На початку 19-го століття цей десерт пекли виключно до імператорського двору, але з тієї пори рецепт класичного медовика з заварним кремом освоїла практично кожна господиня. Нижче розкриті всі секрети приготування не тільки класичного варіанту цієї випічки, але і інших її варіацій.
Медовик — класичний рецепт з заварним кремом
Щоб приготувати медовий торт у класичному його виконання необхідні продукти в наступній кількості:
- 4 яйця;
- 320 г цукру;
- 80 г бджолиного меду;
- 400 г вершкового масла;
- 440 г борошна;
- 300 мл молока;
- 10 г ванільного цукру;
- 25 г соди;
- 1 щіпка солі.
Випікаємо поетапно:
- Два яйця, 180 г цукру і мед на слабкому вогні при безперервному перемішуванні добре прогріти до остаточного розчинення всіх компонентів. Для медовика підходить абсолютно будь бджолиний мед, але найбільш ароматна випічка виходить з темних його сортів, наприклад, з гречаного.
- 400 г борошна змішати з содою і сіллю. В однорідну рідину на вогні засипати суху суміш, зняти з вогню і замісити тісто.
- Поділивши його на 8 рівновеликих шматочків, розкачати кожен в корж товщиною 3-4 мм і спекти до золотого кольору при 190 градусах.
- У каструльці відповідного обсягу з’єднати два яйця, залишився звичайний цукор разом з ванільним і 40 г борошна. Розвести отриману суміш гарячим молоком, енергійно розмішуючи її. Далі поставити каструльку на плиту і заварити до густоти.
- М’яке масло збити до пишноти, додаючи по кілька ложок постигла заварний основи. Прошарок торта готова!
Залишилося лише скласти коржі стопкою, щедро змащуючи їх кремом. Верхній корж і боки торта слід вирівняти залишками начинки і оформити крихтою з обрізків тесту або рубаними горіхами.
Варіант торта з шоколадним смаком
Не менш популярний шоколадний медовик, який кулінарних зошитах багатьох господинь записаний під назвою «Дамський каприз».
Для шоколадного медового тіста потрібно взяти:
- 2 яйця;
- 50 г бджолиного меду;
- 50 г вершкового масла;
- 90 г какао-порошку;
- 180 г цукру;
- 5 г соди;
- 400-450 г борошна.
Шоколадні коржі медовика особливо ефектно виглядають, якщо їх переслоить білим заварним кремом Патисьер, який готується з:
- 500 мл молока;
- 2 жовтка;
- 100 г цукру;
- 50 г крохмалю (кукурудзяного або картопляного);
- 5 г ванільного цукру;
- 50 г вершкового масла.
Традиційне прикраса цього домашнього торта — шоколадна глазур, для неї знадобляться:
- 50 г темного шоколаду;
- 20 г вершкового масла.
Покроковий рецепт торта:
- Мед і вершкове масло поставити на парову баню в ємності підходящого для замішування тіста літражу. Поки інгредієнти на паровій бані будуть танути, збити яйця з цукром.
- Після закипання меду з маслом, зменшити вогонь до середнього і влити до складу збиті яйця. Слідом всипати соду і швидко розмішати — маса почне активно збільшуватися в розмірі.
- Слідом просіяти какао-порошок і борошно. Заварювати тісто 10-15 хвилин на середньому вогні, потім перекласти його на присипаний борошном стіл і вимішати. В розігрітій духовці при 180 градусах спекти 8-10 тонких шоколадних тістечок.
- Змішаний з крохмалем цукор розтерти з жовтками і розвести невеликою кількістю холодного молока. Інше на вогні нагріти до кипіння. Після закипання влити в нього цукор з крохмалем і жовтками, уварити до густоти. Зняти крем з вогню, покласти в нього масло і розмішати до однорідності;
Тепер остившім кремом потрібно перемазати коржі, а верх торта залити глазур’ю з розтопленого шоколаду і масла. Боковини можна обмазати кремом і обсипати крихтою.
Зі сметанним заварним кремом
Зовсім інший смак має медяник з начинкою з заварного сметанного крему і чорносливу.
У цьому випадку пропорції інгредієнтів для коржів буду наступними:
- 3 яйця;
- 180 г цукру;
- 50 г меду;
- 70 г вершкового масла;
- 10 г розпушувача;
- 520 г борошна.
Для начинки слід підготувати:
- 350 г сметани;
- 1 яйце;
- 110 р цукру;
- 90 г борошна;
- 2 г ваніліну;
- 120 г м’якого вершкового масла;
- чорнослив за смаком.
Хід роботи:
- Мед, вершкове масло, цукор і яйця відправити на парову баню. Коли масло і мед стануть м’якими, вміст ємності трохи збити міксером.
- Коли температура суміші наблизиться до температури кипіння, всипати розпушувач і розмішати. Потім в два—три прийоми ввести просіяне борошно. Заварювати тісто приблизно чверть години, потім злегка вимісити на столі і дати йому трохи охолонути.
- З готового заварного медового тіста спекти тонкі коржі. Їх кількість буде залежати від бажаного діаметру торта.
- Для крему у каструлі з’єднати сметану, яйце, борошно, цукор і ванілін. Заварювати сметанную суміш, поки доріжка від ложки буде триматися. Остудити заварную сметанную основу. Масло збити до білого кольору і по одній ложці ввести в нього сметанную основу.
- Чорнослив замочити на 10 хвилин в окропі, потім трохи обсушити рушником і нарізати невеликими кубиками.
- Кожен корж щедро змастити кремом і посипати шматочками чорносливу. Зверху і боковини десерту також покрити кремом і прикрасити крихтою з обрізків.
Зі згущеним молоком
Щоб спекти медовий торт з кремом на основі згущеного молока знадобляться:
- 200 г цукру;
- 2 яйця;
- 400 г вершкового масла, у тому числі 300 г — крем;
- 50 г меду;
- 5 г соди;
- 400 г борошна;
- 370 г вареного згущеного молока;
- подрібнені горіхи, шоколад або мигдальні пелюстки для оформлення десерту.
Алгоритм випічки:
- Готуємо парову лазню. У ємність над киплячою водою відправити масло, цукор і мед. Прогрівати суміш протягом 5 хвилин практично до остаточного танення кристаликів цукру. Всипати соду і тримати на пару ще одну хвилину.
- Зняти посудину з лазні, вбити і швидко вмішати вінчиком яйця. Потім додати борошно, вимісити тісто і охолодити його протягом 30 хвилин. З охолодженої маси спекти 8-9 коржів.
- У збите до пишноти вершкове масло по кілька столових ложок ввести згущене молоко. Коржі змастити кремом, зверху на який висипати трохи горіховою або шоколадної крихти.
- Для фінального оформлення обмазаний кремом зі всіх сторін десерт потрібно обсипати крихтою з обрізків, змішаної з горіхами або мигдальними пелюстками.
Подавати торт до столу слід після 12-16-годинної витримки.
Медовик, просочений сирним заварним кремом
Медовий торт з заварним кремом на основі сиру виходить таким ніжним, що і в класичному варіанті. Завдяки заварювання сирного крему, коржі добре просочуються і десерт виходить чарівно м’якими.
Для тіста і крему слід підготувати:
- 500 р цукру, в тому числі 300 г для крему;
- 100 г меду;
- 5 г соди;
- 5 г розпушувача;
- 390 г борошна;
- 1000 г сиру жирністю від 5%;
- 150 г вершкового масла.
Послідовність випічки:
- Яйця, цукор, мед, соду і розпушувач змішати віночком і відправити на водяну баню. Томити суміш, поки вона не збільшиться в об’ємі в два рази.
- Далі її слід трохи остудити і вмішати муку. Для того, щоб з тестом було легше працювати, його слід витримати 3-4 години в холодильнику.
- З готового тіста спекти 4-6 коржів. Обов’язково перед випічкою проколоти коржі в декількох місцях виделкою і пекти не більше 5 хвилин при 190 градусах.
- Щоб зробити крем, продавлений через сито сир потрібно з’єднати з нарізаним кубиками маслом, сирими курячими яйцями і цукром. Активно і безперервно помішуючи цю масу, уварити крем до густоти манної каші протягом 5-6 хвилин після закипання.
- Переслоить коржі кремом і накопичити їх один на одного стопкою. Прикрасити готовий корж крихтою або любимо іншим способом за своїм розсудом.