Мексиканська кухня: особливості і традиції, рецепти найпопулярніших страв

Мексиканська кухня характеризується оригінальністю, своєрідністю і унікальністю страв. Тут поєднують непоєднуване – солодке і гостре, і отримують вишукані страви, які вважаються вершиною кулінарного мистецтва.

Мексиканська кухня: особливості

Кухня Мексики має багату історію і полягає в адаптації кращих традицій африканських, карибських і південноамериканських кухонь під гарячий норов мексиканського народу.

Особливістю мексиканської кухні можна назвати темпераментність: страви відрізняються одночасно і гостротою, і пряністю.

Ще одна характерна риса – мексиканський столовий етикет. Він наказує брати страви національної кухні руками.

Історія і традиції кухні Мексики

Кухня з світовим ім’ям, визнана і шанована по всій Земній кулі, зароджувалася в прямому розумінні «підніжного» корми. Кактуси, змії, ящірки та комахи – ось, що стояло у витоків.

Особливості і традиції кочували по пустелі ацтеків лише злегка змінилися і доповнилися з початком осілого життя на березі озера Тескоко. Спорудивши місто Теночтітлан, ацтеки стали осягати землеробство: вирощували солодкий перець, амарант, кукурудзу, картоплю, гарбуз, бобові. М’ясний раціон, раніше складається з усього літаючого і плазуючі, став доповнюватися м’ясом вирощуваного худоби. Але варені і запечені повзучі тварини і зараз нерідко стають частиною меню корінних мексиканців.

Улюбленим методом приготування м’яса став гриль. Подавати таке ласощі прийнято з гарніром з квасолі, бобів з додаванням соусу сальса або гуакамоле.

«Варвари» дивували своїми вмілими кулінарними поєднаннями навіть найзавзятіших гурманів того часу – іспанців. Характерною особливістю кухні як тоді, так і зараз, є вміле поєднання традиційних національних продуктів: бобів, картоплі, кукурудзи, авокадо, гарбуза, квасолі – з прянощами.

Список національних продуктів

Страви мексиканської кухні немислимі без:

  • кукурудзяного коржа, яка може подаватися як окрему страву, так і у вигляді компонента закуски;
  • соусу «Табаско» – гострота є однією із самих головних «фішок» мексиканської кухні;
  • начос – кукурудзяних чіпсів, які їдять вприкуску з соусами.

Тепер варто більш детально поговорити про кукурудзі, яка в Мексиці вважається не тільки царицею полів, але і володаркою кулінарного світу. На її основі готуються тортильї, начос, буріто, анчилада, чимичанга і навіть десерти. Її прийнято додавати в якості інгредієнта в багато традиційні страви.

Ще один обов’язковий продукт: пекучий стручковий перець. Його не тільки використовують для соусів, але і додають в салати, подають до м’яса і риби.

Чи Знали ви? Мода на вживання текіли з сіллю і лаймом була придумана суто для туристів! Самі мексиканці відверто не розуміють, як можна псувати надзвичайний смак традиційної горілки з агави.

Ресторани і кафе мексиканської кухні

Практично в кожній точці земної кулі можна скуштувати страви, які готуються на основі особливостей мексиканської кухні. Звичайно, вони трохи адаптовані, але нотки пекучої мексиканської пристрасті у них все-таки є.

Якщо хочете скуштувати цілу смакову симфонію найпопулярніших страв Мексики, купуйте квиток в спекотну піщану країну і відразу прямуйте в ресторанчик «Дон Чон». Там можна скуштувати страви, приготовані за старовинними рецептами, збережених із давнини. Личинки мурах і гусениць, смажена ігуана, запечена ящірка броненосця та інші найпопулярніші страви корінних мексиканців – ось, що чекає на відвідувачів ресторану.

Рецепти найпопулярніших страв

Багато рецепти, які використовуються в наш час, дійшли до нас у первозданному вигляді. Що казати – навіть метод приготування залишається колишнім: наприклад, спеції раніше рекомендовано перетирати в ступці.

Буріто – традиційне блюдо мексиканської кухні

Якщо поїздка в Мексику відкладається, приготуйте страва, яка відповідає особливостям і традиціям цієї країни, самостійно.

На 5 порцій потрібно:

  • 5 тортилий (коржики з кукурудзяної муки);
  • 3 невеликі курячі грудки;
  • 2 томата;
  • свіжий огірок;
  • солодкий перець;
  • головка цибулі;
  • сир;
  • соус (можна майонез);
  • спеції і прянощі.

Приготування буріто полягає у виконанні послідовності елементарних кроків:

  • М’ясо кури відварюємо або готуємо на грилі, потім розбираємо на волокна. Допускається нарізування на невеликі шматочки і обсмажування. Спеції, в число яких може входити перець чилі, додаємо на етапі приготування м’яса.
  • Цибулю, перець, огірок нарізаємо невеликими шматочками. Аналогічні дії виконуємо і з томатами, але рекомендовано попередньо зняти шкірку.
  • Сир, бажано твердих сортів, подрібнюємо великою теркою.
  • Інгредієнти змішуємо, припорашивая при цьому спеціями і прянощами. За бажанням, можна доповнити склад гострим перцем.
  • Закладаємо начинку в тортильї, промазуючи зверху соусом. Сформувавши традиційний «кишеньку», відправляємо його в духовку на 10 хвилин.
Дивіться також:  Тріска під маринадом – класичний рецепт

Подаємо буріто теплим.

Як приготувати тако в домашніх умовах

Блюдо тако – різновид «хліба з начинкою». Являє собою корж, загорнуту в трубочку, з начинкою з м’яса, сиру, соусу, зелені і овочів.

На 8 порцій:

  • 8 кукурудзяних коржів;
  • 300 г м’яса;
  • перець солодкий;
  • цибулина;
  • томат;
  • пучок петрушки;
  • оливкова олія;
  • гострий соус «Табаско»;
  • оцет винний, мелений чилі, цукор, сіль і цукор.

Приступаємо:

  • Порубаний лук, маринуємо в оцті з зеленню, меленим перцем, цукром і сіллю.
  • З томатів і перцю знімаємо шкірку і нарізаємо плоди маленькими кубиками.
  • М’ясо, прокрутіть через м’ясорубку, обсмажуємо в оливковій олії.
  • Через 5 хвилин вмішуємо січені овочі (перець і томат), сіль, чилі і пару столових ложок води.
  • Тушкуємо до випарювання рідини.
  • Формуємо тако: на остиглий корж викладаємо фарш, цибулю і трохи соусу «Табаско».

Звертаємо коржик навпіл і подаємо.

Гострі овочі по-мексиканськи

Гарбуз, по популярності, звичайно, не зрівнятися з кукурудзою, проте, також є вельми шанованим у Мексиці інгредієнтом.

Для приготування гострого овочевого рагу по-мексиканськи будуть потрібні:

  • гарбуз – 500 г;
  • по 2 морквини, цибулини, солодких перцю, картоплини, зубчики часнику;
  • томати у власному соку – 400 г;
  • квасоля – банку в 400 м;
  • гострий перець;
  • вода – 400 мл;
  • рослинна олія – 30 мл;
  • петрушка пучок.

Приготування:

  • Всі овочі, крім часнику і гострого перцю, нарізаємо кубиками однакового розміру. А часник і перець шаткуємо так дрібно, так тільки зможемо.

Рада! Обробку гострого перцю проводите тільки в рукавичках. Їх легко зняти, а ось відмити руки від соку, перцю важко, що загрожує печіння на шкірі та слизових (при попаданні).

  • У сотейнику прогріваємо масло і один за іншим (у зазначеній послідовності) обсмажуємо в ньому інгредієнти: цибуля, морква, солодкий перець, гострий перець, картопля, гарбуз.
  • Обсмажуємо 10 хвилин додаємо томати у власному соку, часник.
  • Ще пара хвилин – і вливаємо воду. Кип’ятимо чверть години і додаємо сіль, спеції.
  • Варимо на повільному вогні 10 – 15 хвилин і за 5 хвилин до вимикання додаємо квасолю.

Гострі овочі по-мексиканськи готові.

Готуємо начос

Задумавши приготувати начос, майте на увазі, що вам обов’язково будуть потрібні масло для фритюру і кукурудзяна мука – без них чіпси зробити неможливо. Звичайно, доповнити кукурудзяне борошно можна і рисової і пшеничної, але замінювати її повністю не можна.

Підготуємо:

  • 2 склянки борошна кукурудзяного;
  • стакан води;
  • 400 мл олії;
  • по 5 г солі, кориці, чорного перцю і паприки.

Домашні начос готуються наступним чином:

  • Борошно, просіяне зі спеціями, заливаємо теплою водою і залишаємо на 20 хвилин.
  • Вимішуємо тісто руками, промазуючи їх рослинною олією – отримуємо еластичне тісто.
  • Формуємо багато кульок розміром з тенісний м’ячик. Розкачуємо і обсмажуємо 30 секунд на змащеній сковорідці невеликою кількістю масла.
  • Кожну корж ділимо на 8 частин – віддаючи перевагу формі трикутника.
  • Закладаємо їх у киплячий фритюр і готуємо приблизно при 180°С 45 секунд. Готові начос видають себе самі – починають плавати по поверхні.
  • Закуску перестилаем паперовими рушниками, щоб зайве масло пішло.

Готові начос подаємо з соусом.

Сальса

Сальса – один з традиційних соусів мексиканської кухні. Готується досить легко, тому обов’язково зробіть будинку.

Дивіться також:  Червона сочевиця – 8 смачних рецептів приготування

Візьмемо:

  • 500 г помідор;
  • 2 перцю чилі;
  • 5 зубків часнику;
  • 100 г цибулі;
  • 40 мл соку лимона;
  • 50 г кінзи;
  • спеції за смаком.

Приготування:

  • З томатів знімаємо шкірку і шаткуємо м’якоть до стану густого соусу. Якщо лінь шаткувати – пюрируем блендером. Томати беремо тільки стиглі, максимально м’ясисті.
  • Цибулю і часник дрібно шаткуємо і відправляємо до томатів.
  • Настав час лимонного соку – відправляємо його в чашу з томатами. Якщо є лайм, то краще взяти його – традиційний рецепт наказує додавання соку саме цього плоду.
  • Гострий перець очищаємо від насіння, нарізаємо і змішати з іншими інгредієнтами, додаючи спеції. Пюрируем.
  • Шаткуємо кінзу.

Витримуємо сальсу перед подачею в холодильнику приблизно годину. І пам’ятаємо, що сальса швидко окисливается, тому підлягає зберіганню в холоді протягом нетривалого часу.

Фахітос

Початківцям кулінарам традиційний мексиканський фахітос може здатися схожим на шаурму. Але це омана. А чому? Дізнаєтеся з наступного рецепта.

Спочатку дізнаємося, що потрібно:

  • яловичина – 300 г;
  • цибуля (червона) – головка;
  • сік від 1 лайма;
  • болгарський перець, томат – по 1 шт.;
  • кукурудзяні коржі;
  • рослинна олія, гірчиця і мелений перець за смаком.

А ось і сам рецепт:

  • Яловичину нарізаємо брусками. Цибулю – півкільцями.
  • Змішуємо м’ясо і цибулю і заливаємо сумішшю соку лайма, рослинного масла, гірчиці і меленого перцю. Залишаємо на дві години промаринуватися.
  • Томатів і перцю знімаємо шкірку і нарізаємо кубиками.
  • Промаринованное м’ясо з цибулею обсмажуємо на сковороді. По готовності додаємо до м’яса овочі.
  • Тушкуємо складу пару хвилин, щоб овочі досягли стану аль-денте.
  • Перед викладенням начинки в коржик, кожну окремо прогріваємо на сухій сковороді, промазуємо маслом і посипаємо зеленню.

Подаємо у вигляді рулону.

Кукурудза, запечена в духовці

Кукурудза по-мексиканськи відрізняється тонким симбіозом гостроти і прянощі, солодощі та солоності.

На 5 кукурудзяних качанів візьмемо:

  • 200 г сметани;
  • 2 ч. л. бальзамічного оцту;
  • за ст. л. порізаної петрушки і паприки;
  • ч. л. каєнського перцю;
  • 200 г твердого сиру;
  • зубок часнику;
  • сіль.

Починаємо з запікання качанів при 180°С духовці протягом 45 хвилин. Поки кукурудза остигає після запікання на решітці, приготуємо соус: змішуємо сметану, оцет, часник, сіль. Тепер зробимо паніровку з перетертого дрібної теркою сиру, а також петрушки, паприки, кайенского перцю і солі.

Остиглі качани пензликом промазуємо соусом, а потім обвалюємо в сухої суміші.

Кукурудза готова. Приготувавши качани за даним рецептом, отримуєте смачне і соковите блюдо.

Пісний томатний суп по-мексиканськи

Ще один шедевр мексиканської кухні – ароматний пісний суп з томатами.

Інгредієнти:

  • помідори (консервовані, кускові) – банку;
  • квасоля (консервована) – банку;
  • сік томатний – 400 мл;
  • овочевий бульйон – 500 мл;
  • кукурудза – 5 ст. л.;
  • часник – 2 зубчики;
  • масло – ст. л.;
  • перець чилі (гострий, мелений) – 12 ч. л.;
  • зелень, лимон, цукор, сіль – за смаком.

Покрокові інструкції:

  • Подрібнені часникові часточки припускаємо в рослинному маслі.
  • Слідом відправляємо томати – доводимо до кипіння. Пробуємо і при надмірній кислоті вмішуємо цукор.
  • Додаємо перець чилі, кукурудзу (свіжу або морожену), томатний сік і овочевий бульйон.
  • Доводимо складу до кипіння і проварюємо в сотейнику 10 хвилин.
  • Відправляємо в суп промиту від соку квасоля: знову кип’ятимо 15 хвилин і, знявши з вогню, даємо супу настоятися.

При подачі в кожну порцію можна додати трохи лимонного соку. Доречно подавати блюдо разом з хрусткою тортильєю.

Класичний соус Гуакамоле

Гуакамоле – традиційний мексиканський соус на основі авокадо, соку лайма і кінзи.

Візьмемо:

  • 2 авокадо;
  • 1 лайм;
  • 20 г кінзи;
  • сіль.

Приготування:

  • Відокремлюємо м’якоть авокадо від шкірки і кісточки. Для цього розрізаємо плід на дві частини, встромляємо в кістку ніж та, провернувши, вилучаємо. За допомогою чайної ложки акуратно виймаємо м’якоть.
  • Розминаємо м’якоть виделкою або пюрируем.
  • Кінзу рубаємо ножем.
  • Щоб витягти максимум соку лайма, перед видавлюванням розминаємо його руками або перекочуючи по поверхні столу. Можлива заміна лайма на лимон, але в цьому випадку буде потрібно менша кількість соку з-за більшої насиченості.
  • Додаємо сцеженный сік до м’якоті і зелені.
Дивіться також:  Куряче філе в мультиварці – 9 рецептів приготування

Після перемішування або, за бажанням, пюрирования блендером соус гуакамоле буде повністю готовий.

Кесаділья з куркою

Кесаділья – мексиканське блюдо, що складається з тортильї і м’ясної начинки з овочами.

Потрібно:

  • 600 г курячого м’яса;
  • 4 тортильї;
  • 2 болгарських перцю;
  • 2 томата;
  • 400 г сиру;
  • 2 зубчики часнику.

З спецій крім солі:

  • мелений коріандр;
  • перець;
  • чебрець.

Кесаділья з куркою готується так:

  • Цибульні і часникові часточки припускаємо в олії до прозорості цибулі.
  • М’ясо нарізаємо невеликими кубиками і відправляємо до коренеплодів. Смажимо 20 хвилин.
  • За цей час треба нарізати кубиками томати і перець, натерти сир.
  • Овочі відправляємо до курятині і смажимо не більше 5 хвилин: вони дадуть сік, і вся кесаділья вийде більш соковитою. Настав час додати спеції.
  • Формуємо блюдо: на сковороду з невеликою кількістю олії викладаємо кукурудзяну корж. Спочатку по ній розподіляємо сир, потім начинку і знову сир. Прикриваємо продукти другий, вільної стороною коржі, для цього всі інгредієнти розподіляємо по одній стороні тортилії.
  • Прогріваємо закуску спочатку з одного боку, потім з іншою.

Подаємо кесаділью в гарячому вигляді.

Енчілада

Енчілада – це коржі з начинкою з сиру, овочів і м’яса під екзотичним соусом. Обов’язкова умова – запікання.

Для энчилады візьмемо:

  • 5 тортилий;
  • сир «Чеддер»;
  • 12 ст. відвареного чорної квасолі;
  • 50 мл олії;
  • 400 мл кускових консервованих томатів;
  • 400 мл води;
  • 75 г борошна;
  • близько 300 г курячого м’яса;
  • цибулина;
  • 5 часточок часнику;
  • 50 г кукурудзи;
  • ч. л. орегано і меленого сухого часнику;
  • перець гострий.

Крім інгредієнтів, потрібно ще й близько години вільного часу.

Виконуємо наступні кроки:

  • Приготуємо соус енчілада. Прогріваємо 50 мл олії і обсмажуємо в ньому борошно. Вмішуємо томати, вливаємо воду, додаємо перець чилі, часник і орегано. Проварюємо 15 хвилин до густоти.
  • Приступимо до начинки. Припускаємо в олії цибулю. Додаємо до нього м’ясо і обсмажуємо до готовності. Додаємо кукурудзу і гострий перець. Ще 5 хвилин – і начинка готова.
  • Збираємо энчиладу воєдино. Тортилью промазуємо з двох сторін соусом. Викладаємо смужку квасолі і готової начинки, загортаємо корж в рулетик і кладемо у форму для запікання.
  • Виклавши всі рулетики, поливаємо їх залишками соусу, присипаємо тертим сиром і ставимо в духовку. Температура – 200°С. Через 30 хвилин можна насолоджуватися божественно смачним блюдом.

Десерти в мексиканській кухні

Десерти мексиканської кухні – особливий підрозділ, що заслуговує окремої уваги.

Враховуючи затяту любов мексиканців до гострих продуктів, навіть у приготуванні десертів без них не обійшлося. Поєднання солодкого і гострого робить солодощі, породжені мексиканськими традиціями, унікальні і незабутніми.

Ще однією характерною рисою, притаманною десертів Мексики, слід назвати орієнтованість на національні свята. Так, наприклад, цукерки Кахета Кемада робляться до «Дня мертвих» і являють собою «Цукрові черепа». Готуються вони на основі різноманітного набору солодощів, згущеного молока і – хто б міг подумати! – кукурудзи.

Ще одним доказом незвичайності мексиканських десертів служить «Калабаса». Ні! Не ковбаса, а саме «Калабаса» – десерт, приготований на основі консервованої гарбуза з імбиром.

Ось і ми закінчили короткий екскурс по особливостям і традиціям страв мексиканської кухні. Незважаючи на об’ємний матеріал, не все було нами охоплено і розібрано – настільки багатопланова і обширна мексиканська кухня.

Прокрутка до верху