Мексиканська кухня характеризується оригінальністю, своєрідністю і унікальністю страв. Тут поєднують непоєднуване – солодке і гостре, і отримують вишукані страви, які вважаються вершиною кулінарного мистецтва.
Мексиканська кухня: особливості
Кухня Мексики має багату історію і полягає в адаптації кращих традицій африканських, карибських і південноамериканських кухонь під гарячий норов мексиканського народу.
Особливістю мексиканської кухні можна назвати темпераментність: страви відрізняються одночасно і гостротою, і пряністю.
Ще одна характерна риса – мексиканський столовий етикет. Він наказує брати страви національної кухні руками.
Історія і традиції кухні Мексики
Кухня з світовим ім’ям, визнана і шанована по всій Земній кулі, зароджувалася в прямому розумінні «підніжного» корми. Кактуси, змії, ящірки та комахи – ось, що стояло у витоків.
Особливості і традиції кочували по пустелі ацтеків лише злегка змінилися і доповнилися з початком осілого життя на березі озера Тескоко. Спорудивши місто Теночтітлан, ацтеки стали осягати землеробство: вирощували солодкий перець, амарант, кукурудзу, картоплю, гарбуз, бобові. М’ясний раціон, раніше складається з усього літаючого і плазуючі, став доповнюватися м’ясом вирощуваного худоби. Але варені і запечені повзучі тварини і зараз нерідко стають частиною меню корінних мексиканців.
Улюбленим методом приготування м’яса став гриль. Подавати таке ласощі прийнято з гарніром з квасолі, бобів з додаванням соусу сальса або гуакамоле.
«Варвари» дивували своїми вмілими кулінарними поєднаннями навіть найзавзятіших гурманів того часу – іспанців. Характерною особливістю кухні як тоді, так і зараз, є вміле поєднання традиційних національних продуктів: бобів, картоплі, кукурудзи, авокадо, гарбуза, квасолі – з прянощами.
Список національних продуктів
Страви мексиканської кухні немислимі без:
- кукурудзяного коржа, яка може подаватися як окрему страву, так і у вигляді компонента закуски;
- соусу «Табаско» – гострота є однією із самих головних «фішок» мексиканської кухні;
- начос – кукурудзяних чіпсів, які їдять вприкуску з соусами.
Тепер варто більш детально поговорити про кукурудзі, яка в Мексиці вважається не тільки царицею полів, але і володаркою кулінарного світу. На її основі готуються тортильї, начос, буріто, анчилада, чимичанга і навіть десерти. Її прийнято додавати в якості інгредієнта в багато традиційні страви.
Ще один обов’язковий продукт: пекучий стручковий перець. Його не тільки використовують для соусів, але і додають в салати, подають до м’яса і риби.
Чи Знали ви? Мода на вживання текіли з сіллю і лаймом була придумана суто для туристів! Самі мексиканці відверто не розуміють, як можна псувати надзвичайний смак традиційної горілки з агави.
Ресторани і кафе мексиканської кухні
Практично в кожній точці земної кулі можна скуштувати страви, які готуються на основі особливостей мексиканської кухні. Звичайно, вони трохи адаптовані, але нотки пекучої мексиканської пристрасті у них все-таки є.
Якщо хочете скуштувати цілу смакову симфонію найпопулярніших страв Мексики, купуйте квиток в спекотну піщану країну і відразу прямуйте в ресторанчик «Дон Чон». Там можна скуштувати страви, приготовані за старовинними рецептами, збережених із давнини. Личинки мурах і гусениць, смажена ігуана, запечена ящірка броненосця та інші найпопулярніші страви корінних мексиканців – ось, що чекає на відвідувачів ресторану.
Рецепти найпопулярніших страв
Багато рецепти, які використовуються в наш час, дійшли до нас у первозданному вигляді. Що казати – навіть метод приготування залишається колишнім: наприклад, спеції раніше рекомендовано перетирати в ступці.
Буріто – традиційне блюдо мексиканської кухні
Якщо поїздка в Мексику відкладається, приготуйте страва, яка відповідає особливостям і традиціям цієї країни, самостійно.
На 5 порцій потрібно:
- 5 тортилий (коржики з кукурудзяної муки);
- 3 невеликі курячі грудки;
- 2 томата;
- свіжий огірок;
- солодкий перець;
- головка цибулі;
- сир;
- соус (можна майонез);
- спеції і прянощі.
Приготування буріто полягає у виконанні послідовності елементарних кроків:
- М’ясо кури відварюємо або готуємо на грилі, потім розбираємо на волокна. Допускається нарізування на невеликі шматочки і обсмажування. Спеції, в число яких може входити перець чилі, додаємо на етапі приготування м’яса.
- Цибулю, перець, огірок нарізаємо невеликими шматочками. Аналогічні дії виконуємо і з томатами, але рекомендовано попередньо зняти шкірку.
- Сир, бажано твердих сортів, подрібнюємо великою теркою.
- Інгредієнти змішуємо, припорашивая при цьому спеціями і прянощами. За бажанням, можна доповнити склад гострим перцем.
- Закладаємо начинку в тортильї, промазуючи зверху соусом. Сформувавши традиційний «кишеньку», відправляємо його в духовку на 10 хвилин.
Подаємо буріто теплим.
Як приготувати тако в домашніх умовах
Блюдо тако – різновид «хліба з начинкою». Являє собою корж, загорнуту в трубочку, з начинкою з м’яса, сиру, соусу, зелені і овочів.
На 8 порцій:
- 8 кукурудзяних коржів;
- 300 г м’яса;
- перець солодкий;
- цибулина;
- томат;
- пучок петрушки;
- оливкова олія;
- гострий соус «Табаско»;
- оцет винний, мелений чилі, цукор, сіль і цукор.
Приступаємо:
- Порубаний лук, маринуємо в оцті з зеленню, меленим перцем, цукром і сіллю.
- З томатів і перцю знімаємо шкірку і нарізаємо плоди маленькими кубиками.
- М’ясо, прокрутіть через м’ясорубку, обсмажуємо в оливковій олії.
- Через 5 хвилин вмішуємо січені овочі (перець і томат), сіль, чилі і пару столових ложок води.
- Тушкуємо до випарювання рідини.
- Формуємо тако: на остиглий корж викладаємо фарш, цибулю і трохи соусу «Табаско».
Звертаємо коржик навпіл і подаємо.
Гострі овочі по-мексиканськи
Гарбуз, по популярності, звичайно, не зрівнятися з кукурудзою, проте, також є вельми шанованим у Мексиці інгредієнтом.
Для приготування гострого овочевого рагу по-мексиканськи будуть потрібні:
- гарбуз – 500 г;
- по 2 морквини, цибулини, солодких перцю, картоплини, зубчики часнику;
- томати у власному соку – 400 г;
- квасоля – банку в 400 м;
- гострий перець;
- вода – 400 мл;
- рослинна олія – 30 мл;
- петрушка пучок.
Приготування:
- Всі овочі, крім часнику і гострого перцю, нарізаємо кубиками однакового розміру. А часник і перець шаткуємо так дрібно, так тільки зможемо.
Рада! Обробку гострого перцю проводите тільки в рукавичках. Їх легко зняти, а ось відмити руки від соку, перцю важко, що загрожує печіння на шкірі та слизових (при попаданні).
- У сотейнику прогріваємо масло і один за іншим (у зазначеній послідовності) обсмажуємо в ньому інгредієнти: цибуля, морква, солодкий перець, гострий перець, картопля, гарбуз.
- Обсмажуємо 10 хвилин додаємо томати у власному соку, часник.
- Ще пара хвилин – і вливаємо воду. Кип’ятимо чверть години і додаємо сіль, спеції.
- Варимо на повільному вогні 10 – 15 хвилин і за 5 хвилин до вимикання додаємо квасолю.
Гострі овочі по-мексиканськи готові.
Готуємо начос
Задумавши приготувати начос, майте на увазі, що вам обов’язково будуть потрібні масло для фритюру і кукурудзяна мука – без них чіпси зробити неможливо. Звичайно, доповнити кукурудзяне борошно можна і рисової і пшеничної, але замінювати її повністю не можна.
Підготуємо:
- 2 склянки борошна кукурудзяного;
- стакан води;
- 400 мл олії;
- по 5 г солі, кориці, чорного перцю і паприки.
Домашні начос готуються наступним чином:
- Борошно, просіяне зі спеціями, заливаємо теплою водою і залишаємо на 20 хвилин.
- Вимішуємо тісто руками, промазуючи їх рослинною олією – отримуємо еластичне тісто.
- Формуємо багато кульок розміром з тенісний м’ячик. Розкачуємо і обсмажуємо 30 секунд на змащеній сковорідці невеликою кількістю масла.
- Кожну корж ділимо на 8 частин – віддаючи перевагу формі трикутника.
- Закладаємо їх у киплячий фритюр і готуємо приблизно при 180°С 45 секунд. Готові начос видають себе самі – починають плавати по поверхні.
- Закуску перестилаем паперовими рушниками, щоб зайве масло пішло.
Готові начос подаємо з соусом.
Сальса
Сальса – один з традиційних соусів мексиканської кухні. Готується досить легко, тому обов’язково зробіть будинку.
Візьмемо:
- 500 г помідор;
- 2 перцю чилі;
- 5 зубків часнику;
- 100 г цибулі;
- 40 мл соку лимона;
- 50 г кінзи;
- спеції за смаком.
Приготування:
- З томатів знімаємо шкірку і шаткуємо м’якоть до стану густого соусу. Якщо лінь шаткувати – пюрируем блендером. Томати беремо тільки стиглі, максимально м’ясисті.
- Цибулю і часник дрібно шаткуємо і відправляємо до томатів.
- Настав час лимонного соку – відправляємо його в чашу з томатами. Якщо є лайм, то краще взяти його – традиційний рецепт наказує додавання соку саме цього плоду.
- Гострий перець очищаємо від насіння, нарізаємо і змішати з іншими інгредієнтами, додаючи спеції. Пюрируем.
- Шаткуємо кінзу.
Витримуємо сальсу перед подачею в холодильнику приблизно годину. І пам’ятаємо, що сальса швидко окисливается, тому підлягає зберіганню в холоді протягом нетривалого часу.
Фахітос
Початківцям кулінарам традиційний мексиканський фахітос може здатися схожим на шаурму. Але це омана. А чому? Дізнаєтеся з наступного рецепта.
Спочатку дізнаємося, що потрібно:
- яловичина – 300 г;
- цибуля (червона) – головка;
- сік від 1 лайма;
- болгарський перець, томат – по 1 шт.;
- кукурудзяні коржі;
- рослинна олія, гірчиця і мелений перець за смаком.
А ось і сам рецепт:
- Яловичину нарізаємо брусками. Цибулю – півкільцями.
- Змішуємо м’ясо і цибулю і заливаємо сумішшю соку лайма, рослинного масла, гірчиці і меленого перцю. Залишаємо на дві години промаринуватися.
- Томатів і перцю знімаємо шкірку і нарізаємо кубиками.
- Промаринованное м’ясо з цибулею обсмажуємо на сковороді. По готовності додаємо до м’яса овочі.
- Тушкуємо складу пару хвилин, щоб овочі досягли стану аль-денте.
- Перед викладенням начинки в коржик, кожну окремо прогріваємо на сухій сковороді, промазуємо маслом і посипаємо зеленню.
Подаємо у вигляді рулону.
Кукурудза, запечена в духовці
Кукурудза по-мексиканськи відрізняється тонким симбіозом гостроти і прянощі, солодощі та солоності.
На 5 кукурудзяних качанів візьмемо:
- 200 г сметани;
- 2 ч. л. бальзамічного оцту;
- за ст. л. порізаної петрушки і паприки;
- ч. л. каєнського перцю;
- 200 г твердого сиру;
- зубок часнику;
- сіль.
Починаємо з запікання качанів при 180°С духовці протягом 45 хвилин. Поки кукурудза остигає після запікання на решітці, приготуємо соус: змішуємо сметану, оцет, часник, сіль. Тепер зробимо паніровку з перетертого дрібної теркою сиру, а також петрушки, паприки, кайенского перцю і солі.
Остиглі качани пензликом промазуємо соусом, а потім обвалюємо в сухої суміші.
Кукурудза готова. Приготувавши качани за даним рецептом, отримуєте смачне і соковите блюдо.
Пісний томатний суп по-мексиканськи
Ще один шедевр мексиканської кухні – ароматний пісний суп з томатами.
Інгредієнти:
- помідори (консервовані, кускові) – банку;
- квасоля (консервована) – банку;
- сік томатний – 400 мл;
- овочевий бульйон – 500 мл;
- кукурудза – 5 ст. л.;
- часник – 2 зубчики;
- масло – ст. л.;
- перець чилі (гострий, мелений) – 12 ч. л.;
- зелень, лимон, цукор, сіль – за смаком.
Покрокові інструкції:
- Подрібнені часникові часточки припускаємо в рослинному маслі.
- Слідом відправляємо томати – доводимо до кипіння. Пробуємо і при надмірній кислоті вмішуємо цукор.
- Додаємо перець чилі, кукурудзу (свіжу або морожену), томатний сік і овочевий бульйон.
- Доводимо складу до кипіння і проварюємо в сотейнику 10 хвилин.
- Відправляємо в суп промиту від соку квасоля: знову кип’ятимо 15 хвилин і, знявши з вогню, даємо супу настоятися.
При подачі в кожну порцію можна додати трохи лимонного соку. Доречно подавати блюдо разом з хрусткою тортильєю.
Класичний соус Гуакамоле
Гуакамоле – традиційний мексиканський соус на основі авокадо, соку лайма і кінзи.
Візьмемо:
- 2 авокадо;
- 1 лайм;
- 20 г кінзи;
- сіль.
Приготування:
- Відокремлюємо м’якоть авокадо від шкірки і кісточки. Для цього розрізаємо плід на дві частини, встромляємо в кістку ніж та, провернувши, вилучаємо. За допомогою чайної ложки акуратно виймаємо м’якоть.
- Розминаємо м’якоть виделкою або пюрируем.
- Кінзу рубаємо ножем.
- Щоб витягти максимум соку лайма, перед видавлюванням розминаємо його руками або перекочуючи по поверхні столу. Можлива заміна лайма на лимон, але в цьому випадку буде потрібно менша кількість соку з-за більшої насиченості.
- Додаємо сцеженный сік до м’якоті і зелені.
Після перемішування або, за бажанням, пюрирования блендером соус гуакамоле буде повністю готовий.
Кесаділья з куркою
Кесаділья – мексиканське блюдо, що складається з тортильї і м’ясної начинки з овочами.
Потрібно:
- 600 г курячого м’яса;
- 4 тортильї;
- 2 болгарських перцю;
- 2 томата;
- 400 г сиру;
- 2 зубчики часнику.
З спецій крім солі:
- мелений коріандр;
- перець;
- чебрець.
Кесаділья з куркою готується так:
- Цибульні і часникові часточки припускаємо в олії до прозорості цибулі.
- М’ясо нарізаємо невеликими кубиками і відправляємо до коренеплодів. Смажимо 20 хвилин.
- За цей час треба нарізати кубиками томати і перець, натерти сир.
- Овочі відправляємо до курятині і смажимо не більше 5 хвилин: вони дадуть сік, і вся кесаділья вийде більш соковитою. Настав час додати спеції.
- Формуємо блюдо: на сковороду з невеликою кількістю олії викладаємо кукурудзяну корж. Спочатку по ній розподіляємо сир, потім начинку і знову сир. Прикриваємо продукти другий, вільної стороною коржі, для цього всі інгредієнти розподіляємо по одній стороні тортилії.
- Прогріваємо закуску спочатку з одного боку, потім з іншою.
Подаємо кесаділью в гарячому вигляді.
Енчілада
Енчілада – це коржі з начинкою з сиру, овочів і м’яса під екзотичним соусом. Обов’язкова умова – запікання.
Для энчилады візьмемо:
- 5 тортилий;
- сир «Чеддер»;
- 12 ст. відвареного чорної квасолі;
- 50 мл олії;
- 400 мл кускових консервованих томатів;
- 400 мл води;
- 75 г борошна;
- близько 300 г курячого м’яса;
- цибулина;
- 5 часточок часнику;
- 50 г кукурудзи;
- ч. л. орегано і меленого сухого часнику;
- перець гострий.
Крім інгредієнтів, потрібно ще й близько години вільного часу.
Виконуємо наступні кроки:
- Приготуємо соус енчілада. Прогріваємо 50 мл олії і обсмажуємо в ньому борошно. Вмішуємо томати, вливаємо воду, додаємо перець чилі, часник і орегано. Проварюємо 15 хвилин до густоти.
- Приступимо до начинки. Припускаємо в олії цибулю. Додаємо до нього м’ясо і обсмажуємо до готовності. Додаємо кукурудзу і гострий перець. Ще 5 хвилин – і начинка готова.
- Збираємо энчиладу воєдино. Тортилью промазуємо з двох сторін соусом. Викладаємо смужку квасолі і готової начинки, загортаємо корж в рулетик і кладемо у форму для запікання.
- Виклавши всі рулетики, поливаємо їх залишками соусу, присипаємо тертим сиром і ставимо в духовку. Температура – 200°С. Через 30 хвилин можна насолоджуватися божественно смачним блюдом.
Десерти в мексиканській кухні
Десерти мексиканської кухні – особливий підрозділ, що заслуговує окремої уваги.
Враховуючи затяту любов мексиканців до гострих продуктів, навіть у приготуванні десертів без них не обійшлося. Поєднання солодкого і гострого робить солодощі, породжені мексиканськими традиціями, унікальні і незабутніми.
Ще однією характерною рисою, притаманною десертів Мексики, слід назвати орієнтованість на національні свята. Так, наприклад, цукерки Кахета Кемада робляться до «Дня мертвих» і являють собою «Цукрові черепа». Готуються вони на основі різноманітного набору солодощів, згущеного молока і – хто б міг подумати! – кукурудзи.
Ще одним доказом незвичайності мексиканських десертів служить «Калабаса». Ні! Не ковбаса, а саме «Калабаса» – десерт, приготований на основі консервованої гарбуза з імбиром.
Ось і ми закінчили короткий екскурс по особливостям і традиціям страв мексиканської кухні. Незважаючи на об’ємний матеріал, не все було нами охоплено і розібрано – настільки багатопланова і обширна мексиканська кухня.