Домашній Медовик — неймовірно смачне ласощі, до якого не знайдеться байдужого людини. Нижче наведено безліч варіацій приготування такого десерту своїми руками і в тому числі, рецепт класичного медового торта, яким його пам’ятають ще наші бабусі.
Медовий торт — класичний рецепт зі сметанним кремом
Медовик зі сметанним кремом — класика радянських часів. Приготувати його за класичним рецептом не так вже складно.
Тісто будемо робити з таких продуктів:
- 2 яйця;
- 200 г цукру;
- удвічі менше масла;
- 2-3 ст. л. меду;
- 450 г просіяного борошна;
- сода на кінчику ложки.
Для крему потрібно:
- півкіло сметани;
- втричі менше цукру;
- 5 г ваніліну.
Приготування коржів полягає в наступному:
- Підготовка тесту має свій нюанс — робиться вона на паровій або водяній бані. Для цього відправимо каструлю, наповнену до половини водою, грітися на слабкому вогні.
- Поки вода гріється, в білу пружну піну зіб’ємо цукор і яйця. Виберіть миску, яка поміститься в каструлю з водою і не постраждає від контакту з окропом.
- В солодку масу вводимо мед і размякшее масло з содою. Все знову збиваємо, відправляємо на лазню і, перемішуючи, прогріваємо. Через 10 хвилин всі продукти повністю розчиняться.
- Половину борошна всипаємо в теплу основу і продовжуємо вимішувати, щоб вона залишалася однорідною. Коли тісто піде в ріст і почне темніти, ємність з лазні пора прибирати.
- Даємо майбутньої основі торта охолонути до теплого стану. Після невеликими порціями вводимо залишки борошна, замішуємо тісто і скачуємо його в кулю.
- Готове тісто ділимо на 8 однакових частин, загорнути їх пакетиками або плівкою і відправляємо в холодильник охолоджуватися. Досить півгодини.
- Розігріваємо духову піч до 200 градусів.
- Тонко розкачуємо тісто на коржі і випікаємо протягом 3-4 хвилин. Для отримання рівних коржів однакового розміру використовуйте в якості трафарету кришку від сковороди або тарілку відповідного діаметру. Щоб корж був рівним і не пузырился, його потрібно проколоти виделкою по всій поверхні.
- Обрізки тіста випікаємо з коржами. Після, їх можна поламати в крихту і прикрасити нею торт.
Приготування крему дуже просте — всі складові гарненько збиваємо міксером. Промазуємо коржі кремом, що вийшов, посипаємо сухарями і даємо просочитися.
Готуємо класику зі згущеним молоком
Торт медовий зі згущеним молоком дуже солодкий і ароматний.
Тісто:
- пара яєць;
- 1 ст. цукру;
- пара ложок меду;
- півтора склянку/з борошна;
- пів-ложки соди, гашеної оцтом.
Крем:
- масло — чверть кіло;
- згущене молоко — стандартна банку;
- какао — 50 грам;
- волоські горіхи — стільки ж.
Приготування торта наступне:
- Збити яєчно-цукрову масу. Ввести мед, просіяти борошно і знову все опрацювати віночком.
- Загасити соду оцтом, а після влити суміш в тісто і перемішати.
- Спекти з тіста 4-5 коржів круглої рознімної формі в духовці при 200 º с протягом 10-12 хвилин. Якщо остиглі коржі будуть мати нерівності, їх слід акуратно зрізати ножем і подрібнити в крихту, яку можна буде використовувати для прикраси.
- М’яке масло збити з какао і молоком до однорідності.
- Зібрати торт, переклавши коржі кремом і покривши їм його боки.
Залишилося прикрасити десерт і дати йому настоятися в холодильнику.
Класичний медовий торт радянського часу
Рецепт класичний радянського часу складається з простих і доступних продуктів.
Для тесту за стандартом заздалегідь підготуйте:
- 50 р масла;
- яйце;
- 200 г цукру;
- 2 ст. л. свіжого молока;
- 2 ст. л. меду;
- 1 ч. л. соди;
- 500 г борошна.
Для крему потрібно взяти:
- 400 р сметани;
- 200 г цукру.
Готуємо так:
- На паровій бані в першу чергу змішуються мед, яйце, сода, масло і цукор. Маса нудиться при постійному помішуванні на повільному вогні 10-12 хвилин, поки не почне темніти. Не можна допускати кипіння.
- Миска знімається з лазні, залишають на 5-10 хвилин осторонь, щоб трохи охололи вміст.
- Потім в нього борошно просіюється і замішується тісто. На цьому етапі вводиться молоко — по одній ложці, стежачи за щільністю одержуваного тесту. Заготовка не повинна вийти дуже тугий, але при цьому тісто має бути м’яким і слухняним, не липнути.
- Скачати тісто в кулю і залишити на годину відпочити. Потім розділити його на 8-9 шайб і розкачати на коржі.
- Далі процес схожий на опис попередніх рецептів — випекти коржі, прошарувати кремом зі сметани й цукру, дати просочитися.
На водяній бані
Медовий торт на водяній бані виходить дуже ніжним і неймовірно смачним.
Тісто:
- 100 г масла;
- 50 г меду;
- 180 г цукру;
- 2 яйця;
- 1 ч. л. соди;
- 3 ст. борошна;
- 1 щіпка солі.
Крем вибираємо будь-який з описаних вище.
- На водяній бані для початку розтопити масло з медом, перемішавши їх між собою в процесі нагрівання.
- Тим часом окремо збити яєчно-цукрову масу, додавши туди сіль.
- Топленую маслянисту масу охолодити до теплого стану і з’єднати з яєчною. Гарячу масу не можна наливати, інакше яйце згорнеться.
- Просіяти в суміш борошно з розпушувачем (содою) і гарненько перемішати ложкою. Потім замішати вручну і залишити на чверть години відпочити.
- Тим часом збити крем за допомогою міксера з обраних продуктів. Спекти в духовці коржі.
- Зібрати десерт, дати йому просочитися в холодильнику і подавати.
Медовий торт — класичний рецепт з заварним кремом
Тісто:
- 1 ст. цукру;
- 100 г масла;
- 2 яйця;
- 500 г борошна;
- ½ Ч. л. соди або 1 ч. л. розпушувача;
- 2 ст. л. меду.
Крем:
- 2 яйця;
- 80 р масла;
- 50-80 г цукру (за смаком);
- 1-2 ст. л. борошна для створення густої консистенції;
- 2 ст. молока.
У цьому рецепті готувати будемо навпаки — почнемо з крему:
- Заварити крем з перерахованих вище компонентів. Варити треба на повільному вогні, постійно помішуючи. Коли він почне густіти, його можна знімати з вогню, залишити в стороні і дати трохи охолонути.
- Тим часом пора зайнятися коржами. Розтопимо масло і мед, взобьем яйця з цукром і з’єднуємо з іншими продуктами. Останній введемо олійно-медову суміш. Гарненько вымесим тісто і випечемо з нього коржі.
Зберемо торт, прикрасимо і дамо просочитися 4-6 годин. Можна залишити на ніч.
Медовик за 15 хвилин
По цьому рецепту виходить м’який, ніжний медовик.
Тісто:
- пара яєць;
- 3 ст. л. цукру;
- 3 ст. л. не закристалізованого меду;
- 1 ч. л. соди;
- 1 ½ — 2 ст. борошна.
Крем:
- 600 г жирної сметани;
- ½ Ст. цукру.
Спочатку готуємо тісто, поєднуючи всі рецептурні продукти воєдино і гарненько замішуючи міксером. Процес не займе багато часу. Потім рідке тісто перелити у форму для випікання і печемо корж при 180 º с протягом 20 хвилин.
Тим часом збиваємо крем. Готовий корж ріжемо вздовж на 3 однакові частини. Прослаиваем їх кремом, збираємо торт, покриваємо також його боки, прикрашаємо і даємо просочитися всього пару годин.
Медовий тортик «Рижик»
- 2 яйця;
- ½ Ст. цукру;
- 100 г масла;
- 3 ст. л. меду;
- 2 ч. л. соди;
- 3 ст. борошна;
- 1 банку згущеного молока з цукром.
Приступаємо до збірки «Рижика»:
- Збиваємо яєчно-цукрову суміш до появи пінки (використовувати тільки половину цукру). Потім в окремій, середнього розміру, каструльці з’єднуємо половину масла і цукор, що залишився, прогріваємо на повільному вогні до розчинення останнього. Щоб маса не пригоріла, помішуємо.
- Далі додаємо мед і гашену соду. Маса почне кипіти і буде збільшуватися в об’ємі — значить її пора зняти з плити. Дати охолонути з чверть години, можна трохи більше.
- Вводимо яєчну суміш, постійно розмішуючи все ложкою.
- Ставимо каструлю назад на повільний вогонь і при постійному помішуванні просіваємо 2 склянки борошна. Коли маса почне густіти і придбає коричневий відтінок — знімаємо з вогню і просіваємо залишки борошна.
- Замішуємо тісто, даємо постояти з чверть години, потім ділимо на 10 однакових частин, розкачуємо їх у коржі і випікаємо на посипаному борошном деку при 170º с 5-7 хвилин.
- З масла і молока готуємо крем, змащуємо їм коржі. Даємо йому час просочити десерт перед подачею.
Торт з бісквітних коржів
Бісквіт складається з:
- 7 яєць;
- 1 ст. цукру;
- 4 ст. л. меду;
- 1 ст. борошна.
Крем підійде будь-який з перерахованих вище рецептів.
Для тіста потрібно лише продукти з’єднати і добре збити їх міксером. Потім випекти в круглій формі, виливаючи тісто приблизно однаковими порціями. Або спекти великий бісквіт розрізати його уздовж на приблизно однакові коржі. Промазати приготованим кремом і дати трохи просочитися.
Готуємо на сковороді
- 3 ст. борошна;
- 2 яйця;
- 2 ст. л. меду;
- 130 г маргарину;
- 1 ст. цукру;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 банку згущеного молока;
- 200 г масла.
Процес приготування наступний:
- Розтоплюємо мед і маргарин на повільній водяній бані. Після знімаємо і перемішуємо з борошном, яйцями, цукром і розпушувачем. Ретельно вимішуємо тісто ложкою — воно вийде досить рідким.
- Змащуємо Маслом сковорідку. Наливаємо тонкий шар тіста і випікаємо до рум’яності. Загалом має вийти 5-6 заготовок.
- Крем готуємо з топленого масла і згущеного молока, просто збивши їх разом.
- Готові коржі перемазати кремом, укладаючи один на одного. Бока тортика також покриваємо кремом. Даємо настоятися в холодильнику.
З карамельним смаком
Тісто:
- 400 г борошна;
- 150 г цукру;
- 110 р масла;
- 1 велике або 2 яйця дрібних;
- ½ Ч. л. соди;
- 2 ½ ст. л. квіткового або липового меду;
- трохи лимонної кислоти.
Крем:
- 200 г згущеного молока з цукром;
- 200 г самих жирних вершків;
- 100 г самої жирної сметани.
Приготування буде наступним:
- Першим ділом відміряємо необхідні продукти.
- Наступний крок — приготування карамелі. У сотейник насипаємо цукор і ставимо прогріватися на плиту. Коли продукт розплавиться і придбає карамельний відтінок, окремо плавим масло і в рідкому вигляді вливаємо в карамель. Те саме робимо і з медом. Розмішуємо масу дерев’яною ложкою/лопаткою, але ні в якому разі не металевою.
- Остуджуємо масу небагато — якщо перелити в холодну ємність і постійно помішувати, знадобиться 10-12 хвилин, а якщо залишити у гарячому сотейнику, то довше. Бажано мати спеціальний термометр на кухні.
- Перемішуємо соду, лимонку і борошно.
- У остиглу карамель вводимо, помішуючи, яйця, а потім і борошняну суміш. Замішуємо тісто лопаткою, після — руками, виклавши на робочу поверхню борошном.
- Тісто ділимо на однакові шматки, з яких робимо коржі.
- Для крему окремо збиваємо згущене молоко зі сметаною і окремо — вершки в пишну масу. З’єднуємо обидві суміші, перемішавши акуратно ложкою.
- Збираємо торт, перекладаючи карамельні коржі кремом.
Ніжне шоколадно-медове частування
- 90 р масла;
- 150 г цукру;
- 80 р меду;
- 2 ч. л. соди;
- 3 яйця середнього розміру;
- 50 г какао-порошку;
- 400 г борошна.
Готувати будемо так:
- Прогріти на водяній бані цукрово-медово-масляну масу. Коли все розтане, вводимо соду, розмішуємо і прибираємо з вогню. Даємо охолонути. Після вбити яйця.
- Додаємо в тісто какао і ¾ борошна, інше вводимо поступово, по мірі необхідності. Тісто в результаті має бути не тугим, ніжним і легко втрачає форму. Але якщо його обернути плівкою і помістити на 30-40 хвилин в холодильну камеру, воно застигне і стане щільніше.
- Тісто ділимо на кілька невеликих частин, розкачуємо і готуємо ароматні заготовки. Прослаиваем улюбленим кремом.
В мультиварці
Для випікання домашнього десерту в мультиварці рекомендується використовувати рецепт бісквітного десерту. Корж випікається протягом 65 хвилин на програмі “Випічка”. В кінці рекомендується залишити його в режимі підігріву ще на 10 хвилин, не відкриваючи при цьому кришку.
Вийняти бісквіт з мультиварочной чаші можна за допомогою пароварочной кошики.
Медовий тортик «Диво»
- 60 р масла в тісто і 400 г — крем;
- 1 ст. цукру в тісто і 2 ст. — крем;
- 2 ст. л. меду;
- 2 яйця;
- 1 ч. л. соди;
- 4 ст. борошна;
- 2 ст. молока;
- 3 ст. л. звичайного крохмалю.
Готуємо так:
- Спочатку готуємо молочний кисіль з молока, крохмалю і цукру, потрібних для крему. Продукти змішуються і прогріваються до тих пір, поки маса не загусне. Потім їх потрібно відставити, щоб крем охолов.
- Окремо збиваємо м’яке масло, яйця, цукор і мед. Потім прогріваємо на вогні, щоб цукор розчинився. Вводимо соду, перемішуємо, знімаємо з плити.
- Поступово просіваємо борошно, розмішуємо лопаткою.
- Готуємо тісто, розрізаємо його на 10 частин, з яких розкачуємо і готуємо коржі.
Коли заготовки охолонуть, змащуємо їх молочним кремом.
Як зібрати медовий торт і чим прикрасити?
Торт можна прикрасити абсолютно по-різному, залежно від того, що знайдеться на кухні у господині:
- візерунками топленого шоколаду, особливо якщо це будуть різні його види;
- великодньої посипкою;
- фігурками з солодкої мастики;
- просто крихтою з обрізаного печеного тіста;
- горіхами, шматочками фруктів або сухофруктів.
Можна придумати безліч різних варіацій, щоб здивувати і порадувати гостей і рідних.