Не кожна господиня вміє правильно готувати тонкі мереживні млинці. Тут потрібна певна вправність і точне знання рецептури. Варіантів може бути багато. В якості рідкої основи підійдуть будь-які молочні продукти, а також проста вода і навіть пиво.
Класичні мереживні млинці на молоці
Традиційно тонкі і ніжні мереживні млинці роблять на молоці. Цей варіант використовували ще наші бабусі для прикраси святкового столу на Масницю. Для приготування млинців необхідно взяти:
- пів-літра незбираного молока;
- 240-400 грам борошна;
- 2 сирих курячих яйця;
- щіпку дрібної кухонної солі;
- 25 грам цукру;
- 6 г питної соди;
- 17 грам рослинного масла.
Як правильно потрібно робити мереживні млинці на молоці:
- Вилити молоко в каструлю. Додати дрібну сіль і перемішати.
- Яйця розбити в тарілку і розтерти з цукром.
- З’єднати обидві маси і ретельно збити все міксером.
- Продовжуючи перемішування, засипати борошно. Вводити її треба поступово, невеликими порціями, щоб не було жодної грудочки. Повинно вийти трохи густувате тісто.
- На закінчення додати харчову соду і масло. Перемішати.
- На сковороду додати трішки олії і гарненько його прогріти. Краще, якщо вона буде з товстим дном.
- Налити тісто і акуратно розподілити по дну сковороди.
- Смажити по черзі з обох сторін при максимальному рівні нагріву.
Тонкі рум’яні млинці складати стопкою і подавати гарячими.
На кефірі з окропом
Є ще один цікавий варіант. Можна зробити, наприклад, млинці на кефірі з окропом. Рецепт дуже простий, і повторити його буде зовсім не складно. Головне, суворо дотримуватися пропорції вихідних компонентів. Для роботи знадобиться:
- 2 яйця;
- по одній склянці кефіру, пшеничного борошна і крутого окропу;
- 50 грам цукрового піску;
- 35 грам соняшникової олії;
- 5 грамів кухонної солі;
- 6 грам харчової соди.
Готувати покроково:
- Спочатку в мисочці треба змішати просіяне борошно з харчовою содою і цукровим піском.
- Окремо яйця гарненько збити з сіллю міксером.
- Додати окріп, а потім кефір. Заливати продукти потрібно тонкою цівкою, не припиняючи перемішування.
- Далі потрібно порційно ввести муку. Приготоване тісто не повинно містити в собі грудок.
- Дати суміші чверть години настоятися.
- Додати в тісто олію і знову гарненько перемішати.
- Випікати вироби на розпеченій сухій сковороді, добре прожаривая їх з двох сторін.
Їсти такі млинці можна, наприклад, зі сметаною або варенням. Цікаво, що навіть на наступний день вони залишаються такими ж м’якими і ніжними.
Як спекти на дріжджах
Самі красиві мереживні млинці виходять, якщо замішувати тісто на дріжджах. Правда, часу для цього потрібно набагато більше. Але результат того вартий. З продуктів необхідно брати:
- пів кілограма пшеничного борошна;
- 2 курячі яйця;
- 1,2 літра молока (жирність 2,5%);
- 40 грам цукрового піску;
- 12 грам сухих дріжджів;
- 5 грамів кухонної солі;
- 45-50 грамів соняшникової олії.
Щоб зробити такі гарні млинці, треба:
- Дріжджі в глибокій посуді з’єднати з цукром (25 грамів) і сіллю. Залити продукти молоком (50 грам) і залишити їх на чверть години в теплому місці.
- Молоко, що залишилося, злегка підігріти. Збити його з яйцями. Одночасно додати залишки цукру і солі. Потім ввести забродившую дріжджову масу.
- Борошно пересипати в широку миску.
- В середині акуратно зробити поглиблення, потім вилити туди молочно-дріжджову суміш і перемішати.
- Додати масло.
- Готове тісто прикрити серветкою і залишити в теплому місці. Через 40 хвилин, як тільки маса почне підніматися, провести додаткове перемішування. Цю операцію повторити тричі.
- Смажити млинці на гарячій сковорідці без масла. Краще, якщо вона буде з антипригарним покриттям.
Ніжні тоненькі млинці, суцільно покриті дірочками, виглядають дуже святково.
Тонкі мереживні млинці
Використовуючи холодну воду і звичайні продукти, можна приготувати супер тонкі мереживні млинці. У тому випадку знадобиться:
- 1 літр холодної води;
- 5 грам дрібної солі;
- 4 яйця;
- 8 грам цукрового піску;
- 60 грамів картопляного крохмалю;
- 420 грам борошна;
- 70 грам рослинного масла.
Коли все буде на місці, можна приступати до роботи:
- У чистий посуд налити воду.
- Засипати в неї сіль разом з цукром.
- Вбити яйця. Перемішати продукти віночком.
- Ввести крохмаль і борошно. Перемішати продукти, і залишити тісто на пару годин.
- Масло додається перед смаженням. Тісто повинне вийти рідким.
- Пекти млинці потрібно на сухій гарячій сковороді.
Завдяки рідкої консистенції тісто добре розтікається по поверхні й швидко пропікається. Млинці виходять схожими на повітряне тонке мереживо, але при цьому залишаються м’якими і не рвуться.
Ажурне ласощі на кефірі і молоці
Можна також зробити шикарні мереживні млинці на молоці з додаванням кефіру. Для роботи необхідний той же склад продуктів:
- 2 яйця;
- 250 мл молока;
- 25 грам цукру;
- пів-літри кефіру;
- 400 грам борошна;
- 5 грамів кухонної солі;
- 12 грам харчової соди;
- 35 грам рослинного масла.
Покрокова інструкція приготування оригінальних млинців:
- Кефір вилити в сотейник і трішки його підігріти.
- Розбити в нього яйця, потім додати цукор, харчову соду і дрібну сіль. Все це перемішати.
- Поступово додавати борошно. Стежити за тим, щоб не утворилися грудочки.
- Молоко окремо повільно довести до кипіння. А потім, не поспішаючи, вилити його в тісто.
- На закінчення додати масло.
Під час смаження на поверхні млинчиків відразу з’являється багато дірочок.
На ряжанці
Любителі експериментів можуть спробувати спекти млинці, використовуючи в якості основи ряжанку. Вони просто тануть у роті. Для такого варіанту потрібно:
- 3 яйця;
- щіпка дрібної солі;
- 500 мл ряжанки;
- 12 грам харчової соди;
- трохи цукру;
- 270 грам пшеничного борошна;
- соняшникова олія.
Щоб вироби вийшли ажурними і тоненькими, потрібно:
- Яйця розбити в миску, потім збити їх виделкою з сіллю і цукром.
- У цю масу залити ряжанку.
- Ввести соду і поступово засипати борошно. Перемішати.
- Смажити млинці на сковороді, періодично змащуючи її олією.
На приготування йде не більш півгодини. Вони будуть хорошим доповненням до сніданку.
Заварні млинці в дірочку
Смачні млинці з дірочками можна зробити також і на сироватці з окропом. Взяти:
- 4 яйця;
- 700 грам пшеничного борошна;
- 20 грамів кухонної солі;
- по 1 літру сироватки і окропу;
- 150 грам цукрового піску;
- 120 грам будь-якого рослинного масла.
Методика приготування заварних млинців:
- Воду підігріти, не доводячи до кипіння (80 градусів) змішати з сироваткою.
- Порційно вводячи борошно, ретельно все перемішати міксером.
- Додати інші інгредієнти. Добре все збити.
- Дати тісту приблизно чверть години відпочити.
- Смажити на сухій сковороді на середньому вогні.
Млинці виходять не тільки смачні, але ще й ситні.
Готуємо з пляшки
Дуже ефектні мереживні млинці можна зробити, використовуючи просту пластикову пляшку. Горезвісні дірочки зазвичай з’являються в готових виробах, завдяки бульбашок, що утворюються в процесі замісу тіста. Якщо ж взяти в якості рідкої основи газовану воду, то таких бульбашок буде набагато більше. Відповідно збільшиться і газообразующая здатність тіста. Для приготування можна використовувати наступний набір продуктів:
- 0,5 літра сильногазованою води;
- 3 яйця;
- 5 грам дрібної солі;
- 25 грам цукру;
- 250 грам борошна;
- 50 грам рослинної олії.
Тепер можна приступати до роботи:
- Яйця гарненько збити міксером, потім додати до них борошно і олію.
- В газованій воді розчинити сіль з цукром.
- Ввести її в яєчну масу і ретельно збити до однорідності.
- Тісто залити в пластикову пляшку. Попередньо в пробці потрібно зробити невеликий отвір.
- Добре розігріти посуд.
- Малювати на гарячій поверхні візерунки, видавлюючи тісто через отвір в пробці.
Далі залишиться акуратно лопаткою перевернути заготівлю і почекати, поки вона зарум’яниться з іншого боку.
Рецепт на молоці без яєць
Практика показує, що мереживні млинці на молоці можна робити навіть без яєць. Беремо:
- 1 літр молока;
- 75 грам цукру;
- 400 грам борошна пшеничного;
- 5 грам дрібної солі;
- 65 грам масла вершкового;
- 6 грам соди;
- 35 грам рослинного масла.
З приготуванням таких млинців впорається навіть недосвідчений кулінар:
- Спочатку у мисці з’єднати всі сухі інгредієнти.
- Додати половину молока, рослинне масло і перемішати.
- Інше молоко закип’ятити, потім повільно влити в тісто при постійному помішуванні.
- Розтопити вершкове масло.
- Ввести його в тісто і ще раз перемішати.
- Смажити млинці на гарячій сковороді по 2 хвилини з кожного боку.
Щоб не побоюватися пригорання виробів, для роботи краще використовувати посуд з тефлоновим або іншим антипригарним покриттям.
Мереживні млинці на пиві
Чудові мереживні млинці можна зробити навіть на пиві. Практика показує, що млинці дійсно виходять тоненькі, ніжні і все посипані дрібними дірочками. Для рецепту вам знадобиться:
- 2 яйця;
- 25 грам цукру;
- 6 грам соди;
- трішки солі;
- 150-160 грамів борошна;
- по 1 склянці цільного молока та пива;
- 65-70 грамів соняшникової олії.
Кроки приготування:
- Яйця міксером збити в мисці з сіллю і пивом.
- Туди влити молоко.
- Акуратно ввести муку.
- Продовжуючи перемішування, додати соду і цукор.
- Тепер тісто має постояти 25-30 хвилин.
- Залити в нього масло і перемішати.
- Тісто порційно заливати на гарячу сковороду. Як тільки на поверхні з’явиться багато бульбашок, заготівлю перевернути. З другої сторони млинець буде смажитися вже швидше.
Готові вироби можна вживати зі сметаною, солодкими соусами або навіть з солоними начинками. У кожному випадку ефект буде однаково чудовий.