Минтай — 15 рецептів смачного приготування риби в домашніх умовах

Різноманітні рецепти з минтая дають можливість приготувати безліч дуже смачних страв на всі випадки життя. Ця біла риба добре знайома багатьом ще з радянського періоду історії, коли у закладах громадського харчування проводилися рибні дні.

Минтай, смажений на сковороді шматочками

Ніжний минтай з овочами стане прекрасним варіантом для легкої вечері, достатньо придбати:

  • 400 г риби;
  • 1 морква;
  • 1 цибулину;
  • 1 солоний огірок;
  • 100 г масла для смаження;
  • трохи борошна;
  • по дрібці приправи, чорного перцю, солі.

Спосіб приготування полягає в наступних етапах:

  • Тушки розморожуються, очищаються і ріжуться порційними шматочками, які натираються сіллю і перцем.
  • Через 15 хвилин рибний продукт обвалюється в борошні і викласти на розігріту сковороду для обжарювання.
  • У другу сковороду відправляється подрібнений огірок, до якого через 3 хвилини додаються морквяна стружка, цибульні півкільця і приправа.
  • Овочі обсмажуються до м’якості, а риба з двох сторін до готовності.
  • Маринад подається окремо як гарнір до рибних шматочках.

Рецепт гасіння в сметанному соусі

Апетитний минтай в сметані дуже просто готується, за що гаряче любимо багатьма господинями, які бажають порадувати своїх домочадців чимось новеньким і корисним.

Для створення страви необхідні:

  • близько кілограма риби;
  • 2 середні моркви;
  • 1 цибулина;
  • полпакета сметани;
  • сіль, спеції і соняшникова олія – за смаком.

Готується це друге блюдо так:

  • Овочі очищаються, подрібнюються і пассеруются в сковороді близько 4-5 хвилин.
  • До овочів додаються очищені шматочки риби, після чого вміст сковороди гаситься під кришкою.
  • Через 7 хвилин в сковороду додаються сметана, сіль і спеції.
  • Через 15 хвилин гасіння під закритою кришкою блюдо буде готово.

Наваристий рибний суп в домашніх умовах

Ситна вуха з минтая виходить дуже смачною, не вимагаючи при цьому зайвих фінансових витрат.

Для виконання супу з 1 кг риби знадобляться:

  • картопля – 800 г;
  • морква – 200 г;
  • цибуля – 100 г;
  • сіль, спеції, лавровий лист і зелень – за смаком.

Щоб скуштувати ароматної першого страви:

  • Від очищеної риби відокремлюються голови, які відправляються в каструлю з 4 л киплячої води.
  • Через 20 хвилин проварені голови виймаються, а замість них відправляються в бульйон картопляні кубики і сіль.
  • Через 15 хвилин сюди ж викладаємо нарізані шматочками тушки минтая.
  • Через таку ж кількість часу в каструлю відправляються подрібнені цибулю і моркву, де проварюються на повільному вогні близько 5 хвилин.
  • По закінченні вказаного часу суп знімається з вогню, приправляється, досаливается при необхідності і настоюється.
  • Через 20 хвилин вуха розливається по тарілках, де і притрушивается рубаною зеленню.
Дивіться також:  Гливи – 13 рецептів приготування

Якщо бульйон вийшов каламутним і не дуже апетитним, на завершальному етапі варіння влийте в нього яєчний білок — він тут же освітлить суп.

Рибні котлети

Соковите друге блюдо, яке з легкістю можна приготувати з 1 кг рибного філе.

Додатково будуть потрібні:

  • 4 невеликі цибулини;
  • 1 морква;
  • 4 середніх яйця;
  • півсклянки молока;
  • хлібний скибочка;
  • спеції, сіль, рослинне масло.

Етапи створення рум’яних котлет:

  • Філе нарізати на шматки.
  • Хліб замочується в молоці.
  • Подрібнені цибулю і моркву пассеруются на сковороді до золотистого кольору.
  • Всі підготовлені продукти пропускаються через м’ясорубку.
  • В отриманий фарш забиваються яйця і додаються сіль, спеції.
  • З готового фаршу формуються невеликі котлети і обсмажуються до готового стану з різних сторін.

Під маринадом з цибулі і моркви

Нехитра у виконанні, знайоме з радянської пори страву, – минтай, тушкований з морквою і цибулею.

Для приготування необхідно підготувати:

  • 400 г риби;
  • 1 морква;
  • 1 цибулину;
  • 50 мл томатної пасти;
  • стільки ж масла;
  • у два рази більше борошна;
  • трохи оцту, солі, спецій.

Щоб зануритися в недалеке минуле виконайте кілька простих кроків:

  • Очищена риба нарізають на порційні шматки, солиться і приправляється.
  • Через 20 хвилин шматочки обвалюються в борошні і обсмажуються до рум’яної скоринки.
  • В іншу сковороду викладається морквяно-цибульна суміш, яка через 7 хвилин обсмажування заливається розведеним в невеликій кількості води томатною пастою.
  • У пасерування додається трохи оцту, сіль і спеції, після чого маринадом заливається минтай, який гаситься близько 10 хвилин.
  • Перед подаванням страву настоюється 4 години.

Минтай в мультиварці

Без зайвого клопоту представника тріскових можна приготувати за допомогою мультиварки, підготувавши:

  • півкілограма риби;
  • 2 морквини;
  • 2 цибулини;
  • 50 мл сметани;
  • трохи солі, спецій і рослинного масла.

Спосіб створення простого кулінарного шедевра:

  • Риба очищається і нарізають шматочками, які солятся і приправляється.
  • На мультиварці встановлюється програма для випічки на 40 хвилин.
  • З очищених овочів готуються кубики, які засипаються в чашу мультиварки, де обсмажують до золотистого кольору.
  • Через 10 хвилин рибні заготовки викладаються на овочеву подушку і зверху змазують сметаною.
  • Готується минтай до завершення програми.

Запікаємо рибу з помідорами і сиром

Блюдо, яким обов’язково знайдеться місце на святковому столі, готується з таких складових:

  • рибне філе – 3-4 шт.;
  • томат – 100 г;
  • сир – 150 г;
  • сметана – 100 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • олія, оцет, сіль, приправа.

Щоб здивувати гостей немислимо смачним блюдом, повторюйте:

  • В піалі готується соус зі сметани, масла і подрібненого часнику.
  • Очищені філейні частини солятся, приправляється і сбрызгиваются оцтом. Потім вони змащуються соусом і поміщаються в холод на 2 години.
  • Томат ріжеться кружечками, а сир натирається.
  • У форму для випікання викладаються рибні заготовки, які покриваються томатами і сирної стружкою.
  • Випікання здійснюється 30 хвилин при 180°C
Дивіться також:  Бурякові котлети – 9 рецептів приготування

Цілком у духовці у фользі

Досить сухий минтай в духовці набуває відмінний смак, якщо запекти її у фользі.

Будуть потрібні:

  • кілограм риби;
  • 2 цибулини;
  • 1 лимон;
  • 100 г сметани;
  • по ложці спецій і солі.

Виконання рецепту:

  • У глибоку ємність поміщаються шматки підготовленого минтая, які притрушиваются спеціями, сіллю, поливаються соком лимона і сметаною.
  • Цибулини нарізати півкільцями.
  • На деко, вистелений фольгою, викладаються риба, а на неї — лук.
  • Фольга загортається.
  • Страва готується 30 хвилин при 180°C.

Хвилин за п’ять до закінчення процесу можна відкрити фольгу, щоб риба «взялася» апетитною скоринкою.

Як смачно приготувати філе риби в клярі?

Минтай в клярі – традиційне блюдо на святкових столах, яке з роками не втрачає популярності.

Крім 500 г риби, для приготування використовуються:

  • з 200 г молока і борошна;
  • 2 яйця;
  • сіль, сік лимона.

Щоб насолодитися рибним смаком:

  • Порційні шматки риби сбрызгиваются соком і солятся.
  • З молока, яєць і невеликої кількості борошна готується тісто консистенції сметани.
  • В окремій тарілці з борошном обвалюються промариновані рибні шматочки, які потім опускаються в кляр.
  • Риба обсмажується на вогні середньої інтенсивності з двох боків до утворення золотистої скоринки.

Запікаємо в духовці з картоплею

Філе минтая, запечене з картоплею, стане ситним обідом, дарує сили і енергію в завершенні робочого дня.

Щоб створити таке блюдо, необхідно підготувати:

  • півкілограма філе;
  • 1 цибулину;
  • 1 кг картоплі;
  • 3 середніх томата;
  • майонез, сіль, спеції, рослинна олія і зелень.

Основні кроки приготування:

  • Риба нарізають шматочками, які змішуються з сіллю, спеціями і цибульними кільцями. Потім вони присмачуються майонезом і отставляются на деякий час.
  • В окремій мисці змішуються картопляні слайсы, щіпка солі, трохи масла і майонез.
  • Томати нарізати шайбами.
  • У вогнетривку форму викладаються шари: картопля, риба, помідори, зелень.
  • Випікання здійснюється в розігрітій до 200°C духовій шафі в межах 50 хвилин.

Риба під сирною скоринкою

Філе минтая в духовці з апетитною скоринкою готується дуже швидко, а виходить дуже смачним.

Для створення кулінарного шедевру знадобляться:

  • 2 рибних філе;
  • 1 цибулина;
  • 100 мл йогурту;
  • 2 яйця;
  • шматочок сиру;
  • сіль, прянощі, олія соняшникова.

Спосіб приготування:

  • Подрібнений кубиками цибулю пассеруется близько 5 хвилин, після чого викладається у форму для запікання.
  • Другим шаром розміщуються порційні рибні шматки, які приправляються і подсаливаются.
  • В піалі готується заливка з яєць, йогурту і натертого сиру, якої заливається вміст форми.
  • Минтай випікається 20 хвилин при 200°C.
Дивіться також:  Рагу з яловичини – 7 рецептів, як приготувати смачне м’ясне рагу

Рулети з рисом

Доступне блюдо з ніжним смаком, для приготування якого необхідні:

  • минтай – 400 г;
  • помідори – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • сир – 200 г;
  • яйця – 1 шт.;
  • вершки – 50 мл;
  • рис – 300 г;
  • сіль, спеції, соняшникову олію, сік лимона.

Щоб виконати рецепт:

  • Помідори очищаються і нарізати кубиками.
  • На сковороду викласти подрібнену цибулю і пассеруется.
  • Через 3 хвилини до цибулі додаються томати і нудяться 3 хвилини.
  • Натерті ⅔ сиру і товчений часник змішуються з томатною масою після її охолодження.
  • 5. Філе риби солиться, приправляється і сбрызгивается соком.
  • Томатна начинка розкладається на шматочки рибного філе. Вони згортаються рулетиками, краї яких фіксуються за допомогою зубочисток.
  • Рулети викладаються у форму, де обмащуються сумішшю з залишився сиру, вершків з яйцем, і випікаються 25 хвилин.
  • Відварений рис подається як гарнір.

Дієтичний рецепт на пару в мультиварці

Минтай на пару обов’язково входить в меню для правильного харчування.

Готується страва з 400 г продукту наступним чином:

  • Філе нарізати на шматки, які злегка подсаливаются.
  • Риба викладається у форму для приготування на пару, яка встановлюється на чашу з водою.
  • Мультиварка встановлюється на 20 хвилин в режимі «Пар».

Відварна риба для схуднення

Це низькокалорійний, але в теж час поживний продукт, який хороший при зниженні ваги. Щоб приготувати відвареного минтая досить опустити на 10 хвилин підготовлені рибні шматки в киплячу підсолену воду, де вже знаходяться цибулю і лавровий лист.

Під вершковим соусом

Риба під маринадом з вершків відрізняється пікантним смаком надзвичайно ніжного м’яса.

Для приготування досить підготувати такі продукти:

  • риба – 400 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • цибуля – 2 шт.;
  • вершки – 200 мл;
  • масло – 100 г;
  • сіль, перець, зелень – за смаком.

Готується блюдо за такою схемою:

  • Цибульні півкільця пассеруются на вершковому маслі, після чого до них додається подрібнений часник.
  • Рибне філе нарізати кубиками, які також відправляються до цибулі.
  • Через 3 хвилини, все заливається вершками.
  • Вміст солиться, приправляється і гаситься 15 хвилин при постійному помішуванні.
  • В кінці додається рубана зелень, і вміст настоюється близько 10 хвилин на вимкненій плиті під закритою кришкою.

Отже, смачно приготувати минтая дуже просто, тим більше при наявності такого безлічі прекрасних кулінарних ідей. Спробуйте самі і результат, повірте, буде чудовий!

Прокрутка до верху