Медальйони з яловичини – ніжні і м’які: 7 рецептів приготування в духовці на сковороді і в мультиварці

Медальйони з яловичини вважаються народним стравою французів. Назву вони отримали з-за своєї круглої форми, а робляться ці соковиті м’ясні шматочки із свіжої та якісної яловичої вирізки. При цьому подаватися медальйони можуть разом з різними овочами, ароматними грибами та квасолею.

Медальйони з яловичини в духовці

Незважаючи на те, що страви з м’яса користуються великим попитом, не багато знають, як приготувати в духовці хороший шматок м’яса, котлети або ті ж медальйони. Але якщо слідувати всім рекомендаціям, то результат буде чудовим!

Для початку необхідно підготувати всі інгредієнти:

  • Стейк філе міньйон – 4 шт.
  • Оливкова олія – 35 грам.
  • Твердий сир – 75 грам.
  • Майонез – 3 ст. ложки.
  • Базилік – 1 ч. ложка.
  • Соєвий соус – 50 грам.
  • Лимонний сік – 10 грам.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Петрушка.

Алгоритм дій такий:

  • Для приготування потрібно відразу свіже м’ясо відбити і натерти його соєвим соусом з базиліком. Потім додати лимонний сік і відкласти заготовки просочуватися в холодильник на півгодини.
  • Після того, як яловичина просочилася, необхідно розігріти сковороду і злегка обсмажити в ньому м’ясо на повільному вогні (але не довше 5 хвилин).
  • В цей час включаємо духовку до 220°С і прогріваємо форму для нашого страви. Потім її необхідно змастити оливковою олією і викласти на нього медальйони.
  • Поверх м’яса потрібно покласти кільця цибулі, скріпивши їх з м’ясом з допомогою шару майонезу і тертого сиру.

Запікати в духовці медальйони протягом 20 хвилин, а потім при подачі прикрасити страву свіжою петрушкою.

Як приготувати на сковороді

Приготувати медальйони можна і на сковороді.

Для цього потрібні наступні інгредієнти:

  • Вирізка яловичини круглої форми – 4 шт.
  • Бекон – 4 шт.
  • Коньяк – 3 ст. ложки.
  • Вино червоне – 3 ст. ложки.
  • Вершки (10%) – 3 ст. ложки.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Часник – 1 шт.
  • Масло – 30 грам.
  • Рослинне масло – 2 ст. ложки.
  • Сіль, перець – на свій розсуд.
Дивіться також:  Бутерброди на святковий стіл — 29 рецептів та ідей на швидку руку

Приступаємо!

  • Для початку слід нарізати бекон смужками так, щоб вони могли повністю обернути м’ясо. Зазвичай вони ріжуться довжиною до 15 см і шириною до 3 див.
  • Потім необхідно відбити кожен шматочок яловичини і обернути беконом. Щоб заготівлі тримали свою форму, їх потрібно обмотати тонкою ниткою.
  • Медальйони перчимо і солимо.
  • Після цього м’ясо слід обсмажити на рослинному маслі. Через 3 хвилини смаження потрібно покласти в сковороду вершкове масло з часником і цибулею.
  • Після того як м’ясо з цибулею злегка потушилось, додаємо коньяк, який потрібно підпалити, щоб випарувався спирт.
  • Готове м’ясо залишається викласти на тарілку і для приготування соусу закип’ятити на сковороді вино і вершки.

З грибним соусом

Для приготування медальйонів з грибним соусом необхідно підготувати:

  • Яловичина – 1 кг
  • Цибулина – 1 шт.
  • Гриби – 700 р.
  • Вершки – 800 мл.
  • Коньяк – 30 р.
  • Соняшникова олія
  • Сіль, перець.

Процес не відрізняється особливою складністю:

  • Для приготування грибного соусу необхідно гриби почистити і добре вимити. Потім порізати на дрібні шматочки.
  • Після цього їх потрібно смажити на маленькому вогні разом з маслом. Після закінчення 15 хвилин до смаження грибів додати дрібно нарізану цибулю і продовжувати смажити ще 5 хвилин.
  • Потім до грибів слід ввести коньяк і підпалити його. Після того як спирт вигорить, потрібно додати 800 мл вершків, щіпку перцю і сіль. Отриману суміш згасити 10 хвилин.
  • Для приготування медальйонів необхідно розрізати яловичину на рівні шматочки товщиною до 1,5 див. М’ясо перед смаженням посолити і поперчити. Смажити яловичину слід до утворення золотистої скоринки.

Медальйони з яловичини в мультиварці

Щоб приготувати медальйони в мультиварці, не потрібно витрачати багато зусиль, а страва виходить дуже соковитим.

Для приготування підготуйте:

  • Вирізка з яловичини – 4 шт.
  • Сметана 25% – 130 р.
  • Часник – 1 шт.
  • Помідор – 4 шт.
  • «Російський» сир – 200 грам.
  • Молоко 2,5% – 400 мл
  • Оливкова олія – 2 ст. ложки.
Дивіться також:  Картопля з куркою в духовці – 10 рецептів приготування

Приготування страви в мультиварці складається з декількох етапів:

  • Для початку м’ясо потрібно відбити і приправити сіллю з перцем. Обов’язково яловичину потрібно зв’язати ниткою.
  • Потім слід виставити режим випічки і посмажити м’ясо близько 6 хвилин. При цьому яловичину потрібно перевернути на іншу сторону через 3 хвилини.
  • Після цього з’єднуємо часник зі сметаною і отриманою сумішшю добре змащуємо м’ясо. Потім викладаємо на нього заздалегідь нарізаний помідор.
  • Далі потрібно «закріпити» апетитну конструкцію з допомогою тертого сиру, а після цього залити блюдо молоком. Медальйони в мультиварці будуть готові через годину.

У вершковому соусі

Медальйони у вершковому соусі виходять дуже ніжними.

При цьому інгредієнтів багато не потрібно:

  • Яловичина – 0,5 кг.
  • Вершкове масло – 40 грам.
  • Рослинна олія – 30 мл
  • Вершки – 1 склянку.
  • Базилік сухий – 1 щіпка.
  • Горілка – 40 мл
  • Сіль приправа.

Перед приготуванням яловичину потрібно добре вимити і нарізати шматочками товщиною до 1 див. Потім смажимо м’ясо на будь-якому рослинному і вершковому маслі близько 10 хвилин. Після того, як медальйони обсмажаться з обох сторін, додаємо горілку, яку відразу необхідно підпалити. Коли страва перестане горіти, заливаємо його вершками й додаємо спеції і сіль. Після цього медальйони смажити потрібно ще 5 – 7 хвилин.

Готуємо з яловичої вирізки

Для приготування медальйонів з вирізки яловичини потрібно підготувати такі інгредієнти:

  • Вирізка – 1 кг.
  • Оливкова олія – 3 ст. ложки.
  • Сіль, перець.

Вирізку необхідно нарізати шматками круглої форми товщиною до 2 див. Потім їх слід відбити, додати перець і посолити.

Після цього м’ясо обсмажується протягом 5 хвилин з кожного боку. Після закінчення смаження вогонь потрібно зменшити і дати страві пропаритися під кришкою ще 5 хвилин.

Медальйони з яблучка яловичини

Дуже популярним рецептом вважається приготування медальйонів з яблучка яловичини.

Дивіться також:  Манти з гарбузом — 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Яблучком називають вирізку з зовнішньої частини стегна, в якій є невеликі жирові прошарки, що роблять страву набагато соковитіше.

Для приготування знадобиться:

  • Яблучко яловичини – 1 кг
  • Цибуля – 0,5 кг
  • Морква (середнього розміру) – 2 шт.
  • Стиглий помідор – 3 шт.
  • Оливкова олія – 2 ложки.
  • Приправа для м’яса.

Процес виготовлення такої страви дуже простий:

  • Спочатку яловичина ріжеться на медальйони товщиною до 2 див. Потім вони відбиваються і заправляють сіллю з приправою.
  • Після цього на розпеченій сковороді заготовки обсмажуються з маслом близько 8 хвилин.
  • Готове м’ясо викласти на тарілку. Слідом готується овочева заправка.
  • На тій же сковороді необхідно підсмажити попередньо нарізану кільцями цибулю і терту моркву. Коли овочі злегка підрум’яняться, пора додати томат, трохи води і приправи.
  • Через 10 хвилин смаження овочі будуть готові. Готові медальйони необхідно полити приготовленої овочевою заправкою.

Секрети, як приготувати медальйони ніжними і м’якими

Щоб приготувати медальйони з яловичини ніжними і м’якими, необхідно знати невеликі секрети:

  • При купівлі м’яса важливо віддавати перевагу молодий яловичині, так як вона не буде жорсткою. Також необхідно звертати увагу на колір м’яса, його запах і пружність. Якісна яловичина буде рожевого і червоного кольору, вона добре відновлює свою форму після стискання, а також має приємний запах.
  • При нарізці м’яса необхідно дотримуватися пропорції. Медальйони виходити найбільш соковитими, якщо будуть нарізані товщиною до 2 див.
  • Яловичину слід добре відбити і заправити маринадом. В якості заміни маринаду відмінно послужить лимонний сік.
  • Час смаження медальйонів має коливатися від 3 до 5 хвилин на кожну сторону. Щоб не пересушити м’ясо під час смаження, до нього краще додавати вершковий соус.
  • Щоб медальйони залишалися соковитими, солити їх рекомендується в кінці смаження. Також не слід додавати сіль безпосередньо в маринад.

Медальйони з яловичини мають божественним смаком і завжди виходять соковитими і м’якими, якщо дотримувати всі рекомендації по їх приготуванню.

Прокрутка до верху