Минтай тушкований з морквою і цибулею – 6 рецептів

З минтая і овочів можна швидко приготувати дуже смачне і ситне блюдо. Воно виявляється ще й бюджетних, так як використовується риба завжди має низьку вартість. Минтай, тушкований з морквою та цибулею, рецепт якого опублікований далі, є ідеальним варіантом сімейного обіду. Він виходить не тільки гарним, але й корисним.

 

Важливо пам’ятати, що саме по собі м’ясо минтая має нейтральний не надто виразний смак. Тому в процесі його приготування варто сміливо використовувати самі різні спеції. Наприклад, з минтаєм відмінно поєднуються будь-які перець, мускатний горіх, гвоздика, розмарин. А можна значно полегшити собі завдання і придбати вже готові суміші приправ, призначених спеціально для риби.

Крім того, минтай досить сухий продукт. Тому його гасіння з овочами – прекрасний спосіб зробити страву більш ніжним і м’яким.

Минтай, тушкований з цибулею і морквою — класичний рецепт

За класичним рецептом особливо просто приготувати обговорюване блюдо. Для нього не потрібно використовувати якісь рідкісні дорогі продукти. Тільки найпростіші компоненти, які завжди є під рукою у кожної господині: пара середніх рибних тушок, біла цибулина, 2-3 моркви, сіль, будь-які вибрані спеції.

  • Першим ділом потрібно розморозити минтай природним чином, не використовуючи гарячу воду і мікрохвильову піч. Потім риба звільняється від плавників, ретельно миється і нарізати на шматки. Вони повинні вийти не занадто тонкими.
  • Скибочки минтая з обох боків злегка обсмажують на сковороді з розігрітим оливковою олією. Через пару хвилин до риби відправляється натерта на крупній тертці моркву і подрібнену цибулю. Найкраще нарізати його півкільцями.
  • Риба з овочами заливаються водою таким чином, щоб рідина покрила всі інгредієнти. Залишилося посолити їх і додати улюблені приправи.
  • Тушкувати страву потрібно не довше 15 хвилин. При бажанні в процесі можна обережно перевернути рибні шматочки. Тоді вони вийдуть ще більш соковитими і ніжними. Головне, щоб риба в процесі не розвалилася і не перетворилася на кашу.
  • В якості гарніру до отриманого блюдо відмінно підійде розсипчаста білий або коричневий рис, а також улюблене всіма картопляне пюре. Перед подачею до столу минтай, тушкований з овочами, можна посипати великою кількістю подрібненої зелені.

    Дивіться також:  Гречка з куркою в духовці – 5 рецептів

    Тушкований минтай в томаті з цибулею та морквою

    Якщо класичний рецепт здався кулінару занадто простим, то можна його злегка урізноманітнити. Наприклад, додаванням томатного соку. В такому випадку страва вийде з дуже смачною овочевою підливою. Крім 1 кг морозива минтая, потрібно використовувати також такі продукти: по 2 шт. моркви і цибулі, пара зубчиків часнику або гранульований продукт, 0,5 л. натурального томатного соку, 1 ч. л. цукру.

  • Спочатку ретельно обробляється розморожена риба. З минтая зрізують плавники, прибирається луска і хвости. Деякі його частини можна залишити і надалі використовувати при варінні юшки.
  • Черевце тушок розрізається і з нього акуратно віддаляється чорна плівка. Після промивання риба ріжеться на шматки, солиться і відкладається в сторону.
  • Подрібнені будь-яким зручним способом цибулю, часник і моркву обсмажуються на олії до м’якості. Половина овочів відкладається в сторону, а інша їх частина розрівнюється лопаткою на сковороді.
  • В окремому посуді на добре розігрітій олії з двох боків до золотистої скоринки обсмажуються шматочки рибного філе.
  • Минтай викладається на нижній шар овочів і зверху покривається залишилася сумішшю.
  • Залишилося інгредієнти залити підсоленим томатним соком, накрити сковороду кришкою і тушкувати на повільному вогні не менше 45 хвилин.
  • Ніжна соус чудово доповнить гречку або макаронні вироби.

    Рецепт приготування в сметані

     

    Якщо хочеться зробити рибу з овочами ще більш ситними, то варто приготувати їх в сметанному соусі. Таке блюдо можна сміливо подавати навіть до святкового столу в якості основного гарячого. Для нього знадобляться наступні продукти: 3 великих риби, 7 ст. ложок пшеничного борошна, по 1 шт. моркви і цибулі, 200 г жирної сметани, 50 р. вершкового масла, 320 мл молока, мускатний горіх та інші спеції за смаком.

  • Щоб полегшити собі завдання і обійтися без розбирання риби, можна відразу придбати філе минтая. Незалежно від того, який продукт обраний, його шматочки потрібно посолити, натерти з усіх боків спеціями (крім мускатного горіха).
  • Цибулю і моркву подрібнюються будь кращим способом, а потім обдають окропом і на пару хвилин залишаються у воді, щоб овочі стали м’якими.
  • Для приготування сметанного соусу 2 ст. л. борошна обсмажуються з вершковим маслом в сотейники або іншій зручній посуді.
  • Коли борошно гарненько зігріється, але ще не встигне змінити колір, до неї потрібно почати поступово вливати молоко. Майбутній соус дуже важливо постійно помішувати, щоб у ньому не утворювалися неапетитні грудочки.
  • Коли компоненти почнуть густіти, в них можна відправляти мускатний горіх і сметану. При необхідності слід досолити майбутній соус.
  • Як тільки маса закипить, саме час викладати в неї рибні шматочки і овочі.
  • Залишилося загасити філе з усіма іншими складовими 15-20 хвилин.
  • Дивіться також:  Овочевий торт – 7 рецептів приготування

    Минтай, тушкований в сметані, може подаватися до столу самостійно або з гарніром. У другому випадку потрібно подбати про свіжих або маринованих овочах, які чудово доповнять приготоване таким чином блюдо.

    З овочами під маринадом

     

    Цей рецепт сподобається навіть самим прискіпливим гурманам. Однією з його складових стане червоне столове вино (50 мл). Але алкоголь абсолютно не буде відчуватися в готовому блюді. Він лише додасть йому пікантності та оригінальності. Крім вина та риби (700-800 р.), потрібно також взяти такі продукти: по 2 шт. моркви і цибулі, 50 г томатної пасти, часник та інші ароматні добавки за смаком.

  • Подрібнені овочі спочатку обсмажуються на середньому вогні, потім до них відправляється томатна паста, і всі інгредієнти разом тушкуються приблизно 5-7 хвилин. Після цього в обжарку додається вино, сіль, часник (можна гранульований) та вибрані спеції.
  • Невеликі тонкі шматочки філе минтая обережно опускаються в овочеву масу, і вона відправляється тушкуватися на повільний вогонь. При бажанні можна попередньо обсмажити рибу до хрусткої скоринки. Правда, у такому випадку страва вийде більш калорійним.
  • Щоб готова риба з овочами вийшла більш ароматною і пряної, перед подачею до столу її слід посипати подрібненою зеленню. Можна доповнювати вийшло блюдо будь-якими гострими соусами.

    З морквою і цибулею в мультиварці

     

    Рецепт приготування минтая, тушкованої з овочами в мультиварці, це справжня знахідка для кожної господині. Він дозволить швидко зробити смачний ситний обід, при цьому без особливих зусиль. Жінці навіть не доведеться постійно стежити за підготовкою стравою, вона зможе спокійно зайнятися іншими важливими справами. Для такого частування буде потрібно: 2-3 рибних тушки, по 2 шт. цибулі і моркви, 220 р. жирної сметани, приправи, сіль.

    Дивіться також:  Смажені гриби з цибулею – 7 рецептів приготування
  • Чаша мультиварки змащується маслом, після чого протягом 10 хвилин в режимі «Випічка» в ній готуються подрібнені будь-яким зручним способом моркву і цибулю. Важливо не забувати періодично помішувати ці інгредієнти. Щоб додати страві ніжну вершкову нотку, краще всього обсмажувати овочі не на рослинному, а на вершковому маслі.
  • Рибні тушки ретельно обробляються і промивається холодною водою, а потім нарезаются не невеликі шматки. Кожен скибочку потрібно посолити і змастити будь-якими обраними спеціями або ароматними травами.
  • Минтай викладається поверх овочів в чашу пристрою і заливається сумішшю води і сметани (рідини знадобиться близько 150 мл).
  • Залишилося вибрати програму «Гасіння» і забути про підготовку рибці на 40 хвилин.
  • Замість сметани з водою в такому рецепті актуально використовувати і жирні вершки. Особливо, якщо вони домашні. Зверху рибу можна посипати тертим твердим сиром. Це зробить блюдо ще більш ситним.

    Рецепт тушкованого минтая без використання масла

    Тушкований з овочами минтай цілком може виявитися і дієтичним низькокалорійним стравою.

    Такий варіант частування сміливо допускається є навіть на строгій дієті. Звичайно, тоді всі інгредієнти будуть обсмажуватися без масла. Щоб приготувати цю страву, потрібно взяти: 500 р. філе минтая, за 1ш. моркви, цибулі і червоного болгарського перцю, сіль, різноманітні приправи, воду.

  • Першим ділом шматочки рибного філе солятся, перчатся, змащуються будь-якими спеціями і обсмажують з обох сторін на сухій сковороді.
  • Овочі можна додавати до минтаю сирими або ж попередньо розм’якшити їх за допомогою окропу.
  • Подрібнені цибулю, моркву і солодкий перець викладаються у посуд з рибою, заливаються невеликою кількістю теплої води і тушкують протягом 25 хвилин під закритою кришкою.
  • Готову страву можна подавати з соусом з нежирної сметани або несолодкого йогурту без добавок, змішаного з часником.

    Для приготування тушкованого минтая з овочами по кожному з обраних рецептів допускається використовувати будь-яку зручну сковороду, так і казан, чавунний горщик або й зовсім скляну форму, яка призначена для духового шафи. Якщо обраний останній варіант, то температура гасіння риби в духовці не повинна перевищувати 150-160 градусів.

    Прокрутка до верху