Медовуха — 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Хмільний мед готували на Русі з давніх часів. Його подавали на бенкетах і святах, але процес його приготування був дуже довгим, тому на зміну старовинною рецептурою з’явився більш спрощений варіант слабоалкогольного напою на меду. Рецепт приготування медовухи в домашніх умовах нескладний і існує в кількох цікавих варіаціях.

Класична медовуха — рецепт приготування в домашніх умовах

Для класичного вареного хмільного меду потрібно взяти:

  • 2000 мл води;
  • 300 г меду;
  • 5 г шишок хмелю;
  • 7 г сухих дріжджів;
  • 3 г кориці;
  • 3 г мускатного горіха.

Рецепт покроково:

  • В емальованої ємності закип’ятити воду, додати в неї мед і проварити 5 хвилин. Зібрати з поверхні піну, додати спеції, прибрати з вогню і накрити кришкою.
  • Коли мед охолоне до 30 – 40 градусів, розвести в ньому дріжджі і поставити на пару днів у тепле місце. Потім перелити в тару з гідрозатворів і тримати до закінчення процесу бродіння (піна на поверхні повинна зникнути).
  • Напій відфільтрувати, розлити по пляшках і перед вживанням витримати два – три місяці в темному прохолодному місці.

Як зробити суздальську медовуху

Суздаль і Володимир – російські міста, які з давніх часів славилися медоварением. І зараз медовуха є гастрономічним символом Суздаля. Там її виготовляють у промислових масштабах, в тому числі і на експорт (Японія). А покуштувати різні види цього пиття можна в Дегустаційному залі.

Класична суздальська медовуха готуватися з використанням наступних інгредієнтів:

  • 4000 мл джерельної води;
  • 500 г меду;
  • 500 г цукру;
  • 100 г дріжджів.

Технологія виробництва:

  • Половину рецептурного кількості меду разом з цукром, розвести водою і проварити цей сироп на слабкому вогні 15 – 20 хвилин, збираючи з поверхні пінки.
  • Варений мед охолодити до 30 градусів, розвести в ньому дріжджі і залишити для бродіння на три дні.
  • Після цього ретельно фільтрувати напій розлити по підготовленій тарі і витримати в прохолодному місці місяць.
  • Знову відфільтрувати, додати мед і повернути в прохолоду на чотири дні. Медовуха готова.

Іншими двома популярними видами суздальської медовухи є Козача і Пятиалтынная. Готуються вони з тієї ж рецептурою, тільки в першому випадку до меду додають ялівець і перець. А для Пятиалтынной медовухи цукор замінюють солодом і скорочують час бродіння напою.

Готуємо безалкогольний напій

Не все в силу тих чи інших причин можуть вживати алкоголь, але це не привід відмовлятися від смачної медового напою, зберегла в собі користь своїх компонентів.

Готується медовуха безалкогольна з наступних продуктів:

  • 2500 г ягід вишні;
  • 2000 р квіткового меду;
  • 1000 мл питної води.

Хід роботи:

  • Розведений водою мед закип’ятити і варити чверть години, не забуваючи, прибирати з’являється на поверхні рідини піну. Потім медовий сироп охолодити до кімнатної температури.
  • Вимити і видалити кісточки з ягід вишневих, скласти їх в емальовану каструлю і залити розсолом медовим відваром. Ємність накрити рушником і залишити при кімнатній температурі на 2 – 3 дні. За цей час процес бродіння не встигне достатньо активізуватися, тому алкоголю в готовому напої не буде.
  • Після витримки напій процідити, розлити в чисту скляну тару і прибрати мінімум на три місяці в льох або холодильник.
Дивіться також:  Кава по-віденськи – 7 рецептів, як приготувати і красиво подати на стіл

Ставленый мед – старовинний рецепт медовухи

Ставленый мед – самий старовинний хмільний медовий напій, тривалість витримки якого становила від 15 до 40 років. Приготовлена таким же способом медовуха, але витримана 5 – 8 років називалася «молодий», «сирої» або «поганий». Готувався напій з двох частин меду і однієї частини ягідного (малина, брусниця, вишня) соку, без краплі води.

Фактично процес приготування ставленого меду був схожий з приготуванням якісного вина, і повторити його в домашніх умовах дуже складно.

Але можна приготувати мед по наближеному до старовинної технології рецептом, взявши:

  • 600 мл води;
  • 1000 г меду;
  • 3000 г ягід вишні.

Приготування:

  • Мед з водою проварити до стану концентрованого сиропу без грудочок.
  • З ягід вишні видалити кісточки і залити їх медовим розчином.
  • Отримана маса повинна знаходитися в ємності з широким горлом (каструля або таз), яку зверху слід прикрити марлею і залишити так в теплі до припинення бродіння.
  • Коли піна на поверхні практично повністю зникне (через 10 – 15 днів), ретельно фільтрувати рідину, розлити по бочонкам або пляшках, закупорити і витримати в підвалі від трьох до п’яти місяців, періодично перевертаючи. Чим довше буде тривати витримка, тим смачніше медовуха.

Як зробити газовану медовуху

Щоб зробити напій газованим потрібно запустити процес вторинного бродіння готової медовухи, щоб наситити її природної вуглекислотою.

Для такого хмільного меду знадобляться:

  • 2000 мл води;
  • 300 г бджолиного меду;
  • 5 г сухих дріжджів.

Для вторинного бродіння додатково потрібно взяти по 15 – 20 г меду з розрахунку на 1 літр готового напою.

Приготування:

  • У киплячу воду ввести мед і варити чверть години, обов’язково перемішуючи і прибираючи піну. Потім охолодити і в теплу основу ввести дріжджі. Щоб медовуха не мала присмаку браги, дріжджі для напою слід брати пивні, винні або сухі. Але, обов’язково, не для випічки, а для приготування напоїв.
  • Встановивши на ємність з медовухою гідрозатвор, залишити напій сбраживаться в теплі на 7 днів. Після цього фільтрування його через кілька шарів медичної марлі.
  • Готовий напій розлити по пляшках, не доливаючи по 5 – 6 см до горлечка. Додати мед, щільно закрити кришками і прибрати в темне місце при температурі 20 градусів на півтора тижні.
  • Під час півторатижневого дозрівання потрібно щодня перевіряти тиск газу в пляшках і стравлювати його надлишки. Зберігати готовий напій слід в холодильнику.
Дивіться також:  Як зробити смузі – 12 рецептів в домашніх умовах

Рецепт без дріжджів і кип’ятіння

Для цього рецепта медовухи не потрібні дріжджі – активатором процесу бродіння виступає родзинки. Також технологія приготування не передбачає кип’ятіння меду, що допомагає максимально зберегти його користь в готовому напої.

Пропорції компонентів напою будуть наступними:

  • 1000 мл кип’яченої води;
  • 50 г меду;
  • 50 г родзинок.

Як приготувати:

  • Спочатку у воді слід розчинити мед. Далі в отриману солодку рідину кладуть родзинки. Перед закладкою його слід обполоснути, але ні в якому випадковий не мити гарячою водою, щоб не погубити мікроорганізми, відповідальні за бродіння.
  • Прикривши шийку ємності з медовою водою марлею, складеною в кілька разів, залишити його в теплому місці на два дні до початку процесу бродіння. Якщо тепла недостатньо, то часу може знадобитися більше.
  • Після цього відфільтрувати медовуху через 3 – 4 шари марлі. Герметично закрити посудину з напоєм і прибрати в прохолодне місце (холодильник або підвал) на три – чотири місяці.

Напій з додаванням журавлини

Зі свіжих або заморожених ягід журавлини можна приготувати смачну медовуху, взявши:

  • 3500 мл води;
  • 1000 г журавлини;
  • 1000 г світлого меду;
  • 60 г пресованих дріжджів.

Приготування медовухи:

  • Ягоди журавлини розтовкти в кашку з допомогою картоплем’ялкою або перебити блендером. Потім отриману масу відфільтрувати через дрібнопористе сито або марлю.
  • Журавлинний сік на час відставити в сторону, а макуха з’єднати з водою і прокип’ятити 5 – 7 хвилин. Потім дати настоятися отриманої рідини приблизно півгодини і відфільтрувати.
  • У журавлинний відвар додати мед і варити все дві – три хвилини, обов’язково знімаючи піну, щоб напій був прозорим.
  • Зняти медово-журавлинний відвар з вогню, охолодити до кімнатної температури, розчинити в ньому дріжджі і влити журавлинний сік, отриманий раніше.
  • Дати напою постояти два дні в природних умовах, потім розлити по пляшках, заповнюючи їх на¾. Витримати питво в прохолодному місці 14 днів і журавлинна медовуха готова.

Домашня пряна

Поєднання прянощів (таких, як імбир і кориця) з медом знайшло широке застосування не тільки в кондитерській справі (випічка з медово-імбирного тіста). Ще воно дозволяє, наприклад, отримати п’яний мед з насиченим смаком і ароматом.

Готуватися пряна медовуха з:

  • 20 л м’якої питної води;
  • 3 л меду;
  • 200 г свіжих пресованих дріжджів;
  • 50 г шишок хмелю (можна купити в аптеці);
  • 3 паличок кориці;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 2 горошин чорного перцю;
  • 10 г кореня імбиру.
Дивіться також:  Компот з гарбуза – 8 швидких і смачних рецептів

Хід роботи:

  • Мед розчинити у воді і варити цю суміш на тихому вогні до тих пір, поки вона не зменшиться в об’ємі в два рази. У середньому, процес уварювання займе близько двох годин. Важливо вміст каструлі час від часу перемішувати і видаляти піну з поверхні.
  • Після цього помістити гарячий медовий відвар для упарювання в духовку, температура якої повинна бути на рівні 100 градусів. Через чверть години або трохи більше медовуху остудити до 40 градусів, додати в неї хміль, дріжджі і спеції.
  • Бродіння напою має відбуватися при кімнатній температурі приблизно тиждень. Потім його фільтрують, розливають по пляшках з темного скла і витримують до шести місяців.

У давнину п’яний мед витримували в спеціальних дерев’яних бочках, зараз на зміну цій тарі прийшли скляні ємності. Якщо серед кухонного начиння не знайшлося пляшок з темного скла, можна взяти пляшки з-під шампанського — вони підійдуть ідеально.

Міцна домашня медовуха

Готується хмільний мед за цим рецептом дуже швидко. У нього медовий аромат і солодкуватий присмак, але фортеця напою не багатьом поступається горілці, тому вживати його потрібно обережно, щоб не допустити алкогольної інтоксикації.

Пропорції інгредієнтів для міцної домашньої медовухи будуть такими:

  • 2000 мл води;
  • 400 г меду;
  • 400 мл якісної горілки або медичного спирту, розведеного до фортеці 50 градусів;
  • приправи та спеції (мускатний горіх, кардамон та інше) за смаком.

Як зробити медовуху:

  • Приготувати основу медовухи. Для цього закип’ятити розведений водою мед і проварити розчин п’ять хвилин, знімаючи образовывающуюся піну. На цьому ж етапі можна додати спеції.
  • Далі медовий відвар остудити, фільтрувати, щоб позбутися від приправ, і розвести горілкою або спиртом. Збільшуючи або зменшуючи кількість цього інгредієнта, можна регулювати ступінь міцності готового продукту.

Скільки градусів в напої

Оскільки медовуха – це «п’яний» мед, то в ній міститься певна кількість алкоголю.

Рівень градуси напій буде залежати від:

  • температури, при якій він наполягав;
  • тривалості витримки;
  • і, звичайно, рецептури (входять в його склад продуктів).

Зазвичай медовуха – це слабоалкогольний напій з вмістом алкоголю від 5 до 16 градусів, але існує також міцна медовуха з додаванням горілки або спирту. Міцність такого пиття може сягати до 40 градусів. Також можна зустріти безалкогольний, трохи газований напій, більше схожий на медовий квас з вмістом алкоголю не більше 2%.

Домашній медовусі не чета магазинна продукція. Напій, приготований самостійно, смачний, натуральний, без небезпечних консервантів і барвників. І тим не менш, з його вживанням слід дотримуватися обережності — градус, захований за м’якою солодкістю меду, підступний і цілком здатний звалити з ніг.

Прокрутка до верху