Медовуха — 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Ставленый мед – старовинний рецепт медовухи

Ставленый мед – самий старовинний хмільний медовий напій, тривалість витримки якого становила від 15 до 40 років. Приготовлена таким же способом медовуха, але витримана 5 – 8 років називалася «молодий», «сирої» або «поганий». Готувався напій з двох частин меду і однієї частини ягідного (малина, брусниця, вишня) соку, без краплі води.

Фактично процес приготування ставленого меду був схожий з приготуванням якісного вина, і повторити його в домашніх умовах дуже складно.

Але можна приготувати мед по наближеному до старовинної технології рецептом, взявши:

  • 600 мл води;
  • 1000 г меду;
  • 3000 г ягід вишні.

Приготування:

  • Мед з водою проварити до стану концентрованого сиропу без грудочок.
  • З ягід вишні видалити кісточки і залити їх медовим розчином.
  • Отримана маса повинна знаходитися в ємності з широким горлом (каструля або таз), яку зверху слід прикрити марлею і залишити так в теплі до припинення бродіння.
  • Коли піна на поверхні практично повністю зникне (через 10 – 15 днів), ретельно фільтрувати рідину, розлити по бочонкам або пляшках, закупорити і витримати в підвалі від трьох до п’яти місяців, періодично перевертаючи. Чим довше буде тривати витримка, тим смачніше медовуха.
Дивіться також:  Марокканський чай: склад, 5 рецептів приготування
Прокрутка до верху