.
  • На повільному вогні суміш тримається ще 2 хвилини.

Під закритою кришкою напій настоюється 8 – 9 хвилин. Проціджують і змішують з цукром.

Прокрутка до верху