Для романтичної вечері як не можна краще підійдуть мідії в вершково-часниковому соусі – ці морепродукти здавна славилися властивості афродізіака. Крім того, це смачне, корисне і, всупереч розхожій думці, просте у приготуванні блюдо. Пропонуємо кілька варіантів його виконання.
Мідії, запечені в вершково-часниковому соусі
Якщо мідії планується подавати без гарніру, то цей рецепт розрахований на 1 досить велику порцію. В іншому випадку її можна розділити на двох чоловік.
- мідії в раковинах – 400 г;
- масло – 5 – 10 г;
- часник – 4 середніх зубки;
- вершки 10% – 50 мл;
- кріп – 4 – 5 гілочок;
- сіль – ½ ч. л.;
- перець, куркума – по щіпці;
- лимонний сік – фреш з 1 лимонної часточки або готового 1 ч. л.
Запікати морепродукти будемо так:
- Мідії розморозити, вискоблити зовнішню сторону раковин. Свіжі мідії мають бути повністю закриті.
- Закип’ятити воду і опустити в них ретельно вимитих молюсків, щоб відкрилися стулки. Для цього досить 5 – 7 хвилин.
- Відкинути черепашок на друшляк. Як охолонуть – зняти порожню стулку, залишивши м’ясо в другій половинці.
- Готуємо соус. Часникові часточки почистити, пропустити через прес і обсмажити в гарячому маслі кілька хвилин.
- Змити зелень, як можна дрібніше порубати її, перемішати з вершками, спеціями і соком. Додати отриману суміш до часнику в олії і тушкувати близько п’яти хвилин.
- Мідії розкласти у формі для запікання, залити соусом і запікати в гарячій духовці 7 – 10 хвилин.
- Вимкнути піч і залишити в ній страву ще на чверть години. Після закінчення цього часу екзотичну страву можна подавати.
З додаванням сиру
На третину кіло мідій вам будуть потрібні:
- солонуватий сир твердий (або кілька видів) – 100 г;
- цибулина – 100 г або 1 середня за розміром;
- пара часникових зубчиків;
- півкелиха білого сухого вина;
- стільки ж середньої жирності вершків;
- брусочок вершкового масла;
- стопка пісного;
- спеції для морепродуктів і трохи солі.
Мідії в вершково-часниковому соусі з сиром готуються так:
- Вимити розморожені морепродукти, вичистити раковини зовні ножем.
- Закип’ятити підсолену воду, викласти в неї заготовки і проварити 5 – 6 хвилин.
- Почистити цибулю і зубки часнику. Перший дрібно нарізати, другий – подрібнити пресом.
- Приготувати соус. Розтопити в невеликому ковшике масло, обсмажити в ньому лук 3 – 4 хвилини, потім додати часник, а ще через пару хвилин влити вершки. Сюди ж ввести вино, додати прянощі і ретельно все розмішати. Через 3 – 5 хвилин можна за бажанням додати січену столову зелень. Дочекатися моменту закипання соусу і вимкнути конфорку.
- Проварені мідії розкриються. Після цього з них слід зняти верхню порожню стулку, а нижню з молюском залишити. Покрити деко олією, розкласти морепродукти, залити соусом і прикрити блюдо листом фольги.
- Розігріти духову піч на 180 º с і відправити в неї деко.
- Натерти сир як можна дрібніше, вийняти деко, зняти фольгу і посипати все сирної стружкою. Поставити блюдо запікатися ще на 10 – 12 хвилин. Подавати гарячим.
Зазвичай вміст в процесі вживання дістається другою стулкою, яку тримають щипцями. При їх відсутності можна обійтися ложечкою.
З помідорами
Для такої страви заздалегідь підготуйте:
- мідії – 500 г;
- вершки – 300 мл;
- томати – 3 – 4 плода середнього розміру;
- перець болгарський – 1 великий;
- часник – 2 – 3 зубки;
- сіль, перець – за смаком;
- мелений чилі – щіпка;
- петрушка, кріп, базилік – за бажанням і уподобанням.
Опис приготування страви:
- Часник почистити, пропустити через прес і обсмажити в маслі до легкого рум’яного відтінку. Потім додати чилі, сіль і перець, перемішати лопаткою і тушкувати ще пару хвилин.
- Вимити овочі. Перець почистити від насіння, нарізати соломкою, а після – кубиками. Перекласти до часнику з прянощами і готувати, помішуючи, ще кілька хвилин.
- В цей час томати нарізати невеликими кубиками і також висипати до овочів і прянощів. Тушкувати ще 5 хвилин.
- Мідії, заздалегідь розморожені, почистити від зовнішніх забруднень і кілька разів промити під проточною водою. Закип’ятити воду, опустити в неї молюсків на 3 – 5 хвилин, потім виловити і відразу покласти до тушащимся овочів. Готувати під кришкою близько 10 хвилин, періодично перемішуючи компоненти лопаткою.
Перед подачею морепродукти можна прикрасити свіжою зеленню.
Великі мідії у стулках в вершково-часниковому соусі
Для виконання такого рецепту вам буде потрібно такий продуктовий набір:
- мідії у стулках – 500 г;
- часникові часточки – 2 одиниці;
- вершки 10 – 15% – 100 мл;
- масло – 30 г;
- мелений перець – 2 – 3 щіпки;
- зелена петрушка – 50 р.
Процес приготування морепродуктів наступний:
- Мідії розморозити в холодильній камері, потім викласти в глибоку ємність, наповнену водою і ретельно вимити стулки, зчищаючи з них забруднення металевої губкою або лезом ножа. Очищені мідії змити чистою водою і витерти паперовими рушниками.
- Підготувати складові для соусу: часникові часточки почистити і дрібно нарізати, зелень гарненько змити і також подрібнити як можна дрібніше.
- У сотейнику розігріти олію, додати часник і обсмажувати декілька хвилин, помішуючи. Потім викласти мідії і готувати ще 5 хвилин.
- Вершки перемішати з зеленню і перцем, посолити. Залити отриманою сумішшю молюсків, накрити кришкою і залишити на 10 – 12 хвилин. Цього часу буде досить, щоб раковини розкрилися, а мідії всередині протушились і були готові до вживання.
Мідії у стулках подають у глибоких мисочках, рясно поливаючи соусом.
На замітку. Щоб випадково не «нарватися» на зниклі мідії, зверніть увагу на положення раковин у воді – протухлі спливають, а свіжі занурюються на дно.
Простий рецепт на сковороді
Заздалегідь підготуйте:
- мідії – 500 г;
- часник сушений – 1 ч. л.;
- вершки пожирніше – 200 мл;
- сіль – за смаком;
- кріп – 50 г;
- масло вершкове розтоплене – 1 ½ ст. л.
Приготування мідій в сковороді:
- Підготувати мідії, вимивши і почистивши їх, як описано вище.
- У сковороді розігріти масло, додати часник і сіль, перемішати. Викласти у пряний складу мідії і готувати 5 хвилин.
- Кріп змити, дрібно нарубати і змішати з вершками. Готовим соусом залити мідії і готувати ще 5 – 7 хвилин на тихому вогні під кришкою.
З італійськими травами
Для цієї страви візьміть:
- тушки мідій без стулок – 600 г;
- вершки – 200 мл;
- цибуля – 150 г або 2 невеликих головки;
- масло – 50 г;
- свіжі гілочки базиліка – 20 г;
- сушені італійські трави – 10 г;
- мелений перець – 3 – 4 щіпки;
- часник – 3 середніх зубки;
- сіль;
- оливкова олія – стопка.
Приготування пряних мідій:
- Розморозити тушки.
- Підготувати овочі: почистити, змити, нарізати дрібними кубиками. Зелень також змити і дрібно нашаткувати.
- Розтопити в глибокій сковорідці масло, влити до нього рослинне, перемішати і обсмажити в отриманому складі цибулю до рум’яності.
- Викласти в сковороду часник і готувати ще пару хвилин. Потім зменшити інтенсивність вогню, влити тонкою цівкою вершки, посипати спеціями, посолити і викласти базилік. Все добре перемішати і готувати до закипання.
- Мідії викласти у глибоку форму, залити соусом і запекти при 200ºС під фольгою 10 хвилин. Після цього прибрати папір і готувати без неї ще 5 – 7 хвилин.
Як правило, таке блюдо подають з макаронами, рясно поливаючи гарнір соусом.
Паста з мідіями в вершково-часниковому соусі
Це ароматне блюдо готується з такого набору продуктів:
- 500 г мідій;
- 350 р спагеті;
- 250 мл вершків 20%;
- 2 середніх помідор;
- 2 часникових зубчиків;
- 1 ч. л. сушеного базиліка;
- 2 ст. л. олії;
- щіпки пекучого перцю або пари пучок суміші перців;
- 50 – 70 г твердого сиру.
Сіль беріть за смаком. Потрібно потроху для приготування пасти і для підготовки мідій.
Паста з мідіями готується так:
- Підготувати мідії, як і зазвичай.
- Відварити спагетті в підсоленій воді і трохи промити в друшляку.
- Розігріти масло в глибокому сотейнику і викласти в нього мідії. Готувати 7 – 10 хвилин під кришкою, щоб молюски добре пропарились, а потім ще стільки ж без кришки.
- Тим часом томати змити, натерти, посолити і приправити прянощами. Томатну масу, перемішати, викласти до мідій і готувати ще 3 – 5 хвилин.
- Влити вершки, дочекатися закипання і варити ще кілька хвилин. Викласти до всіх інгредієнтів спагетті, перемішати і тушкувати ще 2 – 3 хвилини.
- Сир дрібно потерти і посипати ним мідії зі спагеті перед подачею.
Готувати мідії зовсім не складно, а страва завжди виходить смачним, ароматним і дуже корисним. Подавайте його з гарніром з рису, фунчозы, тушкованих овочів, спагеті або в якості самостійного блюда. А келих білого вина в будь-якому разі буде дуже актуальним.