Мигдальне печиво – смачне ласощі з яскравим смаком мигдалю. Його легко приготувати вдома, адже в цілому процес підготовки продукту і випікання займають не більше години. Деякі з рецептів, наведених нижче, припускають охолодження тесту в холодильнику – це додатковий час в процесі приготування теж необхідно враховувати.
Класичне мигдальне печиво
Насичене, ароматне, хрустке мигдальне печиво дуже легко приготувати своїми руками.
Рецепт складається з наступних продуктів:
- 1 яєчний білок;
- 85 г цукрової пудри;
- 85 г мигдальної муки.
Послідовність приготування проста:
- Просіваємо пудру в глибоку миску, щоб в ній не залишилося грудочок.
- Всипаємо до пудрі борошно і гарненько перемішуємо.
- Окремо збиваємо білок до появи стійких піків.
- В кілька етапів пересипаємо мигдально-пудровую суміш до білку і перемішуємо лопаткою.
- Деко застеляємо промасленим пергаментом. За допомогою десертної ложки викладаємо тісто, залишаючи між заготівками відстань близько 5-ти см – при випічці вони трохи розтечуться.
- Присипаємо зверху десерт тонким шаром пудри. Ставимо в розігріту до 180 градусів піч і залишаємо на третину години.
Готове печиво буде з невеликою скоринкою карамельного відтінку, а всередині залишиться трохи м’яким. З вищепереліченого кількості продуктів виходить 12 – 15 порцій.
Консистенція тіста кожен раз може виходити різною. Це залежить від того, скільки було використано білка в яйці вищої категорії білкова частина більше, ніж у маленьких яйцях. На смак цей нюанс не впливає, тільки на зовнішній вигляд – печиво вийде або великим і плоским, або маленьким і пухким.
На замітку. Щоб смак печива був яскравіше, використовуйте борошно грубого помелу і 1 – 2 краплі мигдальної ароматизатора.
Покроковий рецепт Юлії Висоцької
Авторський рецепт від Юлії Висоцької трохи відрізняється від класичного рецепту:
- сирий мигдаль – 150 г;
- білок яєчний – 1 одиниця;
- пудра цукрова – 3 ст. л.;
- сметана – 1 ст. л.;
- ванільний екстракт – ½ ч. л.;
- морська сіль – щіпка.
Приготування печива полягає в наступних діях:
- Так як печиво готується дуже швидко, можна відразу включити духовку на 160 градусів.
- З мигдалевих горішків слід приготувати борошно, подрібнивши їх у блендері.
- Окремо збити білок до стану стійкої піни. Потім додати сіль з пудрою і ще трохи попрацювати віночком.
- Ввести в білкову суміш залишилися компоненти і перемішати лопаткою/ложкою.
- На деко розкласти коржі на деякій відстані один від одного. Випікати 10 – 15 хвилин.
Ступінь готовності можна визначати за золотисто-карамельної відтінку десерту.
Перед подачею добре б посипати печиво пудрою.
Домашня випічка по ГОСТу
Мигдальне печиво, яке готувалося в радянський час, у своєму складі мала невелику кількість борошна.
Класичний рецепт по ГОСТу передбачає використання наступного переліку продуктів:
- мигдаль – 120 г;
- білок – 3 одиниці;
- цукровий пісок – 230 г;
- борошно пшеничне – 30 р.
Приготування радянського мигдалевого печива наступне:
- З мигдалю приготувати борошно, перемішати з пудрою. Потім ввести пару білків і збити віночком.
- Останнім ввести в тісто білок, що залишився, повторно попрацювати віночком або міксером.
- Масу поставити на водяну баню. Важливо уважно простежити, щоб вода не потрапляла в тісто. Помішуючи, нагрівати до тих пір, поки не розчиниться цукор.
- Перемішати масу з борошном, перекласти тісто в кондитерський мішок і викласти заготовки печива на деко.
- Випекти десерт в гарячій духовці протягом третини години.
Печиво з мигдальної муки
Печиво з мигдальної муки підійде для вегетаріанців і тих, хто просто любить дієтичні страви без компонентів тваринного походження:
- 200 г мигдальних горіхів;
- 1 ½ ст. пластівців вівсянки;
- ½ Ст. цукру;
- 4 ст. л. олії рафінованої;
- 4 ст. л. води.
Схема приготування мигдального печива:
- Насамперед, за традицією, виготовляємо борошно, подрібнюючи в дрібну крихту горіхи за допомогою блендера.
- Додаємо вівсянку до отриманої крихті і знову все подрібнюємо блендером. Поступово вводимо цукор, масло і воду – не все відразу, по одній ложці. Ступінь жирності регулюємо за особистим бажанням, але у результаті повинно вийти зовсім не липке, густе тісто.
- Закриваємо її кришкою/плівкою і відправляємо в холодильну камеру на 30 – 60 хвилин.
- Готуємо лист, розігріваємо духовку. Скачуємо вручну невеликі кульки і трохи сплющує їх долонями.
- Викладаємо заготовки на лист і випікаємо близько 20-ти хвилин до легкої золотистої скоринки.
В цьому рецепті кількості продуктів вистачає на 16 – 20 порцій, в залежності від того, якого вони розміру.
Готуємо з шоколадом
Мигдально-шоколадне ласощі – десерт, від якої не зможе відмовитися навіть найвибагливіший гурман.
Список необхідних продуктів:
- мигдаль – 100 г;
- борошно звичайна пшеничне – 250 г;
- цукрова пудра – 125 г;
- яйце – 1 одиниця;
- вершкове масло – 125 г;
- шоколад – 50 г;
- какао – 1 ч. л.
Покрокове приготування полягає в наступному:
- Мигдаль подрібнюємо в блендері.
- В обраній ємності з’єднуємо борошно з яйцем і пудрою, добре перемішуємо до повного розтирання грудочок. Додаємо мигдаль і знову перемішуємо.
- Масло слід залишити при кімнатній температурі, щоб воно стало м’яким, або розтопити в мікрохвильовці/на водяній бані. Додати до борошняної маси.
- Шоколадку потрібно роздрібнити так, щоб вийшла велика крихта. З’єднати з какао і ввести в тісто. Все гарненько перемішати.
- Масу складаємо на відріз плівки, скачуємо з нього ковбаску і кладемо в холодильник для охолодження. Рекомендується залишити її там на всю ніч, але якщо немає часу чекати, то хоча б на годину.
- Дістати і розгорнути ковбаску. Нарізати порціями і випекти.
Без додавання борошна
- 300 г мигдалю;
- яйце;
- 150 г цукру;
- 2 ч. л. ванільного цукру або 2 г ваніліну.
Мигдальне печиво з яскравим смаком і без борошна можна зробити таким чином:
- Залити горіхи окропом хвилин на 10 – 15, а після, зняти шкірку.
Цей крок можна пропустити. Відсутність мигдальної шкірки робить печиво більш легким і ніжним, а наявність яскравішим за смаком. - Горіхи подрібнити блендером.
- Окремо трохи збити яйце.
- Перемішати між собою мигдалеву борошно і обидва види цукру. Розтерти з яйцем до отримання вологою липкою крихти.
- Скачати кульки з цієї заготовки і запекти їх в духовці.
Мигдально-горіхове печиво
- 20 г мигдальних горіхів;
- 100 г волоських горіхів;
- 150 г цукру;
- 1 яйце;
- ванілін.
Приготування мигдально-горіхового ласощі:
- З мигдалевих горіхів готуємо борошно, використовуючи для цього блендер.
- Ядра волоських горіхів слід порубати ножем на дрібні шматочки, але не перетворювати при цьому в крихту.
- Яйце збиваємо з цукром і ваніліном до отримання білої маси.
- Всі частини перемішуємо і отримуємо тісто. Відщипуючи невеликі шматочки від отриманої заготовки, скачуємо з них кульки і викладаємо на деко. Випікаємо до готовності, достатньо 20-ти хвилин.
Перед подачею важливо дати печінкою охолонути. Можна посипати його пудрою.