Масала чай – 8 рецептів заварювання, користь і шкода для організму

Рецепт чаю масала прийшов до нас з Індії. Це дивовижно смачний і корисний напій. По суті він являє собою звичайний заварений чай, але з великою кількістю прянощів. Головне, підібрати правильне їх поєднання.

Чай масала – склад, харчова цінність і калорійність

Вважається, що не існує єдиного правильного основного рецепта цього пряного чаю. Кожна індійська господиня дотримується власного варіанту.

Але є список обов’язкових інгредієнтів:

  • Чай. Краще всього вибирати чорний крупнолистовий. Але не забороняється використовувати також червоний, білий і зелений.
  • Незбиране жирне молоко. Щоб зменшити калорійність напою, можна розбавляти його водою.
  • Цукор або будь-які інші підсолоджувачі. Крім білого і коричневого цукру, можна брати згущене молоко або мед.
  • Прянощі. Можна вибирати різні по своєму смаку.

Прянощі підбираються в залежності від того, якого ефекту планується досягти після вживання чаю. Так сушена меліса з шафраном заспокоюють, а чорний імбир з перцем, навпаки, бадьорять.

Харчова цінність і калорійність обговорюваного продукту варіюється від його точного складу. Якщо брати середній варіант, то поєднання білки/жири/вуглеводи виходить наступним у процентному співвідношенні: 19/36/45. Калорійність – 379 ккал в 100 мл

Користь і шкода чаю масала для організму

Говорити про користь чаю масала для організму можна дуже довго.

Він:

  • Бадьорить, відмінно бореться з сонливістю, надовго заряджає енергією.
  • Покращує функціонування ШКТ.
  • Прискорює процес схуднення.
  • Очищає кров. Нормалізує дихання, покращує колір обличчя.
  • Нормалізує тиск.
  • Зігріває.
  • Активізує розумову діяльність.
  • Підвищує імунітет.

Такий чай може завдати шкоди тільки в тому випадку, якщо у людини є індивідуальна непереносимість будь-яких його компонентів або алергія на складові.

Які спеції використовують для заварювання напою

Для заварювання чаю масала можна використовувати будь-які приправи зі списку «теплих». Це, наприклад, різні кольорові перець, подрібнений імбир, тертий кардамон, гвоздика ціла, мелена кориця.

Щоб правильно з’єднувати їх між собою, краще відразу обзавестися спеціальною таблицею поєднання прянощів.

Як правильно заварювати чай масала

Розбираючись, як заварювати чай масала, в першу чергу потрібно звертати увагу на обраний рецепт. Від цього буде залежати точна схема.

Класичний рецепт чаю на молоці

Інгредієнти: ¾ чашки води, 1 склянка молока, 4 шт. гвоздики і горошин чорного перцю, трохи більше кардамону, щіпка тертого імбиру, 1 ст. л. якісного чорного чаю, білий цукор за смаком.

  • Всі спеції з’єднуються. Перемелюються. Зручно робити це за допомогою кавомолки.
  • Суміш заливається двома рідинами в різних частинах.
  • Доводиться до закипання.
  • Додається інше молоко і цукор.
  • Коли напій повторно закипить, можна знімати його з плити.

Готовий напій за класичним рецептом чаю на молоці обов’язково проціджують.

Готуємо напій з мускатним горіхом

Склад компонентів: 1 склянка води, 1,5 гуртки жирного молока, по щіпці чорного перцю, мускатного горіха, кардамону і кориці, по 1 ст. л. цукру-піску і чорного чаю, 12 г свіжого кореня імбиру.

  • Рідини наливаються в окремі каструлі, доводяться до кипіння.
  • У вируючу воду всипається заварка, а молоко – оброблений імбир. Корінець заздалегідь чиститься і дрібно треться.
  • Через 5 хвилин чай знімається з вогню, а в молоко відправляються відразу всі прянощі.

Рідини змішуються і проціджуються.

Рецепт на молоці з м’ятою і медом

Склад компонентів: по 1 чашці молока і сирої води, ½ ч. л. кориці та імбиру, пучок м’яти, 1 ст. л. чорного чаю і бджолиного меду, 2 шт. гвоздики, 1 шт. кардамону.

  • Всі прянощі перетираються в ступці. Висипаються в каструлю з водою і доводять до кипіння.
  • Після появи перших бульбашок в рідину відправляється молоко, чай, мед.
  • Через 4 хвилини напій знімається з вогню.

Чай проціджують і подається гарячим.

Масала на основі зеленого чаю

Склад компонентів: 2 ч. л. зеленого чаю, 4 стручка кардамону, 6 горошків чорного перцю, 3 див кореня імбиру, 3 шт. гвоздики (сушеної), 300 мл води, цукор за смаком.

  • Крупнолистовий зелений чай заливається окропом. Він повинен добре настоятися.
  • Додаються всі розім’яті в ступці спеції.
  • Окремо до закипання доводиться молоко з цукром. Проварюється 4 хвилини.
  • Рідини змішуються. 4 – 5 разів переливаються з одного чайника в інший.

Напій ретельно проціджують.

Варіант приготування з анісом

Склад компонентів: по 1 чашці молока і сирої води, 25 г свіжого корінця імбиру, 1 г фенхеля і кардамону, 1 шт. анісу, щіпка кориці, 1 ст. л. чорного чаю, ½ ст. л. кленового сиропу.
Покроковий рецепт приготування чаю масала з анісом, опублікований далі.

  • У сотейник виливається вода. Всипати відразу все прянощі.
  • Коли вода закипить, додається чай і молоко.
  • Після повторного закипання вогонь згасає, і варка триває ще 3 хвилини.

На дно чашки виливається кленовий сироп. Зверху додається проціджена гаряча рідина з сотейника.

Масала чай з фенхелем

Склад компонентів: 2 чашки води, 1 склянка молока, 1,5 ст. л. якісного чаю, цукор-пісок, по 2 шт. кардамону, гвоздики і горошків чорного перцю, пучок подрібненого мускату (горіха) і тертого імбиру, 6 г насіння фенхелю.

  • Змішати всі спеції і розмолоти.
  • Довести до кипіння сполучені рідини, додати в них чай.
  • Після повторного закипання всипати ароматні трави.
  • Відразу вимкнути вогонь.
  • Залишити напій настоюватися на 15 – 17 хвилин.

Процідити чай і подати до столу.

Вітамінний рецепт з апельсинами

Склад компонентів: 90 мл сирої води, 2 ст. л. чорного або червоного чаю, 3 маленьких апельсина, цукровий пісок за смаком, 6 коробочок кардамону, дрібку мускату (меленого або тертого горіха і чорного перцю, паличка кориці, гвоздика і свіжий імбир за смаком.

  • Всі заявлені спеції подрібнити. Щоб чай вийшов особливо ароматним, варто для цієї мети використовувати звичайну ступку і перетирати приправи вручну.
  • Паличка кориці просто розламується навпіл. Імбир чиститься від шкірки і дрібно треться. Можна взяти цілий мускатний горіх і самостійно подрібнити його половинку. Наприклад, за допомогою дрібної терки.
  • Апельсин не треба чистити. Досить добре помити його і обробити щіткою, після чого залити на 1 хвилину окропом. Далі фрукт поперек часточок нарізається тонкими кружечками.
  • Вода ставиться на вогонь. Коли з’являться перші бульбашки, можна додавати чорний листовий чай і все заздалегідь підготовлені спеції.
  • Коли рідина повторно закипить, в неї додаються шматочки цитруса, цукровий пісок.

Далі, плита вимикається, напій настоюється 3 – 6 хвилин.

Чай масала від Юлії Висоцької

Інгредієнти: 520 мл жирного молока і чистої води, 2 ст. л. червоного чаю, 4 ч. л. тростинного цукру, 2 ч. л. кориці, по ½ ч. л. чорного перцю і куркуми, 1 ч. л. меленого імбиру, кардамону, меленої шамбали, 20 бутонів гвоздики, дрібку мускату (меленого горіха).

  • Вода нагрівається. У неї закладаються відразу всі спеції. Тільки від кориці береться половина.
  • На маленькому вогні суміш доводиться до закипання. Потім готується 4 – 5 хвилин.
  • У ємність вливається молоко. Додається червоний чай.
  • Всипається залишилася кориця.
  • На повільному вогні суміш тримається ще 2 хвилини.

Під закритою кришкою напій настоюється 8 – 9 хвилин. Проціджують і змішують з цукром.

Прокрутка до верху