З минтая і овочів можна швидко приготувати дуже смачне і ситне блюдо. Воно виявляється ще й бюджетних, так як використовується риба завжди має низьку вартість. Минтай, тушкований з морквою та цибулею, рецепт якого опублікований далі, є ідеальним варіантом сімейного обіду. Він виходить не тільки гарним, але й корисним.
Важливо пам’ятати, що саме по собі м’ясо минтая має нейтральний не надто виразний смак. Тому в процесі його приготування варто сміливо використовувати самі різні спеції. Наприклад, з минтаєм відмінно поєднуються будь-які перець, мускатний горіх, гвоздика, розмарин. А можна значно полегшити собі завдання і придбати вже готові суміші приправ, призначених спеціально для риби.
Крім того, минтай досить сухий продукт. Тому його гасіння з овочами – прекрасний спосіб зробити страву більш ніжним і м’яким.
Минтай, тушкований з цибулею і морквою — класичний рецепт
За класичним рецептом особливо просто приготувати обговорюване блюдо. Для нього не потрібно використовувати якісь рідкісні дорогі продукти. Тільки найпростіші компоненти, які завжди є під рукою у кожної господині: пара середніх рибних тушок, біла цибулина, 2-3 моркви, сіль, будь-які вибрані спеції.
В якості гарніру до отриманого блюдо відмінно підійде розсипчаста білий або коричневий рис, а також улюблене всіма картопляне пюре. Перед подачею до столу минтай, тушкований з овочами, можна посипати великою кількістю подрібненої зелені.
Тушкований минтай в томаті з цибулею та морквою
Якщо класичний рецепт здався кулінару занадто простим, то можна його злегка урізноманітнити. Наприклад, додаванням томатного соку. В такому випадку страва вийде з дуже смачною овочевою підливою. Крім 1 кг морозива минтая, потрібно використовувати також такі продукти: по 2 шт. моркви і цибулі, пара зубчиків часнику або гранульований продукт, 0,5 л. натурального томатного соку, 1 ч. л. цукру.
Ніжна соус чудово доповнить гречку або макаронні вироби.
Рецепт приготування в сметані
Якщо хочеться зробити рибу з овочами ще більш ситними, то варто приготувати їх в сметанному соусі. Таке блюдо можна сміливо подавати навіть до святкового столу в якості основного гарячого. Для нього знадобляться наступні продукти: 3 великих риби, 7 ст. ложок пшеничного борошна, по 1 шт. моркви і цибулі, 200 г жирної сметани, 50 р. вершкового масла, 320 мл молока, мускатний горіх та інші спеції за смаком.
Минтай, тушкований в сметані, може подаватися до столу самостійно або з гарніром. У другому випадку потрібно подбати про свіжих або маринованих овочах, які чудово доповнять приготоване таким чином блюдо.
З овочами під маринадом
Цей рецепт сподобається навіть самим прискіпливим гурманам. Однією з його складових стане червоне столове вино (50 мл). Але алкоголь абсолютно не буде відчуватися в готовому блюді. Він лише додасть йому пікантності та оригінальності. Крім вина та риби (700-800 р.), потрібно також взяти такі продукти: по 2 шт. моркви і цибулі, 50 г томатної пасти, часник та інші ароматні добавки за смаком.
Щоб готова риба з овочами вийшла більш ароматною і пряної, перед подачею до столу її слід посипати подрібненою зеленню. Можна доповнювати вийшло блюдо будь-якими гострими соусами.
З морквою і цибулею в мультиварці
Рецепт приготування минтая, тушкованої з овочами в мультиварці, це справжня знахідка для кожної господині. Він дозволить швидко зробити смачний ситний обід, при цьому без особливих зусиль. Жінці навіть не доведеться постійно стежити за підготовкою стравою, вона зможе спокійно зайнятися іншими важливими справами. Для такого частування буде потрібно: 2-3 рибних тушки, по 2 шт. цибулі і моркви, 220 р. жирної сметани, приправи, сіль.
Замість сметани з водою в такому рецепті актуально використовувати і жирні вершки. Особливо, якщо вони домашні. Зверху рибу можна посипати тертим твердим сиром. Це зробить блюдо ще більш ситним.
Рецепт тушкованого минтая без використання масла
Тушкований з овочами минтай цілком може виявитися і дієтичним низькокалорійним стравою.
Такий варіант частування сміливо допускається є навіть на строгій дієті. Звичайно, тоді всі інгредієнти будуть обсмажуватися без масла. Щоб приготувати цю страву, потрібно взяти: 500 р. філе минтая, за 1ш. моркви, цибулі і червоного болгарського перцю, сіль, різноманітні приправи, воду.
Готову страву можна подавати з соусом з нежирної сметани або несолодкого йогурту без добавок, змішаного з часником.
Для приготування тушкованого минтая з овочами по кожному з обраних рецептів допускається використовувати будь-яку зручну сковороду, так і казан, чавунний горщик або й зовсім скляну форму, яка призначена для духового шафи. Якщо обраний останній варіант, то температура гасіння риби в духовці не повинна перевищувати 150-160 градусів.