Минтай — риба сімейства тріскових. В радянський час її незаслужено відносили до кормової риби, використовуючи в якості корму для тварин і навіть на добрива. Сьогодні минтай досить популярний у багатьох країнах, а особливо в Китаї, де з нього роблять масу всяких страв. В Ізраїлі, до речі, всі тріскові іменуються «золотою рибкою», а в Росії, судячи по ціні, її теж можна визнати такою ж. Минтай в духовці — це спосіб використовувати все хороше, що є в ньому, і нівелювати відносні недоліки — сухість і відсутність жиру.
Минтай, запечений в духовці шматочками
Запечений минтай не повинен бути сухим. Тому наше завдання — присмачити його чимось вологим, типу соуса, заливки, овочів, сиру чи чимось іншим, але обов’язково соковитим.
Попереду буде багато рецептів, але почнемо з самого простого і дешевого — з минтая шматочками в «говорунці». Просто, смачно і соковито.
До речі, таким чином можна готувати будь-яку суховатую рибу, таку як тріска, навага, пікша і навіть путасу.
Отже, щоб приготувати минтай, запасіться такими продуктами:
- випотрошені тушки минтая — 3-4 шт. в залежності від розміру;
- цибуля ріпчаста — 1 велику або пару середніх головок;
- масло рослинне для смаження;
- сіль, перець мелений;
- борошно і вода.
Хід роботи:
- Очищений від плавників, нутрощів і чорних плівок минтай нарізати шматочками, посолити і поперчити.
- Цибулину нарізати тонкими півкільцями.
- На розпечене масло викладати шматки риби, обкачані в борошні і підсмажити на сковороді з маслом до приємної скоринки.
- У деко або ту ж сковороду для запікання покласти обсмажені шматки і посипати нарізаною цибулею.
- У невеликій мисці зробити бовтанку, для чого розвести пару столових ложок борошна водою до густоти сметани, посолити, поперчити і додати води. Повинна отримати досить рідка суміш, злегка солона.
- Залити бовтанку рибу з цибулею і відправити в нагріту до середнього духова шафа.
- Поглядати, щоб вода випарувалася, а минтай опинився в приємному густоватом соусі, зразок киселя. Не страшно, якщо буде трохи рідший — коли трохи охолоне, зайве вбереться.
Приготовлена таким чином риба буде стовідсотково вологою, ароматною від запеченої цибулі і смачною.
Минтай в будь-якому соусі або «шубі» не можна перетримувати в духовці, інакше він вийде сухим.
Важливий і вибір риби — для запікання вкрай важливо, щоб вона була свіжою, тобто не перемороженной кілька разів і не пожовклим.
Під маринадом з цибулі і моркви
Філе минтая можна зробити так само добре, як і шматочки цієї риби. Спробуйте запекти минтай з морквою і цибулею.
Потрібно:
- минтай — 4 філе;
- 2 цибулини;
- 2 моркви;
- сіль і перчик;
- 300 г сметани.
Робиться це так:
- На невелике деко викладаємо шар нарізаного кільцями цибулі.
- Філе минтая кладемо цілком поверх овочевий нарізки.
- У сметану додаємо натерту на крупній тертці моркву, посолити і поперчити.
- Цією сумішшю заливаємо рибне філе.
- Нагріваємо духовку до 180 градусів і відправляємо в неї деко з рибою на чверть години.
- Подається таке блюдо з рисом, картопляним пюре.
Дуже смачний виходить запечений минтай з овочами з додаванням ковбасного сиру. Саме ковбасного — він надає своєрідний копчений смак і незвичайний відтінок.
- Для цього рецепта шматочки філе середнього розміру слід розподілити по подмазанному олією деку.
- Зверху на кожен покласти столову ложку «шубки» (суміші пересмаженої цибулі з морквою, а також натертого на крупній тертці сиру і майонезу).
- Запекти до готовності, але не пересушуючи. Цей рецепт гарний і для скумбрії.
З помідорами і сиром в духовці
Для приготування філе минтая в духовці заздалегідь придбайте:
- 4 рибки;
- 4 столові ложки сметани;
- пару помідорів;
- два-три зубці часнику;
- одну цибулину;
- 50 г тертого сиру.
Готувати будемо так:
- Нарізати шматки риби, помідори подрібнювати нетовстими кільцями поперек насіннєвих коробочок, цибулю — півкільцями.
- Часник порубати ножем.
- Цибулю викласти у деко, змащене соняшниковою або іншою рослинною олією.
- Зверху розкласти шматочки риби і посипати їх часником.
- Посолити, поперчити, залити сметаною.
- Покласти на сметану помідори і засипати сиром.
- Запекти і при подачі посипати зеленню.
Філе минтая, запечене з картоплею
Ситне блюдо на вечерю — минтай з картоплею. Для нього на три рибки потрібно взяти штук п’ять-шість картоплин, одну велику цибулину, три ложки майонезу, трохи гірчиці, солі, сік одного лимона, трохи меленого перцю, а також пару столових ложок вершкового масла.
Приготування:
- В малій посуді змішуємо майонез і розм’якшене вершкове масло, вливаємо сік лимона і кладемо трохи гірчиці.
- На дно дека, подмазанного маслом, викладаємо нарізану нетовстими кружальцями картоплю.
- Зверху викласти кільця цибулі.
- Потім розподілити рибу шматками.
- Посолити, поперчити і викласти приготований соус.
- Запікати трохи більше півгодини.
Минтай цілком у духовці у фользі
Ароматно і смачно готувати минтай в духовці у фользі. Він запікається цілком, що, безсумнівно, зручно.
Для цієї страви знадобиться мінімум інгредієнтів:
- кілограм риби без голів;
- трохи соку лимона і рослинного масла;
- трошки нарубаної зелені;
- сіль з перцем та іншими спеціями для риби, якщо побажаєте.
Готується риба найпростішим способом:
- Чистимо рибку.
- Натираємо її сіллю і перцем, після чого увіллємо сік лимона, перемішати і трохи промаринуем.
- На деко покладіть фольгу, змастіть маслом.
- На неї викладіть цілком тушки минтая.
- Нарубаєте зелень і щедро посыплете нею рибу.
- Краї фольги прикриємо минтай і закріпимо їх зверху.
- Випікаємо в духовці півгодини, після чого фольгу розгорнемо і ще потримаємо страву в духовці хвилин десять.
Готуємо в сметанному соусі
Минтай зі сметаною — безпрограшний варіант. На кіло риби без голови візьміть по 200 г цибулі-ріпки, моркви і твердого сиру, 100 г молока і сметани, а також петрушку, приправу для риби, сіль і трохи паприки. Плюс трохи рослинного масла.
- Порційні шматки риби посоліть, здобріть приправами. Нехай заготовки полежать чверть години, а поки потрібно потерти моркву і нарізати кільцями цибулю.
- Змастіть деко Маслом і викладіть рибу. На неї розподіліть шари моркви і цибулі, а потім все полийте сумішшю молока, сметани і паприки.
- Залишилося тільки запекти страву в духовці протягом приблизно 40 хвилин на середньому вогні.
Рецепт приготування в часниково-цибульному соусі
Простий і одночасно трохи екзотичний рецепт для будь-якої риби, крім лосося. Годиться і минтай.
Беремо:
- 4 філе;
- свіжий зелений часник — приблизно пучок;
- стебло цибулі-порею;
- склянка білого сухого вина;
- трохи рослинного масла на смаження;
- стакан рибного бульйону або розведений бульйонний кубик в склянці води.
Робиться це так:
- На маслі обсмажується дрібно нарізаний часник.
- Додається нарізаний колечками порей.
- Далі вноситься і трохи обсмажується філе, нарізане порційно.
- Вливається бульйон і потім вино. Вино випарується, після чого риба дотушивается ще хвилин 10.
Якщо потрібно загустити рибний соус, додайте трохи розведеної в холодній воді кукурудзяного борошна.
Запікаємо рибу в соєвому соусі
Можна брати будь-яку рибу без голови, почищений, випатрану і без плавників. Тушку слід промокнути рушником і покласти на шматок фольги. Далі щедро полити соєвим соусом, посипати зеленню базиліка або петрушки. Можна брати також і суху зелень. Залишити минтай у фользі маринуватися на годину, після чого закрити фольгою і відправити на півгодини в добре нагріту духовку. Зняти фольгу зверху і ще хвилин п’ять посмажити в духовці. Страва готова!
Рибні котлети з минтая в духовці
Смачні дієтичні котлетки з минтая, запечені в духовці, можна давати і дорослим, і дітям.
На 0,6 кг філе риби береться цибулина, трохи менше 100 г жирних вершків (для соковитості), одне яйце, 50 г солоного сала, 50 г манної крупи — вона з’єднає всі компоненти фаршу і не дасть витекти соку.
- Фарш зробити, провернувши через м’ясорубку рибу, сало, цибулю, додавши перець, сіль і вершки (можна використовувати молоко).
- Все перемішати, всипати манку і трохи сушеного кропу.
- Фарш поставити в холодильник на півгодини, щоб манка набухла.
- Потім можна запікати сформовані котлети на сковорідці або в формочках з силікону, змастити їх маслом і розклавши туди фарш.
Обережно з сіллю, якщо використовується солоне сало! Додайте за смаком, але не багато.
Рулети з філе з рисом
Цікавий і незвичайний рецепт годиться навіть для святкового столу як гаряче блюдо.
Для нього береться:
- 0,4 кг філе минтая;
- одна цибулина;
- пара помідорів;
- 200 г сиру;
- трохи часнику;
- яйце;
- пару ст. ложок вершків;
- 300 г рису;
- спеції — мускатний горіх тертий, сіль, перець;
- ст. ложка соку лимона;
- олія рослинна.
Процес приготування досить простий, хоча результат і виглядає як ресторанну страву:
- На сковорідці злегка підсмажити нарізану цибулю, додати нарізані помідори без шкірки.
- Потомив заправку три хвилини, зняти з плити, поставити остуджуватися. Після цього внести в суміш три чверті сиру, мускатний горіх і дрібно нарубаний часник.
- Філе обсушити рушником і скропити соком лимона. Далі викласти на нього томатну суміш і закрутити рулетиками. Щоб вони не розкривалися, сколоти зубочистками.
- Форму змастити маслом, викласти рулети, зверху промазати сумішшю із залишків сиру з яйцем і вершками.
- Тепер відправити форму в духовку з температурою 190 градусів.
А поки страва печеться, можна відварити рис і подати його як гарнір.
Риба під сирною скоринкою
Просте і смачне блюдо готується з мінімуму продуктів. Потрібно на кілограм минтая взяти лимон, 200 г тертого сиру, 4 яйця, улюблені спеції рибні і петрушку, борошно для панірування.
- Філе посипати спеціями і збризнути лимонним соком. Нехай постоїть з півгодини, а поки можна натерти сир, збити його з яйцями і сіллю.
- Філе обваляти в борошні і добре вмочити в суміш сиру і яєць. На розпеченій олії обсмажити по п’ять хвилин з кожного боку. Подавати з будь-яким гарніром.