Медовий бісквіт – 9 смачних рецептів в домашніх умовах

Медовий бісквіт – дивовижне ласощі, яке може виступати в якості десерту сольно, або бути основою для найніжніших тортів, в поєднанні зі сметанним або заварним кремом. До того ж, випічка одного високого і пишного коржа значно прискорює процес створення торта.

Класичний медовий бісквіт

Випічка по цьому рецепту виходить дуже м’якою з тонким медовим ароматом. З часом зберігаються ці властивості, здоба довго не черствіє.

Перелік продуктів, який буде необхідний:

  • 8 яєць;
  • 250 р цукрового піску;
  • 180 г рідкого меду;
  • 30 г рослинної олії;
  • 10 г соди;
  • 15 мл оцту;
  • 450 г борошна.

Класичний рецепт по кроках:

  • Яйця, не розділяючи на білки і жовтки, змішати з медом і цукровим піском. Цю суміш збивати на максимальних оборотах міксера приблизно 10 хвилин до освітлення і збільшення в об’ємі.
  • Після цього перевести міксер на середні (або навіть низькі) обороти, влити рослинне масло і гашену оцтом соду. Сода – обов’язковий компонент медового бісквіта. Щоб активувати реакцію нейтралізації, її потрібно нагріти разом з медом, змішати з кислим продуктом (сметана, кефір) чи просто погасити, без цього медовий бісквіт не вийде.
  • Як тільки суміш стане однорідною, міксер вимкнути і вручну вмішати муку. Випікати бісквіт при 175 градусах приблизно півгодини.
  • В мультиварці

    Медовий бісквіт в мультиварці, як і інша випічка з бісквітного тіста виходить навіть у молодої господині. Приклавши мінімум зусиль можна отримати медовий коровай заввишки від 9 до 11 см в залежності від обсягу мультикастрюли.

    Пропорції необхідних інгредієнтів:

    • 180 г меду;
    • 5 добірних курячих яєць (якщо яйця дрібні, то їх потрібно 6);
    • 200 г цукру;
    • 8 г соди;
    • 400 р пшеничного борошна.

    Рецепт бісквіта з медом покроково:

  • Мед з содою нагріти на водяній бані. Суміш повинна стати повністю однорідною і збільшитися в кілька разів обсязі.
  • Яйця вбити у велику миску або каструлю, всипати цукор і збивати всі разом в пишну масу протягом 7-10 хвилин.
  • В піну з яєць і цукру влити гарячий мед, потім акуратно всипати невеликими частинами муку і перемішати ложкою.
  • У змащену вершковим маслом электрокастрюлю перекласти тісто і готувати 80 хвилин в режимі «Випічка», якщо потужність приладу 500 Вт. Якщо мультиварка має більшу потужність, то час випікання може скоротитися до 60 хвилин.
  • Рецепт, який завжди виходить

    Медовий бісквіт по цьому рецепту виходить завжди і у всіх. Спекти його можна, як в мультиварці, так і в звичайній духовці, результат буде чудовим. Заварювати нічого в процесі замішування тіста не потрібно, необхідно лише підігріти мед і соду.

    Дивіться також:  Шоколадна глазур з шоколаду – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

    На один високий корж знадобляться:

    • 5 яєць;
    • 200 г цукру;
    • 180 г меду;
    • 5 г соди;
    • 320-400 р пшеничного борошна.

    Випічка:

  • Продукт бджільництва разом з содою прогріти на самому мінімальному вогні до збільшення в об’ємі і приємного карамельного кольору. Щоб мед не карамелізувався і не пригорів на дні, масу доведеться кілька разів перешкодити.
  • Яйця збити з цукром до м’яких, але досить стійких піків. Влити гарячий мед і швидко перемішати. Акуратно невеликими порціями вмішати в медове тісто борошно. Працювати потрібно ложкою, щоб зберегти всі повітряні бульбашки.
  • Піч такий бісквіт можна в мультиварці (опція «Випічка») 60-65 хвилин або в духовій шафі при 180 градусах від 20 до 40 хвилин в залежності від діаметра торта.
  • Простий варіант на швидку руку

    Коли немає часу возитися зі складною випічкою, виручить рецепт бісквіта з медом на швидку руку. З такого готового коржа можна зробити справжній торт або просто подати його до чаю.

    Список використовуваних продуктів:

    • 2 яйця;
    • 130 г цукру;
    • 120 г меду;
    • 120 мл кефіру;
    • 170 г борошна;
    • 7 г соди;
    • 150 г арахісу.

    Послідовність випічки:

  • Цільні яйця гарненько збити міксером разом з цукром до стану піни.
  • В цю піну відправити мед і соду, продовжуючи працювати міксером, домогтися повної однорідності суміші.
  • Слідом по черзі влити кефір і всипати борошно. Змішувати ці продукти потрібно так само міксером.
  • Обсмажений на сухій сковороді арахіс перебити блендером в дрібну крихту, практично в борошно. Всипати горіхи в тісто і перемішати.
  • Якщо медовий корж планується подавати, не роблячи з нього торт, в тісто можна всипати тільки 2/3 загальної кількості горіхів, а притрусити рештою тісто вже перекладене у форму.
  • Тривалість випічки при температурі від 160 до 190 градусів коливатиметься від 35 до 45 хвилин.
  • Заварний медовий бісквіт

    Більшість «Медовиків» готуються з заварного тіста, але частіше його доводиться заварювати на водяній бані і розкачати качалкою. Цей рецепт руйнує стереотипи, оскільки не потрібно споруджувати складну конструкцію з каструль, а тісто вийде наливним, як у справжнього бісквіта.

    Які продукти потрібні для заварного медового бісквіта:

    • 160 г цукру;
    • 90 г меду;
    • 50 г вершкового масла;
    • 30 мл води;
    • 2 яйця;
    • 3 г солі;
    • 325 г борошна;
    • 7 г соди.

    Хід замішування тіста і випічки:

  • У великій каструлі з товстим дном з’єднати мед і воду з цукром. Поставити цю суміш на середній вогонь і довести до кипіння при постійному перемішуванні.
  • Потім всипати сіль і соду. Після цього маса збільшиться в об’ємі, але знімати з вогню її не варто, потрібно продовжувати варити до яскравого помаранчевого кольору.
  • Тепер каструлю можна прибрати з вогню, додати масло і перемішати до повного розчинення, а після того, як суміш охолоне до 50 градусів ввести в неї яйця і борошно.
  • Не варто переживати з приводу рідкої консистенції, після 60 хвилин, які маса буде відпочивати, і охолоджуватися, тісто стане густіше.
  • Для випічки на аркуші пергаменту намалювати коло з діаметром 20-22 см за нього розподілити кілька ложок тесту і випікати до золотистого кольору в розігрітій духовці. З цієї кількості тіста виходити 5-6 заварних бісквітних коржів.
  • Дивіться також:  Пиріг з яблуками в мультиварці – 9 вдалих рецептів

    На кефірі

    Медовий бісквіт на кефірі в готовому вигляді трохи відрізняється від класичного варіанту. Коржі виходять міцними, пружними при натисканні.

    На два коржі потрібно взяти:

    • 500 мл кефіру;
    • 400 г цукру;
    • 2 яйця;
    • 60 г меду;
    • 14 г розпушувача;
    • 320 г борошна.

    Випічка:

  • Яйця збити з цукром і рідким медом. Якщо цей продукт бджільництва встиг засахариться, його потрібно розтопити на паровій бані.
  • В солодку яєчну масу влити кефір, а потім вмішати просіяне з розпушувачем борошно.
  • Поділити тісто на дві частини і в змащеній маслом формі спекти два коржі. Згодом для торта кожен готовий бісквіт можна буде розрізати ще на два тонких коржа.
  • На 4 яйця з медом

    Додавши до класичних інгредієнтів бісквіта трохи меду, можна спекти ароматний, медовий коровай, який потім можна перетворити на смачний торт.

    Що знадобиться для тіста:

    • 4 яйця;
    • 90 г меду;
    • 200 г цукру;
    • 240 г борошна.

    Як спекти:

  • З половиною загальної кількості цукру збити білки в круту піну, до стійких піків. Жовтки розтерти з медом і цукром. Потім невеликими порціями по черзі з борошном ввести в піну з білків. Вимішування повинно здійснюватися ложкою.
  • Форму, выстеленную промасленим пергаментом, заповнити тістом і відправити на 40 хвилин у духовку, робоча температура якої встановлена на рівні 180 градусів.
  • На сметані

    Медово-сметанний бісквіт виходить дуже м’яким і повітряним, а велика горіхова крихта чудово доповнює і підкреслює смак меду.

    Компонентний склад медового бісквіта на сметані:

    • 200 г цукру;
    • 3 яйця;
    • 150 г меду;
    • 200 г сметани;
    • 100 г ядер волоських горіхів;
    • 5 г соди;
    • 320 г борошна.

    Спосіб випічки:

  • Ручним віночком не збивати, а розтерти круговими рухами яйця, соду і цукор.
  • Коли маса стане однорідною і посвітлішає додати сметану і мед в рідкому стані.
  • В останню чергу вмішують суміш з просіяного борошна і великої горіхової крихти.
  • Вимішане бісквітне тісто перекласти в підготовлену роз’ємну форму діаметром 26 див. Якщо форма меншого розміру, то краще розділити випічку на два прийоми, використовуючи половину тіста.
  • Готуватися бісквіт повинен при 220 градусах до сухої зубочистки.
  • Дивіться також:  Глюкозний сироп: склад, застосування в кулінарії, чим можна замінити. 3 рецепта, як зробити глюкозний сироп в домашніх умовах

    Якщо в духовці медовий корж почне надто вже рум’янитися, то щоб убезпечити випічку від пригорання, зверху оберніть харчовою фольгою.

    Медовий бісквітний торт: рецепт

    Ось готовий медовий бісквіт повністю охолов, що ж робити з ним далі? Можна просто нарізати на порційні шматки й з’їсти з чаєм. Можливий і інший варіант – зробити з нього смачний бісквітний торт медовий.

    Для цього потрібно буде лише приготувати один з варіантів крему і перемазати ним розрізаний на тонкі коржі бісквіт. Коровай на меду має один невеликий недолік: така випічка часто виходить трохи гумовою. Виправити це допоможе крем, здатний добре просочити коржі.

    До таких прошаркам відносяться сметанний і заварний крем. Саме вони найчастіше і використовуються в медових тортах.

    Для сметанного крему слід взяти:

    • 1000 мл густої домашньої сметани (можна замінити аналогічною кількістю відваженого магазинної);
    • 250 г кристалічного цукру або цукрової пудри.

    Приготування:

  • Охолоджену сметану добре збити міксером разом з цукром або цукровою пудрою.
  • Готовим кремом перемазати окремо спечені коржі або один великий, розрізаний на пласти. Цей крем і бісквіт добре поєднуються з чорносливом, тому його можна покласти між коржами, перекрутивши на м’ясорубку або нарізавши невеликими шматочками.
  • Любителі солодкого оцінять смачний медовий торт, прослоенний заварним кремом з вареним згущеним молоком.

    Для нього знадобиться:

    • 500 мл молока;
    • 120 г борошна;
    • 200 г цукру;
    • 20 г ванільного цукру;
    • 200 г вершкового масла;
    • 200 р вареного згущеного молока.

    Як приготувати крем:

  • Поставити молоко на вогонь, відразу всипати борошно і прямо на вогні збивати міксером на мінімальній швидкості. Так в кремі не буде грудочок.
  • Коли молоко загусне, зняти каструлю з вогню і остудити її вміст до 40-50 градусів. Потім вмішати по черзі в крем, збиваючи міксером, м’яке вершкове масло, обидва види цукру і варене згущене молоко.
  • Готовим кремом перемазати коржі медового бісквіта. Після того, як випічка просочиться, медовий бісквітний торт готовий.
  • Бісквіт, приготований з додаванням меду, добре ріжеться, практично не кришиться, тому його дуже легко можна розрізати на тонкі пласти. Оптимальна товщина коржів для просочування буде дорівнює 2-2,5 см.

    Прокрутка до верху