Мідії у вершковому соусі – 6 рецептів приготування

Той, хто скаже, що без мідій цілком можна прожити – не готував їх правильно. У невеликих морських молюсків не тільки приголомшливий смак, а ще й маса корисних властивостей. А якщо приготувати мідії у вершковому соусі, який підкреслить їх пікантність, то ці раковини стануть постійними гостями на вашій кухні.

Мідії ідеально поєднуються з білим вином (краще сухим), світлим пивом і виноградним соком.

Класичний рецепт мідій у вершковому соусі

Для приготування молюсків в ніжному вершковому соусі потрібно зовсім небагато часу. Цей рецепт, незважаючи на свою простоту, порадує відмінним смаком страви.

Вам знадобиться:

  • 300 г розморожених молюсків;
  • 1 середня головка ріпчастої цибулі (можна взяти шалот);
  • 200 г вершків;
  • зелень будь-яка (кріп, базилік, петрушка);
  • 50 г вершкового масла для обсмажування;
  • сіль, перець (червоний, чорний) за смаком.

Для рецепту підійдуть як очищені мідії, так і молюски в раковинах.

Покрокова інструкція:

  • Промити розморожені мідії необхідно під сильним струменем проточної води для виключення попадання піску в готову страву.
  • Цибулю покришити кубиками або нарізати півкільцями.
  • На розігріту сковороду висипати цибулю і пасерувати його до того, як він стане прозорим і придбає золотавий відтінок.
  • Покласти в сковороду мідії. Обсмажувати не більше 1-ї хвилини.
  • Вилити на сковороду вершки. Посолити, посипати перцем. Тушкувати до того моменту, коли рідина витопиться і злегка загусне.
  • У кипляче блюдо додати зелень і вимкнути плиту.

Мідії у вершковому соусі на тарілках подавати до обіднього столу.

Готуємо з сиром

Один з найбільш пікантних способів приготування молюсків – мідій з сиром.

Вам знадобиться:

  • розморожені мідії – 300 г;
  • цибуля головка велика – 1 шт.;
  • вершки жирністю 10-20% — 250 г;
  • часник – 3 зубчики;
  • сир – 100 г;
  • зелень (базилік, петрушка, кріп);
  • масло сл. – 100 г;
  • борошно – 50 р;
  • сіль, перець.
Дивіться також:  Що приготувати з свинини? 40 рецептів в домашніх умовах

Покрокова інструкція:

  • Молюсків промити в проточній воді. Цибулю, часник і зелень подрібнити. Сир натерти.
  • На розігріту з 50 г масла сковороду викласти цибулю, обсмажити до золотистого приємного кольору. В цю ж ємність помістити мідії і часник. Підсолити, поперчити. Обсмажувати не більше 1 хвилини.
  • У сотейнику розігріти решту 50 г масла. Висипати туди борошно і злегка обсмажити. Влити в сотейник вершки, висипати зелень і сир. Розігріти до кипіння, щоб сир розплавився. Зняти сотейник з вогню.
  • Влити приготований соус в сковороду з мідіями. Загасити приблизно 1-2 хвилини.

Блюдо розкласти в порційні тарілки і подавати.

Технологія приготування з пастою

Паста з мідіями – блюдо, яке прийшло до нас із середземномор’я. Це повноцінне друге блюдо добре поєднується з білим вином.

Вам знадобиться:

  • 500 г неочищених мідій;
  • 400 г спагеті;
  • 200 г твердого сиру;
  • 4 зубчики часнику;
  • 200 мл вершків;
  • 50 г вершкового масла;
  • за смаком перець і сіль.

Покрокова інструкція:

  • Розморожені мідії покласти в невелику каструлю. Накрити ємність кришкою. Поставити на сильний вогонь. Почекати поки розкриються раковини.
  • Сік, який дали мідії, злити в окремий посуд. Звільнити від раковин молюсків.
  • Зварити спагетті до стану alldente (варити на одну хвилину менше, ніж зазначено на упаковці, щоб вони всередині були злегка твердими). Відкинути на друшляк, додати трохи вершкового масла, щоб не злиплися.
  • На розігріту сковороду покласти масло. Коли воно розтопиться, додати злегка роздавлений ножем часник. Коли головки стануть коричневого кольору – прибрати з посуду.
  • А туди покласти очищені мідії. Коли вони злегка розігріються, вилити в них залишився після очищення сік. Варити, поки рідина не вивариться наполовину.
  • Влити в сковороду вершки, посолити, поперчити. Довести до кипіння, варити 2-3 хвилини.
  • Не знімаючи з вогню, викласти до мідій спагетті. Додати потертий на крупній тертці сир. Перемішати, накрити і потримати на невеликому вогні ще 2-3 хвилини.
Дивіться також:  Як приготувати домашню локшину правильно – 8 смачних рецептів

Блюдо готове до подачі на стіл.

Мідії в вершково-часниковому соусі

Це ніжне блюдо з гострими часниковими нотками можна подати до столу в глибокій чашці, як основне.

Вам знадобиться:

  • мідії в раковинах – 1 кг;
  • великі головки часнику – 4-5 шт.;
  • олія слив. – 60 м;
  • вершки – 200 мл;
  • трохи солі і перцю – за смаком;
  • свіжа зелень (петрушка, кріп, базилік) будь-яка.

Покрокова інструкція:

  • Заморожені раковини піддати повільної розморожування в холодильній камері, потім ретельно промити проточною водою і додатково протерти жорсткою губкою, щоб виключити наявність піску у страві. Ще раз сполоснути водою.
  • Часник дрібно покришити або видавити часникодушилкою.
  • У сотейнику розігріти вершкове масло, після чого злегка обсмажити в ньому часник.
  • Додати в цю ж ємність мідії. Смажити недовго, 4-5 хвилин, щоб розкрилися черепашок.
  • Залити мідії вершками, посолити, додати перець і зелень. Накрити сотейник кришкою. Тушкувати близько 10 хвилин, поки вершки не загустеют.

В якості гарніру до молюскам можна подати рис, або тушковані овочі. Мідії в вершково-часниковому соусі однаково хороші, як гарячими, так і холодними.

З додаванням томатів

Для цієї страви підійдуть великі помідори. Їх необхідно очистити, попередньо потримавши 1-2 хвилини в окропі.

Вам знадобиться:

  • мідії очищені – 200-250 м;
  • цибуля – 1 головка середнього розміру;
  • часник – 3 зубчики;
  • помідори – 2 шт. великі, або 8-10 шт. черрі;
  • вершки 10% жирності – 200 мл;
  • зелень будь-яка (петрушка, кріп);
  • масло – 100 г;
  • за смаком сіль і перець.

Покрокова інструкція:

  • Цибулю подрібнити, часник дрібно натерти. Томати порізати кубиками. Зелень дрібно покришити.
  • На розігрітій з маслом сковороді обсмажити часник і цибулю до приємного золотистого кольору. Додати в сковороду мідії. Обсмажувати 1 хвилину.
  • Покласти помідори до мідій. Гасити приблизно 8-10 хвилин. Посолити, поперчити.
  • Залити вершки, тушкувати до того, як вершки злегка загуснуть.
  • Додати зелень. Зняти страву з вогню.
Дивіться також:  Брюссельська капуста — 10 рецептів швидкого приготування

Мідії з томатами поєднуються з рисом.

Ніжні мідії в раковинах, запечені в духовці

Запечені страви чудово виглядають на святковому столі. Про те, як приготувати мідії в духовці, ви дізнаєтеся в цьому рецепті.

Вам знадобиться:

  • мідії неочищені – 300 г;
  • ріпчаста цибуля – 1 середня головка;
  • великий часник – 3-4 зубчики;
  • твердий сир – 100 г;
  • вершки 10-20% — 200 мл;
  • олія слив. – 50 г;
  • за смаком сіль і перець.

Покрокова інструкція:

  • Наливаємо воду в каструлю, доводимо до кипіння, насипаємо мідії. Закриваємо кришкою, кип’ятити 3-4 хвилини, після чого знімаємо ємність з плити. Воду зливаємо. З мідій акуратно знімаємо верхню стулку раковини. Викладаємо половинки з мідіями на деко, змащене маслом.
  • Цибуля, часник подрібнюємо. Сир натираємо на тертці.
  • Готуємо соус. На розігрітій з маслом сковороді обсмажуємо до золотистого кольору цибулю з часником. Додаємо вершки. Кип’ятимо до тієї пори, поки вершки злегка не загуснуть. Солимо, перчимо.
  • Соус виливаємо на деко в мідії. Закриваємо фольгою і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 5 хвилин.
  • Знімаємо фольгу. Посипаємо сиром, і знову ставимо в духовку приблизно на 10 хвилин.

Готові мідії. Їх розкладають на тарілки і подають на стіл. Молюски легко дістаються з раковин. Приємного апетиту!

Прокрутка до верху