Класичний рецепт медового торта на водяній бані вимагає деякої вправності. При дотриманні технології випічка виходить, що тане в роті, з тонким ароматом меду.
Тісто на водяній бані для медового торта
Беручись за роботу, потрібно запастися мірними місткостями, щоб точно відміряти кількість інгредієнтів. Тісто на водяній бані для медового торта відрізняється тим, що не пригорає, рівномірно прогріває суміш.
Для отримання коржів потрібно з’єднати:
- мед 2 ст. л.;
- борошно;
- яйце 2 шт.;
- цукор 250 г;
- масло вершкове;
- сода 1,5 ч. л.
У ємності збивають до одержання пишної білої піни яйця і цукор. В мікрохвильовій печі потрібно розтопити мед, якщо він загус, додати до основної маси. Розтоплене вершкове масло приєднують до тесту.
Миску ставлять у каструлю або кухлик, куди на дно наливають воду так, щоб вона не стикалася з дном ємності.
По мірі нагрівання суміш помішують лопаткою, відокремлюючи її від стінок посуду. Коли розчиниться цукор, потрібно додати соду, змішати. Це маленький секрет легкості готового коржа, завдяки інгредієнту маса починає пузиритися, збільшується в розмірі.
Коли маса збільшиться в об’ємі вдвічі, її знімають з вогню, додають борошно, замішують щільне тісто. Залишити його в холодильнику на 30-40 хвилин, обернувши плівкою.
Ще один варіант складу для тесту на водяній бані:
- 4 яйця;
- 4 ст. л. меду;
- цукор 1 ст.;
- 100 г вершкового масла;
- 1 ст. л. соди;
- борошно 3 ст.;
- щіпка солі;
- ванілін.
Такий варіант передбачає наступну послідовність дій: масло, цукор і мед поміщаються в ємність для водяній лазні. Окремо збити яйця міксером або блендером. Коли маса стане однорідною консистенцією, їх додають в тісто, постійно перемішуючи (щоб не згорнувся білок, а жовток не зварився). Вмішати соду, дочекатися, поки припиниться активний процес піноутворення.
У масу просіяти борошно, спочатку заважати ложкою, потім перейти до замісу руками. Далі послідовність не відрізняється від попереднього варіанту приготування.
Класичний рецепт десерту
Після отримання тіста розділити його на 8 рівних частин, розкачати як можна тонше. Якщо консистенція недостатньо щільна, то воно буде рватися, корж складно буде перенести на деко. Краще відразу після розкочування обрізати його за формою. Обрізки можна об’єднати разом і сформувати ще кілька коржів.
Кожен пласт кілька разів проколоти виделкою, щоб вона не вздувался. Випікати на режимі підігріву як зверху, так і знизу, при температурі 1800. Достатньо 5-6 хвилин до підрум’янення коржа. Після цього приступають до прошарку вироби.
Альтернативним варіантом приготування, якщо немає духової шафи, є торт на сковороді. Готові коржі випікати на сухій розігрітій сковороді, не додаючи олію. Результат не відрізняється від використання духовки.
З заварним кремом
В якості прошарку може виступати заварний або сметанний крем. Для отримання торта з заварним кремом потрібно почати готувати просочення, коли тісто відправляється охолоджуватися.
Для крему знадобляться:
- молоко ст.;
- цукор ст.;
- борошно 2 ст. л.;
- яйце 1 шт.;
- масло вищого гатунку 50 г;
- ванілін, ванільний цукор або екстракт.
В каструлю вливають молоко, ставлять на вогонь. В окремій ємності змішують яйце, цукор і борошно. Суміш вливають в гаряче молоко, постійно помішують і варять до загусання. Потім знімають з плити, охолоджують, після чого додають масло і ванілін.
Медовий торт «Диво» на водяній бані
Медовий торт Диво відрізняється від класичного варіанту пропорцій інгредієнтів.
Для нього знадобиться:
- олія слив. – 200 г;
- яйце – 4 шт.;
- 3/5 ст. цукру;
- мед 30 м;
- борошно 4 склянки;
- розпушувач тіста 1 ч. л.
Мед і м’яке масло поміщають в ємність для водяній лазні, ставлять на вогонь. Яйця збивають з цукром, додають до підігрівається суміші, розмішують. Потім вводять соду, після збільшення в обсязі та отримання білої піни знімають з вогню. За допомогою борошна вимішують тісто. Подальші дії не відрізняються від класичного способу.
Для прошарку пропонують заварний крем. Для його отримання збити 2 яйця зі склянкою цукру, додати 2 склянки молока, збитого з борошном (2 ст. л). Масу потрібно постійно помішувати до одержання густої маси. Після охолодження вмішують розтоплене масло (100 г).
Зі сметаною прошарком
З-за того, що коржі містять і цукор, і мед, вони виходять досить солодкими. Тому багато хто воліє робити торт зі сметанним кремом. Для цього взяти сметану не менше 26% жирності, 1 склянку цукру або цукрової пудри. У цьому варіанті крем легше змішається, буде мати більш ніжний смак. Сметана повинна бути холодною. Якщо після вбивання суміш залишається рідкою, можна використовувати спеціальний загущувач або додати крохмаль.
Варіацій приготування медового торта багато, як і складу крему. Головне, щоб він не розтікався, тримав форму і просочив коржі. Завдяки різноманітності рецептів, кожен може підібрати відповідний за смаком варіант.