Медовик — це один із широко відомих, дуже смачних десертів. Медовик з заварним кремом має ніжну текстуру. Його можна приготувати в домашніх умовах до будь-якого свята.
Класичний медовик з заварним кремом
Класичний рецепт торта Медовик з заварним кремом освоїть навіть новачок. Нижче представлено поетапне опис торта.
Коржі:
- борошно — 350 гр;
- слив. масло — 100 гр;
- яйце — 2 одиниці;
- цукор — 2 ч. л.;
- мед — 2 ч. л.;
- сода не гашене — 1 ч. л. без гірки.
Крем:
- молоко — 1 скл.;
- цукор — ½ скл.;
- борошно — 2 стіл. л.;
- слив. масло — 100 гр.
Приготування коржів:
Далі приступаємо до крему:
Коржі і крем готові. Залишилося лише зібрати торт, укладаючи коржі один на одного і кожен, промазуючи кремом. Підсушені обрізки подрібнюємо в крихту і посипаємо зверху і з боків вийшов тортик.
На замітку. Мед краще брати гречаний — він більш ароматний, надає надзвичайно приємний смак коржам.
Шоколадно-кавова просочення
Цікаву смакову нотку Медовик додасть шоколадно-кавова просочення. Завдання просочення — зробити коржі злегка вологими, що робить десерт ще більш ніжним і смачним.
Складові для шоколадно-кавової просочення:
- какао хорошої якості — 1 ст. л.;
- вода — 100 мл;
- кава розчинна — 2 ч. л.;
- цукор — 2 ч. л.
Першим ділом кип’ятимо чайник. Беремо півсклянки окропу, розчиняємо в ньому каву і цукор, потім додаємо какао. Все добре перемішуємо і залишаємо остигати. Отриманої просоченням користуємося для готових коржів перед змазуванням кремом. Найзручніше просочувати коржі силіконової пензликом.
На замітку. При бажанні в просочення можна додати столову ложку горілки або мигдального лікеру. Кавово-лікерна просочення хороша для шоколадних тістечок, при цьому какао можна не додавати в саму просочення.
З сирним заварним кремом
Заварний крем на основі сиру готується за наступним рецептом:
- слив. масло — 120 гр;
- сах. пудра — 100 гр;
- м’який сирний сир — 300 гр;
- ванілін — пакетик.
Спочатку змішуємо міксером масло і пудру, перетворюючи в однорідну масу. Потім перекладаємо до солодкої масляної маси сир, ванілін і ще раз опрацьовуємо хвилини 3-4 міксером на середній швидкості. Таким чином, отримуємо дуже ніжний, смачний, добре застигає крем. Відправляємо його в холодильник на півгодини-сорок хвилин, щоб крем охолодився. Після його можна використовувати для змазування коржів.
На замітку. В шар крему в середині торта можна додати подрібнені горіхи, шоколадну крихту або шматочки фруктів/ягід — вишні, абрикос, персик, сливу.
З вареним згущеним молоком
Заварний крем на молоці дуже смачний, особливо якщо використовувати згущене молоко — крем виходить солодким, його по достоїнству оцінять ласуни.
Складові солодкого крему на згущеному молоці:
- 500 мл молока;
- 2 яйця;
- 100 гр цукру;
- 1 стіл. л. борошна;
- 1 стіл. л. крохмалю;
- 250 мл згущеного вареного молока;
- 125 гр злив. масла.
Починаємо приготування з збивання яєць з цукром. Поки йде процес, молоко повинно прогріватися на дуже повільному вогні. Яєчна маса добре посвітлішає, після чого можна припиняти збивання.
Солодку яєчну масу тонкою цівкою вливати в тепле молоко, не знімаючи його з плити. Вміст каструльки потрібно швидко і постійно помішувати. Через хвилину-іншу вогонь вимкнути, вміст додати згущене молоко і перемішати віночком до однорідності. Залишити остигати.
Тим часом масло збити міксером, після невеликими порціями ввести в охолоджений крем. Перемішати лопаткою.
На замітку. Крем відмінно підходить не тільки для Медівника, але і для еклерів, трубочок і інших різновидів домашніх десертів.
Медовик з кремом на сметані
Дуже ніжний крем виходить на сметані.
Рецепт нереально простий, але від цього не менш смачний:
- цукрова пудра — 2-4 стіл. л.;
- сметана 20 % жирністю — 400 мл;
- ванілін — 2 гр.
Кількість використовуваної пудри можна регулювати самостійно — за смаком і впливу на його консистенцію. Якщо хочеться більш солодку і густу додаємо більше.
Сметану збиваємо з пудрою і ваніллю. Чим довше збивається крем, тим він вийде щільніше. В ідеалі консистенція нагадує збиті вершки.
На замітку. Ванілін можна замінити краплею-двома ванільного екстракту.
З заварним кремом з цедрою
Пропонуємо використати для Медовика заварний крем з апельсиновим смаком. Коржі рекомендується використовувати з першого рецепта.
Для приготування апельсинового крему підготувати:
- 4 яйця;
- 180 мл апельсинового соку;
- цедра 1 апельсина;
- 100 гр цукру;
- 2 стіл. л. крохмалю;
- 300 гр злив. масла.
Необхідну кількість соку можна самостійно приготувати. Для цього знадобиться три апельсина. Можна обійтися звичайним магазинним соком.
З’єднуємо сік і цедру, перемішуємо і ставимо на повільний вогонь.
Тим часом збиваємо яйця з цукром. Коли цукор частково розчиниться, вводимо крохмаль і знову опрацьовуємо віночком так, щоб маса стала однорідною.
Сік повинен вийти майже гарячим. Тонкою цівкою, постійно помішуючи яєчну масу, вливаємо в неї половину соку. Від цієї кількості гарячого соку маса нагріється, і надалі яйця не згорнуться від гарячої температури.
Залишки соку поставити на плиту і влити в нього змішану апельсиново-яєчну масу, постійно помішуючи вміст в каструльці. Прогріваємо крем так, щоб він почав густіти. Як тільки це почне відбуватися, зняти з вогню і перекласти в окрему ємність. Затягнути плівкою і залишити остигати.
Коли кремова основа охолоне, збиваємо міксером. Окремо збиваємо масло, по частинах вводимо його в крем невеликими порціями. Збиваємо до однорідності.