Мастика з маршмеллоу – 5 рецептів, як зробити мастику для торта в домашніх умовах

В оформленні кондитерських виробів широко застосовується такий солодкий матеріал, як мастика, дозволяє створювати приголомшливі солодкі шедеври. Готують солодку пасту на основі желатину, меду, згущеного молока, шоколаду, але найбільше поширення отримала мастика з маршмеллоу. Про всі тонкощі її приготування буде розказано нижче.

Що таке маршмеллоу

Маршмеллоу (або жувальний зефір) – це повітряна пастила, складається їх цукру, желатину і води, які в процесі приготування перетворюються в м’яку солодку «губку». Свою назву солодкість отримала завдяки Алтею Лікарського (marsh mallow), який використовувався в якості згущувача замість желатину.

Культова американська ласощі ще не встигло стати таким же популярним серед наших ласунів, але і в наших магазинах вже можна зустріти це кондитерський виріб різних розмірів, кольорів і форм.

Цю солодкість можна їсти просто, як цукерки, смажити на багатті, додавати в гарячий какао, використовувати для декорування солодких виробів.

У декорі кондитерських виробів жувальним зефіром оформляють торти і капкейки, як просто красивих елементів. Також це основний інгредієнт матеріалу для покриття поверхні і боків торта, званого мастикою.

Як правильно розтопити зефір

Відтворити в домашніх умовах саме маршмеллоу і солодку пасту для їстівної ліплення з нього не складно. Всі рецепти такої мастики об’єднує один процес – розтоплювання маршмеллоу.

Існує три способи зробити це правильно:

  • В мікрохвильовій печі. Зефірінки поміщають в скляний або іншу миску, використання якої допустимо в пристроях такого типу, і на максимальній потужності нагрівають 20 – 30 секунд.
  • У духовці. При відсутності СВЧ-печі розтопити маршмеллоу можна в духовій шафі з включеним на мінімальному рівні розігрівом. Збільшення солодощі в обсязі свідчить про готовність її до змішування з пудрою.
  • На паровій бані. Аналогічного попереднім двом способам ефекту можна досягти, якщо поступово нагрівати жувальний зефір в ємності над парою, правда, в цьому випадку процес буде більш тривалим.

Мастика з маршмеллоу – базовий рецепт

Базова рецептура мастики з маршмеллоу включає у свій склад такі складові:

  • 90 г жувального зефіру;
  • 5 мл лимонного соку;
  • 8 г вершкового масла;
  • 105 г цукрової пудри;
  • 45 г кукурудзяного або картопляного крохмалю.
Дивіться також:  Медовик з заварним кремом – 6 рецептів приготування торта

Етапи підготовки:

  • «Мармышки», м’яке масло і сік лимона поєднати в одній ємності і поставити растапливаться будь-яким з доступних способів.
  • Солодку пудру з цукру перемішати з крохмалем і просіяти. Щоб мастика при роботі не рвалася, її замішують на пудрі найдрібнішого помолу. З цієї ж причини краще використання кукурудзяного крохмалю, ніж картопляного.
  • Коли цукерки розтануть, перемішати масу до однорідності, просіяти в неї в кілька прийомів цукрово-крохмальну суміш і замісити солодке тісто. Вимішувати масу слід до пластичної густоти і легкого глянцю.

Перед використанням пасту рекомендують добу витримати в холодильнику.

З цукровою пудрою

У солодкої маси для моделювання і обтягування тортів жувальний зефір грає роль зв’язуючого компонента для сипучої основи, якої найчастіше виступає цукрова пудра. Обидва інгредієнта дуже солодкі, і їх загальна нудотність не всім буде по смаку, тому варто спробувати приготувати їстівний пластилін з перемеленого в пил цукру, з яким буде легко працювати, а декор з нього порадує своїм смаком.

Список необхідних інгредієнтів:

  • 100 г маршмеллоу;
  • 5 – 10 г вершкового масла;
  • 35 г кукурудзяного крохмалю;
  • 55 г сухого молока;
  • 165 г цукрової пудри.

Технологія приготування:

  • Крохмаль, сухий молочний концентрат і пудру зсипати в одну ємність. Суміш добре розмішати вінчиком і пропустити крізь дрібнопористе сито.
  • Маршмеллоу з маленьким шматочком масла нагріти до збільшення розмірі зефірин в мікрохвильовій печі або на паровій бані.
  • З розтопленого ласощі та сипучих компонентів вимісити солодке тісто.

Відлежавшись півгодини щільно закутаний в плівку, маса абсолютно готова, як для покриття торта, так і для створення солодких флористичних композицій або фігурок.

Простий варіант для початківців кулінарів

Кулінари, які роблять свої перші кроки в кондитерських експериментах, можуть скористатися простим варіантом солодкої пасти на основі жувального зефіру, яка готується всього з трьох компонентів:

  • 100 г маршмеллоу;
  • 5 мл лимонного соку (або декілька кристалів лимонної кислоти, розчинених у воді);
  • 220 – 250 г цукрової пудри тонкого помелу.
Дивіться також:  Торт Дунайські хвилі (Donauwelle) – 4 рецепту приготування

Як зробити мастику з маршмеллоу:

  • У миску, яку допустимо використовувати в СВЧ-печі, викласти зефірінки, влити лимонний сік і поставити все це в мікрохвильову піч, що працює на повній потужності.
  • Коли зефір досить підтане, починаємо вмішувати цукрову пудру. Робимо це спочатку ложкою, а потім переходимо до вымешиванию руками. Тут як при роботі з тестом може піти різну кількість пудри, головне добитися його гладкого і пластичного стану.
  • Вымешанную мастику упакувати в харчову плівку і дати їй відлежатися півгодини на холоді. Потім можна приступати до використання за прямим призначенням.

Шоколадна мастика з маршмеллоу в домашніх умовах

Додавання шоколаду до жувальному зефіру допомагає отримати досить пластичну масу. До того ж шоколад відразу забарвлює мастику в красивий коричневий (шоколадний) колір. Для цього виду мастики прекрасно підійде як темний, так молочний або білий шоколад.

Пропорції інгредієнтів на одну порцію зефірної шокомастики:

  • 50 г маршмеллоу;
  • 100 г шоколаду;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 20 г вершкового масла;
  • 30 мл молока;
  • 2,5 г лимонної кислоти.

Черговість дій:

  • Шоколад порубати на дрібні шматочки, додати до нього зефір, вершкове масло і влити лимонну кислоту, розчинену в молоці. Ці продукти відправити на парову баню і розтопити.
  • Прибрати суміш з плити при перших ознаках танення шоколаду. Додати малими частинами пудру і вимісити масу до еластичності. В кінці приготування перекласти мастику на припорошений пудрою стіл і обім’яти, як тісто.

Для більш насиченого шоколадного кольору на початковому етапі вимішування частину цукрової пудри можна замінити какао-порошку.

Кольорове прикраса для торта

Приготувати мастику для торта можливо не тільки білого або коричневого (шоколадного) кольору. Цукрової пасти можна надати практично будь-колер. Для отримання яскравих насичених відтінків застосовують харчові барвники.

При цьому гелеві додають безпосередньо в готову масу для ліплення, розминаючи її руками, поки колір рівномірно не розійдеться. Сухі ж барвники перед додаванням розводять водою або горілкою. Друга переважніше, оскільки швидко випаровується, істотно не впливаючи на структуру маси.

Дивіться також:  Пиріг на сметані – 8 швидких і смачних рецептів

Без барвників можна зробити кольорові мастичні прикраси, взявши для фарбування соки фруктів і овочів. Правда, відтінки в цьому випадку не будуть такими яскравими, а вийдуть більш ніжними пастельними.

Розглянемо технологію фарбування солодкого «пластиліну» в різні кольори:

  • Червоний. Цей колір традиційно отримують з буряка. Коренеплід очищають, натирають на дрібній тертці і тушкують 15 хвилин в невеликій кількості води з додаванням столової ложки лимонного соку. Потім отриману рідину залишається лише процідити, і барвник готовий.
  • Жовтий. Цей колір можна отримати з розчину куркуми або моркви. Щоб зробити морквяний барвник, дрібну стружку, отриману з помаранчевого коренеплоду, обсмажують 3 – 4 хвилини на невеликій кількості вершкового масла, потім виділилася рідина зціджують через дрібне сито.
  • Фіолетовий і синій. Пофарбувати мастику в фіолетовий колір допоможе вичавлений з червонокачанної капусти або сік чорниці. Для більшої концентрації кольору сік слід трохи випарити перед використанням. Синій колір теж можна отримати з чорничного соку, попередньо змішавши його з невеликою кількістю звичайної харчової соди.
  • Зелений. Для його отримання користуються двома способами. Перший: підфарбовування соком шпинату. Другий: спочатку вмішати жовтий колір, а потім, додаючи синій, отримати потрібний відтінок.

Отримуючи кольору змішуванням базових (червоний, жовтий і синій) не можна поєднувати натуральні барвники між собою, їх додають безпосередньо у мастику.

Скільки зберігається мастика з маршмеллоу

Мастика з маршмеллоу дуже гігроскопічна, вона здатна швидко вбирати вологу й сторонні запахи, тому головне правило її зберігання – герметична упаковка в харчову плівку або пластиковий контейнер без доступу кисню.

Для збереження мастику можна позначити на полицю кухонної шафки без потрапляння прямих сонячних променів, але все ж краще перенести цей продукт для тривалого зберігання на нижню полицю холодильника. Термін придатності мастики з маршмеллоу – до шести тижнів в холодильнику до декількох місяців у морозильній камері.

Перед використанням солодкого «пластиліну» з холодильника потрібно дати трохи часу, щоб він став кімнатної температури. Далі його слід розминати руками до отримання потрібної пластичності.