Той, хто скаже, що без мідій цілком можна прожити – не готував їх правильно. У невеликих морських молюсків не тільки приголомшливий смак, а ще й маса корисних властивостей. А якщо приготувати мідії у вершковому соусі, який підкреслить їх пікантність, то ці раковини стануть постійними гостями на вашій кухні.
Мідії ідеально поєднуються з білим вином (краще сухим), світлим пивом і виноградним соком.
Класичний рецепт мідій у вершковому соусі
Для приготування молюсків в ніжному вершковому соусі потрібно зовсім небагато часу. Цей рецепт, незважаючи на свою простоту, порадує відмінним смаком страви.
Вам знадобиться:
- 300 г розморожених молюсків;
- 1 середня головка ріпчастої цибулі (можна взяти шалот);
- 200 г вершків;
- зелень будь-яка (кріп, базилік, петрушка);
- 50 г вершкового масла для обсмажування;
- сіль, перець (червоний, чорний) за смаком.
Для рецепту підійдуть як очищені мідії, так і молюски в раковинах.
Покрокова інструкція:
- Промити розморожені мідії необхідно під сильним струменем проточної води для виключення попадання піску в готову страву.
- Цибулю покришити кубиками або нарізати півкільцями.
- На розігріту сковороду висипати цибулю і пасерувати його до того, як він стане прозорим і придбає золотавий відтінок.
- Покласти в сковороду мідії. Обсмажувати не більше 1-ї хвилини.
- Вилити на сковороду вершки. Посолити, посипати перцем. Тушкувати до того моменту, коли рідина витопиться і злегка загусне.
- У кипляче блюдо додати зелень і вимкнути плиту.
Мідії у вершковому соусі на тарілках подавати до обіднього столу.
Готуємо з сиром
Один з найбільш пікантних способів приготування молюсків – мідій з сиром.
Вам знадобиться:
- розморожені мідії – 300 г;
- цибуля головка велика – 1 шт.;
- вершки жирністю 10-20% — 250 г;
- часник – 3 зубчики;
- сир – 100 г;
- зелень (базилік, петрушка, кріп);
- масло сл. – 100 г;
- борошно – 50 р;
- сіль, перець.
Покрокова інструкція:
- Молюсків промити в проточній воді. Цибулю, часник і зелень подрібнити. Сир натерти.
- На розігріту з 50 г масла сковороду викласти цибулю, обсмажити до золотистого приємного кольору. В цю ж ємність помістити мідії і часник. Підсолити, поперчити. Обсмажувати не більше 1 хвилини.
- У сотейнику розігріти решту 50 г масла. Висипати туди борошно і злегка обсмажити. Влити в сотейник вершки, висипати зелень і сир. Розігріти до кипіння, щоб сир розплавився. Зняти сотейник з вогню.
- Влити приготований соус в сковороду з мідіями. Загасити приблизно 1-2 хвилини.
Блюдо розкласти в порційні тарілки і подавати.
Технологія приготування з пастою
Паста з мідіями – блюдо, яке прийшло до нас із середземномор’я. Це повноцінне друге блюдо добре поєднується з білим вином.
Вам знадобиться:
- 500 г неочищених мідій;
- 400 г спагеті;
- 200 г твердого сиру;
- 4 зубчики часнику;
- 200 мл вершків;
- 50 г вершкового масла;
- за смаком перець і сіль.
Покрокова інструкція:
- Розморожені мідії покласти в невелику каструлю. Накрити ємність кришкою. Поставити на сильний вогонь. Почекати поки розкриються раковини.
- Сік, який дали мідії, злити в окремий посуд. Звільнити від раковин молюсків.
- Зварити спагетті до стану alldente (варити на одну хвилину менше, ніж зазначено на упаковці, щоб вони всередині були злегка твердими). Відкинути на друшляк, додати трохи вершкового масла, щоб не злиплися.
- На розігріту сковороду покласти масло. Коли воно розтопиться, додати злегка роздавлений ножем часник. Коли головки стануть коричневого кольору – прибрати з посуду.
- А туди покласти очищені мідії. Коли вони злегка розігріються, вилити в них залишився після очищення сік. Варити, поки рідина не вивариться наполовину.
- Влити в сковороду вершки, посолити, поперчити. Довести до кипіння, варити 2-3 хвилини.
- Не знімаючи з вогню, викласти до мідій спагетті. Додати потертий на крупній тертці сир. Перемішати, накрити і потримати на невеликому вогні ще 2-3 хвилини.
Блюдо готове до подачі на стіл.
Мідії в вершково-часниковому соусі
Це ніжне блюдо з гострими часниковими нотками можна подати до столу в глибокій чашці, як основне.
Вам знадобиться:
- мідії в раковинах – 1 кг;
- великі головки часнику – 4-5 шт.;
- олія слив. – 60 м;
- вершки – 200 мл;
- трохи солі і перцю – за смаком;
- свіжа зелень (петрушка, кріп, базилік) будь-яка.
Покрокова інструкція:
- Заморожені раковини піддати повільної розморожування в холодильній камері, потім ретельно промити проточною водою і додатково протерти жорсткою губкою, щоб виключити наявність піску у страві. Ще раз сполоснути водою.
- Часник дрібно покришити або видавити часникодушилкою.
- У сотейнику розігріти вершкове масло, після чого злегка обсмажити в ньому часник.
- Додати в цю ж ємність мідії. Смажити недовго, 4-5 хвилин, щоб розкрилися черепашок.
- Залити мідії вершками, посолити, додати перець і зелень. Накрити сотейник кришкою. Тушкувати близько 10 хвилин, поки вершки не загустеют.
В якості гарніру до молюскам можна подати рис, або тушковані овочі. Мідії в вершково-часниковому соусі однаково хороші, як гарячими, так і холодними.
З додаванням томатів
Для цієї страви підійдуть великі помідори. Їх необхідно очистити, попередньо потримавши 1-2 хвилини в окропі.
Вам знадобиться:
- мідії очищені – 200-250 м;
- цибуля – 1 головка середнього розміру;
- часник – 3 зубчики;
- помідори – 2 шт. великі, або 8-10 шт. черрі;
- вершки 10% жирності – 200 мл;
- зелень будь-яка (петрушка, кріп);
- масло – 100 г;
- за смаком сіль і перець.
Покрокова інструкція:
- Цибулю подрібнити, часник дрібно натерти. Томати порізати кубиками. Зелень дрібно покришити.
- На розігрітій з маслом сковороді обсмажити часник і цибулю до приємного золотистого кольору. Додати в сковороду мідії. Обсмажувати 1 хвилину.
- Покласти помідори до мідій. Гасити приблизно 8-10 хвилин. Посолити, поперчити.
- Залити вершки, тушкувати до того, як вершки злегка загуснуть.
- Додати зелень. Зняти страву з вогню.
Мідії з томатами поєднуються з рисом.
Ніжні мідії в раковинах, запечені в духовці
Запечені страви чудово виглядають на святковому столі. Про те, як приготувати мідії в духовці, ви дізнаєтеся в цьому рецепті.
Вам знадобиться:
- мідії неочищені – 300 г;
- ріпчаста цибуля – 1 середня головка;
- великий часник – 3-4 зубчики;
- твердий сир – 100 г;
- вершки 10-20% — 200 мл;
- олія слив. – 50 г;
- за смаком сіль і перець.
Покрокова інструкція:
- Наливаємо воду в каструлю, доводимо до кипіння, насипаємо мідії. Закриваємо кришкою, кип’ятити 3-4 хвилини, після чого знімаємо ємність з плити. Воду зливаємо. З мідій акуратно знімаємо верхню стулку раковини. Викладаємо половинки з мідіями на деко, змащене маслом.
- Цибуля, часник подрібнюємо. Сир натираємо на тертці.
- Готуємо соус. На розігрітій з маслом сковороді обсмажуємо до золотистого кольору цибулю з часником. Додаємо вершки. Кип’ятимо до тієї пори, поки вершки злегка не загуснуть. Солимо, перчимо.
- Соус виливаємо на деко в мідії. Закриваємо фольгою і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 5 хвилин.
- Знімаємо фольгу. Посипаємо сиром, і знову ставимо в духовку приблизно на 10 хвилин.
Готові мідії. Їх розкладають на тарілки і подають на стіл. Молюски легко дістаються з раковин. Приємного апетиту!