Медові пряники – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Медові пряники належать до традиційної випічки російської кухні. Їх можна спекти на будь-яке торжество або урізноманітнити сімейне чаювання. Така російська випічка виходить ситним, солодкою. Якщо ви ще купуєте пряники в торгових центрах, радимо прочитати представлений матеріал.

Класичний рецепт

Медові пряники випікали ще на Русі і називали медовим хлібом, так як тісто замішувати на основі житнього борошна та меду. З того часу багато чого змінилося, в тісто стали класти різні прянощі, тому такий випічці дали вже інша назва — пряники.

Інгредієнти:

  • 265 мл будь-якого меду;
  • 435 г борошна;
  • 65 г піску;
  • ложка маргарину (масла);
  • одне велике яйце;
  • дві ложечки розпушувача (0,5 ложечки соди).

Спосіб приготування:

  • На водяній бані розтоплюємо мед разом з маслом і піском. Кладемо будь-які прянощі, наприклад, ванілін, корицю або гвоздику.
  • У чашу висипаємо борошно і розпушувач, вбиваємо яйце і вливаємо злегка охолоджену солодку суміш. Основу ставимо в холод на кілька годин.
  • Тісто розкачуємо товщиною 1,5 см, використовуючи формочки, створюємо вироби, перекладаємо на змащене деко і ставимо в піч на десять хвилин, встановлюючи режим 190°С.

Готуємо з глазур’ю

Щоб домашні медові пряники радували не тільки насолодою, але й зовнішнім виглядом, їх покривають глазур’ю.

Інгредієнти:

  • три ложки меду;
  • 145 г білого цукру;
  • 65 г маргарину (або масла);
  • два курячих яйця;
  • пів ложечки соди;
  • 425 г борошна;
  • білок;
  • 185 г солодкої пудри.

Спосіб приготування:

  • Щоб спекти пироги з глазур’ю знадобиться пароварка з чашею, але якщо такого кухонного приладу немає, можна скористатися підручними засобами.
  • Отже, в чашу висипаємо солодкий пісок і соду, туди ж вбиваємо яйця, додаємо будь ароматні прянощі. Включаємо пароварку на десять хвилин, за цей час солодкі гранули повинні повністю розчинитися.
  • Потім вливаємо мед і кладемо маргарин, перемішуємо, прогріваємо, але ні в якому разі не кип’ятимо.
  • Після засипаємо борошно, блискавично все розмішуємо і вимикаємо прилад.
  • Замішуємо м’яке тісто, загорнути у харчову плівку і охолоджуємо годину. Чим довше основа лежить в холодильнику, тим ніжніше вийде випічка.
  • Потім катаємо тісто в пласт, робимо заготовки і випікаємо їх на деку десять хвилин (температура 180°С).
  • Для глазурі збиваємо білок і пудру в пишну піну. Як тільки пряники будуть готові, відразу поливаємо їх глазур’ю.
Дивіться також:  Сніданки — 18 рецептів приготування: швидко і корисно!

Варіант для тих, хто постить

Побалувати себе в піст можна медовими пряниками на основі дозволених в цей період продуктами.

Інгредієнти:

  • 110 мл меду;
  • 185 мл води;
  • 545 г борошна;
  • чотири ложки олії;
  • 3 г гашеного соди;
  • 95 г цукру.

Спосіб приготування:

  • З меду, цукру і води варимо густий сироп. Якщо при стіканні з ложки утворюється нитка, значить можна вливати олію і покласти гашеного соди.
  • У будь-який посуд засипаємо борошно, приправимо її корицею, поступово вливаємо сироп і замішуємо основу, даємо їй час відпочити.
  • Потім робимо заготовки товщиною в 1,5 см, випікаємо чверть години при температурі 200°С.
  • Зробити пряники красивими допоможе глазур. Для цього просто змішуємо воду з солодкими гранулами і прогріваємо до повного їх розчинення.

М’які медові пряники на кефірі

М’які і делікатні вироби спробуємо спекти на основі кефіру. Такий рецепт під силу навіть недосвідченій господині.

Склад компонентів:

  • 285 мл кефіру;
  • два великих яйця (один білок для помадки);
  • 95 г маргарину;
  • 315 г цукру (130 м для помадки);
  • ложка меду;
  • дві чаші (з гіркою) борошна.

Спосіб приготування:

  • Для тіста беремо два жовтки і один білок, додаємо цукор і збиваємо. Потім вливаємо молочний продукт, рідкий маргарин і мед, соду, перемішуємо.
  • Потім висипаємо борошно. Тісто не повинно бути занадто крутим, інакше випічка вийде тугий і важкою.
  • З вже охолодженого тіста спочатку робимо пласт, а потім вирізаємо заготовки у вигляді пряників. Випікаємо виробу 20 хвилин, потім змащуємо помадкою зі збитого білка і піску, зменшуємо жар, і потримаємо в печі м’які пряники на кефірі ще десять хвилин.

На пару з волоськими горіхами

Незвичайність пряників на пару полягає в тому, що їх не печуть у духовці, а використовують мультиварку або пароварку.

Дивіться також:  Сирні булочки – 8 рецептів, як приготувати м’які і ніжні домашні булочки

Інгредієнти:

  • одне куряче яйце;
  • 285 г борошна;
  • 55 г вершкового масла (маргарину);
  • 95 г цукру;
  • велика ложка меду;
  • одне куряче яйце;
  • пів ложечки соди;
  • 110 г волоських горіхів.

Спосіб приготування:

  • На паровій бані розтоплюємо медова солодкість і гранули піску, потім розбиваємо яйце, кладемо масло і соду. Як тільки маса стане однорідною, знімаємо з вогню, додаємо борошно і засипаємо подрібнені в блендері горішки.
  • З основи робимо кульки за формою пряників, викладаємо їх в спеціальну корзину. Встановлюємо час 40 хвилин.

Заварне ласощі

Заварні пряники виходять смачними і ніжними, зберігаючи м’якість протягом декількох днів.

Інгредієнти:

  • 95 мл натурального меду;
  • 275 г борошна;
  • упаковка масла вершкового;
  • одне велике яйце;
  • ложка рому;
  • 35 мл сметани;
  • будь-які ароматні прянощі.

Спосіб приготування:

  • У сотейнику прогріваємо мед і масло, потім засипаємо половину борошна і швидко все розмішуємо.
  • Як тільки отримана маса охолоне, вбиваємо яйце, засипаємо підсолоджувач, решту борошно і прянощі.
  • М’яку основу розкачуємо, робимо заготовки і випікаємо 15 хвилин (температура 200°С), при бажанні прикрашаємо глазур’ю.

Новорічні медово-імбирні пряники

Медово-імбирні пряники часто випікають до новорічних та різдвяних свят. Їх пропонуємо спекти у вигляді різних фігурок або забавного імбирного чоловічка.

Інгредієнти:

  • п’ять чашок борошна;
  • п’ять ложок завареного міцної кави;
  • півтори ложки гашеної соди;
  • дві ложечки будь-якого імбиру;
  • пів ложечки подрібненої гвоздики;
  • 185 г цукру і стільки ж меду;
  • упаковка масла вершкового;
  • два курячих яйця.

Спосіб приготування:

  • М’яке масло розтираємо з солодким піском, медом. Вбиваємо яйця, вливаємо кавовий напій, засипаємо частину борошна з імбиром, гвоздикою і сіллю. Розмішуємо інгредієнти спочатку міксером, потім висипаємо борошно і розмішуємо руками.
  • Тісто перевірки протягом двох годин.
  • Зробити фігурки імбирного чоловічка з допомогою трафарету.
  • Печемо заготовки 15 хвилин (температура 180°С) і прикрашаємо глазур’ю, кольоровою посипкою або шоколадом. Для помадки можна взяти склянку солодкої пудри, одне яйце і дві ложки цитрусового соку.
Дивіться також:  Торт Колібрі – 7 рецептів дивно смачного і гарного торта

У тісто для пряників можна додавати не тільки прянощі, але і використовувати цедру фруктів, цукати, варення або повидло.

Прокрутка до верху