Виявляється, цей унікальний дієтичний продукт дуже корисний для організму людини і особливо актуально тримати його під рукою представницям прекрасної статі. Адже мигдальне молоко дозволяє жінці продовжити молодість і завжди дивувати домашніх смачними частуваннями.
Як зробити мигдальне молоко в домашніх умовах?
Самостійно зробити мигдальне молоко можна різними способами. Перший – базовий рецепт — найпростіший. Освоївши його, можна переходити до наступних, більш цікавим та оригінальним.
Базовий рецепт
Склад продуктів: цілий стакан з гіркою мигдалю, 4 таких же склянки фільтрованої дуже холодної води, 1 ч. л. ванільного екстракту, 1 ст. л. рідкого меду.
- Сирі горішки заливаються звичайною водою (вона повинна повністю покрити продукт) і залишають на всю ніч. Мінімум вони повинні провести в рідині 6-7 годин. Далі рідина зливається з миски — вона не буде використовуватися в подальшому.
- Мигдаль висипається в чашу блендера і заливається вказаним у рецепті кількістю холодної фільтрованої води.
- Інгредієнти обробляються на високій швидкості пристрою. Коли не поверхні рідини з’явиться піна, можна додавати мед і ванільний екстракт. Далі перемішування триває ще приблизно півхвилини на мінімальній швидкості.
Отримана маса проціджують через складену в кілька шарів марлю і молоко повністю готове. Утворився макуху можна буде в подальшому використовувати у випічці.
З додаванням шоколаду
Склад продуктів: половина склянки горіхів, 1 ч. л. какао, по щіпці меленого імбиру, кардамону, меленої кориці і мускатного горіха, 2 ст. фільтрованої води.
- Горіхи заливаються холодною водою на всю ніч.
- Вранці з них рідина зливається і заливається свіжа вода в кількості, зазначеному в рецепті.
- Маса відправляється в чашу блендера, в неї додається какао і всі спеції. Замість порошку можна взяти 2 кубика дрібно поламаного гіркого шоколаду.
- В залежності від потужності пристрою суміш збивається 4-9 хвилин.
- Готовий напій проціджують.
Зберігати ласощі навіть у холодильнику не довше 3 діб.
Полуничне мигдальне молоко
Склад продуктів: 2 чашки свіжих ягід полуниці, стакан з гіркою мигдалю, 4 склянки очищеної холодної води.
Як приготувати молочко з ніжним ягідним смаком, більш докладно розберемо нижче.
- Горіхи вимочуються у воді всю ніч, після чого з них зливається рідина.
- Мигдаль перекладається в чашу блендера. Туди ж заливається свіжа вода і додаються вимиті і очищені від листочків і гілочок ягоди.
- Інгредієнти збиваються разом 8-9 хвилин на середній швидкості роботи пристрою.
Термін безпечного зберігання такого напою скорочується до 24 годин.
Як зробити з корицею?
Склад продуктів: 250 мл готового мигдального молочка, 1 ч. л. меленої кориці.
- Напій готується за базовим рецептом.
- В останню чергу в блендер всипається кориця і збивання триває ще півхвилини.
Готовий напій бажано вживати відразу.
Що приготувати з мигдальним молоком?
Обговорюване молочко можна не тільки вживати в чистому вигляді, але і додавати в різні страви. Так, абсолютно неповторний смак з цим компонентом набувають чай, кава, смузі, молочні коктейлі і навіть каші, і випічка. Продукт може сміливо стати відмінною заміною звичного коров’ячого молока.
Вівсянка на мигдалевому молоці
Склад продуктів: 1 ст. молочка з мигдалю, 30 мл кленового сиропу, жменю свіжої чорниці або інших ягід, половинка банана, щіпка солі, 60 г вівсяних пластівців, 20 г мигдальної пасти.
- Пластівці засипаються в сотейник. До них додаються шматочки банана і сіль.
- Зверху виливається готове молоко.
- Каша вариться 8-9 хвилин на середньому вогні, а потім ще 3-4 на мінімальному під кришкою.
У частування додаються інші заявлені інгредієнти, після чого його можна подавати до столу.
Желе
Склад продуктів: півсклянки сирого мигдалю, 25 г кокосової стружки, 380 мл очищеної води, 60-70 г цукрового піску, 90 мл вершків середньої жирності, 20 г якісного желатину.
- Горіхи замочуються холодною водою і залишають на 6-7 годин, після чого з них зливається рідина.
- Мигдаль перекладається в чашу блендера, туди ж відправляється цукор, перемелений в пудру, і кокосова стружка.
- У вершках розчиняється желатин. Молочний продукт при цьому має бути холодним. Суміш настоюватися 40-45 хвилин.
- Вершки підігріваються, але не доводять до кипіння. У процесі їх потрібно постійно помішувати.
- Дві рідкі суміші з’єднуються і розливаються по формочках.
Як тільки десерт застигне, його відразу ж можна подавати гостям. Це відмінна малокалорійна заміна панакоти.
Корисні властивості мигдального молока для організму
Величезна користь мигдального молока для організму людини незаперечна. В першу чергу це пояснюється унікальним складом продукту. У ньому немає лактози і холестерину, міститься багато кальцію, магнію, фосфору, різні вітаміни, а також жирні кислоти омега 3 і 6.
Завдяки такому складу мигдальне молочко:
- покращує зір;
- перешкоджає розвитку рахіту, остеопорозу;
- зміцнює кістки, покращує стан нігтів і зубів;
- підвищує якість крові.
Цей список підказує, що вживати мигдальне молочко корисне всім дорослим людям без винятку.
Його можна пити навіть людям з алергією на молочний білок.
Що стосується дітей, то воно заборонено лише для малюків віком до одного року. Малюкам до 3-х років такий напій варто вживати з обережністю.
- Присутність мигдального молока в раціоні позитивно позначається на стані шкіри, оскільки в ньому міститься велика кількість вітаміну Е, який захищає шкірний покрив від негативного впливу сонячних променів. Регулярне вживання обговорюваного напою допомагає надовго продовжити молодість шкіри і зберегти її здоровий і сяючий вигляд.
- Продукт сприятливо впливає на стан серця і судин, оскільки в ньому немає насичених жирів або холестерину. До того ж, при високій концентрації жирних кислот омега в напої міститься мінімум натрію. Такі його особливості нормалізують артеріальний тиск, а крім того, запобігають розвиток різних серцевих недуг.
- Мигдальне молочко допомагає підтримувати свою вагу в нормі. Одна чашка напою містить 60 калорій, а це у два з гаком рази менше, ніж у такому ж кількості звичного коров’ячого молока. Крім того, продукт не впливає на рівень цукру в крові, що дозволяє сміливо вживати його навіть діабетикам.
- Завдяки високому вмісту клітковини напій покращує травлення та роботу в цілому ШКТ.
Чи можна вживати при вагітності і лактації?
Якщо у майбутньої мами відсутні алергічні реакції на мигдаль, то вона може сміливо вживати в їжу молоко з цих горіхів. Головне, не захоплюватися — досить 1 склянки корисного і смачного напою в добу.
Саморобний мигдальне молоко допоможе вагітній жінці якісно доглядати за своєю шкірою, не використовуючи шкідливі хімічні засоби.
Наприклад, воно підійде для вечірнього очищення особи замість магазинного молочка і запобіжить появу розтяжок при щоденному протиранні потенційно проблемних місць.
Існує думка, що такий продукт підвищує жирність материнського молока. Насправді це лише міф. Вживати мигдальне молочко в період лактації допускається у невеликій кількості тільки в тому випадку, якщо у новонародженого немає алергії на горіхи.