Мереживні млинці – 10 рецептів, як зробити смачні, тонкі млинці з дірочками

Не кожна господиня вміє правильно готувати тонкі мереживні млинці. Тут потрібна певна вправність і точне знання рецептури. Варіантів може бути багато. В якості рідкої основи підійдуть будь-які молочні продукти, а також проста вода і навіть пиво.

Класичні мереживні млинці на молоці

Традиційно тонкі і ніжні мереживні млинці роблять на молоці. Цей варіант використовували ще наші бабусі для прикраси святкового столу на Масницю. Для приготування млинців необхідно взяти:

  • пів-літра незбираного молока;
  • 240-400 грам борошна;
  • 2 сирих курячих яйця;
  • щіпку дрібної кухонної солі;
  • 25 грам цукру;
  • 6 г питної соди;
  • 17 грам рослинного масла.

Як правильно потрібно робити мереживні млинці на молоці:

  • Вилити молоко в каструлю. Додати дрібну сіль і перемішати.
  • Яйця розбити в тарілку і розтерти з цукром.
  • З’єднати обидві маси і ретельно збити все міксером.
  • Продовжуючи перемішування, засипати борошно. Вводити її треба поступово, невеликими порціями, щоб не було жодної грудочки. Повинно вийти трохи густувате тісто.
  • На закінчення додати харчову соду і масло. Перемішати.
  • На сковороду додати трішки олії і гарненько його прогріти. Краще, якщо вона буде з товстим дном.
  • Налити тісто і акуратно розподілити по дну сковороди.
  • Смажити по черзі з обох сторін при максимальному рівні нагріву.

Тонкі рум’яні млинці складати стопкою і подавати гарячими.

На кефірі з окропом

Є ще один цікавий варіант. Можна зробити, наприклад, млинці на кефірі з окропом. Рецепт дуже простий, і повторити його буде зовсім не складно. Головне, суворо дотримуватися пропорції вихідних компонентів. Для роботи знадобиться:

  • 2 яйця;
  • по одній склянці кефіру, пшеничного борошна і крутого окропу;
  • 50 грам цукрового піску;
  • 35 грам соняшникової олії;
  • 5 грамів кухонної солі;
  • 6 грам харчової соди.

Готувати покроково:

  • Спочатку в мисочці треба змішати просіяне борошно з харчовою содою і цукровим піском.
  • Окремо яйця гарненько збити з сіллю міксером.
  • Додати окріп, а потім кефір. Заливати продукти потрібно тонкою цівкою, не припиняючи перемішування.
  • Далі потрібно порційно ввести муку. Приготоване тісто не повинно містити в собі грудок.
  • Дати суміші чверть години настоятися.
  • Додати в тісто олію і знову гарненько перемішати.
  • Випікати вироби на розпеченій сухій сковороді, добре прожаривая їх з двох сторін.

Їсти такі млинці можна, наприклад, зі сметаною або варенням. Цікаво, що навіть на наступний день вони залишаються такими ж м’якими і ніжними.

Дивіться також:  Рецепт млинців на сироватці з фото

Як спекти на дріжджах

Самі красиві мереживні млинці виходять, якщо замішувати тісто на дріжджах. Правда, часу для цього потрібно набагато більше. Але результат того вартий. З продуктів необхідно брати:

  • пів кілограма пшеничного борошна;
  • 2 курячі яйця;
  • 1,2 літра молока (жирність 2,5%);
  • 40 грам цукрового піску;
  • 12 грам сухих дріжджів;
  • 5 грамів кухонної солі;
  • 45-50 грамів соняшникової олії.

Щоб зробити такі гарні млинці, треба:

  • Дріжджі в глибокій посуді з’єднати з цукром (25 грамів) і сіллю. Залити продукти молоком (50 грам) і залишити їх на чверть години в теплому місці.
  • Молоко, що залишилося, злегка підігріти. Збити його з яйцями. Одночасно додати залишки цукру і солі. Потім ввести забродившую дріжджову масу.
  • Борошно пересипати в широку миску.
  • В середині акуратно зробити поглиблення, потім вилити туди молочно-дріжджову суміш і перемішати.
  • Додати масло.
  • Готове тісто прикрити серветкою і залишити в теплому місці. Через 40 хвилин, як тільки маса почне підніматися, провести додаткове перемішування. Цю операцію повторити тричі.
  • Смажити млинці на гарячій сковорідці без масла. Краще, якщо вона буде з антипригарним покриттям.

Ніжні тоненькі млинці, суцільно покриті дірочками, виглядають дуже святково.

Тонкі мереживні млинці

Використовуючи холодну воду і звичайні продукти, можна приготувати супер тонкі мереживні млинці. У тому випадку знадобиться:

  • 1 літр холодної води;
  • 5 грам дрібної солі;
  • 4 яйця;
  • 8 грам цукрового піску;
  • 60 грамів картопляного крохмалю;
  • 420 грам борошна;
  • 70 грам рослинного масла.

Коли все буде на місці, можна приступати до роботи:

  • У чистий посуд налити воду.
  • Засипати в неї сіль разом з цукром.
  • Вбити яйця. Перемішати продукти віночком.
  • Ввести крохмаль і борошно. Перемішати продукти, і залишити тісто на пару годин.
  • Масло додається перед смаженням. Тісто повинне вийти рідким.
  • Пекти млинці потрібно на сухій гарячій сковороді.

Завдяки рідкої консистенції тісто добре розтікається по поверхні й швидко пропікається. Млинці виходять схожими на повітряне тонке мереживо, але при цьому залишаються м’якими і не рвуться.

Ажурне ласощі на кефірі і молоці

Можна також зробити шикарні мереживні млинці на молоці з додаванням кефіру. Для роботи необхідний той же склад продуктів:

  • 2 яйця;
  • 250 мл молока;
  • 25 грам цукру;
  • пів-літри кефіру;
  • 400 грам борошна;
  • 5 грамів кухонної солі;
  • 12 грам харчової соди;
  • 35 грам рослинного масла.
Дивіться також:  Млинці на кефірі – 10 рецептів тонких млинчиків з дірочками

Покрокова інструкція приготування оригінальних млинців:

  • Кефір вилити в сотейник і трішки його підігріти.
  • Розбити в нього яйця, потім додати цукор, харчову соду і дрібну сіль. Все це перемішати.
  • Поступово додавати борошно. Стежити за тим, щоб не утворилися грудочки.
  • Молоко окремо повільно довести до кипіння. А потім, не поспішаючи, вилити його в тісто.
  • На закінчення додати масло.

Під час смаження на поверхні млинчиків відразу з’являється багато дірочок.

На ряжанці

Любителі експериментів можуть спробувати спекти млинці, використовуючи в якості основи ряжанку. Вони просто тануть у роті. Для такого варіанту потрібно:

  • 3 яйця;
  • щіпка дрібної солі;
  • 500 мл ряжанки;
  • 12 грам харчової соди;
  • трохи цукру;
  • 270 грам пшеничного борошна;
  • соняшникова олія.

Щоб вироби вийшли ажурними і тоненькими, потрібно:

  • Яйця розбити в миску, потім збити їх виделкою з сіллю і цукром.
  • У цю масу залити ряжанку.
  • Ввести соду і поступово засипати борошно. Перемішати.
  • Смажити млинці на сковороді, періодично змащуючи її олією.

На приготування йде не більш півгодини. Вони будуть хорошим доповненням до сніданку.

Заварні млинці в дірочку

Смачні млинці з дірочками можна зробити також і на сироватці з окропом. Взяти:

  • 4 яйця;
  • 700 грам пшеничного борошна;
  • 20 грамів кухонної солі;
  • по 1 літру сироватки і окропу;
  • 150 грам цукрового піску;
  • 120 грам будь-якого рослинного масла.

Методика приготування заварних млинців:

  • Воду підігріти, не доводячи до кипіння (80 градусів) змішати з сироваткою.
  • Порційно вводячи борошно, ретельно все перемішати міксером.
  • Додати інші інгредієнти. Добре все збити.
  • Дати тісту приблизно чверть години відпочити.
  • Смажити на сухій сковороді на середньому вогні.

Млинці виходять не тільки смачні, але ще й ситні.

Готуємо з пляшки

Дуже ефектні мереживні млинці можна зробити, використовуючи просту пластикову пляшку. Горезвісні дірочки зазвичай з’являються в готових виробах, завдяки бульбашок, що утворюються в процесі замісу тіста. Якщо ж взяти в якості рідкої основи газовану воду, то таких бульбашок буде набагато більше. Відповідно збільшиться і газообразующая здатність тіста. Для приготування можна використовувати наступний набір продуктів:

  • 0,5 літра сильногазованою води;
  • 3 яйця;
  • 5 грам дрібної солі;
  • 25 грам цукру;
  • 250 грам борошна;
  • 50 грам рослинної олії.
Дивіться також:  Як приготувати млинці? 15 способів

Тепер можна приступати до роботи:

  • Яйця гарненько збити міксером, потім додати до них борошно і олію.
  • В газованій воді розчинити сіль з цукром.
  • Ввести її в яєчну масу і ретельно збити до однорідності.
  • Тісто залити в пластикову пляшку. Попередньо в пробці потрібно зробити невеликий отвір.
  • Добре розігріти посуд.
  • Малювати на гарячій поверхні візерунки, видавлюючи тісто через отвір в пробці.

Далі залишиться акуратно лопаткою перевернути заготівлю і почекати, поки вона зарум’яниться з іншого боку.

Рецепт на молоці без яєць

Практика показує, що мереживні млинці на молоці можна робити навіть без яєць. Беремо:

  • 1 літр молока;
  • 75 грам цукру;
  • 400 грам борошна пшеничного;
  • 5 грам дрібної солі;
  • 65 грам масла вершкового;
  • 6 грам соди;
  • 35 грам рослинного масла.

З приготуванням таких млинців впорається навіть недосвідчений кулінар:

  • Спочатку у мисці з’єднати всі сухі інгредієнти.
  • Додати половину молока, рослинне масло і перемішати.
  • Інше молоко закип’ятити, потім повільно влити в тісто при постійному помішуванні.
  • Розтопити вершкове масло.
  • Ввести його в тісто і ще раз перемішати.
  • Смажити млинці на гарячій сковороді по 2 хвилини з кожного боку.

Щоб не побоюватися пригорання виробів, для роботи краще використовувати посуд з тефлоновим або іншим антипригарним покриттям.

Мереживні млинці на пиві

Чудові мереживні млинці можна зробити навіть на пиві. Практика показує, що млинці дійсно виходять тоненькі, ніжні і все посипані дрібними дірочками. Для рецепту вам знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 25 грам цукру;
  • 6 грам соди;
  • трішки солі;
  • 150-160 грамів борошна;
  • по 1 склянці цільного молока та пива;
  • 65-70 грамів соняшникової олії.

Кроки приготування:

  • Яйця міксером збити в мисці з сіллю і пивом.
  • Туди влити молоко.
  • Акуратно ввести муку.
  • Продовжуючи перемішування, додати соду і цукор.
  • Тепер тісто має постояти 25-30 хвилин.
  • Залити в нього масло і перемішати.
  • Тісто порційно заливати на гарячу сковороду. Як тільки на поверхні з’явиться багато бульбашок, заготівлю перевернути. З другої сторони млинець буде смажитися вже швидше.

Готові вироби можна вживати зі сметаною, солодкими соусами або навіть з солоними начинками. У кожному випадку ефект буде однаково чудовий.

Прокрутка до верху