Медовий бісквіт – 9 смачних рецептів в домашніх умовах
Медовий бісквіт – дивовижне ласощі, яке може виступати в якості десерту сольно, або бути основою для найніжніших тортів, в поєднанні зі сметанним або заварним кремом. До того ж, випічка одного високого і пишного коржа значно прискорює процес створення торта.
Класичний медовий бісквіт
Випічка по цьому рецепту виходить дуже м’якою з тонким медовим ароматом. З часом зберігаються ці властивості, здоба довго не черствіє.
Перелік продуктів, який буде необхідний:
8 яєць;
250 р цукрового піску;
180 г рідкого меду;
30 г рослинної олії;
10 г соди;
15 мл оцту;
450 г борошна.
Класичний рецепт по кроках:
Яйця, не розділяючи на білки і жовтки, змішати з медом і цукровим піском. Цю суміш збивати на максимальних оборотах міксера приблизно 10 хвилин до освітлення і збільшення в об’ємі.
Після цього перевести міксер на середні (або навіть низькі) обороти, влити рослинне масло і гашену оцтом соду. Сода – обов’язковий компонент медового бісквіта. Щоб активувати реакцію нейтралізації, її потрібно нагріти разом з медом, змішати з кислим продуктом (сметана, кефір) чи просто погасити, без цього медовий бісквіт не вийде.
Як тільки суміш стане однорідною, міксер вимкнути і вручну вмішати муку. Випікати бісквіт при 175 градусах приблизно півгодини.
В мультиварці
Медовий бісквіт в мультиварці, як і інша випічка з бісквітного тіста виходить навіть у молодої господині. Приклавши мінімум зусиль можна отримати медовий коровай заввишки від 9 до 11 см в залежності від обсягу мультикастрюли.
Пропорції необхідних інгредієнтів:
180 г меду;
5 добірних курячих яєць (якщо яйця дрібні, то їх потрібно 6);
200 г цукру;
8 г соди;
400 р пшеничного борошна.
Рецепт бісквіта з медом покроково:
Мед з содою нагріти на водяній бані. Суміш повинна стати повністю однорідною і збільшитися в кілька разів обсязі.
Яйця вбити у велику миску або каструлю, всипати цукор і збивати всі разом в пишну масу протягом 7-10 хвилин.
В піну з яєць і цукру влити гарячий мед, потім акуратно всипати невеликими частинами муку і перемішати ложкою.
У змащену вершковим маслом электрокастрюлю перекласти тісто і готувати 80 хвилин в режимі «Випічка», якщо потужність приладу 500 Вт. Якщо мультиварка має більшу потужність, то час випікання може скоротитися до 60 хвилин.
Рецепт, який завжди виходить
Медовий бісквіт по цьому рецепту виходить завжди і у всіх. Спекти його можна, як в мультиварці, так і в звичайній духовці, результат буде чудовим. Заварювати нічого в процесі замішування тіста не потрібно, необхідно лише підігріти мед і соду.
Продукт бджільництва разом з содою прогріти на самому мінімальному вогні до збільшення в об’ємі і приємного карамельного кольору. Щоб мед не карамелізувався і не пригорів на дні, масу доведеться кілька разів перешкодити.
Яйця збити з цукром до м’яких, але досить стійких піків. Влити гарячий мед і швидко перемішати. Акуратно невеликими порціями вмішати в медове тісто борошно. Працювати потрібно ложкою, щоб зберегти всі повітряні бульбашки.
Піч такий бісквіт можна в мультиварці (опція «Випічка») 60-65 хвилин або в духовій шафі при 180 градусах від 20 до 40 хвилин в залежності від діаметра торта.
Простий варіант на швидку руку
Коли немає часу возитися зі складною випічкою, виручить рецепт бісквіта з медом на швидку руку. З такого готового коржа можна зробити справжній торт або просто подати його до чаю.
Список використовуваних продуктів:
2 яйця;
130 г цукру;
120 г меду;
120 мл кефіру;
170 г борошна;
7 г соди;
150 г арахісу.
Послідовність випічки:
Цільні яйця гарненько збити міксером разом з цукром до стану піни.
В цю піну відправити мед і соду, продовжуючи працювати міксером, домогтися повної однорідності суміші.
Слідом по черзі влити кефір і всипати борошно. Змішувати ці продукти потрібно так само міксером.
Обсмажений на сухій сковороді арахіс перебити блендером в дрібну крихту, практично в борошно. Всипати горіхи в тісто і перемішати.
Якщо медовий корж планується подавати, не роблячи з нього торт, в тісто можна всипати тільки 2/3 загальної кількості горіхів, а притрусити рештою тісто вже перекладене у форму.
Тривалість випічки при температурі від 160 до 190 градусів коливатиметься від 35 до 45 хвилин.
Заварний медовий бісквіт
Більшість «Медовиків» готуються з заварного тіста, але частіше його доводиться заварювати на водяній бані і розкачати качалкою. Цей рецепт руйнує стереотипи, оскільки не потрібно споруджувати складну конструкцію з каструль, а тісто вийде наливним, як у справжнього бісквіта.
Які продукти потрібні для заварного медового бісквіта:
160 г цукру;
90 г меду;
50 г вершкового масла;
30 мл води;
2 яйця;
3 г солі;
325 г борошна;
7 г соди.
Хід замішування тіста і випічки:
У великій каструлі з товстим дном з’єднати мед і воду з цукром. Поставити цю суміш на середній вогонь і довести до кипіння при постійному перемішуванні.
Потім всипати сіль і соду. Після цього маса збільшиться в об’ємі, але знімати з вогню її не варто, потрібно продовжувати варити до яскравого помаранчевого кольору.
Тепер каструлю можна прибрати з вогню, додати масло і перемішати до повного розчинення, а після того, як суміш охолоне до 50 градусів ввести в неї яйця і борошно.
Не варто переживати з приводу рідкої консистенції, після 60 хвилин, які маса буде відпочивати, і охолоджуватися, тісто стане густіше.
Для випічки на аркуші пергаменту намалювати коло з діаметром 20-22 см за нього розподілити кілька ложок тесту і випікати до золотистого кольору в розігрітій духовці. З цієї кількості тіста виходити 5-6 заварних бісквітних коржів.
Медовий бісквіт на кефірі в готовому вигляді трохи відрізняється від класичного варіанту. Коржі виходять міцними, пружними при натисканні.
На два коржі потрібно взяти:
500 мл кефіру;
400 г цукру;
2 яйця;
60 г меду;
14 г розпушувача;
320 г борошна.
Випічка:
Яйця збити з цукром і рідким медом. Якщо цей продукт бджільництва встиг засахариться, його потрібно розтопити на паровій бані.
В солодку яєчну масу влити кефір, а потім вмішати просіяне з розпушувачем борошно.
Поділити тісто на дві частини і в змащеній маслом формі спекти два коржі. Згодом для торта кожен готовий бісквіт можна буде розрізати ще на два тонких коржа.
На 4 яйця з медом
Додавши до класичних інгредієнтів бісквіта трохи меду, можна спекти ароматний, медовий коровай, який потім можна перетворити на смачний торт.
Що знадобиться для тіста:
4 яйця;
90 г меду;
200 г цукру;
240 г борошна.
Як спекти:
З половиною загальної кількості цукру збити білки в круту піну, до стійких піків. Жовтки розтерти з медом і цукром. Потім невеликими порціями по черзі з борошном ввести в піну з білків. Вимішування повинно здійснюватися ложкою.
Форму, выстеленную промасленим пергаментом, заповнити тістом і відправити на 40 хвилин у духовку, робоча температура якої встановлена на рівні 180 градусів.
На сметані
Медово-сметанний бісквіт виходить дуже м’яким і повітряним, а велика горіхова крихта чудово доповнює і підкреслює смак меду.
Компонентний склад медового бісквіта на сметані:
200 г цукру;
3 яйця;
150 г меду;
200 г сметани;
100 г ядер волоських горіхів;
5 г соди;
320 г борошна.
Спосіб випічки:
Ручним віночком не збивати, а розтерти круговими рухами яйця, соду і цукор.
Коли маса стане однорідною і посвітлішає додати сметану і мед в рідкому стані.
В останню чергу вмішують суміш з просіяного борошна і великої горіхової крихти.
Вимішане бісквітне тісто перекласти в підготовлену роз’ємну форму діаметром 26 див. Якщо форма меншого розміру, то краще розділити випічку на два прийоми, використовуючи половину тіста.
Готуватися бісквіт повинен при 220 градусах до сухої зубочистки.
Якщо в духовці медовий корж почне надто вже рум’янитися, то щоб убезпечити випічку від пригорання, зверху оберніть харчовою фольгою.
Медовий бісквітний торт: рецепт
Ось готовий медовий бісквіт повністю охолов, що ж робити з ним далі? Можна просто нарізати на порційні шматки й з’їсти з чаєм. Можливий і інший варіант – зробити з нього смачний бісквітний торт медовий.
Для цього потрібно буде лише приготувати один з варіантів крему і перемазати ним розрізаний на тонкі коржі бісквіт. Коровай на меду має один невеликий недолік: така випічка часто виходить трохи гумовою. Виправити це допоможе крем, здатний добре просочити коржі.
До таких прошаркам відносяться сметанний і заварний крем. Саме вони найчастіше і використовуються в медових тортах.
Охолоджену сметану добре збити міксером разом з цукром або цукровою пудрою.
Готовим кремом перемазати окремо спечені коржі або один великий, розрізаний на пласти. Цей крем і бісквіт добре поєднуються з чорносливом, тому його можна покласти між коржами, перекрутивши на м’ясорубку або нарізавши невеликими шматочками.
Поставити молоко на вогонь, відразу всипати борошно і прямо на вогні збивати міксером на мінімальній швидкості. Так в кремі не буде грудочок.
Коли молоко загусне, зняти каструлю з вогню і остудити її вміст до 40-50 градусів. Потім вмішати по черзі в крем, збиваючи міксером, м’яке вершкове масло, обидва види цукру і варене згущене молоко.
Готовим кремом перемазати коржі медового бісквіта. Після того, як випічка просочиться, медовий бісквітний торт готовий.
Бісквіт, приготований з додаванням меду, добре ріжеться, практично не кришиться, тому його дуже легко можна розрізати на тонкі пласти. Оптимальна товщина коржів для просочування буде дорівнює 2-2,5 см.