У радянські роки особливою популярністю користувалось таке блюдо, як минтай під маринадом. Сьогодні, воно втратило свою актуальність і зовсім даремно, адже саме маринад з цибулі і моркви підкреслює незвичайний смак ніжною риби.
Минтай під маринадом – класичний рецепт на сковороді
Таку рибу, як минтай, завжди можна побачити на прилавках наших магазинів. Правда, багато хто вважають її продуктом другого сорту з-за нейтрального смаку і низької ціни. Насправді, риба багата білком і вітамінами, особливо в її м’язах багато йоду, фосфору і калію. М’ясо минтая ніжне, у ньому практично немає кісток і якщо знати перевірений рецепт, то можна приготувати дуже смачне і корисне блюдо.
Інгредієнти:
- минтай;
- дві головки ріпчастої цибулі;
- дві моркви;
- склянка сметани;
- ч. л. оцту (7%);
- два склянки борошна;
- олія, спеції.
Спосіб приготування:
- Першим ділом приготуємо маринад. Для цього на сковороді з соняшниковою олією обсмажуємо півкільцями цибулю, а через кілька хвилин додаємо до нього подрібнену на крупній тертці моркву.
- Як тільки овочі стануть трохи м’якше, додаємо сіль і цукор за смаком, вливаємо сметану і оцет. Також інгредієнти варто розбавити водою, щоб маринад вийшов соковитим, а не горілим. Тушкуємо 10 – 15 хвилин до повного приготування овочів.
- Минтая ріжемо шматочками, обвалюємо в борошні, змішаної з сіллю, і обсмажуємо з двох сторін. Щоб м’ясо вийшло ніжним, варто рибу протушкувати під закритою кришкою.
- В окреме глибоке блюдо викладаємо готову рибу, заливаємо її теплим маринадом і залишаємо на 30 хвилин, щоб м’ясо добре просочилося.
Як приготувати в духовці
Для любителів рибних страв рецепт приготування минтая під маринадом в духовці може стати одним з найулюбленіших. М’ясо виходить смачним і соковитим. Так як минтай – продукт низькокалорійний, його можна сміливо подавати на вечерю з відварним рисом або картоплею.
Інгредієнти:
- три тушки минтая;
- цибулина;
- морква;
- 100 мл томатного соусу;
- цукор, сіль, перець;
- лавровий лист;
- гілочки петрушки.
Спосіб приготування:
- Цибулю шаткуємо півкільцями і обсмажуємо на сковороді.
- Морква пропускаємо через крупну тертку і відправляємо до цибулі. Пасеруємо овочі до м’якості.
- Беремо томатний соус, розводимо його водою у співвідношенні 1:1 і додаємо в сковороду разом з лавровим листом, сіллю і перцем. Через п’ять хвилин спробуйте маринад на смак, при необхідності додайте цукор або інші спеції.
- Викладаємо в маринад подрібнену петрушку, перемішуємо і вимикаємо вогонь.
- Минтая нарізаємо порційно, шматочки розподіляємо по дну форми для запікання і поливаємо маринадом. Відправляємо блюдо в духовку на 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Готуємо в мультиварці
Багато хто вважає, що вміло приготувати рибу можуть тільки досвідчені кухарі. Але якщо ви знаєте перевірений рецепт і у вас є мультиварка, то таким кухарем зможете стати саме ви. Завдяки цьому чуду техніки можна не тільки приготувати апетитну страву, але і зберегти корисні речовини в рибі.
Інгредієнти:
- дві тушки минтая;
- цибулина;
- дві середні моркви;
- борошно;
- шість ложок кетчупу;
- лавровий лист;
- три горошини запашного перцю;
- дві ложки яблучного оцту;
- сіль, приправа для риби;
- борошно, олія.
Спосіб приготування:
- У борошно додаємо сіль і будь-яку приправу для риби, перемішуємо. Паніруємо шматочки риби і обсмажуємо на олії до легкої скоринки.
- У чашу мультиварки наливаємо масло, встановлюємо режим «Випічка» і обсмажуємо кільця цибулі. Потім додаємо подрібнену на терці моркву.
- Окремо готуємо маринад з кетчупу, солі, оцту і склянки води.
- Викладаємо зверху овочів шматочки обсмаженого минтая, кладемо лавровий лист і запашний перець, заливаємо все маринадом.
- Встановлюємо режим «Гасіння» на 20 хвилин, а потім на режимі «Підігрів» тримаємо ще 2/3 години.
- Остигле готову страву ставимо в холодильник, щоб риба добре просочилася.
Минтай під маринадом з моркви і цибулі з майонезом
Тушкований минтай з овочами і майонезом готується дуже просто. Все, що вам потрібно, – це підготувати невеликий список інгредієнтів і взяти глибоку сковороду або сотейник. А щоб блюдо вийшло ще смачніше, потріть моркву не на звичайній тертці, а на тій, що призначена для корейських салатів.
Інгредієнти:
- дві – три тушки минтая;
- дві моркви;
- два цибулі;
- стакан майонезу;
- спеції, олія.
Спосіб приготування:
- У глибокій ємності розігріваємо масло і викладаємо в нього шматочки риби, які попередньо присмачили сіллю і перцем.
- Зверху кладемо нарізану кільцями цибулю, а потім формуємо шар натертої моркви.
- Заливаємо майонез, накриваємо блюдо кришкою і тушкуємо 30 хвилин.
Рецепт від Іллі Лазерсона
Ілля Лазерсон входить в список провідних кулінарів Росії, є автором багатьох книг і засновником власної кулінарної школи. Сьогодні він ділиться своїм рецептом приготування смачної риби під маринадом.
Інгредієнти:
- чисте філе минтая;
- велика цибулина;
- три середніх моркви;
- два стебла селери;
- дві ложки цукру;
- дві ложки томатної пасти;
- три ложки оцту (6%);
- два лаврових листа;
- десять горошин чорного перцю;
- олія для смаження;
- борошно для панірування.
Спосіб приготування:
- Цибулю нарізаємо півкільцями, а моркву і селеру – соломкою. Овочі складаємо в миску.
- Глибоку сковороду, ставимо на вогонь, наливаємо олію і відразу викладаємо овочі. Попередньо розігріти масло не треба, так як продукти повинні просто прогрітися.
- Як тільки овочі засичать, додаємо дві щіпки солі, цукор, а через 10 хвилин наливаємо воду, щоб вона повністю покрила вміст сковороди. Додаємо томатну пасту, лавровий лист, горошини перцю і оцет.
- Даємо інгредієнтів кип’ятити 5 хвилин, після чого пробуємо маринад на смак. Якщо треба, додаємо сіль, ще пару хвилин тримаємо на вогні і вимикаємо нагрівання. Найважливіше, щоб овочі в маринаді залишалися хрусткими, оскільки в них зберігається більше вітамінів, та й їсти їх такими набагато приємніше.
- Філе риби ріжемо на невеликі шматочки, паніруємо в борошні з додаванням щіпки солі і обсмажуємо до золотавої скоринки.
- На дно вогнетривкої лотка викладаємо частину маринаду, далі розкладаємо шматочки риби, які зверху заливаємо маринадом. Головне, щоб соус був ще теплим, навіть гарячим, – так він проникне в саму товщину м’яса.
- Остигле блюдо прибираємо на ніч в холодильник і на наступний день подаємо в холодному вигляді.
З додаванням молока
У приготуванні рибних страв дуже часто використовують молоко, так як саме такий інгредієнт дозволяє зробити ніжне і соковите м’ясо. Пропонуємо і ми рецепт риби під маринадом з додаванням молока.
Інгредієнти:
- минтай;
- три моркви;
- дві цибулини;
- 350 мл молока;
- спеції для риби;
- пісне масло;
- борошно для панірування.
Спосіб приготування:
- Минтая нарізаємо на порційні шматочки, добре натираємо спеціями і залишаємо на півгодини.
- Цибулю шаткуємо півкільцями, моркву тремо на середній тертці.
- У борошні з додаванням солі паніруємо рибу і смажимо на пісному маслі до золотистого кольору.
- Потім посипаємо минтая цибулею, зверху викладаємо моркву, приправляємо всі спеціями і наливаємо молоко.
- Накриваємо блюдо кришкою і тушкуємо на малому вогні 30 хвилин.
Риба під маринадом з вином в духовці
Якщо ви не знаєте, як приготувати смачний маринад для риби, то обов’язково візьміть на замітку наступний рецепт. Основою маринаду служить червоне вино, яке чудово доповнює смак риби і надає стравам вишуканий аромат.
Інгредієнти:
- філе минтая;
- три невеликих моркви;
- 100 мл червоного сухого вина;
- дві ложки томатної пасти;
- два лаврових листа;
- борошно та олія для смаження;
- сіль, перець, зелень.
Спосіб приготування:
- У сковороду з соняшниковою олією викладаємо дрібно нашатковану цибулю і натерту моркву, тушкуємо овочі 5 – 7 хвилин.
- Потім додаємо до них лавровий лист, сіль, перець і томатну пасту. Перемішуємо інгредієнти і тушкуємо ще 10 хвилин.
- Після, вливаємо вино і готуємо овочі до випаровування вологи.
- Стейки минтая перчимо, солимо, обвалюємо в борошні і злегка обсмажуємо на іншій сковороді.
- В керамічний посуд викладаємо смажені шматочки риби і заливаємо їх маринадом. Ставимо страву в духовку на 20 хвилин, температура 180 градусів.
На відміну від інших способів приготування риби, цей варіант зажадає більше часу, але результат того вартий, адже минтай виходить дуже смачним. А якщо хочете приготувати ще й ароматне блюдо, то під час обсмажування риби додайте прямо в сковороду трохи мускатного горіха або імбиру.
Коли яловичина і свинина порядком набридли, пора включати в меню рибу. Минтай, приготований під маринадом, – це чудове дієтичне блюдо. Соковите, ситне, смачне і, головне, таке просте в приготуванні!