Медальйони з яловичини вважаються народним стравою французів. Назву вони отримали з-за своєї круглої форми, а робляться ці соковиті м’ясні шматочки із свіжої та якісної яловичої вирізки. При цьому подаватися медальйони можуть разом з різними овочами, ароматними грибами та квасолею.
Медальйони з яловичини в духовці
Незважаючи на те, що страви з м’яса користуються великим попитом, не багато знають, як приготувати в духовці хороший шматок м’яса, котлети або ті ж медальйони. Але якщо слідувати всім рекомендаціям, то результат буде чудовим!
Для початку необхідно підготувати всі інгредієнти:
- Стейк філе міньйон – 4 шт.
- Оливкова олія – 35 грам.
- Твердий сир – 75 грам.
- Майонез – 3 ст. ложки.
- Базилік – 1 ч. ложка.
- Соєвий соус – 50 грам.
- Лимонний сік – 10 грам.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Петрушка.
Алгоритм дій такий:
- Для приготування потрібно відразу свіже м’ясо відбити і натерти його соєвим соусом з базиліком. Потім додати лимонний сік і відкласти заготовки просочуватися в холодильник на півгодини.
- Після того, як яловичина просочилася, необхідно розігріти сковороду і злегка обсмажити в ньому м’ясо на повільному вогні (але не довше 5 хвилин).
- В цей час включаємо духовку до 220°С і прогріваємо форму для нашого страви. Потім її необхідно змастити оливковою олією і викласти на нього медальйони.
- Поверх м’яса потрібно покласти кільця цибулі, скріпивши їх з м’ясом з допомогою шару майонезу і тертого сиру.
Запікати в духовці медальйони протягом 20 хвилин, а потім при подачі прикрасити страву свіжою петрушкою.
Як приготувати на сковороді
Приготувати медальйони можна і на сковороді.
Для цього потрібні наступні інгредієнти:
- Вирізка яловичини круглої форми – 4 шт.
- Бекон – 4 шт.
- Коньяк – 3 ст. ложки.
- Вино червоне – 3 ст. ложки.
- Вершки (10%) – 3 ст. ложки.
- Цибулина – 1 шт.
- Часник – 1 шт.
- Масло – 30 грам.
- Рослинне масло – 2 ст. ложки.
- Сіль, перець – на свій розсуд.
Приступаємо!
- Для початку слід нарізати бекон смужками так, щоб вони могли повністю обернути м’ясо. Зазвичай вони ріжуться довжиною до 15 см і шириною до 3 див.
- Потім необхідно відбити кожен шматочок яловичини і обернути беконом. Щоб заготівлі тримали свою форму, їх потрібно обмотати тонкою ниткою.
- Медальйони перчимо і солимо.
- Після цього м’ясо слід обсмажити на рослинному маслі. Через 3 хвилини смаження потрібно покласти в сковороду вершкове масло з часником і цибулею.
- Після того як м’ясо з цибулею злегка потушилось, додаємо коньяк, який потрібно підпалити, щоб випарувався спирт.
- Готове м’ясо залишається викласти на тарілку і для приготування соусу закип’ятити на сковороді вино і вершки.
З грибним соусом
Для приготування медальйонів з грибним соусом необхідно підготувати:
- Яловичина – 1 кг
- Цибулина – 1 шт.
- Гриби – 700 р.
- Вершки – 800 мл.
- Коньяк – 30 р.
- Соняшникова олія
- Сіль, перець.
Процес не відрізняється особливою складністю:
- Для приготування грибного соусу необхідно гриби почистити і добре вимити. Потім порізати на дрібні шматочки.
- Після цього їх потрібно смажити на маленькому вогні разом з маслом. Після закінчення 15 хвилин до смаження грибів додати дрібно нарізану цибулю і продовжувати смажити ще 5 хвилин.
- Потім до грибів слід ввести коньяк і підпалити його. Після того як спирт вигорить, потрібно додати 800 мл вершків, щіпку перцю і сіль. Отриману суміш згасити 10 хвилин.
- Для приготування медальйонів необхідно розрізати яловичину на рівні шматочки товщиною до 1,5 див. М’ясо перед смаженням посолити і поперчити. Смажити яловичину слід до утворення золотистої скоринки.
Медальйони з яловичини в мультиварці
Щоб приготувати медальйони в мультиварці, не потрібно витрачати багато зусиль, а страва виходить дуже соковитим.
Для приготування підготуйте:
- Вирізка з яловичини – 4 шт.
- Сметана 25% – 130 р.
- Часник – 1 шт.
- Помідор – 4 шт.
- «Російський» сир – 200 грам.
- Молоко 2,5% – 400 мл
- Оливкова олія – 2 ст. ложки.
Приготування страви в мультиварці складається з декількох етапів:
- Для початку м’ясо потрібно відбити і приправити сіллю з перцем. Обов’язково яловичину потрібно зв’язати ниткою.
- Потім слід виставити режим випічки і посмажити м’ясо близько 6 хвилин. При цьому яловичину потрібно перевернути на іншу сторону через 3 хвилини.
- Після цього з’єднуємо часник зі сметаною і отриманою сумішшю добре змащуємо м’ясо. Потім викладаємо на нього заздалегідь нарізаний помідор.
- Далі потрібно «закріпити» апетитну конструкцію з допомогою тертого сиру, а після цього залити блюдо молоком. Медальйони в мультиварці будуть готові через годину.
У вершковому соусі
Медальйони у вершковому соусі виходять дуже ніжними.
При цьому інгредієнтів багато не потрібно:
- Яловичина – 0,5 кг.
- Вершкове масло – 40 грам.
- Рослинна олія – 30 мл
- Вершки – 1 склянку.
- Базилік сухий – 1 щіпка.
- Горілка – 40 мл
- Сіль приправа.
Перед приготуванням яловичину потрібно добре вимити і нарізати шматочками товщиною до 1 див. Потім смажимо м’ясо на будь-якому рослинному і вершковому маслі близько 10 хвилин. Після того, як медальйони обсмажаться з обох сторін, додаємо горілку, яку відразу необхідно підпалити. Коли страва перестане горіти, заливаємо його вершками й додаємо спеції і сіль. Після цього медальйони смажити потрібно ще 5 – 7 хвилин.
Готуємо з яловичої вирізки
Для приготування медальйонів з вирізки яловичини потрібно підготувати такі інгредієнти:
- Вирізка – 1 кг.
- Оливкова олія – 3 ст. ложки.
- Сіль, перець.
Вирізку необхідно нарізати шматками круглої форми товщиною до 2 див. Потім їх слід відбити, додати перець і посолити.
Після цього м’ясо обсмажується протягом 5 хвилин з кожного боку. Після закінчення смаження вогонь потрібно зменшити і дати страві пропаритися під кришкою ще 5 хвилин.
Медальйони з яблучка яловичини
Дуже популярним рецептом вважається приготування медальйонів з яблучка яловичини.
Яблучком називають вирізку з зовнішньої частини стегна, в якій є невеликі жирові прошарки, що роблять страву набагато соковитіше.
Для приготування знадобиться:
- Яблучко яловичини – 1 кг
- Цибуля – 0,5 кг
- Морква (середнього розміру) – 2 шт.
- Стиглий помідор – 3 шт.
- Оливкова олія – 2 ложки.
- Приправа для м’яса.
Процес виготовлення такої страви дуже простий:
- Спочатку яловичина ріжеться на медальйони товщиною до 2 див. Потім вони відбиваються і заправляють сіллю з приправою.
- Після цього на розпеченій сковороді заготовки обсмажуються з маслом близько 8 хвилин.
- Готове м’ясо викласти на тарілку. Слідом готується овочева заправка.
- На тій же сковороді необхідно підсмажити попередньо нарізану кільцями цибулю і терту моркву. Коли овочі злегка підрум’яняться, пора додати томат, трохи води і приправи.
- Через 10 хвилин смаження овочі будуть готові. Готові медальйони необхідно полити приготовленої овочевою заправкою.
Секрети, як приготувати медальйони ніжними і м’якими
Щоб приготувати медальйони з яловичини ніжними і м’якими, необхідно знати невеликі секрети:
- При купівлі м’яса важливо віддавати перевагу молодий яловичині, так як вона не буде жорсткою. Також необхідно звертати увагу на колір м’яса, його запах і пружність. Якісна яловичина буде рожевого і червоного кольору, вона добре відновлює свою форму після стискання, а також має приємний запах.
- При нарізці м’яса необхідно дотримуватися пропорції. Медальйони виходити найбільш соковитими, якщо будуть нарізані товщиною до 2 див.
- Яловичину слід добре відбити і заправити маринадом. В якості заміни маринаду відмінно послужить лимонний сік.
- Час смаження медальйонів має коливатися від 3 до 5 хвилин на кожну сторону. Щоб не пересушити м’ясо під час смаження, до нього краще додавати вершковий соус.
- Щоб медальйони залишалися соковитими, солити їх рекомендується в кінці смаження. Також не слід додавати сіль безпосередньо в маринад.
Медальйони з яловичини мають божественним смаком і завжди виходять соковитими і м’якими, якщо дотримувати всі рекомендації по їх приготуванню.