Різноманітні рецепти з минтая дають можливість приготувати безліч дуже смачних страв на всі випадки життя. Ця біла риба добре знайома багатьом ще з радянського періоду історії, коли у закладах громадського харчування проводилися рибні дні.
Минтай, смажений на сковороді шматочками
Ніжний минтай з овочами стане прекрасним варіантом для легкої вечері, достатньо придбати:
- 400 г риби;
- 1 морква;
- 1 цибулину;
- 1 солоний огірок;
- 100 г масла для смаження;
- трохи борошна;
- по дрібці приправи, чорного перцю, солі.
Спосіб приготування полягає в наступних етапах:
- Тушки розморожуються, очищаються і ріжуться порційними шматочками, які натираються сіллю і перцем.
- Через 15 хвилин рибний продукт обвалюється в борошні і викласти на розігріту сковороду для обжарювання.
- У другу сковороду відправляється подрібнений огірок, до якого через 3 хвилини додаються морквяна стружка, цибульні півкільця і приправа.
- Овочі обсмажуються до м’якості, а риба з двох сторін до готовності.
- Маринад подається окремо як гарнір до рибних шматочках.
Рецепт гасіння в сметанному соусі
Апетитний минтай в сметані дуже просто готується, за що гаряче любимо багатьма господинями, які бажають порадувати своїх домочадців чимось новеньким і корисним.
Для створення страви необхідні:
- близько кілограма риби;
- 2 середні моркви;
- 1 цибулина;
- полпакета сметани;
- сіль, спеції і соняшникова олія – за смаком.
Готується це друге блюдо так:
- Овочі очищаються, подрібнюються і пассеруются в сковороді близько 4-5 хвилин.
- До овочів додаються очищені шматочки риби, після чого вміст сковороди гаситься під кришкою.
- Через 7 хвилин в сковороду додаються сметана, сіль і спеції.
- Через 15 хвилин гасіння під закритою кришкою блюдо буде готово.
Наваристий рибний суп в домашніх умовах
Ситна вуха з минтая виходить дуже смачною, не вимагаючи при цьому зайвих фінансових витрат.
Для виконання супу з 1 кг риби знадобляться:
- картопля – 800 г;
- морква – 200 г;
- цибуля – 100 г;
- сіль, спеції, лавровий лист і зелень – за смаком.
Щоб скуштувати ароматної першого страви:
- Від очищеної риби відокремлюються голови, які відправляються в каструлю з 4 л киплячої води.
- Через 20 хвилин проварені голови виймаються, а замість них відправляються в бульйон картопляні кубики і сіль.
- Через 15 хвилин сюди ж викладаємо нарізані шматочками тушки минтая.
- Через таку ж кількість часу в каструлю відправляються подрібнені цибулю і моркву, де проварюються на повільному вогні близько 5 хвилин.
- По закінченні вказаного часу суп знімається з вогню, приправляється, досаливается при необхідності і настоюється.
- Через 20 хвилин вуха розливається по тарілках, де і притрушивается рубаною зеленню.
Якщо бульйон вийшов каламутним і не дуже апетитним, на завершальному етапі варіння влийте в нього яєчний білок — він тут же освітлить суп.
Рибні котлети
Соковите друге блюдо, яке з легкістю можна приготувати з 1 кг рибного філе.
Додатково будуть потрібні:
- 4 невеликі цибулини;
- 1 морква;
- 4 середніх яйця;
- півсклянки молока;
- хлібний скибочка;
- спеції, сіль, рослинне масло.
Етапи створення рум’яних котлет:
- Філе нарізати на шматки.
- Хліб замочується в молоці.
- Подрібнені цибулю і моркву пассеруются на сковороді до золотистого кольору.
- Всі підготовлені продукти пропускаються через м’ясорубку.
- В отриманий фарш забиваються яйця і додаються сіль, спеції.
- З готового фаршу формуються невеликі котлети і обсмажуються до готового стану з різних сторін.
Під маринадом з цибулі і моркви
Нехитра у виконанні, знайоме з радянської пори страву, – минтай, тушкований з морквою і цибулею.
Для приготування необхідно підготувати:
- 400 г риби;
- 1 морква;
- 1 цибулину;
- 50 мл томатної пасти;
- стільки ж масла;
- у два рази більше борошна;
- трохи оцту, солі, спецій.
Щоб зануритися в недалеке минуле виконайте кілька простих кроків:
- Очищена риба нарізають на порційні шматки, солиться і приправляється.
- Через 20 хвилин шматочки обвалюються в борошні і обсмажуються до рум’яної скоринки.
- В іншу сковороду викладається морквяно-цибульна суміш, яка через 7 хвилин обсмажування заливається розведеним в невеликій кількості води томатною пастою.
- У пасерування додається трохи оцту, сіль і спеції, після чого маринадом заливається минтай, який гаситься близько 10 хвилин.
- Перед подаванням страву настоюється 4 години.
Минтай в мультиварці
Без зайвого клопоту представника тріскових можна приготувати за допомогою мультиварки, підготувавши:
- півкілограма риби;
- 2 морквини;
- 2 цибулини;
- 50 мл сметани;
- трохи солі, спецій і рослинного масла.
Спосіб створення простого кулінарного шедевра:
- Риба очищається і нарізають шматочками, які солятся і приправляється.
- На мультиварці встановлюється програма для випічки на 40 хвилин.
- З очищених овочів готуються кубики, які засипаються в чашу мультиварки, де обсмажують до золотистого кольору.
- Через 10 хвилин рибні заготовки викладаються на овочеву подушку і зверху змазують сметаною.
- Готується минтай до завершення програми.
Запікаємо рибу з помідорами і сиром
Блюдо, яким обов’язково знайдеться місце на святковому столі, готується з таких складових:
- рибне філе – 3-4 шт.;
- томат – 100 г;
- сир – 150 г;
- сметана – 100 г;
- часник – 2 зубчики;
- олія, оцет, сіль, приправа.
Щоб здивувати гостей немислимо смачним блюдом, повторюйте:
- В піалі готується соус зі сметани, масла і подрібненого часнику.
- Очищені філейні частини солятся, приправляється і сбрызгиваются оцтом. Потім вони змащуються соусом і поміщаються в холод на 2 години.
- Томат ріжеться кружечками, а сир натирається.
- У форму для випікання викладаються рибні заготовки, які покриваються томатами і сирної стружкою.
- Випікання здійснюється 30 хвилин при 180°C
Цілком у духовці у фользі
Досить сухий минтай в духовці набуває відмінний смак, якщо запекти її у фользі.
Будуть потрібні:
- кілограм риби;
- 2 цибулини;
- 1 лимон;
- 100 г сметани;
- по ложці спецій і солі.
Виконання рецепту:
- У глибоку ємність поміщаються шматки підготовленого минтая, які притрушиваются спеціями, сіллю, поливаються соком лимона і сметаною.
- Цибулини нарізати півкільцями.
- На деко, вистелений фольгою, викладаються риба, а на неї — лук.
- Фольга загортається.
- Страва готується 30 хвилин при 180°C.
Хвилин за п’ять до закінчення процесу можна відкрити фольгу, щоб риба «взялася» апетитною скоринкою.
Як смачно приготувати філе риби в клярі?
Минтай в клярі – традиційне блюдо на святкових столах, яке з роками не втрачає популярності.
Крім 500 г риби, для приготування використовуються:
- з 200 г молока і борошна;
- 2 яйця;
- сіль, сік лимона.
Щоб насолодитися рибним смаком:
- Порційні шматки риби сбрызгиваются соком і солятся.
- З молока, яєць і невеликої кількості борошна готується тісто консистенції сметани.
- В окремій тарілці з борошном обвалюються промариновані рибні шматочки, які потім опускаються в кляр.
- Риба обсмажується на вогні середньої інтенсивності з двох боків до утворення золотистої скоринки.
Запікаємо в духовці з картоплею
Філе минтая, запечене з картоплею, стане ситним обідом, дарує сили і енергію в завершенні робочого дня.
Щоб створити таке блюдо, необхідно підготувати:
- півкілограма філе;
- 1 цибулину;
- 1 кг картоплі;
- 3 середніх томата;
- майонез, сіль, спеції, рослинна олія і зелень.
Основні кроки приготування:
- Риба нарізають шматочками, які змішуються з сіллю, спеціями і цибульними кільцями. Потім вони присмачуються майонезом і отставляются на деякий час.
- В окремій мисці змішуються картопляні слайсы, щіпка солі, трохи масла і майонез.
- Томати нарізати шайбами.
- У вогнетривку форму викладаються шари: картопля, риба, помідори, зелень.
- Випікання здійснюється в розігрітій до 200°C духовій шафі в межах 50 хвилин.
Риба під сирною скоринкою
Філе минтая в духовці з апетитною скоринкою готується дуже швидко, а виходить дуже смачним.
Для створення кулінарного шедевру знадобляться:
- 2 рибних філе;
- 1 цибулина;
- 100 мл йогурту;
- 2 яйця;
- шматочок сиру;
- сіль, прянощі, олія соняшникова.
Спосіб приготування:
- Подрібнений кубиками цибулю пассеруется близько 5 хвилин, після чого викладається у форму для запікання.
- Другим шаром розміщуються порційні рибні шматки, які приправляються і подсаливаются.
- В піалі готується заливка з яєць, йогурту і натертого сиру, якої заливається вміст форми.
- Минтай випікається 20 хвилин при 200°C.
Рулети з рисом
Доступне блюдо з ніжним смаком, для приготування якого необхідні:
- минтай – 400 г;
- помідори – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- сир – 200 г;
- яйця – 1 шт.;
- вершки – 50 мл;
- рис – 300 г;
- сіль, спеції, соняшникову олію, сік лимона.
Щоб виконати рецепт:
- Помідори очищаються і нарізати кубиками.
- На сковороду викласти подрібнену цибулю і пассеруется.
- Через 3 хвилини до цибулі додаються томати і нудяться 3 хвилини.
- Натерті ⅔ сиру і товчений часник змішуються з томатною масою після її охолодження.
- 5. Філе риби солиться, приправляється і сбрызгивается соком.
- Томатна начинка розкладається на шматочки рибного філе. Вони згортаються рулетиками, краї яких фіксуються за допомогою зубочисток.
- Рулети викладаються у форму, де обмащуються сумішшю з залишився сиру, вершків з яйцем, і випікаються 25 хвилин.
- Відварений рис подається як гарнір.
Дієтичний рецепт на пару в мультиварці
Минтай на пару обов’язково входить в меню для правильного харчування.
Готується страва з 400 г продукту наступним чином:
- Філе нарізати на шматки, які злегка подсаливаются.
- Риба викладається у форму для приготування на пару, яка встановлюється на чашу з водою.
- Мультиварка встановлюється на 20 хвилин в режимі «Пар».
Відварна риба для схуднення
Це низькокалорійний, але в теж час поживний продукт, який хороший при зниженні ваги. Щоб приготувати відвареного минтая досить опустити на 10 хвилин підготовлені рибні шматки в киплячу підсолену воду, де вже знаходяться цибулю і лавровий лист.
Під вершковим соусом
Риба під маринадом з вершків відрізняється пікантним смаком надзвичайно ніжного м’яса.
Для приготування досить підготувати такі продукти:
- риба – 400 г;
- часник – 2 зубчики;
- цибуля – 2 шт.;
- вершки – 200 мл;
- масло – 100 г;
- сіль, перець, зелень – за смаком.
Готується блюдо за такою схемою:
- Цибульні півкільця пассеруются на вершковому маслі, після чого до них додається подрібнений часник.
- Рибне філе нарізати кубиками, які також відправляються до цибулі.
- Через 3 хвилини, все заливається вершками.
- Вміст солиться, приправляється і гаситься 15 хвилин при постійному помішуванні.
- В кінці додається рубана зелень, і вміст настоюється близько 10 хвилин на вимкненій плиті під закритою кришкою.
Отже, смачно приготувати минтая дуже просто, тим більше при наявності такого безлічі прекрасних кулінарних ідей. Спробуйте самі і результат, повірте, буде чудовий!