Ставленый мед – старовинний рецепт медовухи
Ставленый мед – самий старовинний хмільний медовий напій, тривалість витримки якого становила від 15 до 40 років. Приготовлена таким же способом медовуха, але витримана 5 – 8 років називалася «молодий», «сирої» або «поганий». Готувався напій з двох частин меду і однієї частини ягідного (малина, брусниця, вишня) соку, без краплі води.
Фактично процес приготування ставленого меду був схожий з приготуванням якісного вина, і повторити його в домашніх умовах дуже складно.
Але можна приготувати мед по наближеному до старовинної технології рецептом, взявши:
- 600 мл води;
- 1000 г меду;
- 3000 г ягід вишні.
Приготування:
- Мед з водою проварити до стану концентрованого сиропу без грудочок.
- З ягід вишні видалити кісточки і залити їх медовим розчином.
- Отримана маса повинна знаходитися в ємності з широким горлом (каструля або таз), яку зверху слід прикрити марлею і залишити так в теплі до припинення бродіння.
- Коли піна на поверхні практично повністю зникне (через 10 – 15 днів), ретельно фільтрувати рідину, розлити по бочонкам або пляшках, закупорити і витримати в підвалі від трьох до п’яти місяців, періодично перевертаючи. Чим довше буде тривати витримка, тим смачніше медовуха.