Напій з додаванням журавлини
Зі свіжих або заморожених ягід журавлини можна приготувати смачну медовуху, взявши:
- 3500 мл води;
- 1000 г журавлини;
- 1000 г світлого меду;
- 60 г пресованих дріжджів.
Приготування медовухи:
- Ягоди журавлини розтовкти в кашку з допомогою картоплем’ялкою або перебити блендером. Потім отриману масу відфільтрувати через дрібнопористе сито або марлю.
- Журавлинний сік на час відставити в сторону, а макуха з’єднати з водою і прокип’ятити 5 – 7 хвилин. Потім дати настоятися отриманої рідини приблизно півгодини і відфільтрувати.
- У журавлинний відвар додати мед і варити все дві – три хвилини, обов’язково знімаючи піну, щоб напій був прозорим.
- Зняти медово-журавлинний відвар з вогню, охолодити до кімнатної температури, розчинити в ньому дріжджі і влити журавлинний сік, отриманий раніше.
- Дати напою постояти два дні в природних умовах, потім розлити по пляшках, заповнюючи їх на¾. Витримати питво в прохолодному місці 14 днів і журавлинна медовуха готова.